Blog Sieta van Keimpema - Lobbyen

Door Sieta van Keimpema,

Week 5 - Lobbyen

Omdat de zuivelhervormingen prominent op de agenda staan in Brussel, maak ik de laatste tijd heel wat ritjes richting het EU Parlement en de EU Commissie.


De Land Use and Food Policy Inter Group: LUFPIG wil graag de mening van de EMB horen over de hervormingsvoorstellen in het Melkpakket van EU Commissaris Ciolos en nodigt me uit om een korte presentatie over onze visie te houden.
LUFPIG is een groep van EU parlementariërs en politieke groeperingen uit verschillende comités, die zich bezig houden met landbouw, voedsel, landgebruik en de handel. Zij debatteren geregeld over verschillende onderwerpen met belangenbehartigers en belanghebbenden uit de landbouw. Naast de EMB zijn er andere Europese lobbygroepen uitgenodigd, zoals de CIAA (bundeling van de voedselverwerkende industrie die vele sectoren vertegenwoordigt), Eurocommerce (retail, supermarkten), Copa-Cogeca en voor het Euro Parlement, mevrouw Mairead McGuinness.

In het kort zet ik, als eerste spreker, de huidige problematiek in de zuivel uiteen. Ik leg uit dat melkveehouders in het huidige zuivelsysteem geen werkelijke macht hebben. Deze onmacht heeft er o.a. toe geleid dat wij al jarenlang geen kostendekkende melkprijs ontvangen en niet bij machte zijn om de kosten of kostenstijgingen door te berekenen in onze opbrengstprijs. Juist doordat in de zuivelhervormingsvoorstellen opnieuw geen rekening wordt gehouden met het belang van het monitoren van de kostprijs voor melk en het door kunnen berekenen van de productiekosten, zullen de hervormingsvoorstellen van de EU Commissie niet tot een versterking van de positie van de melkveehouders leiden of tot een stabiele melkmarkt: beide uitgangspunten van de hervormingen.

Met praktijkvoorbeelden licht ik de positie van melkveehouders in de zuivelketen en de coöperaties toe. De andere sprekers reageren vervolgens op mijn uiteenzetting waarna een pittige discussie volgt met de vele aanwezigen uit het EU Parlement, de EU Commissie en lobbygroepen. Uit de vragen blijkt dat men heel goed de problematiek heeft begrepen. Er wordt opgeroepen tot verantwoordelijkheidsbesef voor de handel en retail. Er wordt zelfs gesuggereerd dat naast het versterken van de melkveehouders, het van even groot belang zou kunnen zijn wanneer de andere schakels worden verzwakt! Natuurlijk roept dat reacties op. Omdat het de gewoonte is in de LUFPIG dat uitspraken van sprekers niet met naam naar buiten worden gebracht, zal ik mij daar ook aan houden. Maar dat deze bijeenkomst zeer interessant en nuttig was, is duidelijk.
Na de vergadering praat ik nog na met verschillende mensen, o.a. met de sprekers voor de gebundelde retail en verwerkende industrie. Vooral de retail lijkt heel goed begrepen te hebben dat wij de supermarkten niet als schuldige zien, maar de tekortkomingen in het huidige systeem op willen lossen. En van het systeem zijn ook zij een deel. We wisselen kaartjes uit, om op een later tijdstip contact op te nemen.

Daarna volgt een hoorzitting in het EU Parlement van de EU Landbouwraad, over de Hervormingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. ARC 2020, het netwerk van maatschappelijke groeperingen waaraan de EMB is verbonden, spreekt in op drie thema’s: directe betalingen, marktmaatregelen en plattelandsontwikkeling. ‘s Ochtends vroeg is er eerst nog intensief overleg geweest met de EMB.

Tijdens de hoorzitting hebben Romuald Schaber, Sonja Korspeter en ik een gesprek met Europees Parlementslid Nicholson, die de komende weken het eerste advies van het EU Parlement zal schrijven over de hervormingen in het zuivelbeleid. Het is een interessant gesprek waarin we een goed beeld krijgen van de richting waarin in Brussel wordt gedacht. We brengen onze visie in en lichten weer toe hoe in de praktijk de positie van de melkveehouders is en welke maatregelen nodig zijn om tot een versterkte positie van de melkveehouders te komen. Nicholson luistert aandachtig en we maken vervolgafspraken om langer van gedachten te kunnen wisselen.

Het is inmiddels zeven uur ‘s avonds als we het laatste gesprek van die dag, met mensen van de ARC 2020 hebben. We evalueren de hoorzitting en de stappen die we binnenkort moeten maken. Daarna rijd ik naar Keulen waar ik overnacht en de volgende dag sollicitaties afneem voor een nieuw personeelslid voor het EMB kantoor.

De informatie die de EMB zo verzamelt in Brussel, komt allemaal aan de orde op onze DDB bijeenkomsten. De eerste was op 1 februari in de Radstake te Heelweg.

Sieta van Keimpema,
voorzitter

Gewijzigde data DDB-bijeenkomsten!!!
De data die u onlangs in de DDB Business, editie 12, hebt zien staan, zijn deels onjuist. Hieronder volgen de juiste data:

Aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom!
Dinsdag 8 februari in 'De Milandhof', Middenweg 2 te Zegveld
Donderdag 10 februari in 'De Vriendschap', Wadway 22 te Wadway
Dinsdag 15 februari in 'Kruisweg Marum', Kruisweg 1 te Marum
Donderdag 17 februari in 'De Schakel', Oranjelaan 10 te Nijkerk


Bron: [www.ddb.nu]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melk , melkprijs , landbouwbeleid , zuivel , emb , ddb , ciolos , melkveehouders , europees , zuivelketen , sieta , coöperaties en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0