Aangezuurde drijfmest reduceert ammoniakemissie

De eerste resultaten van het Duitse project "GülleBest", gefinancierd door het Duitse ministerie van landbouw, tonen aan dat aangezuurde drijfmest de ammoniakemissie tot 55 procent kan verminderen.

Deel dit topic

Reacties

harke
Gaan we denemarken achterna?
daar al jaren mest aanzuren
Maaslander
@harke alleen aanzuren als je niet injecteert
harke
@Maaslander ook bij injecteren aanzuren in dk
klant
@harke potje augurken derin gooien
+1
Noorderling
Heel vroeger ook eens aan een proef meegedaan, fundatie voor de salpeterzuursilo staat er nog, verder is het gelukkig niet gekomen.
Salpeterzuur net voor de mixer toegevoegd in de mestsilo, hele mixerblad weg na het toevoegen 😅
+1
bio boer
Lijkt mij niet goed idee in betonnen kelders
bio boer
@bio boer ik weet niet hoe zuur de mest moet zijn en bij welk zuurtegraat beton begint optevreten en wat doet zuurdere mest met bodem ?
harke
@bio boer wordt tijdens uitrijden bijgev
bio boer
edepot.wur.nl/357341/

Hier schrijven dat de emissie later op gang komt met aanzuren
bio boer

(klik om te vergroten)

Noorderling
@bio boer
Wat bijzonder dat er geen zwavelgift geadviseerd wordt, we doen toch niets anders dan extra zwavel in het voorjaar strooien omdat de depositie van zwavel door schonere motoren gigantisch is gedaald?
bio boer
@Noorderling ik weet niet hoe het bij jou is bij mij is zwavel plantbeschikbaar 300 en bodem vooraad 6000
Noorderling
@bio boer
dat is hier even andere koek.
350 voorraad en 13 plantbeschikbaar.
Ander perceel waar 4ton schuimaarde op gekomen is, is het na bemesten 650kg voorraad en 70 plantbeschikbaar.
Alleen spoelt zwavel behoorlijk uit geloof ik dus zal nu wel veel lager zijn.

Advies is ook om dat niet in het voorjaar op grasland te strooien, is het overaanbod aan zwavel nog niet uitgespoeld en wordt koeien drachtig krijgen een hele opgave.
bio boer
@Noorderling beetje gips strooien dacht dat zwavel niet zo veel uitspoelde op klei waarom er dan nog zo zwavel in mijn grond zit weet ik ook niet 🤷‍♂️ meschien door hoge organiche stof 15% daar aan gebonden zit
+1
geweldenaar
Spuiwater erbij, heb je zwavel en zuur. Maar nooit onder de stal doen.
Willem123
@geweldenaar die proef hadden ze ook al op de proefboerderij Selmien in Ureterp provincie friesland gedaan in en om 1989-1990 , bedrijfslijder Elto van Marum, de uitkomst is toen in 1 keer van de tafel geveegd door de Nederlandse taat, want er zaten geen ronde hoeken in de mestkelders, Laten we eerlijk wezen, iemand die Natuurkunde en of Scheikunde gestudeerd heeft weet dat ammoniak laag bij de grond blijft , want dat weten we allemaal dat ammoniak zwaader is dan lucht en wordt door bodemleven opgenomen , ook uit Onderzoeken uit buitenland bv China, is bekend ammoniak/stikstof van dieren laag bij de grond blijven of direkt van de mestkelders de grond intrekken en het niet verder verspreid dan ten hoogste enkele meters. Dat kun je toch ook met je eigen OGEN zien waar de buitenste sleufkouter van de bemester het mest neer legd en dat daar een groot groei verschil is , en waar geen mest neer gelegd wordt.
bio boer
@Willem123 dat van de ronde hoeken snap ik niet ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , ammoniakemissie en drijfmest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0