Illustratie van: Fendt926Driver

Column Bennie: Verlangen naar de vrijheid van de tirannie

De Kerst column van Bennie Stevelink, een nadenkertje voor wie daar voor open staat:

De hoogst mogelijke vrijheid wordt gevonden in de tirannie. Een tiran hoeft immers aan niemand verantwoording af te leggen, hoeft zich door niemand iets te laten zeggen en hij hoeft zich aan niemand iets gelegen te laten. Hij is een volkomen vrij persoon. Heel anders is dat in wat wij de ‘vrije samenleving’ noemen. In de vrije samenleving is de vrijheid van iedere persoon begrensd. Je moet immers altijd ruimte laten voor de vrijheid en het recht van anderen.

Dit is de paradox van de vrijheid: een vrije samenleving kan alleen bestaan als de vrijheid van iedere persoon wordt begrensd. Wordt de vrijheid niet begrensd, dan ontstaat er tirannie. Vergelijk vrijheid met een taart: in de tirannie is er één persoon die zich de hele taart toe-eigent, de rest krijgt niets. In de vrije samenleving heeft iedereen recht op een stuk van de taart met als gevolg dat iedereen moet accepteren dat hij maar een beperkt stuk krijgt.

In de vrije samenleving moet je bestuur, regelgeving en belangen van anderen accepteren. Dit om de vrijheid eerlijk te verdelen. Op dit punt zie ik het behoorlijk wringen, zowel in de agrarische sector als daarbuiten. Groepjes mensen die geen enkel bestuur of regelgeving van anderen kunnen accepteren en geen enkel belang van anderen respecteren. Zodra dit van hen wordt gevraagd, voelen ze zich onvrij, gedwongen, slaaf en komen in opstand.
In de zuivelcoöperatie is iedere aanpassing van regelgeving voor vaak hetzelfde groepje boeren aanleiding om een opstand te beginnen. Want ze voelen zich aangetast in hun vrijheid. Een wildgroei van landbouworganisaties, omdat ieder groepje zijn eigen organisatie moet hebben, zodat ze niet met bestuur van anderen te maken hebben.

Hebben boeren een eigen organisatie, dan kunnen de verschillende bestuursleden niets van elkaar accepteren waardoor het bestuur uit elkaar valt, zoals we eerder hebben gezien bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Farmers Defence Force (FDF).

Corona heeft zichtbaar gemaakt dat het ook buiten de landbouw speelt. Een groep mensen onder leiding van Willem Engel die iedere coronamaatregel en vaccinatie afwijst en op straat loopt te roepen: ‘Vrijheid, vrijheid.’

Geen van allen, zowel binnen als buiten landbouw, heeft in de gaten dat ze roepen om de vrijheid van de tirannie.

Bennie Stevelink
melkveehouder in Deurningen

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+10
Weidezicht
Tussen vechten voor volledige vrijheid en het vechten om te voorkomen dat je "tot slaaf" wordt gemaakt of je eigendom wordt afgepakt, zit nog een hele wereld. En in die wereld moet je je af en toe roeren om te zorgen dat "de tiran" jouw niet teveel afpakt ten eigen faveure.
Column veels te zwart/wit.
+3
Albert Altena
Bennie.
Hier mee laat je duidelijk zien waar jij de fout ingaat.
Jij ziet dus tirannie als gevolg van vrijheid.
Dat gaat gaat bijvoorbeeld wel op bij de Zwarte Pieten discussie of Corona.
Echter komt de tirannie van de landbouw uit: "Niet Gehoord" worden.
+3
grös
Ik weet eerlijk gezegd niet wie die Willem Engel is, maar welke vrijheid word er beschermd met systemen als QR-codes en bijbehorende test/vaccinatieplicht?
de Tank
@grös of dat uit leggen is hangt af of je corona als een levens/gezondheidsbedreigend virus ziet of als een standaard griep.
casev2
@de Tank na de oorlog zaten we hier ook allemaal in het verzet. Maar gelukkig is de 1e hier ook al aan het draaien hartvannederland.nl/coronavirus/…
grös
@casev2
Komt er op neer dat er grotere problemen in de wereld zijn als "Covid" en fosfaatrechten etc!
Ik meen dat de woestijn elk jaar een paar procent groeit, iemand een idee hoeveel hectare dat is? En hoeveel hectare landbouwgrond zo verdwijnt, dat is immens, pas als je dat met een paar procent zou omkeren kun je misschien de bevolkingsgroei weer bijhouden met voedselproductie, die vluchtelingen uit Syrië e.a. die komen uiteindelijk allemaal voor voedsel.
+1
Realisme
@grös ik denk persoonlijk dat als de wereld echt zou willen dat we prima in staat zouden zijn om daar welvaart te brengen. Te beginnen met landbouw, drinkwatervoorziening en zorgfaciliteiten.

Ongelijkheid geeft welvaart vandaar dat dat niet gebeurd. De rijkste paar procent heeft geen belang bij gelijkheid in de wereld ondanks dat die Gates zogenaamd van alles daarheen stuurt.
pa
@grös Ik weet eerlijk gezegd niet wie die Willem Engel is

Poosje gen krant gehad???
+3
@pa Poosje geen krant gehad . Lees al sinds begin dit jaar 2021 geen krant meer sinds dat mijn schoonmoeder is overleden , november 2020 , wij hebben toen de abonnement van de krant per januari 2021 op gezegd , heb er geen spijt van en mis hem ook niet .
Nevergiveup
Waarom dat woord tirannie misbruiken/framen in zo'n betoog. Dat haalt gelijk de lees interesse onderuit.
+9
robbies
Bennie bevestigt alleen maar zijn eigen gedachten dat de overheid, LTO en de zuivelcooperaties onfeilbaar zijn. Schei toch uit.

Ik vind de column van @Jack Rijlaarsdam een stuk beter. Die legt exact de vinger op de zere plek. Maar in Bennie's denkwijze is elke kritische noot een hang naar tirannie. Bennie denkt graag in hokjes. Wel zo overzichtelijk.
Realisme
@robbies Bennie houd nu eenmaal van polariseren.
matt
@robbies Maar in Bennie's denkwijze is elke kritische noot een hang naar tirannie

Heeft Bennie een tiramisu taart te verdelen,al aangesneden door de lto ?
+1
hans-hans
Er staat is de kop : Verlangen naar de vrijheid van de tirannie
maar misschien bedoeld hij : Verlangen naar bevrijding van de tirannie
(anders snap ik het niet)
Bennie Stevelink
@hans-hans Ik zal jou iets op weg helpen.
De hoogste vrijheid wordt gevonden in de tirannie. Maar die vrijheid geldt alleen voor de tiran, voor de rest van het volk is er geen enkele vrijheid.
Degene die te ver gaat in het claimen of toe-eigenen van vrijheid veroorzaakt dus onderdrukking van de ander.
Dit verklaart ook waarom veel revoluties, die zijn begonnen voor de vrijheid van het volk, uitmonden in tirannie en schrikbewind. De leiders van de revolutie willen na het winnen van de revolutie absolute vrijheid van de idealen van de revolutie en dulden geen enkele tegenspraak meer. De vrijheid van de ene persoon is de onderdrukking van de andere persoon.
+1
Nevergiveup
@Bennie Stevelink vrijheid zou niet een ander horen te onderdrukken in een democratie. Maar om één actuele te noemen : Als Schapen houder voel ik me wel onderdrukt door de vrijheid van de wolf / "wens denken"

En zo kunnen we een hele lijst opmaken , zeg jij het maar , wie is er onderdrukt , de netflix kijker of de agrariërs ?
+2
Bennie Stevelink
@Nevergiveup Ik kan mij voorstellen dat jij je als schapenhouder onderdrukt voelt door mensen die hier de wolf willen hebben.

Kun jij je ook voorstellen dat burgers zich onderdrukt voelen door een varkenshouder die veel stankoverlast veroorzaakt? Of burgers die zich onderdrukt voelen in de belevingswaarde van het platteland door weilanden als "groene biljard lakens".

Een voorbeeld van boeren onder elkaar: kun je je voorstellen dat boeren zich onderdrukt voelden omdat ze geen melk meer konden leveren doordat Sieta de melkfabrieken blokkeerde? Of een boer wel of niet wilde meedoen aan de melkstaking mag hij toch zelf weten?

De boodschap is dus: denk niet alleen vanuit jouw eigen vrijheid maar denk ook na wat jouw vrijheid voor gevolgen heeft voor de vrijheid van de ander.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Hoi Bennie kijk onder ff voor reactie , want het staat hier niet onder jouw reactie
+4
Grunniger
@Bennie Stevelink Om even terug te komen op dat taart verhaal van jou. Als we stikstof nemen en we nemen een taart, waarvan we precies weten welk deel de landbouw tot zich neemt en van de rest weinig tot niets, is het toch van de zotte om aan te nemen, dat de rest van de taart dan door de landbouw opgevreten is!!!!
Dat is wat iedereen zo steekt. Een ongelijk speelveld. Binnen maar ook buiten Nederland.
En dan mag je van jou, niet in opstand komen? Met zo'n "collega melkveehouder" heb je geen vijanden nodig.
Simpele ziel!!
+1
crisis
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
De boodschap is dus: denk niet alleen vanuit jouw eigen vrijheid maar denk ook na wat jouw vrijheid voor gevolgen heeft voor de vrijheid van de ander.

Mooie boodschap. Jij spreekt personen met een mening die af wijkt van de gevestigde (bestuurlijke) orde doorgaans belerend of zelfs beschuldigend toe. Ben jij de tiran waar je op doelt?
+3
jan w
@Bennie Stevelink
Je moet je zelf eens afvragen of jij zelf die Tiran niet bent. Jij speelt ook op de man. Dit door Sieta en de FDF en NMV in een kwaad daglicht te stellen. Alles wat jij of waar jij in geloofd is heilig.
Lees ook eens de colum van Sjakie, dat verhaal is "kritisch" geschreven. Jouw verhaal is geschreven door een tiran. Oohh nee, toch niet, die persoon achter jouw verhaal heeft het verkeerde beroep gekozen. Heb al eerder verteld dat je dominee had moeten worden.
+5
Melkboer16
@Nevergiveup of ik het helemaal met Bennie eens ben is een ander verhaal maar een ander voorbeeld. De revoluties begonnen meestal ook zo.
Lenin en Stalin ontdeden Rusland van de tirannie van de Tsaarenfamilie maar konden zelf overleven door hun medestrijders op dezelfde manier te behandelen of nog erger.
Rhodesie wat nu Zimbabwe heet was vroeger een welvarend land met een bloeiende landbouw en nergens honger. Totdat de blanken verdreven werden door vrijheidsstrijder Mugabe en die bleef vervolgens 40 jaar met een schrikbewind aan de macht en liet na zijn dood een totaal failliet land achter.
Erdogan doet met Turkije precies hetzelfde en na Mandela is de democratie in Zuid-Afrika ook in het slop geraakt.
NMV, DDB, NVV, ze doen waar ze voor zijn opgericht maar daarna houdt het op.
Meestal gaan ze ten onder doordat de oprichter geen tegenspraak duld.
Hetzelfde zie je met ons-issue politieke partijen
+1
robbies
@Melkboer16
Quote:
Meestal gaan ze ten onder doordat de oprichter geen tegenspraak duld.

Bij NMV worden bestuurders gekozen. Bij LTO aangesteld. Wie duldt er dan geen tegenspraak?
Melkboer16
@robbies de meeste besturen zijn blij als ze goede mensen bereid kunnen vinden.
NMV en ddb missen goede bestuurders
robbies
@Melkboer16 waar baseer je op dat aangestelde bestuurders per definitie beter zijn dan gekozen bestuurders?
+1
Melkboer16
@robbies zowel NMV als LTO hebben moeite met het vinden van goede bestuurders. Heb wel enige ervaring maar je moet een olifantenhoofd hebben. LTO maakt hier en daar nog wat klaar en moet dan compromissen sluiten. Daar is niet iedereen blij mee, NMV en DDB maken helemaal niks klaar dus ook geen kritiek.
Ja van ene @cornelissen die telkens krokodillentranen huilt maar zelf meer als multi-miljonair is.
LTO neemt verantwoordelijkheid en dat betekent niet altijd winnen.
+1
Albert Altena
@Melkboer16 Daar heb je gelijk in. Het LTO heeft moeite met het vinden van goede bestuurders.
Het is nog erger. Ze kunnen ze niet vinden.
+2
Jannus
Quote Reactie van @Albert Altena:
Ze kunnen ze niet vinden.

De beste staan aan de wal....
Melkboer16
@Jannus ja zoals Albert
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkboer16:
LTO maakt hier en daar nog wat klaar en moet dan compromissen sluiten.

