Opnieuw geruchten over verkoop Friso - Nieuws FrieslandCampina

Quote:
Opnieuw zijn er geruchten dat FrieslandCampina het merk Friso wil afstoten. Dat meldt Reuters op basis van bronnen. Begin dit jaar zongen deze geluiden oo...

Deel dit topic

Reacties

+2
Kalfjes
Wat een sukkels zijn het
Koeien boertje
@Kalfjes Jan anker zal er wel kansen in zien🤣
+3
de Tank
@Kalfjes ander voor sukkel uitmaken word je zelf niet slimmer van
wimpie61
Ze kunnen er wel een mestfabriek van maken die fabriek in Borculo
Bekkink
@wimpie61 mestfabriek in groenlo gaat niet door dus er zijn kansen
Koeien boertje
@Bekkink derogatie eraf, ze komen silo's tekort om mest te verwerken en om te zetten in kunstmest
Korrel
@wimpie61 is goed mogelijk. 1 van de 2 fabrieken gaat deze winter dicht wegens weinig aanvoer. 80 - 90 mensen kunnen wat anders gaan doen
+1
BertK
Als de toekomst voor Friso niet meer past binnen RFC verkopen zolang het nog geld waard is. Met een koe wacht je ook niet totdat alleen de Rendac er nog wat mee kan.
laatste strijder
@BertK toch rijdt Rendac nog dagelijks door de buurt 🎅
jg
@BertK Dit is De vergelijking van het jaar 2021 !!!
BertK
@BertK Ooit komt de rest van de wereld ook tot inzicht dat eigen zog beter is. Op drinktemperatuur, je hoeft het niet aan te maken met zuiver water, ideale samenstelling, de kat kan er niet bij en beschikbaar in linkse en rechtse versie.
+1
Hans van Bergen
@BertK Jij hebt geen kinderen neem ik aan
BertK
@Hans van Bergen Drie stuks, heb zelf geen kunstmelk voor hen aan hoeven maken. Mijn vrouw ook niet (kunstmelk dan), Scheelde hoop nachtrust.
puddingbroodje
Er wordt gepraat over 1,7 tot 2,2 milard dollar dus pak em beet 2 miljard euro.
china blijft hoe dan ook risico. nu geld pakken en er niet meer van afhankelijk zijn is misschien best een goed idee! met de kennis van nu was verkopen een jaar of 5 terug voor 5 tot 7 miljard een meesterzet geweest......
+2
ted9
@puddingbroodje Recht praten wat krom is..... waarom kunnen andere bedrijven nog wel winst halen en gaat Friesland camina zijn beste merk verkopen. Je beste koe verkopen die een wat mindere lactatie achter de rug heeft doe je alleen als je om centjes verlegen bent anders niks.
Albert Altena
@ted9 Vorig jaar zeker in de rode balkjes.
puddingbroodje
@ted9 volgens mij is friso allang niet meer het beste merk! Ik weet ook niet wat verstandig is hoor maar china wil de babyvoeding weer zelf gaan maken en als die iets willen.....
+4
robbies
@puddingbroodje economisch een meesterzet, maar hoe ga je dat uitgelegd krijgen aan je leden? Eerst 5 jaar achterover leunen omdat de winst uit China kwam. Toen de winst opdroog bleek dat het voltallige bestuur + directie niets geleverd had voor hun duurbetaalde banen, want op de thuismarkt was alles verloren. De huishouding bleek te duur voor de concurrentieslag. Ipv als een gek aan de gang te gaan en verantwoordelijkheid te nemen, gaan ze vanwege lijfsbehoud maar zoveel mogelijk proberen de melkstroom te reguleren via fosfaatrechten en gereguleerde groei. Daar zat Hein ook bij. Maar die geven ze nu 4 jaar extra. Ik zou dat niet uit willen leggen
+2
Johannushoeve cv
@robbies hien heeft een andere agenda. En met zijn vriendjes gaat die het nog redden ook nog als het voor ons tegen zit .
+2
Vario512
@Johannushoeve cv Hein heeft laatst in de webcast gezegd dat hij, en RFC, zich aan Agenda 2030 en de SDG doelen van de Verenigde Naties houdt.

