Column Sjakie: Kiezen voor behoud van volume tegen elke prijs

Door Jack Rijlaarsdam,

Bestuur en directie van FrieslandCampina gaven anderhalve week geleden in de ledenraadsvergadering toelichting op de nieuwe strategie ‘Koers op 2030’. Verrassend genoeg werd aangekondigd dat het bestuur nieuwe leden aan wil nemen. Voorzitter Attema vertelde na afloop van de bijeenkomst glimmend van trots dat er is gekozen voor behoud van de omvang van de onderneming. Om te kunnen blijven investeren in markten en attractief te zijn voor talent en goede werknemers.

Het wordt een bijzonder verhaal. CEO Hein Schumacher is ondertussen de man die voor elk probleem een excuus klaar heeft. Met stellige overtuiging verkondigde hij de afgelopen jaren dat de minst renderende liters ledenmelk, de zogenaamde ‘rode bakjes’, de onderneming zoveel geld kostten dat de prestatietoeslag hierdoor flink onder druk stond. In 2018 werd daarom het plan ‘Gebalanceerde groei’ gelanceerd om de leden via een individueel quotum te dwingen de melkaanvoer te temperen. Dit plan is zelfs nog tot het eind van dit jaar in werking. Nu wordt er een nieuw excuus uit de kast getrokken. De onderbezetting van fabrieken drukt opeens het resultaat van de onderneming. Het kan verkeren.

Het meest teleurstellende aan deze poppenkast is het feit dat we net een hele discussie hebben gevoerd over transparant communiceren en leden meenemen in de besluitvorming. Dat deel van het uitzetten van de koers heeft het bestuur gemakshalve overgeslagen. Ik ben niet per definitie tegen het aannemen van nieuwe leden. Een besluit daarover hoort alleen genomen te worden op basis van feiten en niet van gelegenheidsargumenten.

Allereerst dient een beslissing voordelig te zijn voor bestaande leden. Vervolgens zullen er scenario’s doorgerekend moeten worden. Wat levert krimp van de melkplas op door het wegvallen van verlieslatende melk en wat kost het om de bijbehorende verwerkingscapaciteit te saneren? Dit dient afgewogen te worden tegen het aantrekken van extra verlieslatende melk om slecht renderende fabrieken vol te houden. Ook de impact van een krimpend ledenaantal op de ledenfinanciering zal meegewogen moeten worden. Op basis van deze uitkomsten hoort er met de leden een open discussie over de strategie te zijn. Op dit moment hebben bestuur en directie last van tunnelvisie. Zij kiezen voor behoud van volume tegen elke prijs.

Jack Rijlaarsdam

Melkveehouder in Stompetoren

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+5
Frans1
Het kan verkeren. In een paar jaar tijd van boete wegens teveel melk leveren naar het aannemen van nieuwe leden. Heel apart allemaal
+2
robbies
Jack verwoordt hier exact hetzelfde waar ik ook mijn bedenkingen bij heb.
jan 10
Waarom moeilijk doen op dit moment is er blijkbaar een tekort aan melk,dan laat je toch gewoon weer leden toe die willen melken voor de coop,en nog inleg geld betalen ook.
Ook een coop moet dynamisch blijven,toch?
Want tegen die tijd dat een coop klaar is met rekenen en overleggen ben je zo weer 2 jaar verder...
Noorderling
@jan 10
En over 2jaar dan zitten we met 30cent het rode bakjes sprookje aan te horen.
Er zal eerst een analyse en visie moeten komen om een afgewogen keuze te kunnen maken. Daar heeft het tot dusver altijd nog aan ontbroken en was het brandjesblussen, in de communicatie heden zie ik weinig anders gebeuren.

Tot dusver is de insteek dat men geld zoekt en het bijproduct melk klaarblijkelijk wel weet te slijten. Hoop dat de jaarcijfers ons gaan verassen.
+2
robbies
@jan 10 er is een kleine half miljard liter melk vertrokken wat rechtstreeks te herleiden is naar besluiten van het bestuur. Die hebben allemaal 5 cent uit DMF mee en hun vermogen. Daarmee is een dikke 65 miljoen uit RFC getrokken. Op vergaderingen werd meesmuilend gedaan wanneer de bezettingsgraad van de fabrieken ter sprake kwam. RFC was van de toegevoegde waarde. Op vragen waarom dat Vreugdenhil en DOC en Aware wel geld konden maken van basisproducten als kaas en poeder werd ontwijkend geantwoord. De rode bakjes moesten leeg, want dát was de oorzaak van magere winsten. De basiszuivel hadden we niet nodig. Onderwijl zie je klemgezette collega's hun geld eruit trekken en worden wenkbrauwen opgetrokken over het vermogen dat de coöperatie verlaat.

Nu blijkt dat het volume te weinig is, en hebben we de markt even mee. Maar 1 zwaluw maakt geen zomer. Met de tentoongespreide mindset in Amersfoort heb ik er geen vertrouwen in dat er met het aantrekken van nieuwe leden toekomstige excuses worden voorkomen.

