Niet meer elk jaar een kalf geeft rust

In de melkveehouderij is het gebruikelijk dat een koe ieder jaar een kalf krijgt. Wat zijn de gevolgen voor diergezondheid en de melkopbrengst als je deze vanzelfsprekendheid loslaat en de lactatie verlengt? Dat wordt onderzocht in het project 'Lactatie op maat'.

Deel dit topic

Reacties

+3
labella
Helemaal geen kalveren meer geeft nog meer rust...
Noorderling
Quote:
Maar de kans op vervetting is vooral bij oudere koeien wel groter.'

Lost dat probleem zich ook vanzelf weer op, vallen uit waardoor je allemaal vaarzen hebt die je lang kunt melken.
Zelf regulerend systeem.
+1
demelkboer
@Noorderling je fokt vanzelf door met de koeien die passen in het systeem
Henry1
@demelkboer en waarschijnlijk zijn dat dan de koeien die vlot drachtig worden!
+2
jan 10
Allemaal kletspraat,gewoon zorgen dat je elk jaar een kalf heb,je loopt vanzelf al uit.De hoogste productie haal je met verse koeien,ben je daar te lui voor dan moet je met minder genoegen nemen.
+13
pieta
@jan 10 😁 Ik boer al jaren zonder me druk te maken over de tussenkalftijd. Die is gewoon koe-afhankelijk.
+1
KOC1981
@pieta ik vind het in ieder geval behoorlijk irritant als ik moet prullen om de melkproductie er bij droogzetten onderuit te krijgen. die wordt genoteerd om volgende lactatie toch iets later te insemineren. Dus wat je zegt, het is koe-afhankelijk
HansBa
@KOC1981 eens maar ik vind het nog irritanter als een koe maar weinig geeft en pas over enkele maanden droog moet. Een koe die minder persistent is insimineer ik al vanaf 50 dagen.
cjw73
@HansBa die kun je beter weg doen. Is meestal zo zodra ze drachtig zijn zakken ze nog sneller.
+1
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
die kun je beter weg doen

Is dat zo? Ze zijn toch allicht goed genoeg om te blijven melken? Dat soort insemineren wij met vleesras.
+1
cjw73
@pieta ik heb te vaak problemen met dat soort koeien. In het laatste bijna niks meer geven veel te vet worden en volgende lactatie nog slechter zijn.
+1
pieta
@cjw73 Oké. Dat hebben wij dan weer niet. Ik laat ze allicht lopen als ze maar weer drachtig zijn. Gebruik dan wel ooit kexxstone bij zo'n koe.
HansBa
@cjw73 nee hoor , je moet je koeien kennen. Niet persistente koeien snel insemineren en de rest mag langer lopen. Ook hier op de niet persistente BWB.
Henry1
@HansBa maar na hoeveel lactaties weet je wat voor die koe optimaal is?
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Ik boer al jaren zonder me druk te maken over de tussenkalftijd. Die is gewoon koe-afhankelijk.

Dan maak je je wel druk,want je houd de productie wel goed in de gaten,alleen je zeg het te weinig tegen jezelf:😀
pieta
@jan 10 Nee hoor. Veearts komt om de zes wkn. Dat is eigenlijk al niet ideaal. Gemiddeld afkalven tot 1e ins is 108 dagen. Ik kijk vooral naar de conditie van de koe. Minder naar de productie. Conditie is de weergave van hoe goed ze de productie aan kunnen.
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Nee hoor. Veearts komt om de zes wkn. Dat is eigenlijk al niet ideaal. Gemiddeld afkalven tot 1e ins is 108 dagen. Ik kijk vooral naar de conditie van de koe. Minder naar de productie. Conditie is de weergave van hoe goed ze de productie aan kunnen.

Waar heb je veearts voor nodig?hier alles ins vanaf 50 dgn,dan loop je nooit uit,wel wat meer ins nodig,maar doen we zelf.Ook dracht doen zelf.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
Waar heb je veearts voor nodig?

Drachtcontrole maar ook een enkele cysteuze koe of koe die niet cyclisch wordt. Drachtig voelen kan ik ook zelf alleen ben ik niet zeker genoeg of het allemaal goed is of ooit schijndracht of zoiets.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
hier alles ins vanaf 50 dgn,dan loop je nooit uit

Ik vind het uitlopen niet echt een probleem tenzij het echt veel te ver is. Dan moet je de lactatie erop maatregelen nemen(kexxstone).
Achso
@pieta wat zou de melkabriek, cq de consument ervan vinden dat we systematisch toch antibiotica gebruiken in de melkveehouderij?
pieta
@Achso systematisch? Wij werken enkel curatief met ab.
+1
Cowboy3
@jan 10 ."Ook dracht doen zelf."
Hier sinds '88 dhz-ki en na cursus ook altijd dracht controle, maar laat nu elke 4 weken al een jaar of 6 scannen.(door collega veehouder die dit veel en rustig doet) Heeft toch voordelen,bent er eerder bij vanaf dag 28 van de dracht ( goed voor de moeilijke gevallen) en je weet alle tweeling drachten ,kijkt ook naar koeien die na 70 dagen niet tochtig zijn geweest en die meer als 2 keer zijn geisemineerd.
Cowboy3
@jan 10 Als je veel werk en ergernis wilt hebben moet je zorgen dat je veel koeien krijgt met tkt boven de 450 dagen, bij vaarzen is dit niet zo erg.
+2
Leo,s vriend
@Cowboy3 Waarom? ik heb er een paar lopen die het verreken om op tijd drachtig te worden, tkt van 500 dagen , maar wel 80000 kg gegeven in 5 lactaties. Zijn voor mij beste koeien.
+1
Cowboy3
@Leo,s vriend Heb het niet over een paar koeien die moeilijk drachtig worden, maar (on) bewust laat insemineren waardoor de tkt te hoog wordt.
Te vette koeien zijn na het kalveren luier, daardoor meer kans op (slepende)melkziekte en lebmaag en moeilijker weer drachtig te krijgen en veel slechtere klauwen als een koe de eerste maand te veel kilo's afvalt.
deJong
@Cowboy3 (negatieve energie balans😉)
+1
Ynze Oenema
Als je wil duurmelken moet je generaties lang fokken op persistentie, vrij goed basisrantsoen hebben en omdat het toch niet bij elke koe werkt ook nog koe specifiek insemineren.

