Boer Ronald verkoopt gedwongen zijn koeien: ‘Ik laat mijn leven niet verzieken door de overheid’

ZELHEM - Ronald Beulink heeft de knoop doorgehakt. De Zelhemse boer verkoopt zijn melkveehouderij. Gedwongen. Als gedupeerde van de mestrechtenaffaire ziet hij geen toekomst meer voor zijn bedrijf.

‘Keihard genaaid’, staat ergens in het midden op een volgetypt A4-tje dat Ronald Beulink overhandigt aan de keukentafel. Keihard genaaid door de overheid, welteverstaan.

In korte zinnen en steekwoorden heeft de 49-jarige melkveehouder zijn situatie op dit velletje papier uiteengezet. De overheid heeft zijn bedrijf kapot gemaakt, vindt hij, omdat hij drie jaar geleden te weinig fosfaatrechten heeft gekregen van het ministerie van Landbouw.

Na lang wikken en wegen hij samen met zijn vrouw besloten de boerderij te verkopen. ,,Ik kom er wel bovenop. Maar dit wil je toch niet als overheid?”

Deel dit topic

Reacties

+2
pieta
Ik heb het vanmorgen in de krant gelezen. Gewoon triest. Een goed artikel voor @cornelissen . Kan ie wat leren relativeren.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
k heb het vanmorgen in de krant gelezen. Gewoon triest. Een goed artikel voor @cornelissen . Kan ie wat leren relativeren.

Zou dat helpen denk je? Zo blij wordt je niet van zo'n artikel. Dit zijn situaties waar je niet in wil zitten. Dit is het bootje midden op zee zonder kant noch wal in zicht , overal water oneindig water wat niet valt te bezwemmen.
+5
pieta
Quote Reactie van @George:
Dit is het bootje midden op zee zonder kant noch wal in zicht , overal water oneindig water wat niet valt te bezwemmen

Hoeveel water er om je boot heen zit maakt niet uit zolang je boot maar niet lek is. 😁
T60401
@pieta Dan blijf je lekker dobberen de een houdt dat wat langer vol dan de ander. Maar je zult toch een keer naar de wal moeten of kun jij onbeperkt op een bootje in leven blijven.
Twentsch Land
Als je boot niet lek raakt of kapseist kom je vanzelf weer aan wal.

@T60401
+2
T60401
Quote Reactie van @Twentsch Land:
boot niet lek raakt of kapseist kom je vanzelf weer aan wa

Dat klopt alleen moet je zelf in de tussentijd wel in leven zien te blijven. anders heb je er niet zo veel meer aan om aan wal te komen.
Boerbakje
@George lagerwal kan ook
+17
sorry
Sterkte Ronald
+1
bio boer
Waar is hij gebleven op het prikken bord is bedrijf nu verkocht ?
Todi
[Door ziekte van moeder] Zij woont toch op het bedrijf maar zit niet in het bedrijf? Een goede rechts bijstrands hulp kan daar toch wat mee?
cjw73
@Todi wordt niks mee gedaan, hier soort gelijk iets gehad alleen dan met vader, maar zat gelukkig iets minder zwaar dan hij. maar viel hier ook niet mee de laatste 2 jaar
+1
Melkboer16
@Todi kan nou niet zeggen dat dit een goed argument is.
Ik begrijp de menselijke maat wel maar het heeft totaal niks met de zaak te maken.
Trouwens er zijn best adressen waar fosfaatrechten zijn uitgedeeld op dit argument waar vraagtekens bij zijn te zetten.
+1
Farma_boerke
@Todi helaas is het niet zo simpel er is ook een drempel ingebouwd van 5%, die telt op moment van overlijden tov peildatum. In zijn geval lijkt dat allemaal rond dezelfde tijd te zijn. Mantelzorg telt niet mee.

Heel spijtig, veel sterkte!
JoostN
@Todi woonde en zat. Mevrouw is overleden. Ze zat wel in het bedrijf, maar is er uit gewipt op een manier waar honden geen brood van lusten.
+4
robbies
@JoostN speciaal hiervoor een account aangemaakt?
JoostN
@robbies jij ook fijne jaarwisseling, bedankt!
T60401
@JoostN Ronald mag ik je een goede raad geven. Ga hulp zoeken.
Eddie1
Quote Reactie van @T60401:
Ronald mag ik je een goede raad geven. Ga hulp zoeken
prikkebord.nl/topic/203898/…
prikkebord.nl/topic/203898/…
+2
henk-fransen
@JoostN onbeschofte opmerkingen
Twentsch Land
Moedig besluit hoe jammer ook, veel sterkte voor jou en je gezin. Hoop dat je elders toch je hobby weer kunt voortzetten, misschien wat kleiner in omvang dan je gewend was maar dat hoeft niet erg te zijn.

Veel geluk wens ik jou en je naasten toe voor 2022.
+2
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Moedig besluit hoe jammer ook

Moedig? Gewoon geen andere keuze.
Maar veel sterkte en hopelijk wat meer geluk in de toekomst.
+1
richard melkvee
Triest verhaal. Het zal je maar overkomen! Jammer dat er geen 'Çorona steunfonds 'voor knelgevallen.
Misschien krijgt hij het eerst wat van mevr schouten in de nieuwe functie, het is hem gegund en ook anderen. Ik wens de familie succes.
+11
kanniewaarzijn
In een normaal land is een overheid er voor haar burgers. In dit land moet je als burger je leven lang strijden tegen een corrupte overheid.
+2
henk-fransen
Zeer triest verhaal. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Zeer pijnlijk is dat bepaalde personen met voorkennis zijn stallen volproppen met dieren waar geen vergunning voor aanwezig was
Deze personen hebben fosfaat rechten gestolen van personen die er wel recht op hadden waaronder Ronald
+3
Koeien boertje
Sterkte Ronald en zorgen dat je zelf met je gezin gelukkig bent is het belangrijkste!!!
+3
henk-fransen
Lto moet zijn eigen kapot schamen dat ze helemaal niets hebben gedaan. Om hem en andere te redden. Ook de minister moet haar eigen kapot schamen. Zij had wel degelijk de mogelijkheid om te helpen . Boer met 129 melkvee die hij in Duitsland had gekocht en met de smoes dat het te warm was om de dieren te vervoeren voor de peildatum. En pas later heeft vervoerd ver na de datum. Wordt ontheffing verleend van ART 38 van de meststoffenwet. Ik Wordt er kits misselijk van. Dat de minister wel mensen helpt met een smoes maar de egte schrijnend gevallen gewoon kapot laat vallen. Je bent bedankt. Minister. Scham je eigen kapot carola.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @henk-fransen:
Boer met 129 melkvee die hij in Duitsland had gekocht

Was een LTOer zeker?
henk-fransen

(klik om te vergroten)

+1
matt
@henk-fransen rechtspraak noemen ze dat is idd een hard gelag,sterkte “henk”
bio boer
@henk-fransen daar staat niet of ze zijn bezwaar ook toekennen ?
matt
@bio boer die boer heeft die zaak gewonnen,heb dat al eens ooit gelezen.
henk-fransen

(klik om te vergroten)

+17
Bennie Stevelink
@henk-fransen welke boeren hadden daar fosfaatrechten voor moeten inleveren? Alles wat de ene boer extra krijgt moet de ander toch voor inleveren?

Ik hoor hier alleen maar praten over het enorme onrecht wat boeren is aangedaan die een grote stal hebben gebouwd en daar niet genoeg fosfaatrechten voor kregen. Nooit hoor ik iets over het nog veel grotere onrecht wat niet-gegroeide boeren is aangedaan die 8,3% van de koeien moesten inleveren waar ze in het verleden melkquotum voor gekocht hadden.
Daar komt bij dat deze niet-gegroeide boeren niet de enorme stijging van de mestproductie hebben veroorzaakt. Zij zijn vroeger gegroeid door productie van anderen over te nemen waardoor de totale productie in Nederland niet toenam.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink vlees vee ?
hypotheekboer
@Bennie Stevelink wijs je nu niet grotendeels naar de verkeerde? Ziet nu weer met de voorgestelde aanpassing van de excretienormen dat de overheid veel te hoog inzette en met verstrekken aan vleesvee waardoor er op papier een groter probleem ontstond en daardoor een te hoge korting. Je weet toch ondertussen ook wel dat stikstofdepositie nog steeds niet gemeten is?
henk-fransen
@Bennie Stevelink beter opletten een ontheffing zijn geen fosfaat rechten
henk-fransen

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@Bennie Stevelink ze waren gewoon veelste laat zo wel de bouwer als intensive en nog meer gevallen zijn daar slachtoffers door de groeiers van vlakvoor de peildatum ook zij handelden volgens de toen geldende regels enige schuldige is politiek
+2
grös
@Bennie Stevelink
Ik ben ook nooit gegroeid, hadden zelfs nog minder koeien als in 2000.
Maar over eerlijk/oneerlijk, het hele fosfaatrechtensysteem had er nooit moeten komen! Als het doel was om de derogatie te redden, nou die vervalt vroeg of laat toch wel.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @grös:
Als het doel was

Het doel was om de RABO te redden...
grös
@kanniewaarzijn
Zou kunnen, maar je gaat niet eerst het melkquotum afschaffen en dan zeggen -ow dit loopt uit de handen kan ons de derogatie kosten- en dan een half jaar later een of andere nieuw gedrocht invoeren om de boel weer te herstellen. De gevolgen van verval derogatie waren tijdelijk geweest en binnen een jaar opgelost, deze fosfaatbende hebben we nu al 6 jaar mee te maken.
+1
pieta
Quote Reactie van @grös:
De gevolgen van verval derogatie waren tijdelijk geweest en binnen een jaar opgelost, deze fosfaatbende hebben we nu al 6 jaar mee te maken

De gevolgen van verval van derogatie waren veel groter geweest dan de invoer van p-rechten. Neemt niet weg dat er met de p-rechten een aantal vies verkeerd uit zijn gekomen.
Rob07
@Bennie Stevelink Daar gaat het niet om, het systeem klopte niet.
En alle heren hebben later staan te liegen dat het voorzienbaar was. LTO en Rabo hebben zich van de slechtste kant laten zien.
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Nooit hoor ik iets over het nog veel grotere onrecht wat niet-gegroeide boeren is aangedaan die 8,3% van de koeien moesten inleveren

Meer het prikkebord lezen. Is zelfs door mij een mogelijke oplossing voor aangedragen. Zelfde oplossing als bij de invoering van het melkquotum in 1984. Een hogere algemene korting en op aanvraag voor de niet-groeiers een korting(zeg maar een afslag) op de algemene korting. Staat mij voor,dat de niet-groeiers in 1984 2.5% van de toen algemene korting mochten aftrekken. Maar % kun je over discuseren en gevolg uitrekenen.
Heb deze sugestie toen ook volgens mij schriftelijk bij de NMV geopperd, maar nooit meer iets hierover gehoord.
Overigens nooit iets van jouw gehoord @Bennie Stevelink ,wat voor jsugesties jij bijv. had om melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum te helpen of volgde jij de lijn van lto?
henk-fransen
@Bennie Stevelink zullen we eerst de anticiperende bestuurder de rechten afpakken waar zij geen recht op hadden da was er maar 2%gekort
Leo,s vriend
@henk-fransen Hebben de "anticiperende boeren" met elkaar tegen de 100000 koeien "gegapt"?
henk-fransen
@Leo,s vriend zeker wel
+3
Leo,s vriend
@henk-fransen Ok, reken even mee:
Hoeveel "anticiperende bestuurders zijn er volgens jou? Laten we zeggen 100 ( lijkt me erg veel) ,dan hebben die 1000 koeien per bedrijf er bij gekregen?
Laten we alles een factor 10 afwaarderen, 10 bestuurders, 10000 koeien per bedrijf er bij? , of 10 bestuurders, 1000 koeien er bij( als wie die 100000 ook decimeren.