Je bedoelt dat ze bedrijven opofferen te faveure van andere (door LTO meer gewenste) bedrijven.
laatste strijder
@Melkboer16 😂.....dan worden ze te weinig betaald
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
LTO neemt verantwoordelijkheid en dat betekent niet altijd winnen

Dat is de dooddoener van de dag en dan moet het nog 7 uur worden. Het gaat mij niet om wie er beter is. LTO zal ook best goede dingen doen, maar het is niet mijn club. Dit lijntje gaat erover dat volgens jou onder meer NMV geen tegenspraak duldt. Heb je daar ook nog een onderbouwing voor? Want de opbouw met gekozen bestuurders geeft in ieder geval meer ruimte voor discussie dan het aanstellen van bestuurders.
+1
Melkboer16
@robbies oef, recent nog is Jeroen v Maanen opgestapt toch??
Denk je hebben ze eindelijk een “nieuwe Jan-Cees” binnengehaald en dan laten ze hem weer lopen.
Overigens als je het met Jeroen eens wilt blijven is ook een prestatie, zijn prive-situatie zegt genoeg.
Ddb idem dito, wie zit daar nog meer in als Sieta?, en dat mens kan niet een regels van een zuivel coöperatie accepteren.
Niemand van ons wil de melk die daar vandaan kwam drinken toch?
+1
jan w
@Melkboer16
Nu ga jij je zelf ook als een tiran gedragen. Waarbij je op de man speelt. Prive en zakelijk zou je gescheiden moeten houden.
Jij gaat personen af zitten zeiken, die dat niet verdienen.
In het gebeuren rond Sita gaat het er eigenlijk om dat de zuivel wel bovenwettelijke eisen stelt, maar daarvoor niet wil betalen. Dit of je de melk er wel of niet van lust.
Afgelopen winter dacht de zuivel het met gemak te winnen van de dierenartsen. Alleen de dierenartsen lachen nu het hardst, want nu blijkt toch dat koemonitor niet aan de wettelijke eisen voldoet en dat wij als veehouders er weer regels bij krijgen.
Hoelang zou het duren voordat er een staking komt bij RFC als men de werkweek van het kantoorpersoneel zou verruimen naar 60 uur per week voor het zelfde geld. Ik denk niet lang. scheelt 1/3 van het kantoorpersoneel.
Jannus
Quote Reactie van @Melkboer16:
NMV, DDB, NVV, ze doen waar ze voor zijn opgericht maar daarna houdt het op.Meestal gaan ze ten onder doordat de oprichter geen tegenspraak duld.Hetzelfde zie je met ons-issue politieke partijen

Maw het poldermodel loopt vol en we kunnen slechts droog op de dijk gaan staan
+6
BertK
Vrijheid is geen communisme. Bij vrijheid hoort ook iets als rechtvaardigheid en eerlijkheid. De boeren die 'in opstand komen tegen de gevestigde orde' missen dat. De tirannie van de onwetende geïndoctrineerde meerderheid is onmachtig zelf meters te maken en ziet de landbouw als zondebok of ik zijn minst de minderheid die makkelijk en goedkoop leveren kan. Stel je voor dat we minder gaan consumeren!
J Andringa
De vraag die bij mij op komt: heeft iedereen (elk individu binnen de maatschappij) recht op een gelijk stuk van de taart? Of heeft de één recht op een groter stuk vanwege meer geleverde arbeid, meer risico genomen dan de ander enz…
de Tank
@J Andringa wat is je eigen antwoord daarop?
+2
Ynze Oenema
In de vrijheid van Bennie hadden de boeren een taartpuntje maar wil een gedeelte van de samenleving het taartpuntje van ons inruilen en afpakken. …
kanniewaarzijn
Tja, Bennie z'n stokpaardje (en oogkleppen).
cornelissen
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Tja, Bennie z'n stokpaardje (en oogkleppen).

Wacht nog steeds op een reactie van hem ,waarom melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum voor de fosfaatrechten de armoede in getrapt moesten worden door "zijn" lto Immers zijn lto heeft het ministerie verzocht fosfaatrechten in te voeren en ook om de "knel"gevallen te laten omkomen. Dan hoor je Bennie niet.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Van die varkens houder die veel in lucht wassers ed. geïnvesteerd heeft , er al decennia zit zou niet door een " nieuwkomer" in de buurt onderdrukt dienen te worden. Want dan onder drukt het wens denken van de één het levens werk van de ander.

Voor een nieuw bedrijf op een plaats waar nog geen varkens houderij stond op een niet wenselijke locatie ligt het mijn inziens anders , en heb je ergens gelijk.

Die mooie groene weilanden , waarvan het meeste er 30 jaar zo niet 100 jaar al is ben ik zoizo niet mee eens , dan heb je gelijk weer dat wensdenken wat een ander onderdrukt , en eigenlijk nog erger , het levens werk en inkomen van een decimeert. Wij zijn hier ook niet blij dat het dorpje waar ik in woon met het mooie ruime veld opgeslokt word door steden bouw eromheen , dat voelt ook weer als onderdrukt en bedrijging.

Van Sita over de melk fabriek heb ik geen echte mening , ik ben geen melkvee houder , en heb te weinig kennis van het geen Sita en de Melkfabriek elkaar aangedaan hebben

Maar er blijft een hemels groot verschil tussen onderdrukt voelen door wens denken , of onderdrukt voelen door decimeren en levens werk van een Agrariër te vernietigen en onmogelijk te maken.

Je bent het toch wel met mij eens als een gebied al 50 jaar een groen laken is , dat iemand die dat niet "mooi" vind / "wensdenken" totaal anders is als dat iemand zijn levens werk vernietigd word , dat is echte ONDERDRUKKING

Het is toch ook raar als de ene buurman die er net is komen wonen tegen de andere buurman zegt , ik vind jouw schutting niet mooi , dus je moet verhuizen ....
Hans van Bergen
Bestuur van FDF is helemaal nooit uit elkaar gevallen. De vele boeren organisaties komt voor doordat lto niks meer voorstelt. In de nieuwe kabinets plannen is NIETS van de lto plannen terug te vinden. Dat van lto niets meer over is is puur de schuld van meelopers als Bennie Stevelink die totaal kritiekloos alles beaplaudiseren wat de telkens wisselende bestuurders door de lto medewerkers laten bekokstoven. Dat is altijd inkrimpen overigens. Mensen als Bennie zijn ook verantwoordelijk voor de neergang van het cda.
+2
sunny boy
Ik heb Sieta 2 x een rede horen houden. Geweldig! Als Sjaak Tak op een wagen gaat staan komt er niemand. Dan kun je nog heel lang over taarten redeneren maar daar wordt het niet beter van.
+2
de Tank
@sunny boy Ze is goed in staat te zeggen wat een deel vd boeren graag wil horen👌.
+3
Melkboer16
@de Tank ja daar is ze goed in om domme boeren een vinger in de reet te steken.
Kreeg vorige week ook nog zo’n krantje van de DDB. Er stond vooral propaganda in wat Sieta niet wilde maar nergens wat nou wel de bedoeling was.
Met zo’n frontvrouw schieten we helemaal niks op en na dat gedoe met haar melkafnemer had ze zelf toch ook beter moeten weten.
En dat er dan ook nog boeren achteraan lopen dan ben je toch helemaal van het padje af.
+1
nescio
@Melkboer16 dan heb je het niet goed gelezen. In het voorwoord gaat het over aanreiken van oplossingen en alternatieven. Niet zo dus als LTO het stikstofprobleem naar je toe trekken, alsof het een landbouw probleem is en je eigen een schuld aan praten.
+7
Kempenaar
Mensen laat die bennie links liggen, niet meer op reageren
+1
Wolswinkel
Bennie deelt graag taart? Maar niet met varkensboeren? Zoiets?

Bennie mag af en toe z’n gal uitspuwen in het LTO blaadje en het liefst over de gebruikelijke groeperingen heen. Weinig tolerant. Haast iets weg van tirannie.
Eddie1
Bennie je zit zelf ook als een tiran te reageren hier: ik snap niet dat ze jou bij Nieuwe Oogst nog een podium geven met zulke walgelijke uitspraken. @Bennie Stevelink Het topic is verwijderd gelukkig hebben we de screenshots nog😃

(klik om te vergroten)

Bennie zijn rechter-arm-uitspraak
+3
jack89138393
Maar laat je het begrenzen van die vrijheid over aan wolven in schaapskleren, dan kun je ook tirannie verwachten zodra het schapenpakje uit gaat. Boeren en burgers krijgen ook in deze column weer de zwarte piet toegeschoven, terwijl de bestuurders het probleem zijn. Het land en de landbouw zijn nog nooit zo verdeeld geweest als nu en dat kunnen zij zich aanrekenen, al ben ik eerder van mening dat dit hun doel is.
+2
Bennie Stevelink
Ik zie dat veel reageerders voorbij gaan aan het punt in mijn column. Ik zal het verduidelijken met een voorbeeld.

Als ik bij mij het inrit uitrij en rechtsaf ga is er na 100 meter in zijweg. Als daar een auto vandaan komt heb ik voorrang want ik kom van rechts. Mijn vrijheid om door te kunnen rijden veroorzaakt voor de automobilist van links de onderdrukking te moeten stoppen. De vrijheid van de ene persoon is dus de onderdrukking van de andere persoon.

Stel dat we alle verkeersregels afschaffen zodat iedereen altijd vrij is om voorrang te krijgen. Of je van links of rechts komt, rood of groen licht, rechts of links op de autobaan, iedereen mag doen wat hij wil. Dan is er sprake van totale vrijheid oftewel anarchie. Sommigen zullen in deze situatie overal voorrang nemen met als gevolg dat anderen overal moeten stoppen. Deze situatie is tirannie. Alle voorrang voor enkelen en de rest niets.
Het verkeer kan niet meer functioneren.

Datzelfde geldt dus ook voor een land, vereniging of coöperatie. Als iedereen totale vrijheid wil zonder te zien dat dit onderdrukking veroorzaakt voor anderen kan geen organisatie meer functioneren.
+8
robbies
@Bennie Stevelink we begrijpen heel goed wat je opschrijft. We vinden het alleen onzin omdat je niet bestaande tegenstellingen creert en het niet nalaat om daarbij maar in hokjes te denken en niet naar het individu erachter kijkt
Bennie Stevelink
@robbies
Quote:
we begrijpen heel goed wat je opschrijft.

Moet ik hieruit concluderen dat mijn column met opzet verkeert begrepen wordt en er van alles bijgehaald wordt wat er niets mee te maken heeft?
+4
robbies
@Bennie Stevelink Als je telkens meer woorden nodig hebt om je column uit te leggen dan dat je column groot is, dan ben je misschien geen goede columnist? Het is niet voor het eerst dat "wij je niet begrijpen" zoals je zelf zegt.
Bennie Stevelink
@robbies een aantal weken geleden plaatste ik bij Melkweb een reactie die door iemand die eerder veel bij Prikkebord reageerde verkeerd begrepen werd. Hij viel mij keihard aan op basis van zijn verkeerde begrip.
Ik legde het nader uit wat ook weer verkeerd begrepen werd en werd gebruikt om mij keihard aan te vallen. Ik nog nader uitleggen en weer verkeerd begrepen. Dit bleef maar doorgaan.
Ik vond het vreemd dat hij het iedere keer verkeerd begreep omdat hij over een hoge taalvaardigheid beschikte en duidelijk intelligent was. Daarnaast was datgene wat ik vertelde helemaal niet zo moeilijk.

Na een aantal keren kreeg ik in de gaten dat hij mij met opzet verkeerd begreep om mij te kunnen aanvallen. Dat wat ik in mijn eerste reactie vertelde kwam hem niet van pas. Inhoudelijk had hij er geen antwoord op dus ging hij het opzettelijk verkeerd begrijpen om het op die manier af te houden. Een gedrag wat ook in de politiek regelmatig voorkomt.

Mijn column is kraakhelder. Ook de gewone man of vrouw kan het prima begrijpen. Dat het desondanks in vrijwel alle reacties in een onzinnig verband wordt geplaatst en er van alles bijgehaald wordt wat er niets mee te maken heeft gebeurd waarschijnlijk met opzet. Verder toelichten heeft dan ook geen enkele zin.
Co had het op voorhand al goed in de gaten bij het plaatsen van mijn column. Hij schrijft: “een nadenkertje voor degene die er voor openstaat”.

Uit de reacties blijkt dat de meeste reageerders er niet voor openstaan.
+2
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Co had het op voorhand al goed in de gaten

Co is de enige die, van de vele forums waar je actief bent, nog niet moe wordt van je zemelarij.
+2
matt
@Bennie Stevelink Dit gaat over @puntertje in die discussie toen,heeft co reacties van puntertje verwijderd.

Waarop puntertje besloten heeft om hier niet meer te reageren.
+5
Twentsch Land
Tis jammer dat puntertje niet meer schrijft ... hij had altijd een nogal geslepen punt, niet dat ik alles met hem eens was was zijn punt duidelijk.

@matt
+1
matt
@Twentsch Land ja klopt dit was zijn laatste reactie.
Wat er precies is verwijderd weet ik niet.

(klik om te vergroten)

+3
Realisme
@matt en maar roepen over tirannie en dictatuur terwijl juist censuur een van de belangrijkste onderdelen is daarvan.
Bennie Stevelink
@matt Ik weet niet wie puntertje is. Ik had het in mijn vorige reactie over een discussie bij Melkweb.
matt
@Bennie Stevelink @puntertje past naadloos in dat profiel,jij noemt hem niet.
Ik wel.
Twentsch Land
Feitelijk komt het er op neer dat je geen democraat bent ...... of heel erg links of heel erg rechts, afhankelijk bij wie je van beide het beste voelt en deze voelt voor jou dan niet als tirannie terwijl het beiden wel tirannie zijn ..... in een cirkel gezien lijkt het ver uit elkaar terwijl het andersom in die cirkel heel dicht bij elkaar ligt.@Bennie Stevelink
+2
Eddie1
@Bennie Stevelink Ik zal eens even opzoeken wat een tiran is voor je: Een tiran (Grieks: τύραννος, turannos, koning of alleenheerser) is een alleenheerser of dictator. Je slaat totaal de plank mis met je zoveelste column in de Nieuwe Oogst. De werkelijke tirannen zitten bij LNV, LTO, RFC, CRV en de overheid. Die bestuurders zijn dwingelanden en leggen vaak ondemocratisch hun wil op. Daar ben jij zelden kritisch op.

Als je niet veel macht hebt (zoals bij FDF en NMV e.d.) kunnen ze onmogelijk de tiran uithangen.

Een tiran is iemand die in de praktijk onschendbaar is en gewoon allemaal wandaden pleegt en er altijd mee weg komt.
Bennie Stevelink
@Eddie1 beter lezen Eddie. Ik schrijf over het VERLANGEN naar de vrijheid van de tirannie.
Nogmaals de vergelijking met het verkeer: sommigen willen de vrijheid om overal voorrang te hebben. Of ze van links of rechts komen, licht op rood of groen, ze moeten altijd voorrang hebben. Als ze ook maar één keer voor een ander moeten stoppen voelen ze zich onderdrukt, onvrij, gedwongen, ze voelen zich slaaf en krijgen de neiging met een jodenster rond te gaan lopen.
Deze vorm van vrijheid is in feite tirannie.
+7
robbies
@Bennie Stevelink enkele jaren geleden was er een columniste in het AD die het hartfalen van Nouri vergeleek met de slachtoffers van MH17. Het eerste raakte haar, het tweede niet. Dat deed haar niks. Waar een goede columnist die verwondering zou gaan uitzoeken, ging zij alleen maar door over haar primaire gevoelens. Gevoelens waar de rest van de samenleving niks mee kan en niks mee wil. Ik ontdek hetzelfde bij jou. In plaats van te onderzoeken waar de onvrede vandaan komt, ga je het vermengen met je eigen interpretaties. Wat jij vindt boeit ons niet zoveel. Jij bent maar een piepklein onderdeeltje van het geheel. Individueel weg te nemen en niks zal veranderen. De onvrede is er al meer dan 25 jaar, als jij toch de NMV erbij wil noemen. Jij wil graag serieus genomen worden als opiniemakers, maar zolang je denkt dat jijzelf het onderwerp bent ipv de agrarische sector gaat dat nooit wat worden.
+1
matt
@Bennie Stevelink . Of ze van links of rechts komen, licht op rood of groen, ze moeten altijd voorrang hebben. Als ze ook maar één keer voor een ander moeten stoppen voelen ze zich onderdrukt, onvrij, gedwongen, ze voelen zich slaaf en krijgen de neiging met een jodenster rond te gaan lopen.
Ik denk vooral,dat ze de neiging krijgen gas te geven.Bennie s als ze jouw voor de auto krijgen.
+1
Taeke Brottner
@matt
Quote:
Ik denk vooral,dat ze de neiging krijgen gas te geven.Bennie s als ze jouw voor de auto krijgen.

Wat een walgelijke opmerking is dit zeg... Heel flink.
+1
matt
@Taeke Brottner Wat een walgelijke opmerking
Vind ik ook van die jodenster,vandaar.
Taeke Brottner
@matt Nou, dan geef maar lekker flink gas als je iemand tegen komt die iets naars zegt en houd hoop dat je het zelf niet bent 👍
matt
@Taeke Brottner “neiging”
+3
arjen90
@Bennie Stevelink Ik vindt dat je wel iets objectiever kan zijn. Het heeft geen zin om altijd over FDF te hebben in columns. Je bent anti-FDF -viruswaarheid -FVD -NMV.
Kan allemaal, valt genoeg over te zeggen, maar wees ook eens een keer kritisch op de overheid en andere clubs die het net als jou het altijd beter weten.

Wat is je doel met die columns? Je polariseert er meer mee dan je iets positiefs bereikt. Eigenlijk ben je gewoon net als je neef een dwars-denker, geen probleem dat je dat geluid verkondigd. Maar echt passend in een "landbouwblad" is het ook niet echt. Misschien heeft 'joop.nl' of de 'groene Amsterdammer' daar nog ruimte voor op hun website of blad.

Zodra je gestopt bent met boeren kun prima je neef opvolgen als hij er geen zin meer aan heeft. Lekker (ex)collega's pesten en zout in de wonden strooien.

Nu doe je dat regelmatig in de Nieuwe Oogst d.m.v. een collunm, mijn advies is stop uit die tunnel (visie) en kijk ook eens door de bril van een collega.

Er zijn vele (melk)veehouders in Nederland en geen situatie is hetzelfde. Baseer je mening eens wat leeft in de sector. In plaats je mening te baseren op de manier hoe jij de wereld ziet.
+1
Melkveehouder.
[@Bennie Jij maakt je schuldig aan doelredenatie. Je poogt op deze wijze middels jouw column/verborgen boodschap een legitimatie te verschaffen aan de door jou verheerlijkte overheid pamperaars zoals LTO, RFC, Rabo etc. om de boeren uit Nederland te verdrijven. Je zou je je moeten schamen!
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Maar hoe bedoel je het nu ??? De agrariërs worden al jaren onderdruk gezet met eindeloze regels , of staan voor een rood stoplicht hoe jij het ook wil noemen , die moeten wijken voor bouw en industrie die geen vergunningen hebben , en hun land afstaan ......

Heb je wel in de spiegel gekeken met je betoog .....
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Nevergiveup:
De agrariërs worden al jaren onderdruk gezet met eindeloze regels ,

Die regels zijn er om het recht van anderen te beschermen. We kunnen natuurlijk discussiëren hoe deze regels zich verhouden tot het recht van anderen. Die discussie moet ook gevoerd worden.
Maar kunnen wij eisen dat er geen enkele regel gesteld mag worden waardoor het recht van anderen op geen enkel niveau beschermd mag worden?

Dát zie ik dus gebeuren bij antievax en sommige groepen boeren.
jack89138393
@Bennie Stevelink Als die spelregels elke keer tijdens het spel worden aangepast krijg je dit soort situaties, dit gebeurt zowel bij boeren als mensen die zich niet kunnen vinden in het coronabeleid. In de VS heb je de verkeerssituatie dat je bij een kruispunt stopt, de eerste die arriveerde mag ook het eerst vertrekken. Misschien is dat beter, boeren waren namelijk veel eerder op de meeste gronden dan vliegvelden, industrie, verkeer, woningen en asielzoekers.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink] horen de agrariers niet beschermd te worden dan . ..
cs-agrar
@Bennie Stevelink heb jij nu zelf niet door dat je in een rondje loopt te lullen? Je hebt het steeds over onderdrukt en tirannie en weet ik wat. Degene die stoppen moet omdat er iets van rechts komt kan dit ook als onderdrukking of tirannie ervaren, zoals jij het uitlegt. Ofwel je column is gewoon lullen om te lullen willen.. Mijn tip, slaap voortaan eerst de drank er uit voor je gaat schrijven
Kars
Een stuk van de taart.... Moet het niet zijn Bennie stevelink, de landbouw heeft de taart betaald alleen wil de rest niks bijleggen maar wel een stuk ervan hebben.
Albert Altena
Bennie geeft voorbeelden waarvan je kunt zeggen: "Daar kun je hem gelijk ingeven".
Maar dat is totaal niet waar het omgaat in de landbouw.
Namelijk dat het een ondergeschoven kind wordt als er niet gereageerd wordt
+1
Realisme
@Albert Altena helemaal juist. “Met je tijd meegaan”, “rekening houden met anderen”. Ik denk dat heel veel boeren dit doen en gedaan hebben ongeacht van welke club ze lid zijn.
Persoonlijk ben ik er gewoon klaar mee dat we doelbewust door zwalkend beleid worden kapot gemaakt! Elke 5-10 jaar moet het weer anders terwijl de meeste investeringen minimaal 15 jaar vergen om terug te verdienen.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er belangenclubs zijn die deels leven van dit soort beleidsveranderingen en daarmee deels tegenstrijdige belangen hebben met hun achterban. Daar komt de onrust vandaan en niet omdat iedereen maar regelloos wil leven en ondernemen. Met die uitspraken doe je de sector tekort @Bennie Stevelink
BertK
@Realisme Eerlijke en rechtvaardige regelgeving is niks mis mee, maar baseer je als overheid wel op feiten en laat iedere verantwoordelijke zijn steentje bijdragen. Een stikstofmodel wat niet klopt en falend terreinbeheer, niet meetellen waar je niet van weet of boven 900 mtr uitgestoten wordt, zijn binnen het stikstofdebacle voorbeelden.

Geen consument die zijn consumptie mindert, doe er nog maar een distributie- of datacenter bij.
+1
Twentsch Land
nos.nl/l/2411197/

Groepen uitsluiten is dat ook een vorm van tirannie ... Bennie ?
+1
Nevergiveup
Dat enge gevoel bekruipt mij hier In die hele Bennie discussie dat een "zaken man VVD'er" onder de dekens bij D66 gekropen is

.
+3
jack89138393
@Nevergiveup Politieke partijen zijn er vandaag de dag alleen nog maar om de verdeling onder de mensen in te houden, op de achtergrond hebben vrijwel alle politici dezelfde agenda anders mogen ze niet meer meedoen. Infiltratie is altijd een sterk punt geweest van communisten, Stalin wist vroeger als niet-Rus al te infiltreren en de leiding over te nemen in Rusland.
+3
Bartlehiemboer
Ooit op de Boerderij site gaf Bennie behoorlijk op ons af. Wij waren maar die biologische boertje in het hoge Noorden. Wij wisten nergens wat van af. Ja, wij zijn die mensen die van rechts komen om anderen voor te laten. Daar hebben wij totaal geen moeite mee. Ondertussen zijn wij lid van FvD, Lto opgezegd, Geen FC meer, vaccinatie weigeraar, en bovendien ooit met Seita de melkfabriek bezet gehouden. Bennie kan als Tiran goed tekeer gaan tegen ons. Maar zoals het spreekwoord zegt, Wie het laatst lacht....Of als ik Bennie mag geloven: lachen als een boer met Kiespijn.
+8
Ik weet niet of je het weet hoor Bennie,maar agenda 2030 wordt stapsgewijs uitgevoerd ,groepen mensen worden uitgesloten van de maatschappij omdat een paar idioten lid zijn van het W.E.F die notabene in de regering zitten,(pinokkio en hugo de jonge en dat mormel van Kaag)alles wordt digitaal,geld bestaat zometeen niet meer,idereen wordt zometeen inde gaten gehouden via QR code ,alles wordt hier aan gekoppeld in de toekomst ,en dat duurt niet lang meer ,als je dat nog vrijheid noemt ,we zitten nu op het ogenblik in een medische apartheids regime .
+1
jack89138393
+1
jack89138393
@jack89138393 Voor wie het nieuw is, voornamelijk plantaardig voedsel en wat meelwormpjes. Zoeken op 'meat' geeft allemaal resultaten als vleesvervanger, meatless, enz.
foodvalley.nl/
+6
George
Quote Reactie van @jack89138393:
Voor wie het nieuw is, voornamelijk plantaardig voedsel en wat meelwormpjes.

Ik denk dat ik dan toch zelf nog wat clandestien ga slachten. 😄
+1
jack89138393
@George Nog een paar uitbraken van veeziekten en ik denk dat ze iets gaan verzinnen dat veehouden niet meer kan in deze tijd.
George
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
idereen wordt zometeen inde gaten gehouden via QR code ,alles wordt hier aan gekoppeld in de toekomst ,en dat duurt niet lang meer ,als je dat nog vrijheid noem

Wat denk je dat ze met die QR code doen? Wat en waarom en van wie moeten ze je in de gaten houden? En wie moet dat gaan doen iedereen in de gaten houden?
jack89138393
@George Kwantumcomputers kunnen alles.
+2
George
Quote Reactie van @jack89138393:
Kwantumcomputers kunnen alles.

Wat kunnen ze dan ? QR stelt nu echt nog helemaal niks voor. Als je niet gevolgd wilt worden , laat dan vooral je mobiele telefoon thuis en blijf weg van het internet. Dan kunnen ze je nooit volgen.
Nevergiveup
@jack89138393 Het lijkt heel wat , maar ik kan je vertellen het komt nog niet in de schaduw van het brein van de mens.
+1
jack89138393
@George Hier kun je vinden wat ze allemaal willen, document van 80 pagina's voor het implementeren van digitale gezondheidspaspoorten uitgegeven door de WHO. who.int/publications/i/…
+1
George
Quote Reactie van @jack89138393:
ier kun je vinden wat ze allemaal willen, document van 80 pagina's voor het implementeren van digitale gezondheidspaspoorten uitgegeven door de WHO. who.int/publications/i/…

Ik heb geen zin in om dat allemaal door te nemen , maar als ze er echt gekke of kwade bedoelingen mee hebben zouden ze dat dan gewoon openbaar op het internet posten? Ik geloof er niet zo in. Trouwens bij vee is het toch ook normaal dat er gezondheidscertificering plaats vind . 😄
+2
Realisme
@George hun zien er serieus de perfecte wereld in. De afgelopen jaren merk je aan Kaag ook dat ze in een hele andere wereld leeft als het gros van de bevolking.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
kwade bedoelingen mee hebben zouden ze dat dan gewoon openbaar op het internet posten?

Ik heb zelden gezien dat mensen kwade bedoelingen op het internet posten 😁
+1
jack89138393
@George Deze is wat makkelijker, iemand die normaal op Groen Links stemt en het nu eens is met Baudet legt je even uit hoe het bestellen van je biertje in de toekomst kan gaan: linkedin.com/pulse/…
+1
George
@jack89138393
Ik word 54 dit jaar , ik ben blij dat ik dat al zonder al teveel flauwekul ben. Ik ga me niet al te druk maken over wat er nog gaat komen. Het lijkt me sterk dat het zo gaat gebeuren , maar we zien wel.
jack89138393
@George Toch stel jezelf meestal vragen hierover. Hoe dan ook we hebben kinderen en misschien al kleinkinderen om een leefbare wereld voor achter te laten. Ik zal nooit aan deze onzin meedoen alleen al ook al wordt het mijn dood doordat ik niet meer aan de maatschappij mag deelnemen. Ik ga mijn zogenaamde vrijheid niet voorop stellen ten koste van wie na me komen.
George
@jack89138393
Ik hoop nog minstens 25 -30 jaar op deze aardbol te mogen vertoeven en hoop dat in alle vrijheid zonder allerlei flauwekul te kunnen doen. Ik ga me er niet al te druk over maken. Ik heb het tot nog toe redelijk goed gehad en hoop dat nog lang voort te kunnen zetten.
jack89138393
@George Laat maar weten wanneer je denkt dat het toch de verkeerde kant op gaat.
jan w
Het beste zou zijn dat er weer een Landbouwcollectief ?.0 komt. Dit ook met LTO. en daarbij zou LTO niet de tiran uit moeten hangen, dat ze zelf alles beter weten.
Samen uit, Samen Thuis.
+1
de jonge
@jan w de reactie met de vermeende 2lingfraude, en oa de opmerkingen geen gat in de sneeuw pissen,landbouwers moeten met werkzaamheden meer rekening houden met de tijden waarop ze van de buren zouden mogen werken etcetc ,dat zijn toch dingen waardoor er bij mij althans de vraag naar boven kwam of ze zelf wel in de gaten hebben hoe het in de praktijk werkt in de landbouw en er afkeer is gekomen,van een partij die blijkbaar meent dat ie zelf zo geweldig is...
Jannus
Quote Reactie van @jan w:
Samen uit, Samen Thuis.

