Column Jan Cees Vogelaar - Weiden voor groei

Jan Cees Vogelaar uit Lelystad wordt de nieuwe columnist van Nieuwe Oogst. Een oude bekende voor velen:

FrieslandCampina heeft in navolging van Cono en LTO gekozen om zich met weidegang sterker te profileren. De weidegangdiscussie begon in de zomer van 1997 met het schrijven van de toekomstvisie voor de melkveehouderij ‘Uitzicht op een veelzijdige toekomst”.

De toen gestarte discussie over dierenwelzijn, diergezondheid en ook weidegang heeft ons in de jaren daarop heel veel goodwill gebracht die vaak kon worden benut. Bijvoorbeeld bij de discussie over ammoniakemissiebeperkende maatregelen aan stallen. Andere veehouderijsectoren moesten daarin fors investeren, wij niet. Ook bij de discussie over dierenwelzijn en de opzet van het Diergezondheidsfonds, dat niet in Assen bij Buro Heffingen, maar bij het productschap werd ondergebracht, konden we dat goede imago verzilveren.

Door zelf proactief de nek uit te steken met het thema weidegang, zijn ons als melkveehouders veel kostenverhogende maatregelen bespaard gebleven. Toen was er sterke kritiek vanuit delen van de eigen achterban op de keuze voor weidegang. Nu weer.

Veel melkveehouders melken met de handrem vol aangetrokken. Maar de melkveehouderij staat aan de vooravond van een bloeiperiode. De bevolking in voor ons belangrijke markten in Afrika en Azië gaat groeien met meer dan 640 miljoen mensen. Resultaat is een wereldbevolking van 5,7 miljard in 2020. Deze mensen gaan meer zuivel per persoon consumeren. Onze industrie is als geen andere in staat om die markt te voorzien. Dat geeft ons de ruimte om te groeien.

Anders dan Dirk Duijzer van de Rabo zegt, komt er niet een beperkte groei, maar een groei tussen de 20 en 40 procent. Dat klinkt veel maar in negen jaar tijd valt 20 procent gemiddelde productieverhoging per koe makkelijk te doen. De andere 20 procent betekent 2,5 miljard kilo melk door 250.000 meer koeien te houden. Zelfs met die groei houden we 800.000 koeien minder dan in het jaar 1902, de tijd van Ot en Sien, dus dat kan het probleem niet zijn.

Milieu is dus ook niet zo zeer de beperkende factor, zoals algemeen wordt aangenomen. Een knelpunt is onze beperkte kennis van het weiden van grote koppels,. Ik zou zeggen: Wageningen UR doe daar iets aan.

Groeikansen verzilveren kan alleen als we hier in Nederland de ruimte krijgen om te groeien. Die ruimte wordt ons gegund als we de maatschappij en haar wensen serieus nemen. Juist voor diegenen die al groot zijn en nog groter willen worden is weidegang daarom van essentieel belang.

Als wij willen groeien, moeten we weiden met de koeien. Niet slechts hier en daar een paar, maar allemaal, collegiaal.

Jan Cees Vogelaar,

Lelystad

Bron: [www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

josl
jan cees staat bekend om zijn krasse uitspraken. daarom kon hij ooit ook voorman worden van de nmv en later lto vakgroep. Persoonlijk vind ik weidegang ook essentieel voor draagvlak. Maar het is mij te simpel om te stellen dat als we maar weiden we raak kunnen melken wat jc wel doet, en daarmee alle problemen getackeld zijn. Ook is het voor mij zeer de vraag ofdat wij in NL dan zonodig de monden in azie moeten kunnen voeden, ofdat dit gaat gebeuren door landen met een lagere kostprijs, uit de eigen regio ( india) of oceanie,zuid amerika. We kunnen dan als sector wel terugvallen op het aantal koeien uit het ot en sien tijdperk maar de actuele mestmarkt en afzetprijzen liggen ook niet op het niveau van 1902, evenals de voerprijzen.
bdf
natuurlijk heeft iedereen een huiskavel van meer dan 50 ha. hoeven geen wegen over te steken en hebben alleen goed ontwaterde percelen aan huis liggen.... ik ben fan van weidegang maar het moet wel praktisch blijven.
anonymous_8
Natuurlijk. Maar wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Er zijn nogal wat boeren die de afgelopen 10 jaar alle signalen over het belang van weidegang bewust genegeerd hebben, en zodanig geinvesteerd hebben dat weidegang in hun situatie alleen maar lastiger, zoniet onmogelijk werd. Tja deze ondernemers moeten niet raar opkijken dat ze het lastig zullen krijgen...
Wimsumar
Beste Marcster: Hoezo "lastig krijgen" ze zijn toch in de overtuiging dat ze gedwongen zijn de koeien op te stallen en desondanks in hun situatie de laagste kosten hebben.
matt
Wat zou de consument er van vinden,als er op plaatsen 500 koeien in de wei lopen ?
anonymous_78
dan klagen ze dat ze door de koeien het gras niet zien
jeroen groot
Ik ben het niet eens met dhr vogelaar dat iedereen moet weiden. Het moet een vrije keuze zijn voor de ondernemer. We gaan echt de varkenssector niet achterna, als je een varkenserf of kippenerf oprijdt moet je van goede huize komen om te zien welke van de twee je eigenlijk bezoekt. Op een melkveehouderij zonder weidegang is dat heel anders. Veelal zijn de nieuwe stallen geheel open en het jongvee is vaak goed te zien op het erf. Je blijft dus zichtbaar! Door mensen aan te trekken op je erf laat je ze kennismaken met de sector. De mensen die ons bedrijf bezoeken stellen nooit de vraag waarom onze koeien niet buiten lopen, ze ervaren net als de koeien een frisse stal met veel comfort. Ik vind het wel prijzenswaardig dat er veel veehouders zijn die de koeien wel er uit doen. Maar een bijnaverplichting voor iedereen vind ik veel te kort door de bocht.jeroen groot aarlanderveen
antje
is gewoon zo dat koeienbinnen het beter hebben klaar!!!!!
is nog beter voor het milieu ook.
Grasbaal
Varkens en kippen hebben het binnen ook veel beter as buiten, dus dat maakt weinig verschil.....