Ofwel, laat me niet lachen.
henk-fransen
@Leo,s vriend ik spreek van boeren jij van bestuurder. Dit is er nog maar een

(klik om te vergroten)

henk-fransen
@henk-fransen bij de eerste beste al 393 stuks bingo
Realisme
@henk-fransen hij is naderhand ook lekker aan het verkopen geweest of zie ik dat verkeerd?
henk-fransen
@Realisme jep puur anticiperen . .alles opschonen en iedereen heeft zijn korting terug
Leo,s vriend
Quote Reactie van @henk-fransen:
ik spreek van boeren jij van bestuurder

Nee, weer mis, jij spreekt van bestuurders, ik van boeren. Niet de zaak verdraaien.
En ja, als er werkelijk sprake is van misbruik van voorkennis, keihard aanpakken, laat dat duidelijk zijn, maar zie de zaak maar hard te maken, sta ik aan je zijde. Heb ik al eerder toegezegd.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @henk-fransen:
zullen we eerst de anticiperende bestuurder de rechten afpakken waar zij geen recht op hadden da was er maar 2%gekort

Dit schreef jij toch echt.
henk-fransen
@Leo,s vriend beter rekenen jonge
Leo,s vriend
@henk-fransen Nou, reken mij dan maar voor, ben ik te dom voor blijkbaar.

Ik twijfelde aan 100000 koeien bij "bestuurders, jij reageerde dat het echt wel zo was.............
+2
bio boer
@henk-fransen ben je niet aan een dood Belgischtrekpaart aan het trekken dit kost je klauwen met energie en negatieve energie daar ga je niet gelukkig van worden denk ik hoe onrechtvaardig het ook is en voelt zal het verloren energie zijn alweer 6 en half jaar verder
diekman
@bio boer Dit jaar komt er een stikstofrechten drama. Komt het hele circus nog een keer.
bio boer
@diekman laten we hopen dat ze hun verstand gaan gebruiken met geweten
hans1980
Straks stikstof rechten en we hebben dit drama nog een keer

Bij ons bedrijf waarschijnlijk niet...update komt later
+1
diekman
@hans1980 je maakt ons wel nieuwsgierig
+2
demelkboer
@hans1980 verkocht?
Melkboer16
@demelkboer heeft alleen in zijn fantasie een bedrijf gehad! Zul je zien hij komt met verhaal wat niet te checken valt
+6
jan 10
Niet leuk,maar er zijn meer boeren gekort, die ook flink gebouwd hebben .
Opvallend was wel dat iedereen de schuld kreeg,maar helaas heeft dat hem niet geholpen.....
Had ook p kunnen kopen of leasen,dat hebben de meeste andere collega,s ook gedaan.
+2
cjw73
@jan 10 dat kopen zal wel niet mogelijk zijn geweest door de financieringslasten.
+4
George
Quote Reactie van @cjw73:
dat kopen zal wel niet mogelijk zijn geweest door de financieringslasten.

Nee steeds verder het schip in , door trekker te verkopen en er eentje terug te leasen om wat contanten te krijgen lees ik. Dan is het gewoon gedaan.
+1
cjw73
@George heb hier ook zo'n lease deutz staan...🙈🙈🙈🙈
+3
George
@cjw73
Vroeger hadden de meeste iets met hulp van tante Leen , tegenwoordig is het steeds vaker tante Liese.
+1
labella
@George toen ik de toko overnam was het tante Agaath bij de bank.
+1
George
@labella
Oh die ken ik niet. Ik heb daar nooit heel erg mee van doen gehad met al die tantes. Ik was een enig enigst kind. 😂
+1
cjw73
@labella daar was ik te oud voor.
+1
hans1980
@George waarschijnlijk de grond ook in erfpacht, dan is het gedaan
George
Quote Reactie van @hans1980:
waarschijnlijk de grond ook in erfpacht, dan is het gedaan

Je kunt je grond maar 1 keer ver hypotheken. Meest voor de hand liggend aan een bank of aan ASR/Fagoed of andere investeerder. Maar altijd maar aan 1 partij.
pieta
Quote Reactie van @George:
Je kunt je grond maar 1 keer ver hypotheken

Volgens mij heb 1e recht van hypotheek maar ook 2e en misschien ook wel 3e.
Melkboer16
@hans1980 fantast
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
fantast

Waarom? Het kan toch?
hans1980
Melkboer16
@George idd en dan beklijft mij ook een raar gevoel waarom z’n schoonmoeder ook op het erf woont😟😩. Dat wil je toch niet
Klavertje
@Melkboer16 Wat grappig.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
gevoel waarom z’n schoonmoeder ook op het erf woont. Dat wil je toch niet

Tja waarom niet? Vind je het zo raar. Mijn moeder heeft hier ook 20 jaar gewoond.
JoostN
@Melkboer16 hij wel. Hij was er niet rouwig om dat zijn moeder eruit ging. Vuil mannetje is het.
Todi
@cjw73 Logisch toch als je de stal niet vol zet krijg/ komt er geen geld binnen.
demelkboer
Iedereen heeft zijn verhaal. Ik vond heg jammer , leek mij een passie volle vakman.
JoostN
@demelkboer dit is vooral zijn verhaal. De versie die ik heb gehoord is anders en op basis daarvan vind ik het vooral karma
+3
Frans1
@JoostN dus je gooit hier anoniem met modder op basis van : ik heb het gehoord? 🙄🤔
Coen
@JoostN , blijft natuurlijk sneu hoe het is gelopen, maar uitbreiden op basis van enerzijds volledige voeraankoop en mestafzet en anderzijds nieuwbouw was ook toen al een doodlopende weg.
+2
Melkboer16
@Christo is hier meermalen actief geweest met telkens weer nieuwe aankondigingen over welke beerput er open zou gaan!
Tis triest maar je neemt zelf de beslissing om zo onwijs groot te bouwen. Waar had hij dan fosfaatrechten van moeten krijgen?!
En dan nog als ie de stal vol had gehad en daar in de Achterhoek 3 extreem droge jaren voor 100 koeien voer aan moest kopen en mest afvoeren.
Gegokt en verloren
+2
Grasbaal
Wat zou er gebeurt zijn als er geen Fosfaatrechten waren gekomen?
Nevergiveup
@Grasbaal politieke fout
Nevergiveup
@Nevergiveup Ze liepen achter de feiten aan , fout op fout.

Simpel gedacht had het natuurlijk geen nieuw quotum voor de melkvee houders dienen te worden(fosfaat rechten) , grondgebonden (ook indirect met akker bouwer) had een realistische keuze geweest , maar de politiek maakt liever problemen dan dat ze die oplossen dan kunnen ze het speelbord naar eigen hand zetten en elke keer weer opnieuw snoeien.

Het is op geen enkele manier meer goed te praten dat na het verdwijnen van 1000 den melkvee houders en dier aantallen deze hype nu nog steeds doorgaat.

En dan ben ik nog niet eens Melkveehouder ....
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Nevergiveup:
grondgebonden (ook indirect met akker bouwer) had een realistische keuze geweest

In jouw ogen ,en jouw streek misschien, als daar voor gekozen was zou de ramp in sommige streken niet te overzien geweest zijn.
Nevergiveup
@Leo,s vriend Ik heb het wel over melkvee, de vraag ging over quotum weg , naast rundvee hebben / hadden de andere takken hadden Milieu vergunning met dier aantallen ....

De overheid heeft er zelf een onoplosbare puzzel van gemaakt door er 3 in de zelfde doos te doen .....
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Ik heb het wel over melkvee,

ik ook.
Leo,s vriend
@Grasbaal Ja, dat is een goede vraag. Zowiezo een vorm van begrenzing, strikt verbod op scheuren grasland? geen derogatie? ,keiharde grondgebondenheids eis?, Stikstofrechten?
henk-fransen
@Grasbaal er was al een wet die het dieren aantal regelde
Leo,s vriend
@henk-fransen Waarom kwamen er toen dan zo veel koeien bij?
henk-fransen
@Leo,s vriend er waren er op de hoogte van fosfaat rechten
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @henk-fransen:
op de hoogte van fosfaat rechten

Van alle kanten waren er toen geluiden dat onbeperkt melken een utopie was. Al vanaf 2010 heeft de overheid (zelfs de huidige NMV voorzitter) daarvoor gewaarschuwd.

henk-fransen
@Grasbaal en ze plaatsen vee in de stal zonder vergunning co wat een strafbaar feit is. En valt onder de WED.dus even met terugwerkende kracht ontnemen
henk-fransen
@henk-fransen en dan is het probleem voor zowel fosfaat en stikstof snel opgelost
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Grasbaal:
Van alle kanten waren er toen geluiden dat onbeperkt melken een utopie was. Al vanaf 2010 heeft de overheid (zelfs de huidige NMV voorzitter) daarvoor gewaarschuwd.

Dat zou toch allemaal K.Romijn "managen" met zijn early warning. Kennelijk was er 16 maart 2015 nog niets aan de hand volgens hem (15 tot 20% groei mogelijk) Begin juni 2015 belt lto het ministerie op dat " vrij vertaald door mij " het managen van K.Romijn mislukt is en dat er fosfaatrechten moeten komen.
Nu komt het smerigste van lto en meeloper nmv ,men heeft gepleit voor geen overgangsregeling voor onomkeerbare investeringen op de peildatum en dat heeft de minister Schouten overgenomen en wettelijk geregeld. Het heeft niet aan van Dam gelegen ,want die wou wel een hogere korting voor "knel"gevallen, maar de sector wou dat niet.
Daarom noem ik de hoofdbestuurders van de sector melkveehouderij lto "tuig" en de leden van lto en nmv met onomkeerbare investeringen op de peildatum zijn compleet verncheld door hun organisatie.Ik meende ,dat Ronald toen lid van de lto was.
Ik persoonlijk kreeg een e-mail van de nmv : zoek maar een advocaat op.
+3
de Tank
@cornelissen wat rechtvaardig is, is voor iedereen weer anders. Ik ben vanaf 2007 niet gegroeid, krijg 8.3%korting aan mijn broek, daarnaast grondgebonden geen korting, waarom? Ik heb netjes de mest afgezet bij de buurman, waarschijnlijk korter bij dan de meeste boeren op eigen land. Het blijven hangen in wrok richting mensen die keuzes gemaakt hebben die voor jezelf slecht uitpakken straf je vooral jezelf mee. Wat voorkennis betreft, als die er al was, ik zou daar zelf ook gebruik van maken.
cornelissen
Quote Reactie van @de Tank:
wat rechtvaardig is, is voor iedereen weer anders. Ik ben vanaf 2007 niet gegroeid, krijg 8.3%korting aan mijn broek, daarnaast grondgebonden geen korting, waarom? Ik heb netjes de mest afgezet bij de buurman, waarschijnlijk korter bij dan de meeste boeren op eigen land

Jij bent ook vernacheld door je eigen belangenorganisatie,voor zover je er lid van bent.
Alleen de grondgebonden melkveehouders hebben zomer 2015 Netwerk grondig opgericht en het via de politiek deels kunnen regelen, helaas is vrijstelling van rechten voor grondgebonden melkveehouders niet gelukt.
Als het aan LTO had gelegen,waren ze ook geheel vernacheld.
Wat je had kunnen doen is hoog opspelen bij je belangenorganisatie,deed ik ook,maar je moet eerlijk zijn,je krijgt een aantal medestanders in de vergadering,maar geen meerderheid. Zeker lto is een club van "cowboy"boeren,altands ze hebben de touwtjes wel in handen en nmv loopt op het gebied van fosfaatrechten lto achterna.
Overigens moet ik eerlijkheidshalve ook vermelden ,dat ik buiten de vergadering om ook wel eens een lid spreek en een gestopte melkveehouder vondt ,dat hij gewoon recht had op fosfaatrechten ,had ze ook gekregen, maar ik heb er ook voor gemolken,zei hij.. Dergelijke gestopte melkveehouders zul je naast de "cowboy"melkveehouders moeilijk als medestander vinden
Leo,s vriend
Quote Reactie van @cornelissen:
,maar je moet eerlijk zijn,je krijgt een aantal medestanders in de vergadering,maar geen meerderheid.