Zo doen wij de boodschappen ook maar het gaat hem om beleid te voeren dat gestoeld is op vooruitstrevende visie en daar ontbreekt het hem aan,het blijft al jaren pappen en nat houden en dat geeft stinkende wonden al naar gelang het gaat om fosfaat,stikstof,methaan en welke bullshit dan maar ook waar de normaal werkende boer geen touw meer aan vast kan knopen dan het braaf luisteren naar het komen en gaan van adviseurs en coaches die zelf bijna zo verknipt zijn maar goed eraan verdienen door zoete broodjes te verkopen
+1
Jan-T
Ben totaal niet met de gedachte gang van meneer Stevelink eens.

Dat we in vrijheid leven en in een democratie mogen leven is een groot goed.

Maar dat we vervolgens oude instanties die traditioneel blijven werken in ere moeten houden vind ik geen groot goed.
Meneer Stevelink wil het oude behouden terwijl bij de landbouw sector vernieuwing en daarbij waarheidsvinding heel belangrijk is willen we elkaar weer gaan vertrouwen en respecteren.
De gedachte gang van Meneer Stevelink is traditioneel en gebaseerd op ikke ben goed en de anderen weten niet waar ze mee bezig zijn.

Maar ga er mij niet meer aan ergeren oude bomen houden er vanzelf mee op of waaien om.
+4
Albert Altena
We zullen het één en ander eens proberen duidelijk te maken met de Zwarte Pieten discussie.

Als mensen trots zijn op hun afkomst. In dit geval de donkere zien in zwarte piet een imitatie van hun getinte afkomst.
Echter zoals de zwarte piet zich presenteert als vrolijk, lachend, dansend en cadeaus uitdelend zou er toch geen enkele rancune tegen kunnen ontstaan.
Als de piet aan een touwtje geleid zou worden en sinterklaas erop roste met zijn staf zou ik nog meelopen in een demonstratie. Maar zelfs hebben pieten nog een roe bij zich als teken van dominantie.
Maar zoals de discussie gevoerd wordt is buiten alle proportie.
Als Derksen een onschuldige opmerking maakt gaat een groep direct de sponsors onder druk zetten om hun reclames in te trekken.
Als mensen toch ergens het feest organiseren met een zwarte piet gaan er bussen naar toe om het feest te verstoren.
En dat komt allemaal doordat veel mensen tolereren door te zeggen dat de kinderen het niets uitmaakt.
Maar daar gaat het niet om:
Het is het gevolg van een vrije mening die omslaat in tirannie
Zo is het ook met met het LTO.
Alleen met feiten mag er gediscussieerd worden en niet zoals Bennie wel eens geschreven heeft:
"Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen"
.
Als je je daarmee verzoend gaat het net als met de zwarte piet.
pieta
Quote Reactie van @Albert Altena:
de zwarte piet

De enige Piet die we over een aantal jaar niet meer hebben. We hebben dan alle kleuren Pieten behalve zwart. Lijkt ook wel een beetje tirannie.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
De enige Piet die we over een aantal jaar niet meer hebben. We hebben dan alle kleuren Pieten behalve zwart. Lijkt ook wel een beetje tirannie.

Dat is dan wel discriminerend dat er geen zwarte pieten mogen zijn.
jack89138393
@pieta Zwarte Piet is ook onderdeel van de 'agenda', onze overheid heeft in 2015 al afspraken gemaakt met de Verenigde Naties hierover, Kick Out Zw. Piet mag het uitvoeren. En het hele land wordt wederom op de kop gezet en laat zich gek maken.
dutchnews.nl/news/2015/…
+5
Taeke Brottner
Ik kan me zo voorstellen dat @Bennie Stevelink in deze "discussie" en reacties vooral een boel bevestiging vindt van wat hij opschrijft. Ik zie tot mijn grote verdriet heel veel reacties van mensen die overduidelijk het liefst strijdend ten onder gaan met hun bedrijf/levenswerk/etc. en daar een heel pijnlijke, droevige periode voor over hebben. Veel sterkte en plezier (denk ik?) daarmee, hopelijk zijn jullie #TROTS. Ik hoop maar dat de mensen die hier niet reageren lekker druk bezig zijn met het vinden van een manier waarop ze over 10-20 jaar nog een mooi bedrijf hebben zonder zich te hoeven opwinden over 'de overheid', 'de wet- en regelgeving', 'de domme burgers', 'de nare politici', 'etc.'.
+2
Twentsch Land
@Taeke Brottner ) daarmee, hopelijk zijn jullie #TROTS. Ik hoop maar dat de mensen die hier niet reageren lekker druk bezig zijn met het vinden van een manier waarop ze over 10-20 jaar nog een mooi bedrijf hebben zonder zich te hoeven opwinden over 'de overheid', 'de wet- en regelgeving', 'de domme burgers', 'de nare politici', 'etc.'.
Reageer @Taeke Brottner

Werkelijk wat een gezwets ....... feitelijk komt het op neer dat we niet moeten zeuren over een inbreker dief .... doen we dat wel dan zijn we bezig met tirannie !
Twentsch Land
Je kunt ook dingen uitlokken he ! 😬

@Taeke Brottner
+2
Bennie Stevelink
@Taeke Brottner Wat ik vooral zie is dat veel reageerders zich blijkbaar zo bedreigd voelen in hun vrijheid dat ze geen moment durven na te denken over de grenzen hiervan.
Hier over nadenken is nou juist de essentie van de vrije samenleving.
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Nee Bennie.
"Bedreigt worden dat de vrijheid verkwanseld wordt".
+2
Realisme
@Bennie Stevelink dat er geen onbegrensde vrijheid is ben ik met je eens. Maar gelijkheid is in die zin minstens even belangrijk. Wie gaat anders bepalen wie zijn vrijheid wel en wie zijn vrijheid niet word ingeperkt?
+2
Bennie Stevelink
@Realisme de eerste reactie waarin een bijdrage geleverd wordt aan de discussie. Vrijwel alle andere reacties zijn bedoeld om de discussie te blokkeren en af te leiden van het punt waar het om gaat.

Ik ben het met jou eens dat rechtsgelijkheid én rechtszekerheid essentieel is voor het functioneren van een vrije samenleving.
Een mooi voorbeeld van rechtsgelijkheid zien wij op dit moment: sommige grote industrieën hebben veel latente stikstofruimte. Ze dachten dat ze dat konden verkopen. Daar is fel tegen geprotesteerd. De latente ruimte moet ingeleverd worden vindt men. Maar als industrieën de latente ruimte moeten inleveren is het onvermijdelijk dat de boeren dat ook moeten.
Gisteren zag ik bij Boerderij.nl dat de latente ruimte in de veehouderij ter discussie staat. Ik kan dat niet los zien van het gedoe over de latente ruimte in de industrie van de afgelopen weken.

Nog iets over vrijheid: BFCB was bij RFC fel tegen de bovenwettelijke eisen in de Koemonitor. Deze eisen hebben betrekking op dierwelzijn. RFC heeft een aantal afnemers die hier zekerheid over willen. Dit zijn in de regel de beter betalende afnemers. BFCB had hier lak aan.
Gaat het om de melkprijs dan staat juist BFCB vooraan met kritiek.
Niets willen bijdragen, anders zijn ze aangetast in hun vrijheid, maar wel alles eisen.

Corona-activisten willen niet vaccineren én geen beperkende maatregelen. Ze willen geen enkele bijdrage leveren aan het beschikbaar houden van de zorg. Anders zijn ze aangetast in hun vrijheid.
Als ik aan een Corona-activist vraag wie het laatst beschikbare IC bed moet krijgen, de ongevaccineerde Corona-patiënt of de gevaccineerde hartpatiënt, krijg ik een heel verhaal dat de ongevaccineerde Corona-patiënt daar recht op heeft. Anders is hij gediscrimineerd.
Niets willen bijdragen, anders zijn ze aangetast in hun vrijheid, maar wel alles eisen.

Zoals ik in mijn column ook al aangeef zie ik een parallel tussen het Corona-gebeuren en dat wat gebeurd binnen de coöperatie.
+6
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
dat rechtsgelijkheid én rechtszekerheid

Ík heb het gemerkt met onomkeerbare investeringen op de peildatum voor de fosfaatwetgeving. Alle vergunningen in orde ,volkomen grondgebonden voor de uitbreiding en een ieder weet ,waar het op uitgelopen is. En dan lees je naderhand uit onder meer de wob stukken, dat lto het ministerie begin juni heeft opgebeld om fosfaatrechten in te voeren en uit de stukken blijkt ook ,dat ze een fatsoenlijke "knel"gevallenregeling hebben tegegehouden. Ik noem niet ongemotiveerd de lto voormannen 'tuig"
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Als een fabriek latente ruimte in moet leveren .... voor een andere fabriek die niks geregeld heeft ,

En dat noem jij rechts gelijkheid 😅

Tja de demente gedachten kronkel komt weer boven
+2
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Als ik aan een Corona-activist vraag wie het laatst beschikbare IC bed moet krijgen, de ongevaccineerde Corona-patiënt of de gevaccineerde hartpatiënt, krijg ik een heel verhaal dat de ongevaccineerde Corona-patiënt daar recht op heeft. Anders is hij gediscrimineerd.

Ik zou pleiten voor wat meer ic-bedden met goed personeel dat je ook nog eens wat beter betaald. Wat meer handen aan het bed in plaats van in alle managementlagen.
+1
robbies
@pieta nee nee Piet, zo mag je niet denken. Probleem ligt bij ons, niet bij de overheid. Die is onfeilbaar
+1
Bartlehiemboer
@Bennie Stevelink Belachelijk, je schrijft de ongevaccineerden nu weer in een hoek alsof al de ongevaccineerden zeggen wat jij schrijft en gehoord hebt. Dit soort opmerkingen moet je breder laten. Je moet de lezer de ruimte geven om er zelf een verhaal van te maken. Maar niet de discussie "dood" zetten. Ik ga echt niet zeggen dat wat jij vaak verkondigd over Lto, Fc, boerderij of wat ook maar niet waar is. Maar een oordeel over anderen geven en maar luid te roepen of te schrijven om het je zelf te overtuigen dat het de waarheid is... Daar krijg je boze reacties van. Dat is niet aan jou om dat op te eisen. Als ik, als ongevaccineerde jou een ander geluid/beeld geef zal je mijn verhaal niet zo neer zetten. Zal je er over zwijgen Omdat dit niet in jouw beeld past.
Eens denken: ik sprak laatst met een ongevaccineerde die een vaccinatie weigerde en ook heeft aangegeven door deze keuze niet een IC bed te willen opeisen. Wat is het mooi dat er van deze mensen zijn....

Mag je me naar de besmetting "dood" drukken (Framen) . Dan ben ik toch aan de beurt
Nevergiveup
@Bartlehiemboer portugal ca. 10 miljoen inwoners .

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
Bartlehiemboer
@Nevergiveup Ja, dank. Ik wilde niet deze kant uit gaan op dit forum maar wil graag degene die op iedereen afgeeft hoe verkeerd een ander is in de spiegel laten zien dat hij zelf aan het framen is.
Vergelijkbaar met de zwartepietendiscussie/discriminatie. Juist de donkere mensen gaan problemen maken waar wij niets mee bedoelen. Ik zie het als een levensinvulling van deze mensen om maar steeds door te gaan en hoever ze kunnen gaan en hoeveel macht ze dit geeft...
Nevergiveup
@Bartlehiemboer 👍, ik wil ook niet die kant op , je ligt er zo af hier op PB.

Maar het gaat om de realistische praktijk. Met framen worden we id. In de hoek gedrukt , en word ons de vrijheid door tirannie ontnomen
+2
Haijtink
@Nevergiveup Idd veel besmettingen, maar hoeveel belanden er in het ziekenhuis?? Daar draait het uiteindelijk allemaal om. Daarnaast kan je het niet vergelijken, we hebben hier al weer een hele tijd maatregelen en een lock down, portugal waarschijnlijk veel minder of later. Weet het niet precies, boeit met trouwens ook niet, heb er geen invloed op....
+3
Nevergiveup
@Haijtink

Het enigste wat helpt is dus minder contacten.

De vaccins , tot nog toe , hebben gewoon volop transmissie , is dus is een farce , en eigenlijk gevaarlijk want we weten niet zeker of de natuurlijke immuuniteit aangetast word na eindeloos mRNA spike kwekers spuiten.

Het aantal ziekenhuis opnames is eigenlijk nagenoeg over de hele EU lager nu.

Nu is de tijd gekomen om van de prik hype (lees farnaceuten gouden berg) af te komen en het rustig natuurlijk op te lossen. Hopelijk ziet iedereen dat we die kant op moeten !

Ik ben trouwens voor bv. Novavax-Novaxovid 1 x in de herfst voor 60+ en zwakkeren.
Maar laten we aub de gezonde / jonge bevolking niet zwak maken / kast plantjes kweken , daar zal het leed alleen maar groter van worden op de duur.

Want wie zich herinnert heb ik twee jaar geleden al geschreven dat Corana virussen zich niet zullen laten vangen door de Farmaceuten , en dat is 100% uitgekomen.
Dat zit nl. In het DNA van corona.
+1
Albert Altena
@Nevergiveup En weer ga je de fout in.
Minder contacten. Is niet te regelen, vooral bij de ontkenners.
Het vaccin heeft wel gewerkt: Veel minder opnames bij ongevaccineerde.
Als we de getallen van ongevaccineerde door zouden trekken op alles zou er een grote ramp geweest zijn.
Nevergiveup
@Albert Altena Misschien word de ramp nu wel groter..

En dat van die contacten , dat zijn juist de ✅ die dat veroorzaken dat weet U ook wel, dat is 99% bekend op die enkele ongevaccineerde na die alles aan zijn laars lapt.
Albert Altena
@Nevergiveup Je zegt gelukkig al "misschien".
En kijk maar eens naar de anti demonstraties hoe ze daar de regels in acht nemen.
Gevaccineerde zijn over het algemeen benauwder.
Nevergiveup
@Albert Altena Ja die demonstraties met geweld slaat nergens op , en verder ben ik gematigd vaccer (geen mRNA) als je mij verder gevolgd heb , en ben voor om de zorg te beschermen , maar vind het bedroevend hoe de overheid de laatste 10 jaar met de zorg is omgegaan in zo'n welvarend westers land waar met miljarden gesmeten word.

Maar goed we hebben het er al vaak over gehad en hebben wel mening verschil maar ook raak vlakken.