Als je elk jaar een winstgevend onderdeel van je bedrijf verkoopt, dan ben je toch simpel gezegd een bedrijf aan het ontmantelen.
+1
de jonge
@Vario512 is dat het doel niet dan van de agenda 2030? you will own nothing??
Vario512
Quote Reactie van @de jonge:
you will own nothing

Die kant gaat het wel op. Als je van de melkveehouders af wil, dan moet je gewoon hun melkfabriek slopen.
+2
robbies
@Vario512 welke webcast was dat? Want jij verzint SDG en WEF er volgens mij zelf bij
Vario512
Quote Reactie van @robbies:
welke webcast was dat? Want jij verzint SDG en WEF er volgens mij zelf bij

Nee, ik verzin het niet. Ik wist niet wat ik hoorde. Welke webcast weet ik zo niet, Hein is nogal vaak in webcasts te zien.
+1
Vario512
@Vario512 Het is de webcast van 5 oktober 2021.

Te vinden bij "nieuws" - > onderaan op tabblad '6' klikken -> naar beneden scrollen naar webcast van 5 oktober -> en dan video doorspoelen naar 43:45.

Ik heb het misschien een beetje te scherp neer getypt. Hein zegt dat hij kijkt naar de SDG-doelen, om vervolgens de duurzaamheids doelen van RFC vast te stellen.

Maar kijk zelf maar, hoe interpeteer jij het?
hans1980
@Vario512 ok groene doelen en geen melk
Nevergiveup
@hans1980 Groene doelen met het geld van .....

Het lijkt de Postcodeloterij wel
+1
Sjaakiee
Vandaag in Leeuwarder courant aware gaat weer fors uitbreiden. Ze gaan naar 3 miljard kg melk verwerking.
Jawis
@Sjaakiee welke melk gaan ze verwerken dan?
ted9
@Jawis uit Ierland
Jawis
@ted9 en hoe moet dat hierheen???
Johannushoeve cv
@Jawis volgens de bericht gaat die ze daar verwerken
hypotheekboer
Probleem is dat ze de afzet in China en Hong Kong niet voor elkaar hebben en ik neem aan dat ze verwachten dat ook niet meer voorelkaar te krijgen. Dan kan dit misschien nog weleens de beste oplossing zijn. Friso en Borculo verkopen aan de Chinezen (Ausnutria?), hun de verkoop laten regelen en RFC de melk leveren aan Borculo.
robbies
@hypotheekboer zoals Anker de kaas regelde?
hypotheekboer
@robbies laat ze wel de fabriek mee overnemen. Anker ging zelf bouwen en liet RFC met fabrieken met een lagere bezettingsgraad zitten.
oubi
@hypotheekboer dan wordt het een soort van noorderland...
deJong
@oubi als farmell leverancier hebben wij de laatste tijd de ausnutria wagens op het erf staan🤣
Jaap40
@deJong rechtstreeks naar de Chinees?
+3
jg
Verkopen , geld aan leden uitkeren en daarna de instap voor nieuwe leveranciers aantrekkelijk maken ?
JohnDeere7serie
@jg helaas voor de leden, volgens mij zijn de statuten gewijzigd dat een grote boekwinst buiten de winstverdeling blijft.
robbies
@JohnDeere7serie tot 250 miljoen. Ik hoop dat deze daarboven uitkomt
hans1980
Ben tegen , kan het niet onderbouwen
Maar zuivel is geen ad hoc gebeuren
Lange termijn en RFC heeft al zoveel fabrieken afgestoten, dit lijkt me niet goed
+3
Sjaakiee
@hans1980 maar ze zoeken geld dus ja
+1
jg
@Sjaakiee De marge op melkproductie is te laag om naast belachelijk hoge fosfaat prijzen ook nog melkafzet te financieren.
Bennie Stevelink
@jg als je melkverwerking niet wilt financieren kies je in feite voor een particuliere melkverwerker. Als ik uitga van 5% rente is een meerprijs van 0,4 cent per liter al voldoende om de financiering te dragen.
jg
@Bennie Stevelink Moet Friso verkocht worden om die 0,4 langjarig te kunnen betalen?
jg
@Bennie Stevelink Bij 8 cent blijft het niet . Je kent de afspraken .
Albert Altena
@Bennie Stevelink Feit is dat je dat vroeger niet (zoveel) hoefde bij een coöp.
+2
pieta
@Bennie Stevelink Wat mij betreft mogen ze Friso verkopen en vooral de winst uitkeren aan de leverende leden. Daarna met onderdelen of net wat naar de beurs en maken geheel RFC liquide.
+1
robbies
@pieta dat past mij ook wel op korte termijn. Maar dat gaat 'm niet worden.
+6
Noorderling
@pieta
Broekplassen ben ik bang voor.
Zelfde als je grond in erfpacht drukken en leven als een god in frankrijk. Ooit koelt het af..
Het is in welke fase je zit, maar oud opgebouwd kapitaal verbranden om mismanagement te verbloemen is een principieel iets waar we best wat van mogen vinden. Dat camoufleren van wanbestuur, wat vermoedens waren welke me nu bevestigd worden is maar moeilijk te verteren. Voor mezelf maar vooral voorgangers die er hun energie en geld in hebben gestoken om te staan waar we nu staan.
Als laatste generatie op het boerenerf kan dat een strategie zijn en een mooi leven, druk maken hoe je je geld op krijgt. Als dat belang voorop komt te staan, ook voor wie verder wil is het einde echt zoek.