Dat is dus precies hoe een vereniging moet werken( democratie, meerderheid stemmen telt) hoe beroerd het ook voor sommigen uitpakt.
cornelissen
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Dat is dus precies hoe een vereniging moet werken( democratie, meerderheid stemmen telt) hoe beroerd het ook voor sommigen uitpakt.

Tot op een bepaalde hoogte. Je bent ook lid voor je algemeen individuele belang, en wanneer er een groep bedrijven financieel wordt afgeslacht, dient een bestuur daar ook voor op te komen. Daarvoor ben je lid. En dat heeft men verzaakt ,sterker nog men heeft de minister geadviseerd het wettelijk zo in te kleden dat ze via juridische procedures ook geen kans hadden. En ik zal ze er altijd aan herinneren, hoewel het waarschijnlijk een gelopen race is. Feit is wel ,dat men de herinnering erg pijnlijk vindt.
+3
de Tank
@cornelissen Al jaren geen lid van lto, van die 1000 euro ga ik wel weekendje extra weg, brengt mij veel meer plezier. Ik vind dan ook dat ik geen recht van spreken heb. Red mij prima zonder belangen club.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @henk-fransen:
er waren er op de hoogte van fosfaat rechten

Niet relevant, je stelt zelf dat er al een wet was die aantallen reguleerde.
Verder. zie mijn reactie hier een eindje boven
Alweer, laat me niet lachen.
henk-fransen
@Leo,s vriend ze hadden het schijt aan de aantallen op de NBvergunning
Leo,s vriend
@henk-fransen Nou, dan worden ze nu toch vanzelf met de billen bloot gelegd?

En terug komend op dit topic, Ronald ook voorkennis?
Hij is zacht gezegd geen lto bestuurder, geen idee hoe hij de nb vergunning in orde heeft, doet er ook niet toe , dit is al dramatisch genoeg voor hem en zijn familie.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Grasbaal:
geen Fosfaatrechten waren gekomen?

Had ik in ieder geval geen grond verkocht om rechten te kopen. Wil er ergens ook niet meer graag aan denken,ruim een kwart miljoen euro voor 1500 kg om 30 koeien te melken met iets jongvee. Ronduit absurd en dat op 80 melkkoeien,die ik had op de peildatum.En dan mag ik nog blij zijn ,dat Netwerk grondig is opgericht,want men wou de grondgebonden melkveehouders ook nog korten.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grasbaal:
Wat zou er gebeurt zijn als er geen Fosfaatrechten waren gekomen?

Dan was er geen kapitaal onder de onder water staande bedrijven geschoven en kon men niet "gestuurd" de boel failliet laten gaan.
Melkboer16
@kanniewaarzijn ook zonder fosfaatrechten hebben er nergens bedrijven onder water gestaan
Melkboer16
@kanniewaarzijn je kan er om lachen maar dat is zo, ook bij Beulink niet! Stalletje van 180’stuks hooguit 1 miljoen beetje meer erbij dus 1,5 miljoen euro financiering
Bedrijf gaat voor meer als 4 weg
+3
jan 10
Quote Reactie van @Grasbaal:
Wat zou er gebeurt zijn als er geen Fosfaatrechten waren gekomen?

Hij gokte op vrij melken,verkeerd gegokt,daar is goed voor gewaarschuwd.
Johannushoeve cv
@jan 10 bent het met je eens een te grote broek aan getrokken en vergeten geld te reserveren voor een riem in magere tijden
+1
Johannushoeve cv
@Grasbaal denk dat de melkvee stapel was verdubbeld en hadden een melkprijs vsn 20 cent . Met nog meer bedrijven die over de kop gingen.
+1
Frans1
@Johannushoeve cv dan was het marktwerking geweest, nu had het voor een aantal meer van een loterij
grös
@Johannushoeve cv
Melkprijs word niet in Nederland bepaald. Mestplaatsingsruimte/verwerking moet er wel zijn, waarschijnlijk was gewoon de derogatie vervallen en werd het geld gespendeerd in mestafzetkosten, en dan gingen er ook wel mensen land verhuren of mest aanvoeren i.p.v. koeien melken.
Noorderling
Quote Reactie van @grös:
en dan gingen er ook wel mensen land verhuren of mest aanvoeren i.p.v. koeien melken.

Grond werd schaarser en zou belastingvrij stijgen in waarde.
Nu zit je naast n2000, keldert de waarde en zijn fosfaatrechten belast en het gras is niet weg te geven.
Lucht blijft lucht, we zijn inmiddels als sector derogatiejunkie, wanneer we zonder dreigen te komen beginnen we de gekste toeren uit te halen om toch maar ons volgende shot voor 1 of 2 jaar te krijgen, wat een leven..
+5
robbies
@Noorderling we moeten de overheid ook niet het idee geven dat derogatie afschaffen de boel wel zal saneren. Jij en ik kunnen misschien wel zonder derogatie, maar met duurzaam landgebruik heeft het allemaal niks te maken. In de vruchtbare delta is het gewoon gerechtvaardigd om veel dierlijke mest te gebruiken dan op de Franse en Spaanse rotsgronden. Derogatie is verworden tot een discussie over veeaantallen, maar daar is derogatie niet voor bedoeld.
achterhoeker2
@robbies Er zijn legio gebieden die vruchtbaarder zijn dan Nederland.
Nevergiveup
@achterhoeker2 Klopt , daar telen ze meestal ook in het quadraad , zonder allemaal van die beperkende regels , ken het po gebied bv. In Italie

Er zijn grotendeels gebieden veel onvruchtbaarder als nederland
achterhoeker2
@Nevergiveup Alleen het feit dat er hier zoiets als een winter is ,wordt al niet begrepen.
Men kan niet iets of iemand overtuigen met onzinnige cq onjuiste argumenten dan wordt je op termijn niet meer serieus genomen, jij bent zelf een goed voorbeeld, altijd schreeuwen altijd het hoogste woord en uiteindelijk allemaal onzin.
Daar maakt de andere partij gebruik van en daar heeft de hele sector last van.
+2
Nevergiveup
@achterhoeker2 ???

Voor veel gewassen is de winter noodzakelijk.

Er zijn ook redelijk vruchtbare gebieden waar alleen s'winters iets groeit en s'zomers juist niets .......

Vind dat je raar reageert en van de kern afdwaalt in dat ene kleine stukje wat ik schrijf , als je het schijnbaar niet goed kunt weerleggen , gaan we op de man spelen ....

Maar goed je raaskaalt maar verder hoor.
achterhoeker2
@Nevergiveup Er zijn ook hele gebieden 2 of zelfs 3 x geoogst kan worden.
Dat begint al in zuid europa .
In het 2e gedeelte van mijn betoog , leg ik uit dat het vruchtbaar argument (net als dat honger verhaal) geen stand houd en dat jij je daar ook schuldig aan maakt, dat is niet op de man spelen maar een feitelijke constatering.
Nevergiveup
@achterhoeker2 Heb eigenlijk niet zo'n zin om te reageren ,

maar als het over constatering / feiten gaat is hier op de klei onderzoeken gedaan naar oppervlakte water / uitspoeling (N) . Hier in het veeteeld gebied - grasland met derogatie is het beste water van nederland , en zou de derogatie zo naar 350kg kunnen zonder enig nadelig effect.

Alleen maar meer CO2 vast legging.
+2
familie pelle
@achterhoeker2
Quote:
. Er zijn ook hele gebieden 2 of zelfs 3 x geoogst kan worden.
Dat begint al in zuid europa .

(klik om te vergroten)

bio boer
@familie pelle zuiden en oost Europa verbaast zo weinig tarwe per ha voor 3 ton kun je het land niet voor bewerken daar is die toegangsrechten groot deel van de inkomsten als je dan 10 ton tarwe besteld heb je meteen 3 ha opbrengs besteld
Nevergiveup
@bio boer ja , dat lijkt erg weinig.

Wat ook heel veel invloed heeft is dat bv. In nederland veel meer dag licht uren zijn in het groei seisoen dan in zuid europa. Achterhoeker zit van die kreten "winter" te roepen , maar de natuur zit nu eenmaal geweldig mooi in elkaar.

Ben vaak in Noorwegen geweest, hardanger gebied , daar groeien pruimen in 5 maanden waar ze hier in nederland alleen van kunnen dromen. Reden : bijna continu 22 graden , om de twee dagen regen , 20-22 uur dag licht. En daar zit de +++Zulke mooie grote lekkere pruimenn zou je in zo'n land totaal niet verwachten.

(Ik heb het over pruimen aan de boom , want van die andere is daar ook een overschot 😜)
bio boer
@Nevergiveup noorwegen heeft wel veel neer slag idd meer als hier lang licht in de de zomer maar korter groei seizoen
Nevergiveup
@bio boer Inderdaad , maar het ging mij erom dat achterhoeker2 , hier de winter tegen derogatie uit zat te spelen tegen zuid europa. Helemaal vergetende dat bijvoorbeeld gras na de winter rust periode en de hoge langere dag licht groeipotentie hier in NL gewoon bij de toppers hoort.

En dan vertellen dat ik altijd onzin uitkraam , 😂😂😂
+1
bio boer
@Nevergiveup zijn maar weinig landen waar gras goed groeid zelf binnen nederland al groot verschil heeft ontzettend veel water nodig en 20 graden
Nevergiveup
@achterhoeker2 En dat verhaal over voedsel te kort.

Bijna 1 miljard hongerende
Verwachting 2030 ruim 1 miljard mensen op aarde erbij.

Dus we moeten wereld wijd nog 25% plussen , betere logistiek oid. , in 8 jaar tijd

Feiten of toch wegkijker ...

Geef jij het goede voorbeeld en begin je vast één maaltijd per dag over te slaan !

Regeren is vooruit zien ....
bio boer
@Nevergiveup denk dat koopkracht het grootste probleem is eigenlijk krijgen we teweinig voor de producten hier en ergens anders is het weer teduur
+6
robbies
@achterhoeker2 daar mogen ze van mij dan nog meer bemesten. Maar onze vruchtbare deltagrond aantoonbaar onderbemesten ten faveure van kunstmest heeft niks met goed landbouwschap te maken
Noorderling
@robbies
Dat is inderdaad prima te rechtvaardigen. Gewasderogatie zou recht doen aan de situatie, alleen is men het stuur/drukmiddel kwijt om ons in een vakje te drukken. Hoe we daar uit komen met ruimere bemestingsnormen voor grasland zie ik zo 123 nog niet.

Maar we kunnen nog maar even aan onze vrijheid ruiken en dan zitten we met het 7e NAP, dat wordt desastreus met 50% blijvend grasland voor wie eventueel zonder derogatie zou kunnen.
Zie het nog wel gebeuren dat we uitkomen op wel fosfaatrechten, geen derogatie en wel blijvend grasland eis. Dan heeft echt niemand wat hem of haar past.
Johannushoeve cv
@grös daar moet dan wel verwerkings capaciteit voor zijn . Je zag hoe rfc moeite had om het te verwerken
Noorderling
@Johannushoeve cv
Verkopen, anker verkocht ongemerkt toch nog wel een beetje voor rfc.
Johannushoeve cv
@Noorderling maar anker zit in de zelfde vijver te vissen als rfc
henk-fransen
@Grasbaal jammer co dat jij op jouw site Ronald laat afzeiken door een persoon .triest dat je niet ingrijpt .deze reactie, s kunnen voor Ronald. Versterkende gevolg hebben
+7
Grasbaal
@henk-fransen als het over discussies over Ronald gaat weet je helaas nooit wie wie is. Helaas zorgt ie zelf voor de wildste geruchten en beweringen. Ik wil Ronald hierbij oproepen om voorstaan gewoon verder te gaan onder de naam @Christo en zo meer duidelijkheid te scheppen in de discussies rondom hem.
bio boer
@Grasbaal ko kun jij dat zie aan naam en ip adres ? Of zo of is het voor jou ook gissen als imand met meerdere namen actief is
Bennie Stevelink
@Grasbaal de noordelijke boeren roepen om het hards dat ze grondgebonden zijn. Die grondgebondenheid is er meestal alleen op basis van derogatie van 250 kg N per ha. Met verlies van derogatie waren ze een derde deel van hun mestplaatsingsruimte kwijt geraakt. De prijs van mestafvoer zou stijgen tot boven de €20 per M3. De afvoerkosten bedragen dan €400 per ha. Met 50 hectare 20.000 extra kosten en de kosten voor aanvoer kunstmest komt er nog bij.
Het waren juist de grondgebonden bedrijven die de grootste schade zouden lijden bij verlies van derogatie.
De enigsten die geen schade zouden lijden zijn akkerbouw-melkveehouders en biologische melkveehouders.
Noorderling
@Bennie Stevelink
Vlinderbloemigen kunnen zoveel meer dan dat bemesten kan, op welke manier dan ook. De halve wereld melkt op luzerne en mais.

Daarnaast moet je niet te klein denken. Noord Nederland is door de variatie in varkens, kippen, melkvee en akkerbouw een groot gemengd bedrijf waarin ieder zijn deel bijdraagt. In plaats van import van voer en export van mest. Dat is ook een keuze en heb ik niks op tegen maar de een hoeft niet het risico van een ander te dragen, daarom zijn we zelfstandig ondernemer.

Het was zo simpel geweest om je productieruimte in re vullen met gebruiksruimte plus je melkveefosfaatreferentie, kon ieder afvoeren wat hij of zij al deed naar derden of in samenwerkingsverbanden en daarna verder puzzelen hoe je de toekomst invult.

Werk al ca 15jaar samen met een akkerbouwer, groot deel van de afgevoerde mest komt op grond die dichterbij is dan mijn veldkavel. Ruilen met grond, voer en mest. Gemengd bedrijf met ieder onze specialisatie maar mag een deel van de mest zelf niet produceren. Mogen we geitenmest kopen uit Gelderland, dat is toch niet uit te leggen als je samen nog net 1gve per hectare hebt?
bio boer
@Noorderling in Groningen verbouwen ze nog graan op de zware klei zie je in friesland geen boer doen is melkvee met gras met enkels paar ha mais of is intensieve akkerbouw op de kalkrijke zavelgrond met aardappelen bieten en uien tarwe is noodzakelijk kwaat waarom ze in groningen tarwe verbouwen hier niet weet ik niet of er zit toch nog verschil in de klei de afslip is zelfde hoe ik ook reken is gras om zetten in melk altijd nog beter saldo dan tarwe
Noorderling
@bio boer
Dat heeft een hele historie in het oldambt. De Graanrepupliek is wel een aanrader om eens te lezen.
Bij elke hobbel, wat je nu ziet in Duitsland en andere landen is dat er koeien vertrekken en men overschakelt op akkerbouw wanneer de graanprijzen hoog zijn.
Zo ook toen in de 19e eeuw de graanprijzen sky high waren, zo stopten ook een heel aantal voorheen gemengde bedrijven met koeien toen de melktank verplicht werd.

Arbeid was er nagenoeg gratis met veel arme mensen, een aantal boerenfamilies waren steenrijk, nog zie je enkele namen vaak voorbij komen. Boerderijen hadden bijvoorbeeld een ronde gang richting het voorhuis, zodat het personeel niet kon zien als er een deur opensloeg wat er in het voorhuis gebeurde. Waren in 40 jaar nog nooit in het huis geweest en bij enkelen is het nog steeds zo. Er hebben in dat gebied ook lang communistische bolwerken gezeten.

Uiteindelijk zijn een heel aantal bedrijven door laksigheid en luiheid gestopt en overgenomen. Werken konden ze niet en wouden ze niet. 3/4 van de melkveehouders in Groningen is ondertussen import. Akkerbouwers komen ook overal vandaan, Friesland, maar ook veel Zeeuwen die na de watersnoodramp vertrokken zijn. Er zitten ook varkenshouders uit heel het land die er grote gemengde bedrijven hebben.

Maar om op die zware grond te akkerbouwen moet je ook wel weten wat je doet en vaak heb je maar 1 kans. Ze zitten ook wel op klei op veen, waarbij ze net de kleilaag met een ploeg weten te keren. Dat ploegen moet eigenlijk direct achter de combine aan in augustus, daarna direct kopeggen en moet de grond vanzelf verweren doordat het nat wordt en droogt. Men is er vaak een maand heel erg druk, 1 a 2 week combinen en daarna 2 week zo snel mogelijk alles ploegen. Soms zelfs tegelijkertijd. Daar kun je als buitenstaander niets van snappen dat men zich er dan al druk om maakt. Vervolgens nog een keer kopeggen en dan zaaien in oktober-november. Dan is er al wel een paar liter diesel verstookt per hectare. 200pk voor een 4 schaar ploeg is ook meer regel dan uitzondering. Ze hoeven daar ook niet in december te denken nog een stukje grond te ploegen. Vroeger is er in die gebieden veel schuimaarde gestrooid van de suikerfabriek, daardoor is er erg veel calcium en fosfaat aangevoerd en is de grond nu enigszins bewerkbaar.

Door hoge calcium wil luzerne daar ook erg goed groeien, drogerij staat ook niet voor niets in oostwold. 10-14ton drogestof is er niet uitzonderlijk. Met dat het weinig werk kost, goed voor de bodem is, is er ook altijd wel weer een categorie boeren die dat past.
bio boer
@Noorderling en vlinderbloemig wil maar slecht hier hier op de Friese zwareklei met voorvrucht oudgrasland vaak al ouder dan 30 jaar wil grasklaver vaak maar slecht lukken het calsium is ook erg laag hier ph van 5 is vrij normaal meschien dat het oorzaak is op gras zie je hier nooit kalkstrooier
bio boer
@Noorderling wat is het calsium ph en afsip of %klei lutum daar bij jou
Hier afslip van 30 tot 40% geen akkerbouwer die er wat mee wil
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
wat is het calsium ph en afsip of %klei lutum daar bij jouHier afslip van 30 tot 40% geen akkerbouwer die er wat mee wil

20-30% afslibbaar, ph7 en CEC 90-100%.
Maar niets komt vanzelf, als een akkerbouwer grond huurt bij een veehouder is het eerste wat er in het voorjaar of over de vorst gebeurt dat er 5ton gips per ha gestrooid wordt. Opzich is dat ook wel logisch als je een mineralenbalans maakt, magnesium spoelt niet uit, kali ook eigenlijk niet en calcium vertrekt via de melk. Terwijl we die 3 bouwstenen wel weer via krachtvoer en mineralen aanvoeren. Tegelijkertijd is het op plekken bijna onmogelijk om droge koeien nog gras te voeren door hoge kali gehaltes. We zijn misschien wel 40 jaar gefocust geweest op NP en een beetje K. Terwijl dat maar kleine puzzelstukjes zijn, alleen de perifrie heeft er een goed verdienmodel aan.

Voor aardappelen gaat men nu ook wel over de 30% heen, omdat alleen op die plekken nog vrij een schone grond gevonden kan worden. Op lichte grond zijn er zoveel kapers dat losse grond huren niet altijd meevalt, dan moet je ook al echt iets te bieden hebben met goede kiepers, ruilgrond of iets dergelijks.
bio boer
@Noorderling hier ook kali plant beschikbaar 500 en 700 bodemvooraad cec stuk lager hier 80% door laag calsium dan zit jij ook wel op lichtere grond van Groningen er zijn ook klei gronden in groningen waar alleen maaigewassen en bieten worden verbouwd daar is de afslip hoger toch dat zie je hier niet boeren die alleen tarwe en bieten verbouwen
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
lichtere grond van Groningen er zijn ook klei gronden in groningen waar alleen maaigewassen en bieten worden verbouwd daar is de afslip hoger toch dat zie je hier niet boeren die alleen tarwe en bieten verbouwen

Friesland is wel wat meer melkvee gericht denk ik.
Er zijn hier zelfs akkerbouwers die zand 1-3 meter omhoog laten spitten met de kraan om hun grond beter bewerkbaar te maken. Kost 5000euro per hectare, lichte grond kopen is duurder en daarmee een goede investering om beter renderende gewassen te telen.

Toch wordt alleen tarwe en bieten bouwplannen wel minder, uienareaal neemt er ook flink toe. Maar er zal wel veel graan in het bouwplan moeten blijven zitten wil de grond bewerkbaar blijven.
bio boer
@Noorderling alleen akkerbouw hier op lichte zavel op lichte klei is allemaal alweer melkvee bouwplan van bieten met veel granen kunnen toch ook niet concuren met melkvee zie je in Friesland niet hier zal wel uit de historie zo zijn dat hier alles melkvee is en noordoost groningen meer op granen gericht is ook door de stro kraton fabrieken was de infrastructuur destijds op granen gericht daar hebben opvolgende generatie op voortborduurt hebben

denk er zelf ook wel eens om wat bouwland er bij tedoen om we zo exstensief zijn dan zie ik noordoost groningen als voorbeeld om onze grond daar meeste op lijkt groeien in melkvee ook wel zijn beste tijd heeft gehad en de politiek meer naar plantaardige richting denken maar als ik saldo dan van granen op een sigaren kisje bereken denk ik hoe doen ze dat in groningen verhuur grasland kan ik al 1300 euro vangen zonder arbeid en teelt risico van dat saldo kan ik de aflossing en rente niet betalen saldo van bio of regulier kom ik ongeveer gelijk uit met granen
+17
robbies
Ook hier op t bord ontbreekt de menselijke maat merk ik wel. Het is gewoon sneu wat Beulink overkomen is. Kun je allerlei redenen verzinnen waarom dat hij er schuldig aan is, maar daarmee legitimeer je eigenlijk het handelen van de overheid.

Feit is dat er totaal verkeerd is geanticipeerd door de overheid op het afschaffen van het quotum en dat belangenorganisatie die claimt het meeste invloed te hebben juichend aan de zijlijn stond bij afschaffen van quotum en bij introductie van fosfaatrechten. Hoe schizofreen wil je het hebben?
Het fosfaatrechtenstelsel heeft op veel bedrijven voor problemen gezorgd. Bij groeiers, niet-groeiers, intensief en extensief. Veel hebben er een draai aan kunnen geven, veel ook niet. vanaf 2015 is er gewoon een hoop reuring en een flink aantal vertrekkers, waardoor de lasten op de schouders van een steeds kleinere groep komt te liggen. daar moet je als sector nooit blij mee zijn. We zijn al met zo weinigen en via natuurlijk verloop verdwijnen er al genoeg.
+1
Noorderling
@robbies
Door je als sector Probleem eigenaar te maken kan de overheid haar handen wassen in onschuld, verdeeldheid gezaaid en de makke lammetjes laten zich eenvoudig sturen door het ontbreken van saamhorigheid. Iedereen die een om weggetje kiest om van a naar b te komen is een probleem of oorzaak. Dat terwijl de kaders en spelregels bekend waren maar blijkbaar te ruim.

Als je dat als Stas en minister laat gebeurden, de sector laat zich de slangenkuil intrekken, daardoor staan we waar we nu staan, met lege handen en een strop om je bedrijf...
+2
de Tank
Heel veel sterkte Ronald, respect voor de zorg voor je moeder. Ik hoop dat het je lukt je leven hierdoor niet te laten verzieken.
hans1980
@de Tank We denken ook hierover
+1
Bartlehiemboer
@hans1980 2e keer dat ik dit lees.... Dacht dat jullie een paar jaar terug nog overal zin in hadden, plannen hadden??? Heb de laatste tijd ook al het idee dat er verandering/keuzes in u omgaan....
+4
hans1980
@Bartlehiemboer Ja , gelukkig Nieuwjaar, veel overwogen van robot melken maar ook doordoen op bestaande weg.
Conclussie is dat we ergens '22 '23 stoppen met melken.
Door veel pacht en onzekerheden rn ligging bedrijf als ook geen zekerheid overname.
Zwaar besluit maar er valt ook weer een last af
Nog even genieten van hoge melkprijzen en (ik hoop) hoge fosfaatrechten prijzen..
Melkboer16
@hans1980 manman ben je 41/42 met mooi bedrijf! Je beheert je eigen pensioen en kan je eigen tijd indelen. Dan ligt de reden ergens anders
+1
de Tank
@Melkboer16 wat de reden ook is, voor hem voelt het als een last, waarom dan doorgaan?
Spuit11
@Melkboer16 Toch zie je vaak de jongens om deze leeftijd twijfelen. Waarom niet. Bij verhuur van de landerijen heb je op 1 januari al een jaarinkomen binnen. Als je handig bent en wat wilt/kunt ZZP je er nog wat bij.
Eigenlijk zijn we, de melkers, hartstikke gek.
Wat je ook doet, je blijft altijd de onderbetaalde kop van Jut.
+2
cjw73
@hans1980 je hebt 1 geluk , er komen nog wel meer tot dezelfde conclusie
bio boer
@cjw73 is dat geluk kan ook last zijn dat er meer tot de zelfde beslissing komen
+1
T60401
Quote Reactie van @cjw73:
je hebt 1 geluk , er komen nog wel meer tot dezelfde conclusi

Vast wel maar de ene prikker stopt er mee en de ander koopt er vrolijk een toko bij.
cjw73
@T60401 die zijn er hier bar weinig die dat doe.
demelkboer
@cjw73 een stopper van 80 koeien wordt door 4 groeiers van 100 naar 120 koeien makelijk op genomen. Alle fosfaat wordt verkocht alle koeien gaan naar andere boeren. 3% stoppers per jaar is ech niet wild. Beulinks bedrijf wordt ook vast wel weer verkocht. Ianf met 120 koeien koopt het en heeft nog ruimte voor 50 koeien extra. Grote wilde stappen worden er massaal echt niet meer gemaakt maar iedereen hier in de buurt heeft nog makelijk ruimte voor 20% extra koeien .
robotboertje
@T60401 Dat lijkt me wel eerder uitzondering als regel 😄
Gerrit v Schaick
@hans1980 jemig wat een besluit. Succes en sterkte Hans
+4
mlkvhoudr
Ronald ik wens jou en je familie een zorgen vrije toekomst toe, hopelijk kunnen jullie er weer van gaan genieten met zijn allen
JoostN
Ik heb geheel andere dingen gehoord over deze Beulink met betrekking tot zijn moeder en het bedrijf, zielig als hij doet, is hij zeker niet.
+8
Erco
@JoostN lekker hè iemand zwart maken, lekker anoniem. Toetsenbordheld!
JoostN
@Erco ik lach erom. Gelukkig nieuwjaar alvast.
+3
Erco
@JoostN wij om jou. Iemand anoniem zwart maken is toch 100 procent ongeloofwaardig terwijl je het tegendeel probeert te bereiken
T60401
@Erco lees zijn reacties nog eens door dan zie je wel wie deze toetsenborden held is. Als je dan hier zulke reacties zet en dan nog weer met een ander account daar weer op reageert ben je gewoon ziek.
matt
@T60401 Henk had ik al door en die andere,je kunt zomaar gelijk hebben.

En voor de rest iets met een kat met 9 levens,en aandacht.

Eerst zien dan geloven.
Melkboer16
@JoostN ook al is jouw versie waar dan nog vind ik jou een zielig persoon
de Tank
@JoostN Hij heeft een zware tijd achter de rug, dat lijkt mij duidelijk. Dat wens ik niemand toe, waar de oorzaak ook ligt. Ik geloof niet dat hij zich zielig voelt.
JoostN
Dubbel*
Stroman
Erg jammer. Ik kan zijn meningen en visies op dit platform altijd enorm waarderen. Erg jammer dat het hem zo moet vergaan.
Van mijn kant alle sterkte en geluk gewenst.
+3
Melkboer16
@hans1980 dat is m niet
Boertjebastiaan
Dit is gewoon de toekomst, boeren die stoppen is het overheidsdoel de komende 50 jaar.
Kleine boerderijen worden overgenomen door grote,
Grote boerderijen zijn niet meer binnen de familie over te nemen.
Deze bedrijven worden dus overgenomen door investeerders met personeel.
Personeel heeft geen emotionele binding met een bedrijf en doen dus makkelijker afstand als het niet meer gaat.
Als er dus een andere bestemming op het bedrijf/grond komt doet een investeerder dus makkelijker mee, deze gaat alleen voor winst.
Dus makkelijker woningbouw of een natuurbestemming om CO2 te compenseren van deze investeerder.
Familiebedrijven weg is ook het probleem weg.
Dit zie je al jaren in meerdere bedrijfstakken.
+3
Nevergiveup
@Boertjebastiaan klopt , alleen komen ze er dan achter dat de boer een zeer flexibele harde werker was zonder gezeur , zodra personeel met manger het over gaat nemen is het klaar.

Voedsel schaarste gaat er dan zeker komen , ook hier in het westen , en sneller dan je denkt
+1
achterhoeker2
@Nevergiveup Als er al voedselschaarste komt ,is dat door logistieke of politieke redenen.
Dat argument van voedselschaarste is niet vol te houden. Er is genoeg voor iedereen ook in Afrika.
+1
Nevergiveup
@achterhoeker2 ohh , ff tegen VN zeggen dan dat ze niet zo moeten zeuren met bijna 1 miljard hongerende dan ...
Boertjebastiaan
[@er word 30% van het voedsel verspild,weggegooid,doorgedraaid of op een andere manier niet voor humane consumptie gebruikt. Dus er is totaal geen voedselschaarste ondanks wat sommige beweren. Het gaat om de verdeling arm/rijk en oorlogen en transport zijn de grootste uitdaging.
Zolang we voedsel gebruiken voor biovergisters is er er geen probleem met de voedselvoorziening.
De politiek kan het voedselprobleem oplossen maar dat willen ze niet, zij behoren tot de rijken en hebben oogklepppen op. Dus ze willen het niet oplossen. #vervanmijnbedshow.org
+2
cjw73
@achterhoeker2 zou ik niet te snel roepen. De wereldvoedselvoorraad is nog nooit zo klein geweest als nu. Is maar 14 dagen en dat wordt op dit moment iedere 3 maand een dag minder.🤔🤔🤔
+1
George
Quote Reactie van @Boertjebastiaan:
overheidsdoel de komende 50 jaar.

Maak er maar eerder de komende kabinetsperiode van.
Boertjebastiaan
Betekend dus, dat als je wil blijven boeren, je het over een andere boeg moet gooien.
En dan is schaalvergroting geen optie(we lijken wel autistisch).
Je moet er dus wat bij gaan doen wat niet landbouw gerelateerd is.
Er is overal geld te verdienen(en veel) behalve in de landbouw. Zie de landbouw als een intensieve hobby net als voor sommige de voetbal is of vaak op vakantie gaan of wat dan ook.
Dus als je wil blijven boeren, ga er iets bij doen wat niet landbouw gerelateerd is en misschien een vast inkomen genereerd.
Zorg dan wel dat je alles 100% voor mekaar hebt en niet dat je het landbouwgat met een extra inkomen dicht smeert. Dan ga je nog niet vooruit.
+2
bio boer
@Boertjebastiaan dat ben ik niet van plan wil gewoon voor 2 gezinnen inkomsten uit ons bedrijf blijven halen als dat onmogelijk is om er niet naar waarde wordt betaalt gaat ander maar mooi hobbyen een bedrijf met 140 ha en 180 koeien is geen hobby
+1
Klussera
@bio boer 3 robots is 180 koeien alleen te doen zonder landwerk en alles op orde
achterhoeker2
@Klussera In hoeveel uur?
Boertjebastiaan
@achterhoeker2 40 uur per week en de rest als hobby😜
Boertjebastiaan
Heb je een opvolger? Anders wel een investeerder binnen 50 jaar@bio boer
bio boer
@Boertjebastiaan opvolgers heb ik nog niet zit zelf nog in de overname
Boertjebastiaan
@bio boer dan heb jij geluk als je kan overnemen zonder een al te grote financiering maar de starter van dit topic heeft minder geluk en is keihard gen@@id door de overheid met de fosfaatrechten. Maar als jij met 180 koeien 2gezinnen moet onderhouden, hou je onder de streep ook geen €50k / gezin over wat iemand in dienstverband wel heeft met zoveel werkuren als jullie.
En hoe zie je de toekomst voor je? Uitbereiden of verbreden. 90 koeien per gezin is over 15 jaar ook geen vetpot meer.
T60401
Quote Reactie van @Boertjebastiaan:
bio boer dan heb jij geluk als je kan overnemen zonder een al te grote financiering m

Nieuw hier zeker. 😁
Boertjebastiaan
@T60401 nee, Corona dus tijd zat in Mn bubbel🤦🏻‍♂️
bio boer
@Boertjebastiaan we zijn wel zwaar gefinancierd maar mijn vader is wel bereid om het voor minimale bedrag over tedoen zo lang ik hem voor zijn levens onderhoud blijf onderstuinen hoe we het precies gaan doen moet nog worden uitgezet maar er is niet veel ruimte voor exstra financiering zonder exstra inkomsten
Boertjebastiaan
@bio boer dan heb je echt geluk. Maar als de rente nu binnen 10 jaar naar de 5+% gaat (wat realistisch is) en dat dus rechtstreeks van jullie inkomen afgaat, ga je het dan nog rechtbreien zonder aanvullend inkomen? En als je dan realiseert dat bij ons in centraal NL overal werk is met veel minder inspanning en veel meer beloning, dan is het veel minder moeilijk om het koeien houden tot een hobby te verheffen, en als je dan ook nog zoals de topicstarter gen@@id ben met de fosfaatsoap, dan geef ik hem groot gelijk dat hij stopt en zeker als het een pachtbedrijf is,!?
+1
bio boer
@Boertjebastiaan ik ben dan niet de enige in de wereld die daar last van krijgt als rente stijgt heb ook leningen op 10 jaar vast staan dan is die schuld ook al gehalveerd
als ik het niet kan kan een ander het ook niet hoop ik
wordt de melk van zelf duurder de melk prijs zal altijd dicht bij de kostprijs zitten het is meschien nog wel intresant om te kijken wat melkveehouder verdienen in andere landen heb niet het idee dat ze daar veel meer verdiennen als het echt niet meer gaat zien we ook wel weer
Erco
@bio boer minimale bedrag. Het is echt slecht gesteld in de agrarische sector. 😢
de Tank
@Erco slecht op welk gebied?
bio boer
@de Tank financieel
Erco
@de Tank dat er op land van zeg 70-120.000 euro zo weinig verdiend wordt dat het weggegeven moet worden.
de Tank
@Erco je kan ook zeggen dat het slecht gesteld is met de rekenmachine van boeren om zulke bedragen te betalen.
Erco
@de Tank dus dan zeg je maar tegen je ouders €25.000 (voorbeeld) vind ik wel genoeg ipv de werkelijke waarde 100.000(of meer) dat is ook wel de.enige partij die zo gek is Mischien
de Tank
@Erco dat zeg je tegen de buurman die zijn grond te koop biedt, aangezien die prijs ook niet te rechtvaardigen is gezien de opbrengstprijzen, niet alleen bij overname het geval.
de Tank
@Erco niet overnemen dus. De behoefte om bedrijf door te geven is zo groot dat een dergelijke situatie ontstaat en niet door te lage opbrengstprijzen. Je weet zelf wel wat de grondprijzen gaan doen als de marges opeens veel groter zouden zijn. Er is geen land in de wereld waarbij het verschil tussen vrije waarde en agrarische waarde zo groot is.
+1
Erco
@de Tank ik heb het na drie jaar maatschap 16 jaar terug overgenomen. Voor 30.000. Overname was meer dan 50.000 euro per ha. Land was toen nog die prijs. Maar deze prijs is nu vaak bij overname in deze tijd nog te hoog terwijl het al verdrie/viervoudigd is. Hoorde van m’n relatiebeheerder van de bank dat nu steeds meer ouders daar wel tegenaan hikken ook icm met meer kinderen. “We moeten nu wel heel veel schenken om een overname mogelijk te maken”
Melkboer16
@Erco tegen vrije waarde is geen enkel grondgebonden landbouwbedrijf over te nemen.
Maar wat is de waarde van de grond als er geen enkel bedrijf meer overgenomen wordt?
Er zijn gebieden waar de grond zo maar kan halveren als er niet meer op gemolken kan worden.
Dan de ouders en de andere kinderen. Als er voortijdig is voorgesorteerd dan kan er veel.
Wel een beetje creatief vooruit denken
Frans1
@Melkboer16 jij had ook geen opvolger toch?
Melkboer16
@Frans1 als er perspectief is dan kan dat zomaar veranderen. Dring ze niks op en ga zeker niet alvast een grote stal bouwen om alvast klaar te zijn voor de toekomst.
Hebben hier een hoge productie in relatief oude stallen.
Geen botjes, ik melk met heel veel plezier zelf en mocht het zover komen dan zijn er bedrijven zat te koop toch??
Erco
@Melkboer16 klopt tot n jaar of 15 terug nog wel. maar hetgeen je geschonken moet krijgen is niet meer te verantwoorden eigenlijk als er meerdere kinderen zijn.
bio boer
@Erco bij overname wordt nog wel eens afgesproken dat bij verkoop deel van het vermogen moet worden geven aan broer en zussen zo lang vermogen onder de grond zit mag je kosten loos gebruik van maken als je stopt moet je bij voorbeeld deel afstaan van de grond verkoop

Bijvoorbeeld er is 30 ha
Waar je 30.000 euro voor betaalt per ha bij overname werkelijke waarde is 70.000 euro
40.000 is geschonken je hebt nog 2 broers of zussen dus het geschonken deel delen we door 3 is 13.333 dus bij verkoop moet je beide broers of zussen 13.333 afstaan
Zo lang het bedrijf wordt voortgezet mag je het vermogen kostenloos gebruiken en doorgeven aan een volgende generatie
Realisme
@bio boer meest doe je daar ook een termijn van een jaar of 10-15 bij
Frans1
@Erco kun je toch op je klompen aanvoelen? Ook voor de voortzetter is er toch geen aardigheid meer aan als je volop gefinancierd bent, en nog een hele grote schenking erbij om het allemaal maar mogelijk te maken
Erco
@Frans1 nee lijkt mij ook niet. De accountant zei hier ook dat ze niemand kenden die zo zwaar zat. Maar ik heb nog 4 zussen en broers en pa en ma moeten genoeg hebben. (En dat was achteraf maar goed ook want nu kunnen ze niet rentenieren 😉)
+1
de Tank
@Erco De hoogte van de grondprijs wordt niet bepaald door wat er mogelijk is bij overname. Wat wil je er eigenlijk ee zeggen?
bio boer
@de Tank komt om het schaars is als je altijd blijft zeggen het kan niet uit is teduur blijf je ook geen boer
de Tank
@bio boer dan kun je best boer blijven hoor, net als het niet nodig is high tech stal met inrichting te bouwen om boer te blijven.
bio boer
@de Tank mijn opa had 20 koeien daar red je het nu niet mee dus nooit wat doen stopt het toch keer als bij de tijd is bij overname kan het soms nog 1 generatie uitzingen maar dat is het wel over
+2
de Tank
@bio boer er zit een optimum in en sommigen gaan ver boven dat optimum uit, kwa financiering, risico, eigen capaciteiten.
achterhoeker2
@de Tank Dat van die eigen capaciteiten is een goeie, iedereen kan koeien melken maar de druk en stress is een andere.
+1
bio boer
@de Tank maar idereen zijn eigen visie mijn vader is met niets begonnen heeft nu 140 ha eigendom opgebouw zo dat er 2 zonen weer vooruit kunnen
de Tank
@bio boer dan heeft hij daar de capaciteiten voor. Hij heeft het niet van je opa voortgezet?
bio boer
@de Tank opa boerde met 2 broers woonde zelf in het dorp ze hadden er ook nog fourage bij daar boert nog een neefje van mijn vader toen mijn vader ouder werd heeft hij zelf nog boerderij kocht maar mijn vader heeft dat voor marktwaarde over moeten kopen ergens in 1990
George
@bio boer
Na 1990 dus bedrijf naar 140 ha eigendom gewerkt? Knap hoor maar dat lijkt me echt een onmogelijke opgave.
+2
pieta
@George Moet je ook de situatie kennen en de schulden die er nu nog zijn. Bij ons was ommenabij 1990 de grond al 7 gulden per m2 en weinig te koop en zeker niet aan huis. Indertijd weidden wij vee in Friesland (eind jaren 90) en daar werd grond bij inschrijving verkocht. Minimum was iets van 16.000 gulden per ha en er kwamen geen inschrijvingen. Was niet de beste grond denk ik zo.
+1
Realisme
@George hoogte van de financiering? @bio boer heeft wel eens laten vallen dat die vrij behoorlijk is wat overigens ook goed te begrijpen is 😅 blijft evengoed knap👌🏻
pieta
@bio boer Dat is toch niet hetzelfde als met niets begonnen. Mijn vader heeft het ook gewoon voor marktwaarde gekocht. Op een gegeven moment was overnemen voor marktwaarde niet meer (altijd) mogelijk. Dat begon wellicht bij het melkquotum.
bio boer
@pieta wat in die tijd normaal was weet ik niet daar ben ik gewoon tejong voor die tijd was het duur zo het mij is verteld de notaris had tegen mijn vader gezecht dit kan niet je gaat failliet zo ik dat weer van mijn vader heb gehoord
George
@bio boer
Sinds 1990 is het in de melkveehouderij gewoon lichtjes bergafwaarts gegaan. Men is steeds meer gaan melken om de gestegen kosten te kunnen bijbenen. Maar om meer te kunnen melken stegen de kosten nog verder door duur melkquotum. En ook al was die grond daar goedkoper dan hier dan vind ik het nog steeds ongekend knap werk. 140 ha dat is een gigantisch areaal. Ik heb sinds 1990 mijn RVK boerderij afgelost en 8 ha grond bijgekocht en afgelost.
bio boer
@George hier is zo 60ha afgelost geken naar de waarde van de landbouw grond hier nu 😁
bio boer
@bio boer lossen zo 2 ha per jaar af
George
Quote Reactie van @bio boer:
lossen zo 2 ha per jaar af

Another 40 Years to go.
Druk
@pieta
Heel vroeger was het meewerken voor ‘wat zakgeld en kost en inwoning’ tot de bedrijfsovername, overname toen vaak voor verpachtte waarde als compensatie voor de matige beloning tot bedrijfsovername.

Met de intrede van ‘de immateriële activa’ (melkquotum in 1984) liep de bedrijfswaarde enorm op (en niet navenant de verdienmogelijkheden) en moest er dus veel meer Eigen Vermogen worden overgeheveld van de oude generatie naar de nieuwe generatie.
Vanaf toen overname tegen verpachtte waarde vastgoed en immateriële activa voor fiscale boekwaarde, vaak ook nog met extra schenkingen en lange vervreemdingsbedingen.
bio boer
@Erco we gaan het zien wat de toekomst brengt ga mijn best doen als het niet gaat dan gaat het niet 🤷‍♂️
Erco
@bio boer ik help het je hopen
+1
de Tank
Quote Reactie van @Boertjebastiaan:
180 koeien 2gezinnen moet onderhouden, hou je onder de streep ook geen €50k / gezin over

1k/koe mag geen probleem zijn.
Vario512
@de Tank De top haalt 2k/koe. Dus de spreiding is groot.
bio boer
@Vario512 wij zitten daar ergen tussen in 😁
Vario512
Quote Reactie van @bio boer:
wij zitten daar ergen tussen in
Misschien wel zo gezond. 😄
Want bij 2k heb je geen nieuwe stal met rooie gadgets staan.
+6
achterhoeker2
@Vario512 Dat was ook het manco van Ronald Beulink, (ik wens hem uiteraard het beste toe met zijn nieuwe toekomst.)
Maar hij had ook hard kunnen ingrijpen die robots eruit eventueel grond verkopen en op de lage kosten manier verder boeren.
Maar hij bleef maar volharden in dat hoge productie dogma, hij was de alleskunner en de rest begreep het allemaal niet.
En zijn adviseurs en die Duitser die hem zaten op te naaien moeten zich ook eens gaan afvragen waar ze mee bezig zijn geweest.
Beulink is een emotionele en instabiele man die zich heeft laten adviseren door oplichters en charlatans .
Raal
@achterhoeker2 zo zie ik het ook, iedereen die wel eens een zieke koe had was in zijn ogen een prutser of die wat minder liters molk. Hij zal uiteindelijk best een vakman zijn alleen is zijn manier van werken niet zo goed voor de kostprijs.
bio boer
@Raal zijn kredo was wel dat je alle productie capaciteit van je koeien moet benutten als je dat niet deed was dat zonde hij was niet de type boer die met 8000 kg melk tevreden kon zijn terweil koe ook 12.000 kg melk kan produceren ik snap ook wel dat het goed gevoel geefd dat je koeien veel geven is soort van beloning van je werk dat je bereikt vind ook wel leuk als mijn koeien soms 27 kg geven daar krijg je wel motivatie boost van in de regel is het 21 kg melk
+2
bio boer
@Raal hard melken kan intresant zijn hangt helemaal van hoe het bedrijf is als je land de potentie heeft om hoogkwaliteit ruwvoer tewinnen heb je al mooi voordeel
Als je ook nog krap in grond zit toch sws voer tekort komt kun je relatief goedkoop voer kopen op de markt wat het beste past

Zit je ruim in de grond en je voerd maar beetje eigen geteeld voer anders gaat tenkoste van de productie kopen betervoer aan potten kuilgras op dan verandert het verhaal alweer
achterhoeker2
@bio boer Bij bedrijven die boven de 9500 kg melk produceren zie je altijd kostprijs problemen, als de melkprijs laag is moet er veel geld bij ,als de melkprijs hoog is gaan ook de (voer) kosten mee omhoog.
Je ziet ook vaak dat zulke bedrijven toch grond gaan kopen om wat meer "body" onder het bedrijf te krijgen .
de Tank
@achterhoeker2 gelukkig blijf ik steken bij 9400 dit jaar😅
Noorderling
@achterhoeker2
En omdat het zo slecht gaat kopen ze voor een paar ton grond bij...

Belangrijker is dat je bouwplan past bij je rantsoen. Niet a kopen terwijl je b zelf hebt of kunt telen. Daarin laten we ons teveel sturen door belanghebbenden en gemak.
Waarom voert bijna iedereen wel maisstro, maar geen tarwe stro of onverteerbaar gras met een paar procent eiwit?
bio boer
@Noorderling heb een berekend als 10 ton tarwe met 5 ton stro in zelfde verhouding voerd heb je nog beste voederwaarde van 1000 vem 😁 en 15 ton ds kan gras nog niet tegen op 🤣
de Tank
@bio boer eh, eiwit? 15 ton ds gras halen we wel.
bio boer
@de Tank was ook niet serieus bedoeld vind wel grappig had het niet verwacht maar voor in de hefst meschien nog wel als correctie voer intresant zijn veel veehouder die komen nog niet op10.000 kg ds al helemaal niet naar de afgelopen jaren gekeken
achterhoeker2
@NoorderlingDe tweede alinea moet je beter uitleggen.
robbies
@achterhoeker2 maïs niet hakselen, maar MKS of CCM maken en structuur aanvullen met hogere voedingswaarde dan de onderste stengel van de maisplant.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
structuur aanvullen

Sinds wanneer levert mais structuur? Ipv die hoeveelheid maisstro moet je eigenlijk goed gras voeren.
+1
robbies
@pieta ja klopt, maïs heb je niet voor de structuur. Maar wist zo gauw niet hoe ik het moest omschrijven. Dit jaar zelf de maïs hoger gehakseld en dat zie je echt terug in de kuiluitslagen.
T60401
@robbies Nog belangrijker zie je het terug in de melktank?
+1
Noorderling
@T60401
Wat je er niet in stopt, komt er sowieso niet uit. Of eigenlijk als je ze vol stopt met ballast, komt er geen melk uit. Dat laten de aanvoer cijfers wel zien.

Maar goed, dan een mengwagen weer te duur. Maar moet er wel weer dure bierbostel komen om de pens aan het draaien te houden, kilo's lignin terwijl het grotendeels al op je erf ligt, al dan niet in verkeerde vorm.

Durf te beginnen bij de eisen van de koe bij het maken van je rantsoen en bouwplan in plaats van wat je buurman doet of den haag wil.
robbies
@T60401 wel een hogere productie met redelijke gehaltes, maar durf dat niet naar de maïs toe te schrijven. Kwaliteit ruwvoer is over de hele linie beter en er is wel meer veranderd.
+1
Noorderling
@achterhoeker2

Zo onduidelijk was ik niet gezien de andere reacties 😉
Snijmais zijn we normaal gaan vinden, maar is dat zo normaal om maisstro te voeren en dit vervolgens weer te compenseren met duur soya? Terwijl er ook gras met 15-18%eiwit kon zitten wat niet gecorrigeerd hoeft te worden.
bio boer
@Noorderling de snijmais heeft de melkveehouderij wel goed geholpen op de zandgrond volgens mij de omstadigheden zijn daar niet idiaal voor gras elke keer als ik daar op vakantie ben vindt ik het gras er daar matig bij staan op aantal nieuw ingezaaide parelen na luzerne of rode klaver zie je daar toch ook weinig dus ga er van uit dat het wil op zand anders is het een gemiste kans
Hooibaaltje
@bio boer waarom zitten die zandboeren dan toch zoveel gras (onkruid in droge zomers)te verbouwen . Terwijl mais meer opbrengt.?
bio boer
@Hooibaaltje wetgeving en alleen mais met soja komt ook niet goed
Hooibaaltje
@bio boer geen opbrengst halen is ook doodlopende weg
bio boer
@Hooibaaltje of de grond is gewoon teduur tegen over de potentie dat die heeft
MBH te N
@achterhoeker2 altijd is wel heel erg zwart-wit gedacht
Ik ben het niet met je eens
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
boven de 9500 kg melk produceren zie je altijd kostprijs problemen, als de melkprijs laag is moet er veel geld bij ,als de melkprijs hoog is gaan ook de (voer) kosten mee omhoog.Je ziet ook vaak dat zulke bedrijven toch grond gaan kopen om wat meer "body" o

Jij denkt dus dat de bedrijven met de hoogste kostprijs de grond gaan kopen. Rare gedachtekronkel.
Ik weet echt de exacte kostprijs niet van de hoge productiebedrijven. Op zich wel interessant om eens te zien. Ik verwacht echter dat de ondernemer vaker het verschil in kostprijs maakt.
achterhoeker2
@pieta Zit er bij die studieclub van jou geen intensieve bedrijven?
pieta
@achterhoeker2 In mijn beleving niet. Intensief begint voor mij bij een 25 - 30.000 kg melk [per ha.
achterhoeker2
@pieta Dat denk ik niet dat zie ik om me heen.
Maïs aankopen en mest afzetten is te duur ,grond aankopen is voor zulke bedrijven interessant omdat het voer oplevert, het verlaagd de mestafzetkosten en.maakt het bedrijf op termijn minder kwetsbaar .
+3
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Maïs aankopen en mest afzetten is te duur ,grond aankopen is voor zulke bedrijven interessant omdat het voer oplevert, het verlaagd de mestafzetkosten en.maakt het bedrijf op termijn minder kwetsbaar

Dus grond kopen van 7 euro per meter die je in 25 jaar af moet lossen maakt zulke bedrijven minder kwetsbaar. Andere theorie zou kunnen zijn dat ze met de huidige manier van melken ook geld verdienen en daarom grond kunnen kopen.
Ze hebben me ooit verteld dat boeren die grond kochten de blijvers waren. Niet omdat ze die grond kochten maar omdat ze het blijkbaar kopen konden (omdat ze geld verdienden).
Melkboer16
@pieta eerst geld verdienen met melken en dan pas grond kopen.
Zal alleen niet meevallen om een slag te maken.
Behouden wat je hebt is voor de meesten al een hele uitdaging.
Maar veel grond is ook vaak een blok aan het been.
+1
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
Behouden wat je hebt is voor de meesten al een hele uitdaging.

Daar ben ik het niet mee eens. Overname is wel een uitdaging.
achterhoeker2
@pieta Kijk eens op agrarische makelaars, daar zijn genoeg bedrijven die duidelijk niet gebouwd hadden om het spulletje in de verkoop te doen.
Bovendien hier in Oost achterhoek wordt er door de melkveehouderij nauwelijks geïnvesteerd.
pieta
@achterhoeker2 Daar kijk ik wel eens op. Sommige hebben eerst een grote nieuwe stal gezet en kunnen het dan door wat tegenvallers niet vol houden.
Melkboer16
@pieta zoals 3 jaar extreme droogte!
Fosfaatrechten viel wel een mouw aan te passen. Door droogte was men zomaar 1000€ per hectare extra kwijt door voer wat er niet groeide en toch wel achteruitgang van de grasmat.
Staan ook wel bedrijven te koop waarvan je denkt het enige mooie eraan is die luxe stal maar de rest is rijp voor de sloop en de verkaveling past niet bij de stal
achterhoeker2
@pieta Grond kopen is niet perse een teken dat een bedrijf goed draait ,het kan ook moeten om dat er te weinig grond onder zat.
Hier zie maïs/mest constructies via de loonwerker dat is gewoon een te dure oplossing voor het mestoverschot.
Het zijn allemaal kosten die elk jaar terug komen en steeds duurder worden.
Bij grond aankoop worden die kosten uitgesmeerd,inzichtelijk en voorspelbaar.
Banken zien meer in (dure) grond aankoop ,dan lidmaatschap cq investeringen in mestverwerking
+5
KOC1981
@achterhoeker2 dan moet er wel cashflow zijn. Hoe aantrekkelijk het ook is als de grond afgelost is. Je moet eerst wel een jaar of 25 de rente en aflossing kunnen brengen. 1 ha aan 75.000euro en zeg 2% rente op 25 jaar aflossen = 3000euro aflossing en 1500euro rente. En dit om voor 50kuub mest bij derogatie aan 12euro = 600euro en doe eens gek 2000euro mais en 300eur toeslagrechten. Waar je 750euro kosten van zaaien spuiten waterschap,... nog moet betalen. Dus netto opbrengst van je gekochte ha 2150 euro tegen 4500 rente en aflossing.
+2
de Tank
@KOC1981 daarom klopt verhaal achterhoek niet, als er geen financiële ruimte is gaat een bank hier niet in mee.
achterhoeker2
@de Tank Elk jaar geld wegbrengen voor maïs/mest zijn kosten en dragen ook niet bij aan de cashflow .
+2
Noorderling
@achterhoeker2
dan moet je die koeien direct weg sturen als ze van dat voer en mestkosten, niet netto meer melkgeld maken.
Dan kun je beter een andere hobby zoeken.

Met grond kopen help je alleen de volgende generatie, dat is een goed streven, maar qua liquiditeit helpt het je niks, of je moet eigen grond met je nieuwe in erfpacht drukken, alleen dan wordt de volgende generatie geen boer meer.
achterhoeker2
@Noorderling Intensieve bedrijven hebben vaak voldoende cashflow.
Maar cashflow is een overgewaardeerd begrip , er is ook zoiets als "structuur" in het bedrijf eigen grond (gefinancierd of niet) geeft de bank een inkijkje in de toekomst.
Financiers hebben een hekel aan ruis en onzekerheid, dat de landbouw soms een hobby is ben ik met je eens.
+1
robotboertje
@achterhoeker2 Ofschoon ik niet het idee heb dat jij (over wat dan ook) op andere gedachten te brengen bent, ben ik het net als Pieta, niet met je eens. Wij zijn sinds 2015 flink geïntensiveerd. Onze beste jaren ooit (in financiële zin) liggen in de afgelopen periode (2016-2017-2018). Toen was mestafzet duurder als nu (toen 20,- , nu 10,-). Met de ruimte die hierdoor ontstaat kopen we inderdaad grond (voor het 'stevigere fundament' en om vermogen vast te leggen), alleen past deze volgorde voor ons beter dan eerst investeren in grond en dan pas omzet creëren.
Daarnaast zitten wij ook in de oost-Achterhoek, alleen bespeur ik toch nog wel flinke investeringsbereidheid in onze omgeving.
achterhoeker2
@robotboertje Je bent het dus oneens met mijn stelling, om vervolgens het wel in de praktijk gedaan te hebben.
En dan je tweede alinea, investeringsbereidheid zegt niks .
Als ik op mijn racefiets rondkijk gebeurt er niet veel ,ja een kuilplaat verleggen ofzo.
KOC1981
@achterhoeker2 Neen, jij zegt cashflow is niet het belangrijkste, de grond = fundament. Maar zonder cashflow ga je kapot aan die grond.
Hier zelf in 2009 de overname gedaan, en als ik nu terugkijk, gemiddeld over de jaren 1ha per jaar bijgekocht aan extra grond.
Mijn streven voor de komende jaren is idd dat fundament nog steviger maken, maar wel zoveel mogelijk vanuit de cashflow. (omdat ik de keuze maak om niet verder te groeien. vooral omdat ik geen man ben om met personeel te werken)

Zoals ik hierboven al voorrekende heb je van ieder ha dat je aankoopt met vreemd geld een negatieve impact op je cashflow van 2350euro

Mijn doelstelling nu is om jaarlijks uit de cashflow (na vervanging, prive, belastingen,...) 1ha grond bij te kopen.
Als je die 1e ha onmiddellijk kan aftikken. geeft dit volgend jaar een positieve bijdrage aan je cashflow van 2150euro (zie berekening hierboven).
en kan je dus ongeveer nog voor 1 extra ha met geleend geld bijfinancieren waarbij de combinatie van die 2 een neutrale cashflow geeft.

Maar alles begint bij de cashflow, dan het fundament verstevigen. 180graden anders dan wat jouw visie is.
+3
J Andringa
@KOC1981 knappe doelstelling om 1 ha per jaar gemiddeld te kopen uit de cashflow. Doe je dat puur op melkgeld of heb je ook neveninkomsten?
+1
George
Quote Reactie van @J Andringa:
knappe doelstelling om 1 ha per jaar gemiddeld te kopen uit de cashflow.

Dat vind ik ook. Ik kon het zeer zeker niet.
Ik vind het knap , dat je dat kunt na belasting betaald te hebben. Grond is immers niet af te schrijven. Bijzonder knap , ik heb 8 ha bijgekocht totaal en de rest van mijn boerderij afbetaald en vond het niet makkelijk om deze terug te verdienen.
+1
Melkboer16
@J Andringa mij is het niet gelukt. Ligt er ook helemaal aan waar je mee begint.
KOC1981
@J Andringa melkgeld, de prive uitgaven splitsen we 50/50 met de vrouw (die werkt fulltime buiten de deur en wil dit ook blijven doen, vandaar ook dat ik geen groei in aantallen nastreef de komende jaren. Maar is mijn inziens ook een volwaardige neventak, waar geen investering voor nodig is.) Sinds 3 jaar 750 zonnepanelen liggen, maar daar blijft de 1e 10 jaar nog niet verschrikkelijk veel van over (wordt op 10 jaar afgelost, SDE loopt 15 jaar)
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Als ik op mijn racefiets rondkijk gebeurt er niet veel ,ja een kuilplaat verleggen

Als je echt racet op je racefiets zul je sowieso niet veel zien. Anders lig je een keer in de kreukels.
+1
achterhoeker2
@pieta Bun vieftig ewest..
pieta
@achterhoeker2 Jouw stelling had ook hoogste kostprijs in zich. Daar zit voor mij de tegenstelling. Juist de bedrijven met de hoogste kostprijs zullen de grond niet kopen.
pieta
@robotboertje Dat bedrijf in Zelhem zul jij wel kennen en ligt al onder bod zag ik op Funda.
de Tank
@achterhoeker2 klopt en zonder financieringsruimte geen geld vd bank voor grond
Hooibaaltje
@achterhoeker2 wat denk je van grond kopen voor 70K en hoger? Draagt ook niet bij aan de cashflow.
Zorgen dat je omzet houd bij de melk en mais/mest past daar goed in (ook minder arbeid nodig )
+3
pieta
@achterhoeker2 Ik ben het toch niet met je eens hierin. Reacties van koc1981 en tank geloof ik meer in. Ik denk overigens dat er zat intensieve bedrijven zijn die gewoon goed draaien financieel. Die kunnen heus wel een keer wat grond kopen. Maar vaak hebben die waarschijnlijk ook de drang om meer koeien te gaan houden. En dan extensiveren ze nog steeds niet.
Frans1
@Vario512 100 koeien een resultaat van 2 ton? Knap
bio boer
@Vario512 als je intensief bent heb je dat eerder ook dat je jaar niks verdiend je bent wel meer marktprijsen afhankelijk met de kippen ook wel keer gehad 350k resultaat daarom ook bv de verliezen gelukkig kleiner maar ook wel eens jaar 150k verlies gehad
Eddie1
Ronald is Christo toch? In elk geval betere tijden toegewenst volgend(e) jaar/jaren!
demelkboer
@Eddie1 Ronald is vandaag henk fransen
+1
henk-fransen
@demelkboer nee ik ben onderzoeks journalist
Melkboer16
@henk-fransen dan wel een slechte
Eddie1
Quote Reactie van @demelkboer:
vandaag henk fransen

Hij kan net zo goed onder zijn eigen naam reageren, iedereen weet toch al wie hij is.
+1
henk-fransen
@Eddie1 even voor de duidelijkheid co heeft Ronald geblokkeerd op zij IP adres..dus kan hij niet reageren
+1
Eddie1
Zijn wel oplossingen voor, proxy, sommige browsers kunnen je een ander ip geven, dus het hoeft niet waar te zijn...
+5
Grasbaal
Quote Reactie van @henk-fransen:
even voor de duidelijkheid co heeft Ronald geblokkeerd op zij IP adres..dus kan hij niet reageren

Prikker @Christo is niet geblokt, tot ziens onder je echte naam.
+2
Eddie1
Hij was te gast ca. 3,5 jaar geleden bij "De Week van Gelderland'' (programma van Omroep Gelderland).
Nevergiveup
@bio boer Dat klopt ook wel , en meerdere factoren zoals logistiek , bio massa (al hoewel die nu ook failliet gaan en er ook niet echt veel "goed" voedsel in gaat) , oorlogen etc.

Maar bedenk wel , stel dat er wel genoeg geld was bij die armere , of dat de politiek geen 10 miljard in stikstof over de balk kieperde , maar het eten gewoon betaald naar die landen stuurde , zodat ze ook beter daar bleven wonen .... 3 vliegen in één klap ....

Is er dan genoeg voedsel ? Met 12 dagen wereld voorraad !

Geopolitiek word steeds enger met steeds meer macht spelletjes en sancties ... China sleept voedsel uit Africa weg en Brazilië ......

Het kan maar zo mis zijn !
+2
bio boer
@Nevergiveup wij halen ook uit Afrika en Brazilië nederlandse export stelt ook niks meer voor als de grensen dicht gaan om wat van reden ook hebben we hier zelfs honger
demelkboer
"De stal is gefinancierd op melk prijs van 36 cent" vaak gelezen in reportages van voor 2015. Hoeveel maanden hebben we sinds die tijd 36 cent gebeurd?
Ted6
@demelkboer Dat hangt ook wel af van de fabriek waar je aan levert. In de begroting werd dan ook gerekend met een rekenrente van 4%, die is waarschijnlijk ook door niemand betaald.
Erco
@Ted6 betaal nog wel meer. 😬 Maar die gaat nu naar 1,25 % gelukkig
bio boer
@Erco wat zal je geld straks om handen hebben 😁 meteen 10jaar vast ?
Erco
@bio boer dan zit je niet op 1,25 😉 dit was met rentekorting van 0,7% voor drie jaar. Dus zou anders nu 1,95 zijn. Variabel. Heb er nog een die bijna afloopt, die is nu 4,55 en zou nu variabel op 0,25(!) uitkomen
bio boer
@Erco hier 1 dure financiering 10 jaar vast gezet moet risico wel wat spreiden betalen 60k per jaar aan rente als die verdubbeld gaat het hard
achterhoeker2
@Erco Die 0.25 ,is dat een voorstel vd bank of is dat jouw eigen idee?
Hooibaaltje
@Erco 1 jaar ?
Erco
@Hooibaaltje ik heb het variabel nu. Rentekorting geld voor drie jaar. Na die drie jaar komt er weer 0,7 procent bij.
Noorderling
@Erco
Hoe heb je die rentekorting voor elkaar gekregen, ter compensatie van de swap?
Realisme
@Noorderling gaf ABN tot 31-12
cjw73
@Erco goeie klant van hun zeker....
simpel
@Erco Is dat de Europese TLTRO rentesubsidie?
worteldoek
Vreemd verhaal gezien hij altijd zei dat ie mentaal zo sterk was als ex marinier en toch een burn out kreeg..Ik snap nu ook waarom hij zo veel tijd had om op prikkebord te zijn met 85 koeien en een knecht.
+2
bio boer
@worteldoek het breek punt voel je meschien zelf wel niet aankomen zo lang je het nog niet is denk je dat overkomt mij niet als zo veel dingen in je leven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , boer , toekomst en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
326
DEELNEMERS
60
WEERGAVES
0