Prettige Dag verder.
jack89138393
@Nevergiveup Je zult ook moeten weten hoe je contact hebt met anderen. Anderhalve meter afstand van opa en oma in een gesloten ruimte met (teveel) kleinkinderen kan hen alsnog opbreken. Ik ken mensen die hiervoor een CO2-meter hebben aangeschaft, als het gehalte in de ruimte te hoog wordt gaan ze even ventileren zodat het zakt. Ze schrikken ervan hoe snel het gehalte kan stijgen, dus ook de aerosolen gaan dan mee die je niet ziet.
+1
George
@Nevergiveup
Ik heb me laten vaccineren op 28 mei en kreeg in de categorie 1967-1968 , zwervers en daklozen het vaccin van Janssen. Daar had ik niks te kiezen. Nu ben ik voor een booster aan de beurt geweest maar mijn QR code blijft geldig tot 9 maanden na de laatste spuit. Dus wacht ik nu met de booster tot ergens eind februari zodat die QR geldig blijft. Ik word alleen al misselijk van die schoolmeester zijn gezever dat we komend jaar wederom enkele keer geboosterd moeten worden. Ik probeer die spuitmomenten toch zolang mogelijk uit te stellen. Hier zijn best wel wat mensen behoorlijk beroerd geweest van die boosterprik. Ik ben geen wappie en heb me eerste keer behoorlijk vroeg laten vaccineren , maar nu wacht ik toch effe af. Bovendien hebben al die spuiten ons in ieder geval niet uit een lockdown gehouden terwijl dat in omringende landen niet speelt. Zie nu de drukte naar België en Duitsland tijdens de kerstvakantie. Jeugd gaat hier massaal naar België naar de kroegen. Ik begrijp dat wel.
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
Belachelijk, je schrijft de ongevaccineerden nu weer in een hoek alsof al de ongevaccineerden zeggen wat jij schrijft en gehoord hebt.

Ik ben het lang niet altijd met Bennie eens, en de voorbeelden die hij aanhaalt zijn soms niet zo sterk, maar jij doet in deze hetzelfde als Bennie, hij schrijft niet over ongevaccineerden, maar over corona activisten, dat is in mijn ogen een totaal andere groep als ongevaccineerden.
Bartlehiemboer
@Leo,s vriend Nee, het gaat er om dat demonstranten ook hun keus hebben. Hoop zelf zondag naar Amsterdam te gaan om te demonstreren dus daar gaat het niet om. We moeten gewoon begrip voor iedereen hebben. Ik ga er van uit dat iedereen in zichzelf gelooft. We moeten ons wel aan de bestaande regels houden om chaos te voorkomen. Maar die regels moeten wel binnen proporties zijn. Maar je hoeft een ander niets op te eisen omdat het jouw beter uitkomt. Gangbare boeren versus biologische boeren is er ook zo'n 1.Deze twee groepen liggen soms ver uit elkaar. Maar dan hoef je de ander niet te overtuigen wat beter is. Die keuzes maak je zelf door veel te lezen, praktijkervaringen en welk gevoel het je geeft
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Dat specifiek framen op die ene corona ongevaccineerde van jou is net zoiets als die 45% stikstof beschuldiging op Agrariërs

De waarheid komt altijd uit Bennie
+2
crisis
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Als ik aan een Corona-activist vraag wie het laatst beschikbare IC bed moet krijgen, de ongevaccineerde Corona-patiënt of de gevaccineerde hartpatiënt

Ik hoop toch dat we het eens zijn dat beiden recht hebben op een IC-bed?!
Wolswinkel
@Bennie Stevelink oooooooowww Bennieeeeee, die gevaccineerde hartpatiënt werd hartpatiënt door de vaccinatie weet je nog.. Nu onthouden hé..😅

Had jij niet beter filosoof kunnen worden Bennie.
Jannus
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Als ik aan een Corona-activist vraag wie het laatst beschikbare IC bed moet krijgen, de ongevaccineerde Corona-patiënt of de gevaccineerde hartpatiënt, krijg ik een heel verhaal dat de ongevaccineerde Corona-patiënt daar recht op heeft.

Ben het in bepaalde lijnen met je eens maar je vraagt een mening en die is ook vrij maar degene die de verantwoordelijkheid draagt op de rand van het bed zal bepalen wie het krijgt en dan kijkt hij/zij naar andere zaken dan een mening
Bennie Stevelink
Mijn laatste reactie was niet duidelijk genoeg. Ik wilde laten zien dat er zowel binnen als buiten de landbouw groepen zijn die het onmogelijke eisen van anderen en tegelijk niet accepteren dat op exact datzelfde onderwerp ook maar iets van hunzelf gevraagd wordt. Anders zijn ze aangetast in hun vrijheid.

Bij de coöperatie een kostprijs dekkende melkprijs eisen zonder enige rede of redelijkheid.
Tegelijk onder geen beding willen meewerken aan bovenwettelijke eisen in de Koemonitor die van belang zijn voor goede melkverwaarding.
Het recht om het onmogelijke te eisen van anderen en op hetzelfde onderwerp iedere eigen verantwoordelijkheid afwijzen.

Wat is dat voor vrijheid waarbij je het onmogelijke kunt eisen van anderen, maar anderen, op exact datzelfde onderwerp, niets maar dan ook helemaal niets van jou mogen vragen?
Hoe noemen we een dergelijke vorm van vrijheid?
de jonge
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Bij de coöperatie een kostprijs dekkende melkprijs eisen zonder enige rede of redelijkheid.

volgens mij raken de puntjes zich niet altijd goed... dus nu wil je ook nog beweren dat de landbouw de afgelopen 20 a 30 jaar niets heeft gedaan om het oa de cooperatie makkelijk te maken door met allerlei nieuwe eisen en frutselheden de melk goed te verwaarden?? schiet mij maar lek onderhand..er is van alles door ons ondernemers gedaan en dan ook nog een k u t opbrengst overhouden vergelijkend met veel andere sectoren,die namelijk alle nieuwigheden wel doorberekenen,,, en ja de dooddoener dan ga je iets anders doen die kennen we nu wel... maar een ict expert zal in de meeste gevallen geen landbouwexpert zijn en een landbouwexpert geen ict expert..
+2
de jonge
@de jonge Tegelijk onder geen beding willen meewerken aan bovenwettelijke eisen in de Koemonitor die van belang zijn voor goede melkverwaarding. En vertel dan aub ook even hoeveel cent we extra krijgen door hieraan mee te doen en aan al die extra eisen die door de jaren heen zijn opgelegd,vertel eens even in vertaling melkprijs wat heeft het ons ondernemers dan in de beurs opgeleverd??Dus even per punt per eis berekenen wat de meerprijs is die wij krijgen voor alle extra inspanningen
Bennie Stevelink
@de jonge ik heb nog geen antwoord op mijn vraag: hoe noem je de vrijheid waarbij je kunt eisen van anderen zonder enige redelijkheid tav uitvoerbaarheid en anderen niet de geringste bijdrage van jouzelf mogen vragen?
de jonge
@Bennie Stevelink ik heb van jou nog zoveel antwoorden niet gekregen waar ik nog steeds op wacht,dat ik mij niet geroepen voel om voor jou te draven als jij iets vraagt....
+1
de jonge
@de jonge en trouwens jij stelde mij geen vraag, ik stelde jou vragen,maar dat is iets waar je zo langzamerhand een beetje om bekend staat,als je het niet meer weet geef je geen antwoord op de gestelde vraag maar ga jij een vraag stellen om af te leiden
Nevergiveup
@Bennie Stevelink zoals de overheid van de agrariërs verwacht (al jaren lang) bedoel je ?

Dat noem je tirannie volgens jou
+1
Twentsch Land
@Bennie Stevelink nos.nl/l/2411197/

En wat vind je van deze ?

Een partij wat zich democratisch noemt en vervolgens een gekozen partij onthoudt van zaken ?
+1
pieta
@Twentsch Land Dat heeft Baudet aan zichzelf te danken in mijn optiek. Hij leeft van het zorgen voor ophef. Dus die kans hebben ze hem niet gegeven.
Twentsch Land
Ik denk dat Bennie ook die gedachte heeft ..... het is wel een vorm van tirannie waar je dan achter staat 😉

Baudet is ook niet mijn kameraad maaaaar in een democratisch land met gekozen volksvertegenwoordigers kan en mag zoiets gewoon niet.

@pieta
+1
Albert Altena
@Twentsch Land Baudet stemmers snap ik niet.
Als overheid nee zegt, zegt hij ja.
Als overheid ja zegt, zegt hij nee.
Twentsch Land
Dat is wat anders .... er zijn ook mensen die op klaver en kaag stemmen ... ook die begrijp ik niet .... maar het is hun goed recht daar op te stemmen net als de groep die op Wilders en baudet stemmen ..... waar het omgaat is in deze dat baudet is gepasseerd over iets waar hij zijn mening over had mogen uitspreken....dus feitelijk is tirannie op baudet toegepast.

@Albert Altena
+1
jack89138393
@Albert Altena Dat doen de meeste partijen in de oppositie toch? Sommige gaan zelfs zo ver dat ze Ja roepen als ze in de coalitie zitten en Nee als ze in de oppositie zitten.
+1
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Baudet is ook niet mijn kameraad maaaaar in een democratisch land met gekozen volksvertegenwoordigers kan en mag zoiets gewoon niet

Is het verplicht als minister om alle andere volksvertegenwoordigers (2e kamer) in te lichten vooraf over de aankoop van een schilderij of is het meer een gebruik zodat ze niet verrast zijn? Daar zit voor mij de essentie. Is het verplicht dan kan het niet, is het niet verplicht dan snap ik dat ze hem geen munitie gaan geven.
Realisme
@pieta niet verplicht maar door onderscheid te maken tussen de verschillende partijleiders maak je je eigen schuldig aan iets wat je anderen verwijt. Snap haar denkwijze maar je mag wel iets meer hersens van een minister verwachten. Of iedereen informeren of niemand
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Realisme:
maar je mag wel iets meer hersens van een minister verwachten.

Ook van een D66 minister? D66 is destijds opgericht omdat men vond dat de elite teveel macht naar zich toetrok en te ondemocratisch was. De D66ers zouden hier wel eens wat aan doen. In de loop van de (met name laatste) jaren is gebleken dat D66 de elite van weleer qua machtswellust ver overschrijdt. Dat is op veel gebieden duidelijk gebleken.
+1
Realisme
@kanniewaarzijn zegt meer wat over de staat en toekomst van dit land. Helaas!
Twentsch Land
Hij als enigste gepasseerd ( Wilders ook maar bosma was wel op de hoogte ) ....dat zegt genoeg.... er is een gekozen volksvertegenwoordiger uitgesloten ....en dat is ronduit tirannie .

@pieta
jack89138393
@Twentsch Land De taart was op denk ik
+1
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Hij als enigste gepasseerd

Je zou ook kunnen redeneren dat Baudet het zo "ver" gebracht heeft dat ze niet de vrijheid voelen om hem te informeren over zoiets.
Twentsch Land
Heb je wel eens gehoord van vrijheid van menings uiting.

@pieta
+1
Albert Altena
@Twentsch Land Dat is wat anders Over het schilderij aankopen beslist de regering.
Trouwens vindt ik het ook weggegooid geld.
Elke week komt er wel een collectezak langs. Doe dat geld daar in.
+1
Twentsch Land
Weggegooid geld vind ik ook maar daar gaat het in deze niet om.

@Albert Altena
pieta
@Twentsch Land Ja zeker. Van mij mag ie zeggen wat ie wil. Alleen moet je dan niet zeuren dat er sommige dingen niet tegen je gezegd worden. Of is er geen vrijheid om je mening niet te uiten. 😁
Twentsch Land
Prive wel ... in naam van het volk en gemeenschaps geld niet 😬

@pieta
pieta
In naam van het volk en het gemeenschapsgeld hadden ze dit misschien wel niet hoeven te kopen. Van mij in ieder geval niet. Maar dat staat er voor mij los van. Dan moet je een referendum gaan houden. Baudet wel of niet informeren staat daar voor mij los van. Van Baudet zijn mening hangt wel of niet doorgaan van de koop toch niet af.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
In naam van het volk en het gemeenschapsgeld hadden ze dit misschien wel niet hoeven te kopen. Van mij in ieder geval niet. Maar dat staat er voor mij los van. Dan moet je een referendum gaan houden. Baudet wel of niet informeren staat daar voor mij los van. Van Baudet zijn mening hangt wel of niet doorgaan van de koop toch niet af.

Zoiets moet toch door de meerderheid in de volksvertegenwoordiging worden goedgekeurd?
En dan heeft de democratie toch gesproken?
Niet dat ik het er dan automatisch ook me eens ben, maar dat staat er buiten.
Dit ging over vooraf informeren (naar ik aanneem om af te tasten of er voldoende steun was).
En daar staan voor zover ik weet geen regels of verplichting voor.
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Zoiets moet toch door de meerderheid in de volksvertegenwoordiging worden goedgekeurd?En dan heeft de democratie toch gesproken?

Dat lijkt mij wel ja.

Stel: ze houden nu een referendum en de meerderheid vh volk is tegen. Hoe zie jij dit dan? Mijn stemkeuze is namelijk niet gebaseerd op het wel of niet kopen van een schilderij. Lijkt mij stug dat ik de enige ben.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Stel: ze houden nu een referendum en de meerderheid vh volk is tegen. Hoe zie jij dit dan? Mijn stemkeuze is namelijk niet gebaseerd op het wel of niet kopen van een schilderij. Lijkt mij stug dat ik de enige ben.

Hoe dat zie?
Bindend referendum kan wettelijk niet, en raadgevend is er even geweest en was geen succes.
Aan dat laatste zit trouwens vooraf ook nog een hele procedure aan vast.
Verder ben ik zelf bepaald niet erg referendum-achtig
Kunnen erg rare dingen uit komen, net hoe de emotie van een bepaald moment is.
Een regering hoort samengesteld te zijn en voort te komen uit een meerderheid in de volksvertegenwoordiging.
Dat is 1e en 2e Kamer
En verder hoort een regering te regeren en het parlement te controleren.
Referendum moet m.i. iets zijn voor zeer uitzonderlijke dingen en liever helemaal niet.
D66 was er erg voor, dat is dan ook niet mijn club.
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
D66 was er erg voor, dat is dan ook niet mijn club.

Die waren er erg voor totdat bleek dat uit het referendum niet kwam wat zij voor ogen hadden. Ik denk ook niet dat een referendum de manier is om overal over te beslissen. Maar het heeft toch ook iets dubbels. Het parlement is gekozen, het parlement neemt de beslissingen en het volk is het niet met de beslissingen eens.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Die waren er erg voor totdat bleek dat uit het referendum niet kwam wat zij voor ogen hadden

Precies ja. En toen bleek hoe belangrijk deze club democratie ècht vindt.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Dit ging over vooraf informeren (naar ik aanneem om af te tasten of er voldoende steun was).En daar staan voor zover ik weet geen regels of verplichting voor

Ik snap wel dat ze het niet gedaan hebben maar of het nou zo verstandig was weet ik niet. Ze hebben toch al veel eerder steun genoeg dan wanneer ze op 1 partij na iedereen vooraf informeren. Ik vind het zeker niet chique.
+3
George
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het zeker niet chique.

Dat is het ook zeker niet , maar politiek is tegenwoordig ook helemaal niet meer chique.
+5
crisis
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
meewerken aan bovenwettelijke eisen in de Koemonitor die van belang zijn voor goede melkverwaarding.

Grappig. Zoals je van onderwerp wisselt om maar je gelijk te krijgen. De zuivel stelde aanvankelijk dat de gehele Koemonitor wettelijk verplicht is. Daar zit de bron van de weerstand. Ordinair liegen richting leden. De meeste leden werken gewoon mee aan eisen die meeropbrengst opleveren. Voor draagvlak is wel transparantie nodig.
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
ij de coöperatie een kostprijs dekkende melkprijs eisen zonder enige rede of redelijkheid.Tegelijk onder geen beding willen meewerken aan bovenwettelijke eisen in de Koemonitor die van belang zijn voor goede melkverwaarding

Ik vind dat meewerken aan melkverwaarding vooral ook in het eigen belang is. Maar als je als coop bovenwettelijke eisen gaat stellen ben daar dan meteen open en duidelijk over.
+1
jack89138393
@Bennie Stevelink Wat ben je toch een vreselijk mens, elke keer een hele groep mensen wegzetten alsof deze allemaal de mening hebben van die paar uit die groep waarvan de mening je niet aanstaat. Polariseren optima forma, je kunt zo op tv.
+7
Realisme
@Bennie Stevelink op dit moment ben ik van mening dat er geprobeerd word om selectief vrijheid in te perken.
@Taeke Brottner kort door de bocht om iedereen die kritisch reageert weer weg te zetten als strijders en wat ik opvat als zuurpruimen. Als we niet meer kritisch mogen zijn op dingen die in onze ogen niet goed gaan dan hadden we net zo goed 76 jaar geleden bevrijd kunnen worden door de Russen. Maak me 0 zorgen over de toekomst van mijn eigen bedrijf maar dat wil niet zeggen dat ik onrecht wat ik andere aangedaan zie worden dan maar voor lief neem.
+3
Willemijn82
@Bennie Stevelink Je zegt: “In de vrije samenleving moet je bestuur, regelgeving en belangen van anderen accepteren. Dit om de vrijheid eerlijk te verdelen”.

Maar wat doe je als dat bestuur niet deugt, de regelgeving niet klopt en de belangen van anderen belangrijker worden gemaakt dan die van jou? En er helemaal geen sprake is van vrijheid, vertrouwen etc.. Maar wel van machtsmisbruik, controle en het recht van de sterkste (financieel gezien).
Bennie Stevelink
@Willemijn82 Hoe beoordelen we wat deugt en wat niet deugt?

Maar je hebt gelijk dat wanneer bestuur niet deugt, regelgeving niet deugt en belangen ongelijk behandeld worden de vrije samenleving en de rechtsstaat niet meer functioneren.
+2
Noorderling
@Bennie Stevelink
En vanuit jouw perspectief deugt het misschien, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het voor een ander deugt?
Als je er geen last van hebt geloof je het allemaal wel, is je goed recht er niet druk om te maken. Maar dat voor een ander invullen wat je in mijn optiek probeert is gevaarlijk.

Als PAS melder, mijnbouwgedupeerde en/of toeslagenschandaal heb je het er mee te doen. Dan raak je het vertrouwen in de rechtstaat wel kwijt.
Vanochtend in de krant: dvhn.nl/groningen/…

Het kan verkeren, wat is rechtspraak nog waard in Nederland?
Hoeveel pas melders zijn er al opgelost, hoeveel mensen uit de toeslagenaffaire zijn er al schadeloos gesteld en gecompenseerd, is iedereen al geholpen in het mijnbouwdossier?
Zero nul noppes, dan is het ook niet raar dat men argwanend en angstig wordt wie er de volgende ronde gemangeld wordt al dan niet door een peildatum, onteigening of ze je laten verzuipen door het waterpeil op veenland te verhogen. Niemand voelt zich veilig, dan heb je drie reflexen als iemand zich aangevallen voelt: vechten, vluchten of bevriezen. Dat je een reflex daarvan veroordeelt is weer een reden waardoor die categorie zich door je opgelegde mening aangevallen voelt en ga je je hier ook niet met 100 andere voorbeelden uitpraten.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
anochtend in de krant: dvhn.nl/groningen/…

Dat gebeurt regelmatig dat de "onafhankelijke" rechters zaken bespreken met partijen buiten de zitting om. Dit mag helemaal niet; waarheidsvinding dient plaats te vinden tijdens de zitting. Maar dat "recht"ers in dit land niet onafhankelijk zijn heb ik hier al meerdere malen (uit eigen ervaring) geschreven.
jack89138393
@Noorderling Dit is toch niet normaal meer?
Noorderling
@jack89138393
Dit is het nieuwe normaal, nieuwe bestuurscultuur.
+2
jordi 1455
@Bennie Stevelink Het is geen geheim dat het eigenbelang en het belang van multinationals veel hoger liggen in Brussel en Den Haag dan die van de gewone man en het MKB. Want Den Haag en Brussel hebben geen enkel probleem om tegen de belangen van veehouders te stemmen, wanneer het de belangen van de auto-industrie of Unilever dient.
Ook functioneert de Nederlandse rechtstaat niet, omdat Nederlandse rechters de wetten niet aan de grondwet mogen toetsen en het toetsten van wetten aan de grondwet door onafhankelijke rechters is volgens vele rechtsgeleerden een vereiste voor een rechtstaat. Dus waarom waarom verdedig je het systeem waar iedereen de rot kan aanwijzen?
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Willemijn82:
Maar wat doe je als dat bestuur niet deugt, de regelgeving niet klopt en de belangen van anderen belangrijker worden gemaakt dan die van jou? En er helemaal geen sprake is van vrijheid, vertrouwen etc.. Maar wel van machtsmisbruik, controle en het recht van de sterkste (financieel gezien).

Hier vat je de stand van zaken in deze (inmiddels) bananenrepubliek correct samen!!
+1
Albert Altena
Er zijn melkfabrieken die door noviteit extra prijs kunnen maken bij hun afnemers.
Het is echter maar een zeer kleine groep die daar meer voor wil betalen.
Andere fabrieken zien dit. Maar ipv. te beoordelen of er ook markt voor is gaan zij bovenwettelijke eisen stellen.
Gevolg een hogere kostprijs, maar onzekere meerprijs.
Dat is dus de angst die er leeft bij veel boeren.
Lege schappen zijn scherprechter. Vooral in landen van onze export.
+2
Vrijheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid jegens anderen, dat is wat ik in dit topic toch wel een beetje mis. Dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft voor hetgeen hij in vrijheid doet jegens anderen. Vrijheid betekent zelf nadenken over de gevolgen van je handelen, dit geldt ook voor bestuurders en de overheid. Het gaat inderdaad wringen wanneer de overheid en bestuurders de vrijheid van anderen beperken, maar er zelf op los leven, zich zelf niet houden aan de regels die zij anderen opleggen. Het gerommel door bestuurders van de LTO rondom de peildatum van het fosfaatrechtenstelsel is hier een voorbeeld van. Een minister van financiën die in het verleden geld had weggesluisd naar een belastingparadijs. Een kroonprinses die een feest houdt in coronatijd. Schiphol dat kan bestaan zonder geldige vergunning. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit holt het vertrouwen uit.

Verder is het zo dat de tijd dat columnisten in de krant of in een tijdschrift als een tiran zonder enige vorm van tegenspraak hun mening konden ventileren inmiddels ruimschoots voorbij is. Met de opkomst van het internet heeft iedereen de vrijheid (en mogelijkheid) gekregen zijn mening te uiten en standpunten uit te wisselen, juist door de tegenspraak die ook op internet alomtegenwoordig is, ga je nadenken of hetgeen jij als waarheid ziet nog wel werkelijk de waarheid is of dat de wereld toch anders in elkaar blijkt te zitten. Hierdoor kun je elkaar scherp houden en daar is niets mis mee. Door het internet is de rol van de traditionele media zoals krant en tv kleiner geworden, hiervoor in de plaats is de invloed van de sociale media gekomen. De kranten zijn vele abonnees kwijtgeraakt, net als dat de omroepen veel leden zijn kwijtgeraakt, want voor de nieuwsgaring is men onafhankelijker geworden.

En dit geldt niet alleen voor de media, maar ook voor de politiek. Bennie leeft kennelijk nog in de tijd van Ot en Sien toen het CDA en de PvdA samen meer dan 100 zetels in de tweede kamer hadden. Dat is niet meer zo en deze tijd komt ook niet meer terug (maar Bennie zou dat waarschijnlijk graag willen). De reden dat deze partijen zo groot waren is dat zij toegang hadden tot massamedia als radio en tv. Feitelijk zijn het CDA en de PvdA dus TV-partijen. Nu we niet meer van de radio en tv afhankelijk zijn om onze mening te vormen, krijgen andere mensen en partijen ook een podium. Het is zelfs mogelijk om een nieuwe politieke partij te beginnen èn in de kamer te komen met een simpel Twitteraccount. Wat een vrijheid!

Maar het gaat nog verder: de kans is groot dat we aan de vooravond staan van een drastische verandering van het monetair systeem. Want betalen we over pakweg twintig jaar nog wel met de Euro? En wat is dat eigenlijk, de Euro? Is dat een munt? Een papiertje met daarop een paar poorten, bruggen en een getal? Of is het zelfs dat niet meer, maar is het slechts een aantal cijfers op een beeldscherm die je banksaldo weergeven? De blockchain is in opkomst en daarmee de cryptovaluta. Hoe zich dit precies gaat ontwikkelen is nog moeilijk te zeggen, het kan ook nog steeds zijn dat het gebakken lucht is. Aan de andere kant bieden de cryptovaluta een mogelijkheid om de valuta die door staten en centrale banken worden uitgegeven te omzeilen, criminelen schijnen dit al op grote schaal te doen. Wanneer de invloed van overheidsvaluta als de euro en de dollar gaat afnemen ten gunste van cryptovaluta, zal dit ook automatisch de uitholling van de overheid betekenen, immers dan wordt het moeilijker om belasting te heffen, als dat nog mogelijk zal zijn.

De vrijheden die het internet biedt leiden uiteindelijk tot decentralisatie. Decentralisatie van de media (er zijn oneindig veel bronnen waar je je nieuws kunt halen), decentralisatie van de politiek (het politieke midden bestaat niet meer) en uiteindelijk decentralisatie van het monetair systeem (het geld wordt niet meer uitgegeven door centrale banken).

Deze vrijheden geven een ieder een grote verantwoordelijkheid naar anderen, maar óók om je verworven rechten en eigendommen te beschermen tegen de willekeur van de omgeving!
jack89138393
@Ян де веехоудер Euro was nodig voor oprichten van de ECB, daarmee hebben ze de geldcreatie die de FED in de VS al jaren deed een versnelling gegeven. Onze overheden lenen geld in de vorm van printerpapier en geven dit allemaal weer door aan NGO's die in zelfde handen zijn als de ECB en de FED zelf. Het is een schandalige manier van witwassen van geld door onze overheden waar onze kinderen de rekening van mogen ophoesten.
+1
Nevergiveup
@jack89138393 Alles draait om moderne slavernij. De meeste zien het niet .....
+2
jack89138393
@Nevergiveup Tot nu toe had ik er geen problemen mee, ik mag graag werken en leef er goed van. Alleen de slavendrijvers lijken maar geen genoeg te kunnen krijgen en bereiken bij mij de grens.
Bennie Stevelink
@Ян де веехоудер
Quote:
Deze vrijheden geven een ieder een grote verantwoordelijkheid naar anderen

Deze verantwoordelijkheid wordt niet genomen. Dát is dus het probleem.

De corona-activisten die het geen lor kan schelen of de zorg overbelast raakt.

Mensen op social media die geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor juiste informatie. Ze verspreiden de grootste leugens als dat past bij wat ze zelf graag willen geloven.

Activistische boeren binnen de coöperatie die een hoge melkprijs eisen maar geen enkele verantwoordelijkheid willen nemen voor goede vermarkting.

Ik zie dus mensen die een vrijheid eisen die gespeend is van iedere verantwoordelijkheid. Deze vorm van vrijheid bestaat alleen in de tirannie.
+1
jack89138393
@Bennie Stevelink In jou ogen niet, dat is niet ons probleem maar jou probleem Bennie. Je bent alleen maar aan het polariseren, er bestaat alleen maar goed of slecht en niets er tussenin. Ikke, ikke, ikke en de rest is fout.
Bennie Stevelink
@jack89138393 “verantwoordelijkheid” is de ruimte die je laat voor de vrijheid van de ander.
Als ik daar op wijs ben ik aan het polariseren?
Albert Altena
@Bennie Stevelink Bennie het gaat over de oogkleppen van jou.

"Dat activistische boeren......"
Andere mensen zien deze kwestie als eisen stellen zonder een belofte maar als een lot.
jack89138393
@Bennie Stevelink Ik doel er op dat je grote groepen mensen constant wegschrijft onder de fouten die een paar anderen maken. Er lopen momenteel bijvoorbeeld duizenden mensen (inclusief zorgmedewerkers) te demonstreren in Amsterdam, denk je nu echt dat die allemaal niets om de zorg geven?
En dat doe je bij alles en iedereen die dingen anders doen dan wat onze 'lieve' overheid jou wijsmaakt via radio, tv en krant. De groep die die onzin nog gelooft begint gelukkig hard kleiner te worden.
+2
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Deze verantwoordelijkheid wordt niet genomen.

Waarom denk je dat?

Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Dát is dus het probleem.De corona-activisten die het geen lor kan schelen of de zorg overbelast raakt.

Waarom raakt de zorg overbelast? Wat is de reden? Raakt de zorg overbelast omdat een groep zich niet heeft laten vaccineren, of is er een capaciteitsprobleem in de zorg, zijn er te veel ziekenhuizen gesloten en zijn er te weinig IC-bedden? Vorig jaar dacht ik nog (net als veel anderen trouwens) dat we ons de crisis uit zouden kunnen prikken en vond ik dat FvD een onjuist standpunt innam ten aanzien van de vaccinatiecampagne en de QR-codes. Inmiddels ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat de vaccins bij lange na niet zo goed werken als dat ons vorig jaar is voorgespiegeld. Waarom zitten we weer in Lockdown, terwijl de grote meerderheid is gevaccineerd, waarom raken gevaccineerde mensen nog steeds besmet en kunnen zij nog ziek worden?

Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Activistische boeren binnen de coöperatie die een hoge melkprijs eisen maar geen enkele verantwoordelijkheid willen nemen voor goede vermarkting.

En hier sla je de plank mis. De verantwoordelijkheid voor de vermarkting ligt niet bij de boeren, maar bij de coöperatie. Zij doen de onderhandelingen met de supermarkten, zij bekostigen de reclame. Deze verantwoordelijkheid is door de boeren dus uitbesteed. Het is natuurlijk anders wanneer een individuele boer zelf zijn producten vermarkt. Wegens omstandigheden melk ik al een paar jaar niet meer en daarom koop ik de melk in de supermarkt. Deze komt van een biologische boer twintig kilometer verderop, lekker uit de eigen regio. Wij hadden vanochtend melk met een uiterste houdbaarheidsdatum van 3 januari, mijn vrouw heeft geprobeerd deze te koken, maar ging schiften, bleek zuur. In dit geval is dus de boer hiervoor verantwoordelijk, tenzij de koeling bij de supermarkt niet goed was, dat zou ook nog kunnen. Vorige week heb ik nog gesproken met een boer die blij was dat hij niet meer molk omdat er veel te veel eisen worden gesteld door de melkfabriek. Zo moest hij bijvoorbeeld meedelen hoeveel energie/elektriciteit hij verbruikt. Dit heeft met de kwaliteit van de melk niets te maken! Ook hoe je tuin er uit ziet heeft met de kwaliteit van de melk niets te maken. Hoe het erf van een individuele boer eruitziet is zijn eigen verantwoordelijkheid, net als hoe de melk precies geproduceerd wordt. Daar moet de melkfabriek zich dus niet in mengen. Ik denk dat de pijn bij veel melkveehouders is dat zij zien dat zij een hoop extra eisen krijgen opgelegd zonder dat daar een hogere melkprijs tegenover staat. Aan de andere kant is het ook weer zo dat het aantal boeren dat de melk zelf vermarkt slechts marginaal is, een belangrijke oorzaak hiervan is uiteraard dat de meeste zuivel geproduceerd wordt voor de export. En waarom zou een individuele boer bij de melkfabriek niet mogen ijveren voor een hogere melkprijs? Vanwaar je haat tegen je collegaboeren?

Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik zie dus mensen die een vrijheid eisen die gespeend is van iedere verantwoordelijkheid. Deze vorm van vrijheid bestaat alleen in de tirannie.

Is dat zo? Waarom mag een melkveehouder zijn melkfabriek niet wijzen op diens verantwoordelijkheid voor het realiseren van een goede melkprijs? Of ben je zover gezonken dat je de tirannie van de melkfabriek als vanzelfsprekend accepteert?
Albert Altena
@Ян де веехоудер En dit is dus weer een stuk minder.
+1
@Albert Altena Met dit soort reacties zonder enige vorm van onderbouwing kan ik eerlijk gezegd bar weinig, sorry.
+1
Albert Altena
@Ян де веехоудер ik zal dus motivatie moeten geven.
Ten eerste de roep dat het in de gezondheidszorg niet goed geregeld is.
Ja achteraf een koe in de kont kijken kan iedereen.
Het was wel eens druk in de ziekenhuizen bij de griep maar nooit zo dat veel andere ingrepen uitgesteld moesten worden.
Daarnaast valt de werking van het vaccin tegen, dat is waar. Maar dat wist niemand.
Feit is wel dat als er niet gevaccineerd was, dan was er een ramp geschiedt.
87 % was gevaccineerd, maar de risicogroep wel bijna 100%.
Als dan toch het merendeel van de IC bedden vol ligt met ongevaccineerde. Hoef je geen rekenwonder te zijn om te constateren dat zonder enting het totaal uit de hand gelopen was.
Het tweede gedeelte kan ik wel voor het grootste deel in meegaan.
Elektriciteit e.d heeft geen prioriteit en kan ik ook uitleggen als je "Wil" opleggen ( beter woord als tiranniseren).
Quote Reactie van @Albert Altena:
Ten eerste de roep dat het in de gezondheidszorg niet goed geregeld is.Ja achteraf een koe in de kont kijken kan iedereen.

Dat is een waarheid als een koe. Echter mijn bedenkingen stammen al van voor de coronacrisis. Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel ziekenhuizen gesloten moesten worden. Vlak voordat corona uitbrak werd het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam nog gesloten, louter om financiële redenen, een beetje overcapaciteit zou toch geen kwaad kunnen zou je denken. Mijn mening hierover heb ik indertijd niet op Prikkebord geplaatst omdat dat offtopic is.

Quote Reactie van @Albert Altena:
Daarnaast valt de werking van het vaccin tegen, dat is waar. Maar dat wist niemand.Feit is wel dat als er niet gevaccineerd was, dan was er een ramp geschiedt.87 % was gevaccineerd, maar de risicogroep wel bijna 100%

Feit is dat de Chinezen de corona het best onder de knie hebben, als wij deze aanpak ook gevolgd hadden (en alle andere landen ook) dan was de covid allang uitgeroeid, maar dat had dan wel in januari 2020 gebeurd moeten zijn, nu is het helaas te laat. Maar ja, de economie hè. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, nu ettert het maar voort.
Op worldometers.info/coronavirus/#countries staat China inmiddels op plaats 115, terwijl ze qua bevolkingsomvang op plaats 1 staan! Vandaag ook slechts 191 nieuwe gevallen op een bevolking van bijna anderhalf miljard.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
Feit is dat de Chinezen de corona het best onder de knie hebben, als wij deze aanpak ook gevolgd hadden (en alle andere landen ook) dan was de covid allang uitgeroeid, maar dat had dan wel in januari 2020 gebeurd moeten zijn, nu is het helaas te laat. Maar ja, de economie hè. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, nu ettert het maar voort.Op worldometers.info/coronavirus/#countries staat China inmiddels op plaats 115, terwijl ze qua bevolkingsomvang op plaats 1 staan! Vandaag ook slechts 191 nieuwe gevallen op een bevolking van bijna anderhalf miljard.

Ga me verder niet in deze(al weer veel te)lange Topc mengen.
Maar als je China ten voorbeeld stelt aan Nederland wat Corona bestrijding betreft dan weet je letterlijk niet wat je schrijft.
Het zou niet kunnen (moest er 10 keer zoveel politie zijn),
Je zou ook geen regering willen die zulke maatregelen plotsklaps kon nemen, want dat kan alleen met een onderdrukkende anti.democratische kliek aan het hoofd.
En de bevolking zou in westelijke landen zonder meer in opstand proberen tekomen
==
Voor de rest is het een utopie dat Corona de wereld uit te krijgen is .
In veel derde wereldlanden worden zelfs bij lange alle besmettingen niet getest en bijgehouden
Hieronder een berichtje uit de krant van vorige week over een Chinese stad met een bevolking zo groot al ongeveer 75% van de totale Nederlandse bevolking
-
Mensen kunnen tegenwoordig slecht accepteren dat er problemen kunnen zijn waar niet direct een oplossing voor te vinden is
Nu zocht men vroeger ook zondebokken hoor

(klik om te vergroten)

jack89138393
@arie.j Strengheid van maatregelen grafisch weergegeven, China staat niet bovenaan. Duitsland wel hoog
ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index/…
+1
arie.j
Quote Reactie van @jack89138393:
@arie.j Strengheid van maatregelen grafisch weergegeven, China staat niet bovenaan. Duitsland wel hoogourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index/…

Jij gelooft niet berichten over de ongekend rigide maatregelen in China als er nog maar enkele gevallen zijn?
Moet je zelf weten. Ze berichten er zelf over.
Dat er in China weinig doden vallen, dat kan op die manier best.
Maar het is in vrijwel geen enkel ander land toepasbaar op die manier en te handhaven.
Plus dat de bevolking elders in opstand zou komen
En in Duitsland is er nooit een stad of groot gebied geweest met zulke strenge maatregen als bv. nu in die miljoenen stad Xi'an. In China gebeurt het vrij regelmatig met bepaalde steden.
jack89138393
@arie.j Waar zeg ik dat? Ik wilde alleen even wat extra info geven.
arie.j
Quote Reactie van @jack89138393:
@arie.j Waar zeg ik dat? Ik wilde alleen even wat extra info geven.

De info zegt mij niets, zeker niet over lokale maatregelen
jack89138393
@arie.j Heb je de link geopend? Het is een tijdlijn bij waar China ook wel bovenaan heeft gestaan alleen momenteel niet.
Quote Reactie van @arie.j:
Voor de rest is het een utopie dat Corona de wereld uit te krijgen is.

Dat is het nu zeker, helaas. De SARS is indertijd wel de wereld uitgeraakt, maar was minder besmettelijk.

Quote Reactie van @arie.j:
Hieronder een berichtje uit de krant van vorige week over een Chinese stad met een bevolking zo groot al ongeveer 75% van de totale Nederlandse bevolking

Oké, goede info, wist ik niet, zo worden we nog wat wijzer!
+1
Weidezicht
@Ян де веехоудер en jij gelooft cijfers van de chinese overheid? Als ze hier xo n strenge lockdown hadden gedaan, had de pleuris uitgebroken. Die chinese overheid heeft er iets meer de lat op zeg maar. En die zullen nooit toegeven dat ze misschien wel een paar rupskranen extra nodig hebben gehad tijdens die grote uitbraken.
Realisme
@Albert Altena kleine correctie. Door de griep moesten wel degelijk andere ingrepen uitgesteld worden ik meen 2017 en 2018 toen we zware griepgolven hadden. Er word gedaan of dat er heel veel overcapaciteit was maar dat is gewoon gelogen. Ja er waren periodes dat het rustiger was maar zo gauw er een griepgolf was lag het gewoon vol.
+1
de jonge
@Realisme In griepseizoen winter 2014/2015 ruim 65.000 griepdoden
Redactie Medicalfacts

Dit artikel ging over de griepcijfers van griepseizoen 2014. De 65.000 doden betrof de totale sterfte tijdens het griepseizoen. De griepepidemie in de winter van 2014/2015 duurde 21 weken en was daarmee de langste epidemie ooit in Nederland. Bijna twee miljoen mensen hadden last van griepachtige symptomen. Ongeveer 10.000 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen voor complicaties als gevolg van griep, zoals longontsteking. Tijdens de griepepidemie stierven in Nederland meer dan 65.000 personen; dit is ongeveer 8.600 personen meer dan het verwachte aantal sterfgevallen in deze periode van 21 weken. Deze overmatige sterfte kan verband houden met griep. Dit waren de resultaten van het jaarverslag van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over influenza en andere luchtweginfecties. In het jaarverslag staan de resultaten van de lopende bewaking en onderzoeken die het RIVM samen met partners uitvoert om de ontwikkelingen op het gebied van luchtweginfecties nauwlettend te volgen om tijdig passende maatregelen mogelijk te maken. Het griepvaccin dat jaar was ook minder effectief dan verwacht Van de twee voor de mens belangrijke typen griepvirus (type A en type 😎 werd griepvirus type A (H3N2) vooral aan het begin van seizoen 2014/2015 aangetroffen. Later in het seizoen domineerde het griepvirus type B. Een deel van de influenza type A-virussen bleek niet overeen te komen met de type A-stam in het griepvaccin. Daarom was het griepvaccin in dat seizoen minder effectief dan verwacht. Het is niet met zekerheid vast te stellen in hoeverre deze factor heeft bijgedragen aan de lange duur van de epidemie en het toegenomen aantal sterfgevallen in deze periode.

De griepepidemie in de winter van 2014/2015 duurde 21 weken en was daarmee de langstdurende epidemie ooit gemeten. Bijna 2 miljoen mensen hadden last van griepachtige klachten. Ongeveer 10.000 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties van griep, zoals longontsteking. Tijdens de griepepidemie stierven ruim 65.000 mensen, dat is ruim 8.600 meer dan in deze 21 weken was verwacht. Deze oversterfte hangt waarschijnlijk samen met de griep. Dit blijkt uit het jaarrapport influenza en andere luchtweginfecties van het RIVM. Hierin staan de resultaten van het continue onderzoek dat het RIVM uitvoert in samenwerking met partners om ontwikkelingen op het gebied van luchtweginfecties tijdig te signaleren en hier op in te spelen
+1
de jonge
@de jonge Ongeveer 10.000 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen voor complicaties als gevolg van griep, zoals longontsteking. Tijdens de griepepidemie stierven in Nederland meer dan 65.000 personen; dit is ongeveer 8.600 personen meer dan het verwachte aantal sterfgevallen in deze periode van 21 weken. Deze overmatige sterfte kan verband houden met griep. Dit waren de resultaten van het jaarverslag van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over influenza en andere luchtweginfecties.
Bennie Stevelink
@Ян де веехоудер
Quote:
De verantwoordelijkheid voor de vermarkting ligt niet bij de boeren, maar bij de coöperatie.

Dat is onjuist.
Als bepaalde afnemers bv garanties eisen tav dierwelzijn dan bepaalt de bereidheid van de boeren om deze garanties te geven in hoeverre wij aan deze afnemers kunnen leveren. Als deze afnemers een betere prijs betalen heeft het wel of niet kunnen leveren aan deze afnemers invloed op de melkprijs.
De boeren zijn dus mede verantwoordelijk voor de vermarkting.
+1
robbies
@Bennie Stevelink de vraag die de boeren stellen is wat de meerprijs zal zijn. Meer leveren voor hetzelfde geld zit ik niet op te wachten
Nevergiveup
@robbies Dat geld werd ook opgegeten door die fantastische top mensen daar , daar hoor je Bennie niet over .... er liepen er soms weg met een miljoen die niets maar dan ook niets betekend hebben voor de melkvee houders , maar goed sommige vrouwen hebben ook veel onderhoud nodig ....

En als ze al niet weg gingen was het zoals :

(klik om te vergroten)

Bennie Stevelink
@robbies hoe wil jij van iedere activiteit bepalen wat de meerprijs is? Van welke referentieprijs ga je uit om de meerprijs te bepalen?
Stel dat we aan een afnemer een bepaald product kunnen leveren omdat wij dierwelzijns-garanties kunnen geven. Daardoor kunnen we ook een ander product aan die afnemer leveren met een mooie marge. Wat is dan de meerprijs van die dierwelzijns-garanties?
Wat zijn de kosten? Het gaat om slechts een paar vinkjes op een controleformulier wat toch al ingevuld moet worden.

Dat sommige boeren eisen dat ze vooraf exact de meerprijs moeten weten zie ik als een smoes om iedere eigen verantwoordelijkheid af te wijzen. Vooral wanneer de inspanning niet meer is als een paar vinkjes op een controle formulier.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink ✅✅✅✅✅✅

Zo goed ....
Bennie Stevelink
@Nevergiveup
Quote:
Zo goed.....

Deze is beter.

Nevergiveup
@Bennie Stevelink Mooi hoor

, ik zie er alleen niets in staan voor de melkvee houders die al zeker 10 jaar onderdrukt worden en nu weer 30% gedecimeerd moeten worden.

Wil je dat ✅ dan aub ook nog op de agenda / media in jou colums schrijven Bennie , zodat het mooie stukje ook voor iedereen inclusief melkveehouder een gelukkig nieuw jaar word ....
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Deze is beter.

Mijn God, wat een zweverig gezever!! Is dat die Alfred van Hall die op volkomen verkeerde wijze de pachtnormen berekend heeft en daardoor vele gezinnen het moeras in gedreven? ("In stilte, met de overheid als richtinggever", dat dan weer wel 😁 ). Mooi voorbeeld haal je dan aan! En dan nog gepubliceerd door ons "aller" Annechien die onlangs ook al door de mand viel met haar luchtfietspraktijken...
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
gepubliceerd door ons "aller" Annechien die onlangs ook al door de mand viel met haar luchtfietspraktijken.

Wat bedoel je?
+1
kanniewaarzijn
@pieta Google: "varkenshouder ten Have onder vuur wegens vermeende misstanden"
robbies
@Bennie Stevelink ik heb hier in het verleden dezelfde discussie met Wiebren gevoerd. Die haalde exact dezelfde argumenten aan, maar moest op een later moment wel erkennen dat supermarkten niet aan zulke packagedeals doen. Dat was voor RFC de reden om dan maar voor anderen Planetproof melk te gaan verwerken. Zal de discussie nog weleens opzoeken.

Ik begrijp je punt op zich wel, maar onze coöperatie heeft het wettelijke deel van de koemonitor misbruikt om een bovenwettelijk deel erdoor te krijgen. Daar krijg ik wel wat wantrouwen van om maar lekker blind bij het kruisje te tekenen.

Uiteindelijk liegen de jaarcijfers niet. Je kunt prachtig inzetten op toegevoegde waarde producten. Maar dat is de kers op de taart. Een organisatie als RFC moet op bulk presteren en dat zijn we vergeten. Nu moet dat met allerlei duurzaamheidsfratsen gecompenseerd worden en zijn ze zelfs bereid om daar wettelijke eisen voor te misbruiken. Daar voel ik niet zoveel voor.
de jonge
@robbies die vraag heb ik laatst ook al aan bennie gesteld, of hij even wil uitsplitsen wat iedere extra inspanning precies per liter extra heeft opgeleverd. je weet denk ik zelf het antwoord wel van hem..dan blijft het namelijk stil,heel stil
+1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
de bereidheid van de boeren om deze garanties te geven in hoeverre wij aan deze afnemers kunnen leveren.

En zo niet? Gaan de supers de zuivel dan uit Oekraïne halen? Wat is het alternatief voor de supers? Waarom mag de melkprijs niet gewoon meestijgen met de inflatie bijvoorbeeld, dus stijgen zonder extra eisen/garanties? Uiteindelijk wordt de prijs gewoon bepaald door vraag en aanbod. En draait het wel om het geven van garanties of gaat het in werkelijkheid om het verwerven van macht in de keten? Dat geven van garanties zoals jij het noemt leidt alleen maar tot extra bureaucratie en kostprijsverhoging. De meeste zuivel wordt als bulkproduct naar het buitenland geëxporteerd waar men niet of in elk geval veel minder geïnteresseerd is in de extra eisen en garanties.
Bennie Stevelink
@Ян де веехоудер het gaat in dit geval niet om supermarkten maar om fabrikanten waar wij grondstoffen aan leveren. Die willen zekerheid dat hun merken niet in diskrediet gebracht kunnen worden door dierwelzijn incidenten.
Tommie1
@Ян де веехоудер En ik maar denken dat Jan in de Oekraïne woonde.
pieta
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
De verantwoordelijkheid voor de vermarkting ligt niet bij de boeren, maar bij de coöperatie

Hier redeneer je mis mijn inziens. Wij hebben een coop om het voor ons als eigenaren te verwaarden/vermarkten. Daar gaat genoeg niet goed.
kanniewaarzijn
@pieta ? Dat zegt ie toch?
+1
pieta
@kanniewaarzijn Nee, hij zegt dat het onze verantwoordelijkheid niet is. Dat is het nou net wel. Wij zijn de eigenaren en dus verantwoordelijk. Als we niet verantwoordelijk/eigenaar waren dan hoefden we geen kritiek te leveren maar slechts meer geld voor onze eigen melk te vragen. Want dan verkoop je hem gewoon voor te weinig.
Quote Reactie van @pieta:
eigenaren

En? Heb je ook nog wat te vertellen als eigenaar? Worden de voorstellen tot extra eisen in stemming gebracht?

Ik leverde in het verleden niet aan een coöperatieve fabriek, omdat ik de indruk heb dat de leden van een coöperatieve fabriek louter dienen ter financiering van de toko zonder werkelijk invloed te hebben.
+1
pieta
@Ян де веехоудер Wij leverden in een ver verleden aan een particulier (Nutricia). Nooit zo bedonderd als door de particulier. Dat terzijde.
Ik heb het als klein beetje eigenaar niet voor het zeggen. Ik steun ze in hun beslissingen en maak de balans op na afloop van het jaar. En ja, ik twijfel er ook wel eens aan. Maar ik zou ook niet weten hoe ik me met zekerheid kan verbeteren.
Bennie Stevelink
@Ян де веехоудер we hebben bij RFC een vertegenwoordigende democratie, net als in de politiek. Het ledental is te groot voor directe democratie.
Je moet het dus overlaten aan de ledenraad. Zoals ik in mijn column heb geschreven hebben sommigen daar moeite mee. Ze kunnen geen bestuur of regelgeving van anderen verdragen.
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink OK en dat weet jij van al deze mensen? Of is dat puur een aanname? En als jij zoveel beter samen kunt doen met anderen waarom leven die anderen dan WEL in cooperatie en jij NIET?
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Ga je alweer de fout in.
Ledenraad is voorgesteld waarop een hamerslag volgt door leden.
Criticasters werden nooit voorgesteld.
Konden zich wel laten inschrijven, maar dat werd nooit gedaan.
Vanwege het feit dat je verdrinkt in het grote geheel.
( Hierbij denk ik aan Omzigt)
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
maar slechts meer geld voor onze eigen melk te vragen.

Daar hebben we de mensen van de melkfabriek toch voor ingehuurd?
pieta
@kanniewaarzijn Dus als jij iemand inhuurt als eigenaar dan ben je zelf van de verantwoordelijkheid af?
+1
kanniewaarzijn
@pieta Nee, maar ik zie er wel op toe dat diegene zijn werk naar behoren uitvoert en anders vliegt ie eruit. In die zin houd ik mijn verantwoordelijkheid, maar de taak ligt bij hem/haar.
pieta
@kanniewaarzijn Dat zijn we bij RFC ook aan het doen. Alleen is wel of niet goed gedaan niet zo duidelijk als wanneer je thuis de klauwbekapper op de stoep krijgt.
+1
kanniewaarzijn
@pieta Dat klopt.
Bennie Stevelink
@pieta
Quote:
maar slechts meer geld voor onze eigen melk te vragen.

Met welk argument zal een afnemer een hogere prijs betalen als hij het elders voor een lagere prijs kan kopen?
Vragen is het probleem niet. Krijgen is het probleem.
Wat kunnen we doen om het te krijgen?
robbies
@Bennie Stevelink willen we alle melk koste wat het kost verwerken? Of is het beter onze eigen productie te reguleren?

Het draait om wat er aan het einde van het jaar op ondernemingsniveau overblijft.
pieta
@Bennie Stevelink Gezamenlijk zorgen voor niet teveel aanbod? Verder laat ik dat graag over aan de coop. Het is niet echt mijn ding.
Bennie Stevelink
@pieta
Quote:
Gezamenlijk zorgen voor niet teveel aanbod?

Zodat anderen meer kunnen aanbieden?

De enigste oplossing die ik zie is dat wij beter inspelen op de belangen van afnemers dan anderen, zodat ze van ons afnemen ook als wij duurder zijn. Als afnemers bv garanties willen dat hun merken niet in diskrediet kunnen worden gebracht door dieractivisten dan geven wij die garanties. Dat vraagt wel medewerking van alle leden. Iedereen heeft dus een verantwoordelijkheid in het zo goed mogelijk verwaarden van de melk.
+2
Noorderling
@Bennie Stevelink
die garantie kun je niet geven met zoveel individuen, behalve dat je als collectief je best doet.
Hoe goed Annechien ook bezig is, zij is uiteindelijk ook gemangeld en betaald zelf de rekening van een duurder houderijsysteem.

Als ze eens per jaar bij jou of mij op het verkeerde moment komen, gaan we ook beide aan de schandpaal omdat het even niet gaat zoals het zou moeten, beetje knip en plakwerk met een treurig muziekje en het is niet te houden.
diehard activisten doe je het toch nooit goed voor, consument heeft elke dag een stem, Laat ze kopen waar ze voor staan in plaats van A kopen en B afdwingen. Als iedereen morgen beter leven 3 sterren, AH melk of PP koopt schakelt 80% van de boeren om als daar meer mee valt te verdienen, blijkbaar zit het even anders in de praktijk.
Bennie Stevelink
@Noorderling incidenten kunnen altijd gebeuren of door activisten bewust opgezocht worden.
Het gaat erom dat wanneer zich een incident voordoet de afnemer een weerwoord heeft waarmee hij het vertrouwen in zijn merk kan redden.
Als je bij een incident meteen een verklaring kunt geven dat bij alle boeren het dierwelzijn door een dierenarts wordt gecontroleerd en cijfers kunt overleggen schept dat vertrouwen dat het inderdaad een incident is en niet maatgevend is voor de hele sector.

Het gaat dus niet om het uitsluiten van incidenten maar om het creëren van een sterk weerwoord wanneer zich een incident voordoet.
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Zodat anderen meer kunnen aanbieden?

De huidige melkprijs komt meer door vraag en aanbod dan door extra eisen. Dus minder aanbod helpt. Verder is inspelen op de wensen van je afnemers verstandig natuurlijk.
Bennie Stevelink
@pieta
Quote:
De huidige melkprijs komt meer door vraag en aanbod dan door extra eisen. Dus minder aanbod helpt.

Dat klopt, maar dan wel vraag en aanbod wereldwijd en niet alleen in Nederland. Daar hebben wij in Nederland alleen geen invloed op.

Het enigste wat we in Nederland of zelfs als coöperatie alleen kunnen doen aan de melkprijs is zo goed mogelijk inspelen op eisen van afnemers.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Gezamenlijk zorgen voor niet teveel aanbod?

Allemaggies daarom hadden we een Europees melkquotum.

Welke weg moest van LTO en RFC zei kom maar op met die melk weet je nog? Toch nog even op de misvisies van die 2 wijzen. En de boeren begonnen massaal dubbel zo grote stallen te bouwen met het oog op bevrijdingsdag .Vele klaar voor de toekomst reportages in de agrarische bladen volgden. Nu komen sommige af en toe weer eens in een advertentie voorbij.
pieta
Quote Reactie van @George:
een Europees melkquotum.

Dat kwam niet vol volgens mij.
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat kwam niet vol volgens mij.

Is dat zo?
pieta
@George Ja

ec.europa.eu/commission/presscorner/…

5 lidstaten molken het vol rest niet. De volmelkers waren naast Nl en Denemarken ook Oostenrijk, Luxemburg en Cyprus. De laatste 3 lijken mij niet de grootste melkproducenten.
Bennie Stevelink
@George het melkquotum had geen invloed meer op de prijs omdat exportsubsidie en invoerheffing waren afgeschaft. We hebben dat in 2009 toch allemaal met eigen ogen gezien.
+1
George
@Bennie Stevelink
Het was een prachtig Europees regulerend instrument wat is weg gegooid. Dat je nu 2009 erbij haalt is een beetje onzin. Volgens mij begonnen ze vanaf dat moment ook al de quotering te verruimen. Meer produceren dan waar vraag naar is leidt altijd tot prijsdruk.
+1
Albert Altena
@Ян де веехоудер Knap geschreven!!!
Dit slaat dus op het eerst geschreven door onbekende.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's regelgeving , melkveehouders en farmers defence force geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
259
DEELNEMERS
52
WEERGAVES
7.037