Vind deze reacties op de video van de stal van Dre wel grappig en geeft aan met wat voor oogkleppen op er naar de sector wordt gekeken: [www.ophetland.tv]

Commentaar (2)
( een gast /January 29, 2011 )
Als je in de zomer de Aa-route fietst zul je zien dat deze koeien dus wel buiten lopen.
In januari zie je niet zoveel melkkoeien buiten, omdat het gras niet groeit. Je maait je gazonnetje in de winter toch ook niet, doos.

( een gast /January 28, 2011 )
Is dit nou mooi?
Is dit nou mooi om naar te kijken, nee, geef mij maar koeien die vrij zijn en die kunnen eten binnen en buiten.
Geef mij maar de scharrelkoe.
anonymous_42
scharrelkoeien! dat wil men,het oog wil ook wat
aukevd
op 1 ha kun je ook weidegang toepassen!
Wimsumar
Beste discussieleden: Koeien in de wei?
Nee, 35+graden in Spanje, een dik pak sneeuw in Oostenrijk en voldoende blauw op straat in Egypte, dat telt voor de gemiddelde Nederlander.

digger
denk dat de gemiddelde aziaat[die moeten wij toch gaan voeden? ] het wel heel belangrijk vinden dat wij onze koeien verplicht gaan weiden .
spotmelker
Dat aziaatje en afrikaantje gaan volgens JanCees meer zuivel consumeren. Waar gaan ze dat van betalen? En als de weidegang maatschappelijk zo waardevol is moet daar munt uit geslagen worden. Verder geloof ik niet zo in de geschetste volumegroei en als het wel gebeurt dan graag even langs de kassa.
matt
Precies vvorden altijd berichten de wereld ingeslingerd,om boeren aan te zetten tot productie zodat de voedselprijzen laag blijven..
frank b
En voor wie werkt deze jongen tegenwoordig? Precies, gaan we weer
anonymous_78
als ik dit zo hoor lijkt het net of ik bij de vergadering van RFC zit
cs-agrar
op die vergaderingen van RFC schijnt het ook aardig te roken onder leden, en bedoel niet van sigaretten! Die Vogelaar heeft een klap van de molen gehad, grote koppels weiden, wat een onzin, dat redt je niet. Hoe vaak ziet men nou koppels van 200+ aantal koeien buiten? en hoeveel land is hier wel niet voor nodig, om het bedrijf heen?
Dit is gewoon weer een verhaal om een rem op produktie te zetten, precies zoals RFC het weidegang-verhaal gebruikt om aanvoer van melk in de toekomst te beperken.
Daarbij, volgens mij waren die aziaten zelf al als gekken aan het groeien in de zuivelbusiness en bij mijn weten kunnen de afrikaantjes slecht tegen zuivel en laat staan dat er geld voor is.
Karsjen Tamminga
Ik weet nog en meer hier op het prokkebord dat Jan Cees Vogelaarhet voorbleed was
Toen hij de N.M.V OPRICHTE
Waar om denk hij nu weer fout?? aldus sommigen hier
Het is nog altijd de zelfde Jan Cees Vogelaar toch
cs-agrar
Kan zo zijn Tamminga, maar zo aardig kloppend is dit niet!
frank b
Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
anonymous_8
Het verhaal van Jan Cees klopt als een bus
frank b
Het openbaar vervoer heeft niet voor niets altijd vertraging
anonymous_105
Zijn voorganger als columnist,Jan van Weperen, heeft altijd geroepen en geschreven dat binnen vijf jaar 80% van de koeien jaarrond binnen is.
Jan is gestopt als columnist. Blijkbaar heeft hij het failliet van zijn eigen visie ingezien.
anonymous_78
karsthet is volslrekte waanzin om een verhaal wat in de flevopolder geld 1op 1 te vertalen naar nederland , daar heb je hoge goed gedraineerde grond , wij in het veenweidegebied moeten het doen met grond die qua kavels , grondwaterstand en draagkracht niet de grote koppels aankan en daarom min of meer verplicht zijn de koeien op te stallen , ik ben er voor dat mijn koeien buiten lopen ,maar ik kan ook begrijpen dat het voor anderen onhaalbaar is .
Grasbaal
[bIngezonden door Wil Braakman,