Kan prima, maar je gaat nooit enorm veel veranderen.

Op ons bedrijf zijn de koeien van de Brown swiss stier Get lucky het beste hierin. Misschien komt het ook omdat het een kruising is.
Noorderling
@Ynze Oenema
Je komt er alleen maar achter als je het probeert, maar als het niet bevalt is zon koe nagenoeg verloren. Te vet, slechte lactatie er achteraan en dan hopen dat je ze drachtig krijgt. Dan kun je wel de conclusie trekken dat zon koe inderdaad niet persistent is.

Elk foutje, hittegolf of rantsoenwijziging is een fout die afgestraft wordt met oudmelkte koeien, verlies je een paar kilo melk die er op de rug weer bijkomen. Het is me op de lange termijn nog nooit meegevallen.
Ynze Oenema
@Noorderling ik insemineer gewoon niet bij 55 liter plus en vanaf ongeveer 80 dagen. Enkel slechte koeien rond de 60 dagen en 1 blaarkop de 1e keer tocht😅

Dat systeem werkt hier prima
+1
achterhoeker2
@Ynze Oenema Zo is het , niet veranderen als het al goed loopt.
+5
richard-de-wolff
@Ynze Oenema boven de 55 kg insemineer je niet, toppertje ben je 👍hoef ik maar 1 koe over te slaan 😂
de Tank
@richard-de-wolff die ene die dat nu haalt bij mij is al drachtig😜
+4
demelkboer
Mijn ervaring is dat je koeien wel de kans moet geven om persistent te zijn. Dat lukt niet al je er op dag 60 een rietje in drukt. Hier hebben we legio koeien Meg tkts boven de 500. En ook wel langer
jack89138393
In de geitensector wordt al jaren aan duurmelken gedaan, sommige geiten kunnen met 1 keer aflammeren met gemak meer dan vijf jaar melk geven. Enige nadeel is dat wanneer je uiteindelijk weet wanneer een geit goed is in duurmelken dat je er maar 1 keer lammeren van hebt gevangen. Voor de rest zijn het allemaal voordelen.
+1
bio boer
@jack89138393 bij geiten gaat dat beter als koeien denk ik guste koeien blijven nooit langer dan 600 dagen dan is wel mooi west
jack89138393
@bio boer Sommige rassen bij geiten doen dat ook. En de ene geit is de andere niet. Maar als je koeien niet drachtig maakt zou het dan ook niet gaan? Verder hebben we wel veel licht in de stal van 06:00 tot 23:00 uur.
+1
bio boer
@jack89138393 mijn buurman heeft licht de hele nacht aan bij de geiten
+1
bio boer
@jack89138393 is wel harde melker heeft geiten die 17000 kg melk hebben gegeven en verkoopt ook sperma en alle bokken gaan weg voor de fokkerij bij hem volgens mij het fokken is wel echt passie van hem

Harm vd veen meschien ken je hem wel
jack89138393
@bio boer Harm ken ik, ik heb wel sperma van hem gekocht. Hij woont sinds een paar jaar in Makkum en was eerder compagnon van Klaas Sjoerd Meekma uit Deinum.
+1
bio boer
@jack89138393 een echte dieren man machienes kan hem niks schelen maai zijn land wel stel dan wel voor dat hij wel trekker met schudder kan gebruiken dan heeft hij liever dat ik het gewoon die 😁
+1
ted9
@Achso De consument vind niks. Die grijpt 9 van de 10 x naar het goedkoopste. Heb jij ooit een groep consumenten zien actievoeren? Nee juist radicaal linkse wereldverbeteraars die onze producten toch al niet kopen staan meestal voor de poort.
Albert Altena
Persistentie bepaald tijdstip van insemineren !!!!!
achterhoeker2
@Albert Altena Nee hoor ,als de koe goed in orde is gaat ze bij de KI .
Op tijd drachtig is zo belangrijk voor de economie van het melkveebedrijf
+1
dieks2
Persistentie en conditie bepalen moment van insemineren. TKT zegt me niet zoveel, mag bij vaarzen meestal gerust wel uitlopen, bij oudere meestal liever niet. Al die drukte om verkorten TKT komt meestal weg bij lui die er aan verdienen (adviseur, dierenarts en vruchtbaarheidsspecialist), niet perse altijd beste voor portemonnee boer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , kalf en diergezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0