20 kilo minder stikstof bij mais na scheuren grasland

Boeren die grasland scheuren en daar vervolgens mais telen op zand- en lössgronden, mogen in 2022 20 kilo minder stikstof bemesten dan andere jaren. Dat heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten besloten.

Deel dit topic

Reacties

Kars
Dus ik heb bv 1 ha mais gehad 2020. Heb die ingezaaid weer. Doe nu jaar erop bv 4 ha mais op grasland en moet 80 kg n inleveren. Omdat ik 1 ha had jaar ervoor en nu mais zaai, op grasland waar geen onderzaai hoeft voor 1 oktober?
Ja das wel wetenschappelijk onderbouwd die logica!
kletspraat
@Kars vooruitlopend op afschaffing derogatie. Wordt niet al het grasland omgezet in mais.
Melkboer16
@Kars nee joh, dit hebben we te danken aan die boeren die weigerden onderzaai te doen en ontheffing moesten hebben om toch na 1 october te oogsten. Daar draaien we nu collectief voor op.
Het was al bekend dat dit de consequentie was maar het gevolg is dat er nog minder boeren onderzaai doen omdat ze toch wel uitstel krijgen.
Hetzelfde als met het uitrijverbod na 1’september, zijn altijd dezelfde maar ze spannen hun collega’s voor het karretje.
+1
vrije boeren
@Melkboer16 goh jij zeikt je eigen collega s af door een maatregel die bij van Schouten vandaan komt
+1
Noorderling
@vrije boeren
Het risico van ongezien iets "kopen", thuis komen en de rekening op de mail zien die even tegen valt.
Individueel betalen we met zijn allen de rekening van een handjevol die de zaak besodemieteren of doordat normen totaal niet realistisch zijn, dat er 300 kilometer tussen de maatregel en het effect ligt wordt maar even buiten beschouwing gelaten.
vrije boeren
@Noorderling besodemieteren is een groot woord
mais was gewoon te laat rijp dit jaar
+2
cjw73
@vrije boeren ach waar maken we ons druk om. Meeste mais staat elk jaar op dezelfde percelen en dit geldt alleen voor gescheurd grasland, en je moest er altijd al 65 kilo voor inleveren en das nu een jaartje 85. So what..
+1
Noorderling
@vrije boeren
Dat is een bewust genomen risico.
Niet dat ik het eens ben met de maatregel, maar dat iedereen de laatste 3dagen van september kan hakselen is ook niet meer dan wishful thinking. Net als mestrijden niet iedereen op laatste en eerste dag aan de beurt is.
Melkboer16
@vrije boeren het is toch gewoon waar!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland en stikstof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN