Sodagrain inkuilen

Zijn er mensen met ervaring met het inkuilen van sodagrain in een kleine sleufsilo? Af land tarwe laten komen in het seizoen en deze ontsluiten en inkuilen.

Deel dit topic

Reacties

Edvof
Ik heb het ook overwogen, icm met mais. Echter met inkuilen ga je verzuren. Ontsluiten van graan ga je juist naar basis. Daarom werd het mij afgeraden, dat advies maar gevolgd.
Cowboy3
Hebben we hier wel eens gedaan, toen niet langer dan 3 maanden, anders elke keer een vracht in een slurf.
Johen
@Cowboy3 langer gaat niet?
Noorderling
@Johen
er mag niet veel water bijkomen, dan daalt de pH en gaat er van alles schimmelen.
Dus inkuilen is dan meer afdekken tegen water.
Lijkt me verder dat het wel goed zou moeten gaan.

Zou het dan wel op dag 1 ontsluiten, nog een keer omscheppen en daarna nog een keer door de mengwagen halen zodat het mooi korrelig is in plaats van grote kluiten. Is het proces ook grotendeels uitgewerkt voordat je het onder het plastic stopt.
Cowboy3
@Johen Volgens mij moet het zeker langer gaan, als je goed ontsloten tarwe of rogge lucht dicht afsluit blijf hij hetzelfde.
salut
Hebben het wel gedaan met Maxxamon. 3 weken onder plastic, daarna houdbaar binnen.
Blijft goed houdbaar.
FMK2020
Je zou een proef bultje kunnen maken en dan zie je het in juli wel of het gelukt is. Anders de tarwe in grote gebruikte silo opslaan en elke week zelf maken.
DutchDairyFarmer
Ik maak elke 2 weken een nieuwe portie en heb tarwe in de silo zitten werkt voor onze omstandigheden prima. Zorg er wel voor dat regenwater er niet teveel in komt dan krijg je smurrie en wordt er onsmakelijk voor zover sodagrain dat al niet is.
Stroman
Vorige zomer een vracht CCm laten komen met slurfauto. Paar dagen ervoor 12 ton sodagrain gemaakt. Dit met de verreiker bovenin de slurfauto gedaan. Bijna 4 maand van gevoerd. Ging prima.
Stroman
@Stroman Zo een sleufsilo vol inkuilen lijkt mij riskant. Dan kun je denk ik beter een goede bewaarplaats voor droge tarwe maken.
Noorderling
@Stroman
Dat moet je ook ventileren en droog onder dak krijgen. Dat hoef je niet als je het direct verwerkt, daar is vooral winst te halen. Anders kun je netzo goed telkens wat kopen wanneer je het nodig bent.
Stroman
@Noorderling Klopt. Dit is een extreem jaar. Iedereen gaat nu zoeken naar oplossingen. Voorgaande jaren betaalden we in de winter en voorjaar amper meer dan in de zomer af land. Daar kon je niks voor opslaan/ dan wel iets bedenken.
Noorderling
@Stroman
Klopt, komende oogst verwacht ik, mede door dure kunstmest dat de prijzen eerst nog wel hoog zijn, voorjaar 2023 kan het zomaar weer dalen. Dan is groot inkopen ook een risico.
Johen
@Noorderling meestal is er met de nieuwe oogst een dip in de prijs. Zelfs dit jaar
+2
Cowboy3
@Johen Voor een jaar ontsluiten en inkuilen of slurven is wel ff een paar dagen werk je heb al snel meer dan 10 ton in de maand nodig.
Vandaag nieuwe thuis gekregen (€297p/ton)
paar maanden geleden €285 een paar jaar geleden €195.

(klik om te vergroten)

Janfen
Super goed voer maar je moet het wel droog houden geen regenwater er bij laten komen
Cowboy3
@Janfen Mag daags voor het voeren rustig wat nat regenen, wordt ook vaak ingeweekt voor het voeren,wordt dan glad en zwelt op.
deJong
Ik zou gewoon zo nu en dan verse bestellen want de ontsloten graan is een prima basisch buffer. Zonde omdat weer teniet te doen.
+1
Noorderling
@deJong
Denk dat er onder het plastic niets gebeurt.
Behandel zelf tarwe met ureum, gaat de pH ook naar 8-9 en blijft daarna stabiel en schimmel krijgt geen kans om te groeien. Dan kun je het goed in een slurf opslaan, is juist gunstiger als het 18-20% vocht is in plaats van 15. Door het ureum gaat het "eiwit" gehalte ook naar 15-16% en hoef je dat ook niet meer met een eiwitbron te compenseren. Wel moet je het dan pletten en is sneller dan ontsloten tarwe, maar rustiger dan alleen geplet.
deJong
@Noorderling oh ik wist helemaal niet dat je het zo kon doen en gebruiken.

Heb ik vandaag ook weer eens wat geleerd👌
bio boer
@Noorderling doet mij denken aan dit

(klik om te vergroten)

Noorderling
@bio boer
geef het beestje een naam, powergrain, alkagrain, maxammon grain. Zijn er meer die het verkopen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tarwe , inkuilen en ervaring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
3.091
TREFWOORDEN