Je weet wat ze zeggen: winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus. Het eerste heb ik sinds 2015 niet kunnen ontdekken. Het tweede was in overmaat aanwezig
jan 10
Quote Reactie van @robbies:
er is een kleine half miljard liter melk vertrokken wat rechtstreeks te herleiden is naar besluiten van het bestuur. Die hebben allemaal 5 cent uit DMF mee en hun vermogen. Daarmee is een dikke 65 miljoen uit RFC getrokken. Op vergaderingen werd meesmuilend gedaan wanneer de bezettingsgraad van de fabrieken ter sprake kwam. RFC was van de toegevoegde waarde. Op vragen waarom dat Vreugdenhil en DOC en Aware wel geld konden maken van basisproducten als kaas en poeder werd ontwijkend geantwoord. De rode bakjes moesten leeg, want dát was de oorzaak van magere winsten. De basiszuivel hadden we niet nodig. Onderwijl zie je klemgezette collega's hun geld eruit trekken en worden wenkbrauwen opgetrokken over het vermogen dat de coöperatie verlaat.Nu blijkt dat het volume te weinig is, en hebben we de markt even mee. Maar 1 zwaluw maakt geen zomer. Met de tentoongespreide mindset in Amersfoort heb ik er geen vertrouwen in dat er met het aantrekken van nieuwe leden toekomstige excuses worden voorkomen.Je weet wat ze zeggen: winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus. Het eerste heb ik sinds 2015 niet kunnen ontdekken. Het tweede was in overmaat aanwezig

Dan ga je toch ook weg bij je coop,als je weid kan je overal terecht.(maar misschien kijk je al rond).Zover ik je beetje ken ,ben je doortastend genoeg om kaf van koren te scheiden..
+1
robbies
@jan 10 Ik wil niet weg bij de coöperatie, nog even los van de alternatieven. Een sterk RFC is in ons aller belang. En het kan absoluut wel weer goed komen, maar je moet de achterban geen knollen voor citroenen verkopen. Maar ik mis een plan om leden aan te nemen. Ik heb het hier al vaker gezet: welke leden nemen we aan?
KOC1981
@robbies volgens mij gaan we het daar komend voorjaar over hebben.
robbies
@KOC1981 alleen de conclusie staat al bast
KOC1981
@robbies Denk dat het ook een kwestie van communicatie is om het vertrek van leden tegen te gaan. Ook hier op prikkebord werd nog steeds geroepen, bij RFC zijn ze blij met ieder lid dat vertrekt. En dat is dus gewoon niet waar. Op deze manier geef je een duidelijk signaal af om dat te ontkrachten.

Verder ben ik het volledig met je eens. Het moet goed onderbouwd zijn wat het voordeel is van de bestaande leden (zowel in het draaien van de onderneming als in de financiering en wat met de rode bakjes??? zeker in een gekalmeerde/slechte markt). Want dat moet de basis zijn van elke beslissing: Bestaande leden moeten er over de lange termijn beter van worden.
jan 10
Quote Reactie van @robbies:
Ik wil niet weg bij de coöperatie, nog even los van de alternatieven. Een sterk RFC is in ons aller belang. En het kan absoluut wel weer goed komen, maar je moet de achterban geen knollen voor citroenen verkopen. Maar ik mis een plan om leden aan te nemen. Ik heb het hier al vaker gezet: welke leden nemen we aan?

Precies,want rfc betaald gewoon nog een beste prijs,zeker vergeleken vreugdenhil,doc.
Hou de coop in de benen,
+1
dewittemotor
Heel simpel: Als RFC een stuk minder melk gaat verwerken, dan kan de heer Schumacher zijn inkomen ook omlaag en dat wilt hij niet, dus er komt sowieso niet minder melk
jan w
@dewittemotor
Van dat inkomen kan best wel wat af. Die hebben zichzelf vorig jaar nog een riante loonsverhoging toe ge-eigent.
Die heren in de top, die zouden moeten werken op provisie-basis.
goede resultaten, goed loon. Geen nabetaling, dan de directie het minimum loon.
Van de melkveehouders wordt ook verwacht dat ze aan bovenwettelijke eisen moeten voldoen en dat daar dan geen rieele vergoeding tegen over staat.
Neem bv. de weide premie. hier moeten alle melkveehouders aan bijdragen, dit omdat het niet uit de markt gehaald wordt. Zelfs de melkveehouders die niet willen of kunnen weiden moeten hier aan bijdragen. Ik vind dit een verkapte vorm van gappen. Zo krijgen de nederlandse melkveehouders nog 1 cent voor het produceren van VLOG melk. maar onze Duitse collega's bij RFC krijgen niks. 0,0.
BertK
@jan w Als de directie beloont wordt om winst te maken, is dat niet altijd hetzelfde als een betere melkprijs voor de boer. Een hoge garantieprijs door een krappe markt is weinig winst voor de fabriek dus weinig bonus voor de directie.
+4
Wolswinkel
Dat het bestuur in de besluitvorming voorbij lijkt te gaan aan de leden is onderdeel van het nieuwe governance verhaal. Je weet wel, de kar met dat verhaal erop werd getrokken deur die kêhl die noe int hoofdbestuur zit.

Goed stuk van Jack. Misschien moet ie een middagje taart gaan eten met Bennie. Wordt Benniewijzer van..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkaanvoer en werknemers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0