Illustratie van: De boer maar

Altratief voor kas zwavel of kas

Wat zal de beste andere meststof zijn om de dure kas en of kas zwavel te vervangen .
nts of zijn er andere vloeibare meststoffen die prijs technische interessant zijn en wat zijn de prijzen daar van .

Deel dit topic

Reacties

Nevergiveup
Volgens mijn voorlichter nauwelijks of niet goedkoper dan korrel .

Weet ook niet , word overal ook een " slaatje" uitgeslagen geloof ik .
+2
cjw73
@Nevergiveup dat zou ik ook zeggen als verkoper van korrels. P.s. niet alles geloven wat hij zegt.
Willem123
@Nevergiveup altijd de opmerking : ik heb nog wel kunstmest voor jou
Spuit11
Ik heb er tijdens de voorkoop afgelopen herfst naar geïnformeerd maar die jongens gaan evenredig mee omhoog.
dorpsrandhoeve
@Spuit11 zelfs de adbleu is duurder geworden
Nick83
@Spuit11 inderdaad. Ik heb ook de loonwerker gebeld, die doet hier al een paar jaar vloeibare kunstmest spuiten. Wat het is weet ik heel niet. Maar die zei ook: dat gaat net zo hard mee omhoog. En het is maar de vraag of ik straks in het voorjaar überhaupt geleverd krijg wat ik besteld heb.
Noorderling
@Nick83
Als hij vraagtekens set bij levering ga je er wel volledig op vertrouwen?
Denk dat het logistiek ook helemaal vast gaat lopen omdat iedereen wacht. Dan is een auto bigbags in de schuur zo gek nog niet.
bio boer
Worden de serieuze alternatieven niet net zo snel duurder door dat je niet de enige bent die alternatief zoekt 🤷‍♂️
Nevergiveup
@bio boer denk wel , en korrels komen er nu tot april niet meer genoeg
bio boer
@Nevergiveup je zou zeggen dat als kunstmest nu 600 euro per ton kost kan het ook wel weer uit om te produceren toch
Nevergiveup
@bio boer risico te hoog denk , ze draaien niet zover ik weet
Kars
@Nevergiveup die verkopen hun gas door met dikke winsten. Is meer mee te verdienen dan kas maken.
Daarbij Ned heeft minimale gas reserves. Zou de overheid de kunstmestfabrieken niet gebeld hebben en gezegd, laat die boeren mar verrekken, wij hebben ons werk niet op orde alweer, jullie hebben met gas contracten met grote hoeveelheden vast gelegd. Lever die maar aan ons. Die boeren moeten het maar oplossen hoe ze het gaan doen.
Nevergiveup
@Kars Tja , zoals ik gehoord heb is het in Polen en Duitsland ook niet te krijgen , dan word het niet alles in de teelt deze lente in Europa
+1
Nelis 1971
Spaakwielbemesten, we gaan het voor het 16de jaar doen. Is tot nu toe altijd in het voorjaar zo geweest dat de vloeibare op het land geleverd ligt en de K.A.S. voor de zelfde prijs in de schuur staat, moet je het nog wel zelf strooien. Trekker rijden is leuk maar als het me geen extra geld kost bevalt me beter. En je kunt het zelf niet zo netjes verdelen als een spaakwielbemester.
bio boer
@Nelis 1971 met spaak wiel ga je wel mat zwaardere machines over het land in een tijd waneer het vak nog nat is
Nelis 1971
@bio boer Daar zie je absoluut niets van, bemestertank heeft schuifas en loopt buiten trekkerspoor. Je ziet wel schade als de as nog niet is uitgeschoven als ze perceel oprijden. Dat door het zelfde spoor rijden is slecht voor de grond. Spaakwielbemester weegt leeg net zoveel als een uitgebreide sleepslangbemester. Die rijdt bij ons meer schade omdat aan de slang getrokken moet worden.
+1
HansBa
@Nelis 1971 doe het ook al jaren. Bevalt goed. Maar als het net zo duur wordt als KAS is het dus geen alternatief.
Koeien boertje
@HansBa juist, alles gaat met de kunstmest prijs mee.
Ik vind het vreemd want de kunstmest fabriek heeft z'n gasprijs ook gewoon vast liggen waarschijnlijk.
+1
ted9
@Koeien boertje Die heeft zijn gas verkocht denk ik
+1
Noknok
@Koeien boertje waarschijnlijk hebben ze de gasprijs niet vast staan denk ik.

Kijk maar naar zoon aluminium fabriek in groningen ergens, gaat voor 6000 euro gas in een ton aluminium, wereldmarkt prijs is 2500 euro voor een ton aluminium . Hoef je niet lang te rekenen of er wat over blijft, ligt ook al een tydje stil. Hadden ook een vrije gasprijs.
+1
Noorderling
@Koeien boertje
Gascontracten verkopen levert meer op, flink geld om handen om wat onderhoud te plegen en verder 0 werk en risico. Wat wil je nog meer.

Daarnaast is het ook risicovol om nu te produceren en niet te verkopen, als het een keer zakt heb je de kosten gemaakt voor 60cent en moet je het wellicht verkopen voor 40 of 50. Dan kun je beter niks doen of wachten totdat het seizoen aanbreekt en de beperkte logistiek en grote vraag wel zorgt dat de markt op niveau blijft. Als de gasprijs dan ook nog gedaalt is, is het de schaarste die de prijs maakt in plaats van gaskosten. Is het dubbel kassa.
Nelis 1971
@Koeien boertje Dat is zeker niet zo, afgelopen jaar steeg de prijs van korrels flink gedurende het seizoen en vloeibaar met spaakwiel niet. In september was het zo dat je voor korrels 1.10 euro betaalde en voor vloeibaar 0.54 euro,korrels waren 2 keer zo duur.
+1
Nelis 1971
@HansBa Ik bekijk dat anders, afgelopen jaar was de vloeibare stikstof flink goedkoper als korrels. Hierdoor hebben we knap kunnen besparen op de kunstmest kosten in 2021. Als het in 2022 dan wat duurder is gebruik je wat je bespaart hebt gewoon weer. De vloeibare kunstmest is een restproduct van de korrels maken dus zal nooit duurder worden dan korrels.
HansBa
Goedkoopste alternatief is 40 kub mest en geen km.
cjw73
@HansBa dat wordt krap. En bij geen derogatie ben je in 1 keer bemesten uitgepoept.
+1
HansBa
@cjw73 derogatie ga ik wel van uit dat dat goed komt, ook al zullen er nog wel aanvullende regels komen.Verder laat ik 4,5 ha onbemest liggen om te hooien voor de droge koeien. Deze ruimte benut ik voor extra op de overige percelen.
bio boer
Gasprijs gaat al weer door het dak 1.60 begin van het jaar waas nog 0.16 inkoop voor eerste kwartaal zag ik op boerderij markt
cjw73
@bio boer meende dat die gezakt was tot rond de 100
+1
bio boer
@cjw73 hij is nu 160 is even gezakt geweest naar 90
bio boer
@bio boer ben blij dat ik voorlopig nog contract heb van 27 cent klein gebruik 😁
Nelis 1971
@bio boer Gasprijs is gezakt naar 90 en dat komt doordat er schepen met vloeibaar gas uit amerika naar nederland komen.
bio boer
@cjw73 ja hij is weer gedaald denk ik boerderij.nl gaat tot 20 dec zie nieuws berichten dat die is gedaalt van daar na
demelkboer
Pas prijs daalt door prra leveringen uit USA en beter weer. Maar dat is geen structurele oplossing. gasprijzen bl;ijven dus hoog zolang Poetin met zijn voet op de gasleigin staat
bio boer
@demelkboer 1 euro per m3 is nog mega daar dan we gewend zijn dan betaal de kleingebruik consument nog dik boven de euro dat is nog 5x zo veel vorig jaar de melk prijs zou eens 5x 35 cent zijn 😃
Nevergiveup
Iemand nog nieuws of prijzen al dalen ?
ted9
@Nevergiveup zie boerderij.nl
Koeien boertje
@Nevergiveup een alternatief is er iig nog niet gevonden
Nevergiveup
@Koeien boertje Tijd begint te dringen ....
Noorderling
@Koeien boertje
een luchtwasser of stikstofwasser, maken kunstmest uit eigen middelen die jezelf toch niet benut.
Alleen wat kost die manier van stikstof binden per kg N?
+1
grös
@Nevergiveup
Als Nordstream 2 open gaat daalt de gasprijs. Maar EU en de USA willen dat eigenlijk niet want ze zijn bang dat Putin daarna meer macht heeft en Oekraïne binnenvalt zonder dat gas-afhankelijk Duitsland er nog wat van durft te zeggen.
JohnDeere7serie
@grös in feite zijn we in west Europa nu al afhankelijk van russisch gas, die ene pijpleiding extra gaat niet veel aan de situatie veranderen.
cjw73
@JohnDeere7serie klopt alleen poetin stuurt het liever rechtstreeks naar Duitsland. Want via Oekraïne kost hem geld en hij wil Oekraïne weer onder controle hebben en niks werkt beter dan de geldkraan dichtdraaien.
+1
HansBa
Is meer mest laten scheiden een optie? Het dunne deel met veel N op het gras en de dikke fractie mengen door de vaste mest voor op het natuur en Maisland.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's meststof , meststoffen en vervangen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0