Zuivelprijzen blijven pieken: boeren leveren minder melk en de boter is duur

Wereldwijd wordt minder melk geproduceerd. Krachtvoer is duur en doordat boeren daar minder van voeren, is er geen topproductie. Zuivelfabrieken kunnen de boter en melkpoeders duur verkopen, en betalen aan veehouders hoge melkprijzen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Hooibaaltje
Als ik hier zo onder en boven berichten zie over fosfaat/dierrechten /weg saneren boeren, dan hebben we straks zeker melktekort..
+2
Melkveehoudernh
@Hooibaaltje volgens mij is het de bedoeling van Rutte en kornuiten om, net als bij de energie, de prijs van dierlijke produkten op te drijven tot een niveau dat ze niet meer kunnen concurreren met het hele Vega gebeuren. om mensen zo te dwingen met zonnepanelen, warmtepompen en Vega dieet mee te gaan doen.
Melkveehoudernh
@Hooibaaltje je ziet het nu in regeerakoord al gebeuren. suikertaks btw van groente en fruit af enz
de Tank
@Melkveehoudernh Er wordt in zijn algemeenheid niet gezond gegeten. Het is triest dat een financiële prikkel meer invloed op het eetgedrag zou hebben dan de wetenschap dat het beter is voor de eigen gezondheid. Daarnaast werkt het duurder maken matig als je bv naar roken kijkt.
Kars
@de Tank niet gezond gegeten? Leg de nadruk op niet gezond leven. Waarom moet de jeugd een elektrische fiets hebben voor naar school?
Mensen worden met de dag luier gemaakt. Minder inspanningen leveren en hetzelfde eten dat maakt dikker. Daar kan voedsel niks aan doen.
de Tank
@Kars vooruit, combinatie van eten en bewegen
+3
Leo,s vriend
@Kars Voedsel is een vanzelfsprekendheid geworden, denken mensen helemaal niet meer over na, en in de politiek is het exact hetzelfde, ik geloof niet dat Rutte en co bewust aansturen op dit alles, er wordt gewoon vanuit gegaan dat voedsel er altijd en overal is, midden in de nacht honger?? ga je toch naar de nachtwinkel.
+7
Frankdeober
Of we gaan denken: laten we eens een keer niet als een gek steeds meer koeien willen melken maar zorgen voor krapte op de markt. Dit is toch veel leuker?
+1
matt
@Frankdeober ja alleen heeft carola,iets over dierrechten geroepen.
+5
Frans1
@Frankdeober meer melken voor een hoge prijs is nog leuker😎
Melkboer16
@Frankdeober ga jij dan maar minder melken, wij niet!
Koeien houden is leuk werk en dat wordt met een betere marge alleen maar leuker
+1
pieta
@Melkboer16 Die betere marge probeer je vervolgens zelf weer naar de klote te helpen. 😁
robotslaper
@Melkboer16 ga ook een beetje meer melken voor volgend jaar.
+1
pieta
Quote Reactie van @robotslaper:
beetje meer melken voor volgend jaar

Dan moet je wel snel zijn. 😁 Je hebt nog een paar dagen.
+2
de jonge
@Frankdeober die krapte op de markt is er nu ook met gas en elektrisch,,daar kan al een behoorlijk deel van de ""extra"" opbrengst naar toe..
Noorderling
agrarheute.com/markt/milch/…

Dat zet zoden aan de dijk, grondstofprijs 54cent op de termijnmarkt.
bio boer
@Noorderling dan kunnen ze zelfs bio melk weg zetten op de spotmarkt de duitsers krijgen volgens boerderij.nl 47 cent daar baseert campina de bio prijs ook op kan niet anders dat die nu ook harder omhoog moet gaan alleen gevaar is als ze nu bio melk regulier weg zetten als regulier vraag afneemt dat ze dan geen besteming meer hebben voor die bio melk

Agrifirm zij ook dat er bio korelmais werd opgekocht voor regulier die steeg eerst niet die is nu ook duurder geworden
bio boer
@bio boer mais meel zat op 30 euro is naar 40 euro gegaan ongeveer
Noorderling
@bio boer
Onvoorstelbaar, maar je kan nog wel eens gelijk krijgen. Rfc heeft het altijd al gedaan, voorbeelden uit Frankrijk zijn hier ook al voorbij gekomen dat bio bij regulier ingaat en een deel ook gangbaar uitbetaald wordt.
bio boer
@Noorderling die tijden zijn wel geweest ja ook wij hebben in het verleden aantal jaar bio geleverd voor reguliere prijs tot melkfabriek ruimte had gelukig is dat al ongeveer 18 jaar niet meer aan de orde
bio boer
@bio boer hoop dus niet dat ze nu het kan bio in regulier drukken als regulier daalt hebben we een probleem
+1
ted9
@bio boer Is in Frankrijk al tijd aan de gang. Dik overschot aan bio melk
+1
bio boer
@ted9 waarom nemen de zuivel verwerkers dan zo veel bio boeren aan ? Je zou toch zeggen dat je niet meer aan neemt dan je goed kant afzetten dat was nou voordeel van bio je kunt vraag en aanbod opelkaar afstemmen wereld markt is toch alleen maar funest voor het dure westen kunnen beter in eu Canadese of noorse landbouw beleid hebben dan productie en behoefte afstemmen ik produceer liever 20% minder met goede prijsen dan in vrijheid zo veel produceren wat ik wil voor honger loon
+1
Frans1
@bio boer klinkt joviaal, maar met die instelling hebben jullie niet je huidige omvang bereikt😉
bio boer
@Frans1 had met de helft minder met goed inkomen ook prima vermaakt het waren kansen die zich voorden die hebben gepakt daar pluken we aan de eene kant de vruchten van maar aan de andere kant brengt het ook lasten met zich mee
Frans1
@bio boer maakt mij verder niet uit, maar dan moet je niet zeggen liever met 20% minder, want dat is gewoon niet zo.
bio boer
@Frans1 zou best 20% willen inleveren voor beter inkomen nu heb ik het niet slecht maar de melkprijs is telaag om alles op orde te hebben kwa gebouwen grond en machines

De boer met luxe gebouwen heeft meestal teweinig grond en de boer met voldoende grond heeft vaak weer wat oudere gebouwen 🤷‍♂️

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , melk , krachtvoer , veehouders en boter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0