Fosfaatberekening

Hebben naar een klein beetje over en nu komen ze deze maand 11 keer de melk ophalen. Wordt die 11e keer helemaal meegerekend of niet?

Deel dit topic

Reacties

veeboertje
Geproduceerde liters in 2021, moet je wel restmelk berekenen, kijk ook even naar de melklevering van begin januari 2021, hier kan nog melk uit 2020 bijzitten
HansBa
Als je maar niet in een hogere productie klasse schiet dan maakt het niets uit.
Boerma
@HansBa dat is nu net het probleem
HansBa
@Boerma tankie dan maar leeg laten lopen of nog wat leasen.
+1
Twentsch Land
Leeg laten lopen werkt niet ... dan had je daar een maand geleden gedoseerd al mee moeten beginnen ...... laatste melkmalen weinig melk in de tank en begin januari weer normale hoeveelheid trappen ze niet in.

@HansBa
+1
HansBa
@Twentsch Land zou het ook niet doen maar zou me ook niet druk maken om die laatste kg. Kans op controle is minimaal , hij wist niet anders , toeval. We zijn immers domme boeren.
Twentsch Land
Gokken terwijl je op voorhand verliest is ronduit dom ..... hoorde van de boekhouder vorig jaar dat iedereen een controle krijgt met terug werkende kracht.

@HansBa
jg
@Twentsch Land Welke boekhouder?
Twentsch Land
Namen noemen doe ik niet ... maar een boekhouder van een redelijk groot landelijk boekhoudkantoor op o.a. Agrarisch gebied.

@jg
+1
demelkboer
@Twentsch Land accon :-))
+2
cjw73
@Twentsch Land die boekhouder kan er beter voor zorgen dat hun eigen boekhouding op orde is
+2
demelkboer
@Twentsch Land men doet sowieso administratieve controle op afstand. Da heel simpel. aantal dieren x fosfaat minus rechtenfosfaat. Daar worden de grote afwijking wel ui gepikt. Als jij 150 mk op de stal lijst hebt staan maar voor 120 koeien rechten rol je er vanzelf uit. Steekproefgewijs zullen er ook "gewone boeren"" worden gecontroleerd. Daar bij zal wel eens een afwijking of discussie over kleine dingen zijn zoals rest melk , maar das net als bij te hard rijden: bij 10 km te hard krijg je een prent(zonde geld) bij 30 te hard voor komen bij officier. Gewoon koeien melken waar je rechten voor hebt werkt toch he makkelijkste
Twentsch Land
@demelkboer

Gewoon koeien melken waar je rechten voor hebt werkt toch he makkelijkste

Idd zo is het en altijd wat reserve rechten houden.
demelkboer
@Twentsch Land ik hen precies rechten maar nog wel 150 kg melk in de fosfaat klasse
henk-fransen
@demelkboer bewust er iedere jaar 25 kg er over heen gegaan. Laat ze maar komen. Als ze mijn veroordelen trek in al degene die op de peildatum geen of niet toereikende vergunning hadden voor de trein. Alle 2 overtredingen vallen onder de WED tientallen docier al geheel compleet .2 advocaten er op gezet
Twentsch Land
Idd dat zou je wel denken.....2 jaar geleden o.a. ook deze vraag gesteld bij rvo .... de medewerkster zei me dat dat niet zo eenvoudig lag en dat er wel aan gewerkt werd om het beter in beeld te krijgen maar dat ging nog een hele tijd duren ..... ik weet niet waarom het niet zo eenvoudig was maar denk dat het waarschijnlijk ligt bij seperatiemelk, melk voor kalveren. Melk voor eigen gebruik en verkoop aan huis ..... het is niet voor niks dat dit de laatste paar jaar ook bij je mestopgave moet worden opgegeven.