Iedereen kent wel de voorbeelden waar de 3e generatie het bedrijf opeet, de eerste bouwt het op, de tweede houdt het in de benen met ondersteuning van de eerste en bij de 3e.. Het gaat niet voor iedereen op, maar ik durft voor RFC wel te stellen dat de 3e generatie inmiddels aan het roer staat met Schumacher. Frans en Erwin zijn als 3e generatie aan de kant geschoven en Attema is weer op het toneel getrokken. Die stap is eigenlijk teleurstellend, terug vallen op het oude brengt nooit zn verwachtingen waar.
Ze zijn in een gespreid bedje terecht gekomen, nu het even spannend wordt, wordt het afschuiven, camoufleren en niet de problemen aanpakken. 1 stap vooruit en 2 achteruit, achteruit boeren is immers ook boeren..
+2
pieta
@Noorderling Ik heb het niet over verbranden van oud kapitaal. Ik heb het over liquide maken en mijn deel op mijn bankrekening storten. Ik ben niet bang dat de melk niet meer verwerkt wordt. Die gaat zijn weg wel vinden. Het moet wel wat opbrengen uiteraard. Ik denk aan een vlotte euro per kg geleverde melk.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
. Ik ben niet bang dat de melk niet meer verwerkt wordt. Die gaat zijn weg wel vinden. Het moet wel wat opbrengen uiteraard. Ik denk aan een vlotte euro per kg geleverde melk.

uiteindelijk is het mogelijke toekomstige winst naar voren halen, omdat je niet het vertrouwen hebt dat de tak meer rendement gaat brengen dan nu cashen. Dat vind ik een teleurstellende constatering voor iets wat ons zoveel gebracht heeft. En juist die lakse houding dat het zo goed ging, de thuismarkt is verzaakt en daardoor nu de garantieprijs niet waargemaakt kan worden beloofd dat naar de toekomst toe niet veel goeds.
Het zijn noodsprongen. De melk vind zijn weg wel, de vraag is waarvoor je wilt melken op korte en lange termijn. Ik ben de komende 8jaar mijn contante nabetaling al kwijt, als de garantieprijs nogmaals ondermijnt wordt in combinatie met een oprotpremie wordt de keus niet lastiger gemaakt naar een particulier te gaan, of RFC wordt een veredelde particulier. Dat vind ik armoe dat het zover gekomen is.
jg
@pieta Dit gerucht komt met bestuur van RFC niet verkeerd uit , toekomstige vertrekkers nog een keer aan het twijfelen brengen. Tegenwoordig kun je belangen ook via het geruchtencircuit behartigen.
Johannushoeve cv
@jg dit vind ik een rare redenering de leden laten vertrekken en aan de andere kant nieuwe leden aannemen
Hans van Bergen
@Noorderling Geef jij eens even kort en puntig weer WAT er misging en hoe RFC weer snel op de rit komt.
+3
de hoef
@hans1980 tis heel simpel volgens een spantjes prutser, jan anker wordt hier net nog niet aanbeden, en rfc tot onder het gras afgemaaid, jan anker komt in het zelfde schuitje als rfc vorig jaar, en rfc is door de kwaaie heen , ben blij dat we er nog zitten
+1
Noorderling
Quote Reactie van @de hoef:
en rfc is door de kwaaie heen , ben blij dat we er nog zitten

Overal is wat, maar er was geen interimuitkering, sterker nog, deze mocht terug gestort worden.
De melkprijs is nu uitstekend, maar ik denk niet dat winst gedraaid gaat worden. Ik kan prima een nabetaling gebruiken, maar wanneer je een onderneming financiert op winst met het reserveringsbeleid gaat de onderneming ook niet een sterkere positie in nemen om in een goed afsluitend melkjaar als 2021 jezelf vooruit te helpen. Dat kan alleen door gemaakte afspraken te ondermijnen, dat is zonde en mogen we kritisch op zijn, weglopen voor je verantwoordelijkheden kan ook een keuze zijn, maar helpt uiteindelijk ook niemand.
+1
hans1980
@de hoef zeker hier ook
Top melkprijs al jaren!!!!

Hoop dat ze sterker worden nog altijd 10 miljard kg melk in Nederland
De rest verdeeld 2 miljard
Het is David tegen Gloria
+1
robbies
@hans1980
Quote:
gloria

Daar gade heen als je jarig bent
hans1980
@robbies rottige spellingcontrole
de jonge
Okee ,dus ze zoeken meer leden en willen nog een gedeelte afstoten... borculo afschalen en friso verkopen.wat voor gouden ideeen zullen ze dan hebben dat ze meer leden nodig zeggen te zijn??.
hans1980
Hup Attema Hup 🎉🎉
BertK
Hoor vertellen dat je in het jaarverslag lezen kunt dat RFC meer liquide middelen heeft dan de drie jaar ervoor, 2020 was er dus geen probleem met de financiën.
Daarnaast is het vreemd als een ander grof geld over zou hebben voor Friso, die denken er dus wel geld mee te kunnen verdienen. Friso is een tak met een hoge toegevoegde waarde, als het tijdelijk door de chinese markt wat minder gaat, moet je dat ook kunnen handelen. Voor babyvoeding blijft gewoon een markt, natuurlijke voeding is niet altijd voldoende beschikbaar of om andere redenen ongewenst.
Adelbert
@BertK of nu cashen nu het nog wat waard is. lees het rabozuivelrapport ook nog maar eens. China is in sneltreinvaart bezig om zelfvoorzienend te worden. zuivelimport daalt jaar op jaar met 20%. We hebben na het melanine schandaal gouden tijden gehad maar de Chinezen vertrouwen hun eigen melk ook weer. En de overheid doet er alles aan om de eigen bedrijven te bevoordelen.
BertK
@Adelbert Er is meer dan China. En waarom kan een ander wel met Friso verdienen?
Adelbert
@BertK Klopt maar het lijkt mij dat je alleen de rechten voor Friso in China zou kunnen verkopen want meer waard word het volgens mij niet. Hier in nederland word Friso alleen online verkocht oa. via Bol.com volgens mij had dat te maken met de deal met Hero in 2013 toen ze de naam Friso teruggekocht hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verkoop , frieslandcampina en friso geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!