In Nieuwe Oogst van 29 januari staan vijf artikelen die mij raken in een bepaald verband. Omdat ik ook sta voor de best mogelijke vormen van landbouw.[/b]

Berend Santema vindt dat de zuivelindustrie wat betreft weidegang voor een moeilijke keuze staat. Is dat wel de zuivelindustrie? Zou dit niet de boer zijn en in wezen moeten blijven? Verschuiving van verantwoordelijkheid komt waarschijnlijk door de aanname dat melk een industriële verwerking ondergaat. En daarmee raken wij het vlak waar verschillende waarden gelden en daardoor verschillend wordt gekozen.

Want Sjoerd de Hoop prijst burgemeesters en politici op de BioVak die provinciaal duidelijk de biologische landbouw willen stimuleren. Biologische boeren en tuinders én handelaren hebben bewust gekozen voor een kwaliteitsfactor die een plus is voor de mensgezondheid en zichzelf, vinden zij. En daarbij is weidegang vanzelfsprekend.

Als kind heb ik veel rauwe melk gedronken. Er wordt veel kaas van rauwe melk gemaakt. Melk staat dicht bij de mens. Het is opvallend dat alleen de mens met zijn voedsel enorme bewerkingen, transporten en bewaarmethoden heeft ingevoerd. Dat mogen wij wel beseffen.

Daarom is de vraag primair wat ieder wil, inclusief de consument. Daar komt Jan Cees Vogelaar voor op. Want als wij de klant niet positief mét weidegang goed gezind blijven kan hij zich wel van een mate van zuivelgebruik afkeren.

De vraag wat voor mens en diergezondheid het beste is moet naar mij mening voorop staan.

Als tuinder en bloembollenkweker, -met diepe herinnering aan de introductie van chemische middelen - blijf ik mij steeds afvragen waar de waarheid in gelegen is om zo natuurlijk mogelijk gewas en diergroei uit te voeren. Met de bloembollen wordt gericht gewerkt om oogsten te halen die mijns inziens vaak boven de capaciteit van het gewas en de grond uitgaan.

Te groot verlies door ziekten is daar het gevolg van. En de zandgrond is al zijn wormen kwijt. Daarmee verzwakt de bodemweerstand. Ervaring met het biologisch telen van bloembollen heeft mij doen inzien dat dit wel kan, mits de bodem in uiterst goede conditie is. Dat sluit aan bij de verslaggeving van Jorg Tönjes over Gezonde bodem, beter klimaat.

Hiermee kunnen wij nog veel sneller dan menigeen denkt voordeel behalen. Opvallend is dat dit onder veehouders het meest wordt gedaan en zich uitbreidt, winstgevend is gebleken.

Wat ik in de veel besproken uitzending van Zembla over bloembollen mis is de benadering over hoe wel met een ecologische en economische optie bloembollen geteeld kunnen worden.

Daarom vind ik het heel nuttig om met een objectieve meetmethode de kwaliteit van bloembollenpercelen en weilanden vast te stellen. Dat geeft een objectief beeld en aanwijzingen voor een veiliger dier en gewasgroei. Hier zal denk ik Margriet Paarlberg zich ook in kunnen vinden. Dit is even praktisch naast onderzoek van veel plasjes!

En dit allemaal naar aanleiding van één nummer van Nieuwe Oogst.

Berend Santema erkent ook de waarde van het natuurlijke. Wie niet? Met luxe en ellende en geregeld onvoorziene rampen in de wereld zouden wij hier voorbeeld kunnen zijn van een meer evenwichtige samenleving, waarbij wij elkaar kunnen aanspreken op kwaliteit van leven. Ook met al de middelen die ons ten dienste staan, want veel is een kwestie van maat gevoed door inzicht en vertrouwen.

Daarom pleit ik voor meer professionaliteit. Vooral op het gebied van omgang met bodem en bemesting. Ik besef dat zulk een dialoog en studie - minder kan ik het niet noemen - een open houding behoeft waarbij sterk onderscheid nodig is van hoe en wie daarbij de landbouw in zijn geheel van dienst kunnen zijn. Het gaat ook om een gezonde en plezierige toekomst.

Wil Braakman,

Bloembollenkweker en

Lid Netwerk Vitale

landbouw & Voedsel,

Schagen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , melkveehouderij , lto , koeien , melk , melken , koe , frieslandcampina , campina , dierenwelzijn , afrika , zuivel , wageningen-ur , gezondheid , weidegang , cono , diergezondheid , stallen , melkveehouders , jan cees vogelaar , goodwill en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6