@demelkboer
+1
HansBa
@Twentsch Land je moet je niet zo bang laten maken door je boekhouder. Boersma heeft toch het hele jaar netjes gehandeld en als hij door die laatste leverantie net in een hogere klasse valt had hij niet voorzien..
+1
Twentsch Land
Bang ben ik niet ... voor niks en niemand ..... maar heb een gruwelijke hekel aan gezeur en vermijd dat graag.

@HansBa
cjw73
@Boerma natuurlijk wordt die elfde keer mee geteld als hij dit jaar leeg gehaald wordt.
BertK
@cjw73 Je kunt toch gewoon corrigeren, de tank die 1 januari as leeggehaald wordt daar zit maar één melkmaal van 2022 in, dat gold voor de lediging van 1 jan 2021 net zo. Zou wel in de gaten houden dat je niet ieder jaar een paar kg te hoog zit, maar dat je drie-jaarlijkse gemiddelde gewoon onder de grens blijft.
labella
Ik zou maar snel wat fosfaatrechten bij kopen.
+1
wolfje
Je ophaalschema heeft geen invloed op je fosfaatberekening. je moet uitgaan van geproduceerde melk tot 31/12.
dus als je 29 opgehaald word moet je 2 dagen bijtellen enz. enz. Geld voor beide jaarwisselingen ook. Dus als je 2 januari 2021 voor eerst opgehaald bent moet je ook een dag bijtellen!!
zo deed de nvwa bij controle bij ons in ieder geval
+1
JohnDeere7serie
@wolfje 2 jan is 1 dag eraf halen, in de tank zit dan melk van 31 dec.
+1
diekman
Crv fosfaat planner mits goed ingevuld moet toch kloppen.
KOC1981
@diekman Idd, maar daar moet je bij instellingen dus correctie op de afgeleverde melk invullen.
Dit getal is:
ophaaldag 1e keer in 2021 (stel 1 januari, dan zit er in die tank 2/3 van 2020) dit tel je er af
ophaaldag laatste keer in 2021 (stel 30 december, dan zit er in de 1e tank van 2022 nog 1/3 van 2021) dit tel je er bij
separatiemelk tel je er bij op
melk voor eigen gebruik of kalveren (indien dit geen separatiemelk was) tel je er bij op
Noorderling
@KOC1981
En hoe bepaal je de hoeveelheid separatie melk zonder melkmeters?

Vind het tegenstrijdig, zou er ook graag nog wel 70kg fosfaat voor ontvangen. Wordt je ook nog even 2meter slootkant bestolen, zo wordt je vanzelf ook wel intensief.

Laat ze gek worden. Uiteindelijk als je in forfaitaire tabel niet een klasse omhoog gaat, ga je dit met de Bex wel omdat je elders op de lijn geplot wordt in plaats van staffels. Het telt allemaal wel weer op.
KOC1981
@Noorderling goeie vraag, bij mij tuft de robot al die cijfertjes uit.
Vraag is hoe berekend de NVWA het? een standaard% of je aantal behandelingen volgens je Koekompas * x kg melk per behandeling?
+1
diekman
@KOC1981 we gaan ons toch niet druk maken om een kwart koe extra. In wat voor land leven we.
cjw73
@diekman daar viel de nvwa hier ook al over bij de mestboekhouding. Moest veel meer separatie melk mee rekenen. Heb gezegd dat ik daar geen koeien voor hou, om ze in de put te melken.
Twentsch Land
Noemde ze ook een hoeveelheid per dier ?@cjw73
+1
veeboertje
@Twentsch Land 30 tot 50 kg restmelk
+1
cjw73
@Twentsch Land ze hadden het over 3 tot 5 %. Nou das veel te veel .
Twentsch Land
Dat is zeker veel.

@cjw73
+1
cjw73
@Twentsch Land vond ik ook. Maar die gekken hebben ook allemaal van die pvdd ideeën. Hij zei ook dat minstens een kwart van de koeien jaarlijks uierontsteking had.🤔🤔🤔😰😰
Noorderling
@KOC1981
Hoeveel kilo extra melk per koe kom je dan ongeveer op uit bij benadering?
Ik heb echt geen idee, kan wel van alles gaan delen, plussen en minnen. Maar of het klopt weet ik dan nog niet. Geeft een zieke koe het MPR of tankgemiddelde? Hoeveel biest geeft een koe en hoeveel op dag 2 en 3 wat nog niet de tank in mag. Nobody knows, echter kan de NVWA ook geen betere cijfers dan mij neerleggen.
Gaat de afgelopen jaren wel goed met productieklasses, maar zit er ook niet op te wachten om 15.000euro voor niks te investeren.
pieta
@Noorderling Wij tellen gewoon het aantal uierontstekingen maal dagen uit te houden en een beetje voor de biest. Rekenen voor de productie met de gemiddelde dagproductie bij uierontsteking. Dus 15 uierontstekingen maal 5 dagen maal dagproductie= 15*5*28 bij ons. Een paar tussenklauwontstekingen en wellicht een baarmoederontsteking er bij op en wij tellen 15 liter biest. Meer tap ik niet af. Dan gaan ze op melkpoeder.
Noorderling
@pieta
rond die 50kg per koe kwam ik ook al uit. Heb nu geen last maar komt een jaar dat het me voor de voeten loopt, als je dan creatief gaat rekenen kijkt men terug en ontkracht je je eigen verhaal. Nu heb je nog een keuze welk pad je in slaat en dat wil ik graag goed doen.

Hetzelfde als met eindvoorraden forfaitair of op basis van afgevoerde mest invullen.
Ik heb 7 verschillende mestopslagen, overal er loopt een ander groep vee, of er komt spoelwater bij of regenwater. Je gaat als je bemonsterd zou afvoeren natuurlijk geen water afvoeren, maar wat zou dan wel representatief zijn? Niemand die het weet. Als je ook eenmaal in die fuik zit kom je er ook niet meer uit, willen ten koste van veel ook boer-boer of vogelaar af blijven voeren. Niet om een akkerbouwer te bedonderen, dat controleren en corrigeren we wel, maar om op papier niet vast te lopen.

Het begint ondertussen gedoe achter de komma te worden, en als je dan zon kommazeiker treft van de nvwa dan trek je aan het kortste eind, dan maar wat ruimte vrijhouden om geen controle over je af te roepen. Met de GDI en aanvullende gegevens heb je het zelf in de hand of je bezoek krijgt, als ze komen vinden ze wat. Dan maar op safe ook al slaat het nergens op.
demelkboer
@Noorderling mest opslagen mogen tegenwoordig forfaitair maar dan wel begin en eind van heg jaar het zelfde
T60401
@pieta Bij een robot kun je een lijst uit draaien met gesepareerde melk.
pieta
@T60401 Dat kan ik niet. 😁
KOC1981
@Noorderling ik kom bij mij op 1,2% gesepareerde melk door de robot,
demelkboer
@KOC1981 ik zo'n 75 liter
Kars
@KOC1981 de uierontsteking opschrijven bij koe die droog gezet is, wat niet goed gelukt was.
spotmelker
Hoe zit het eigenlijk met BB-koeien/kruislingen? Moet je die nu wel/niet meetellen?
spotmelker
@spotmelker ben blijkbaar de enige die BB mee melkt.... of de rest hier weet ook net niks. 😁
+2
cjw73
@spotmelker als je die dingen melkt tellen ze gewoon mee.
tok achterhoek
Gewoon de leverantie aanhouden, zegt mijn boekhouder. Als je dat elk jaar doet, nx aan de hand. Wel de kalvermelk meetellen natuurlijk, wat houden jullie daar voor aan?
+2
Erco
@tok achterhoek hou niks aan. kalveren gaan na de biest over op kunstmelk. ook seperatiemelk geef ik niet aan. heb er ook geen fosfaatrechten voor gehad dus zou niet weten waarom ik dat nu wel zou opgeven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN