Vader en zoon zien hun land opleven zonder omstreden landbouwgif glyfosaat

LAGE MIERDE - Grootgrondbezitters proberen landbouwgif glyfosaat uit te bannen met kortingen en verboden. Melkveehouders Frank en Corné Linschoten merken dat hun land alleen maar beter wordt door geen druppel van het omstreden spul te gebruiken.

Deel dit topic

Reacties

+5
Noorderling
Misschien moet je het ook niet op je gewassen spuiten als je het nog wilt oogsten.
+1
bio boer
@Noorderling aan de andere kant wordt er soms ook wel erg gemakelijk gegrepen naar het spul bijvoorbeeld bij een groenbemester als je grasveld vol staat met raare graansoorten kan ik mij voorstellen als je dat grasland wil vernieuwen als je grasland scheurd voor mais lijk het mij ook niet noodzakelijk
Kars
@bio boer daarom ben jij ook geen akkerbouwer. Heb 15 jaar op veldspuit gezeten. Spinazie kan sprietje gras nog wel instaan. Maar bij teveel, maaien ze hem niet af. Zeker als ze genoeg hebben overal.
Nog iets aardappelopslag, dat is mee aan tippen mee roundup al heel gejong of mee rol erover. Hoe wil je dat anders doen. Vroeger hek nog dosanex gespoten in wortelen met aardappelopslag. Dat werkte goed.
BertK
@Kars We hebben het hier over biologische melkveehouders. In de akkerbouw is het ook de kunst zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen nodig te hebben door een slim teeltplan en alternatieve maatregelen, spuiten is niet je eerste optie als het anders kan. Vaak zijn teeltmaatregelen ook niet duurder, maar vragen vooral een beetje denkwerk. Anderszijds, moet je spuiten om erger te voorkomen, dat moet kunnen (binnen veilige grenzen).
+1
Kars
@BertK je moet minister worden. Die praten ook zo. Concrete voorbeelden noen je niet.
BertK
@Kars Als je je weilanden een beetje onkruidvrij weet te houden door kale plekken te voorkomen (goede ontwatering, greppelbuizen op tijd open, schapen het teveel aan oud gras op laat vreten, pleksgewijs onkruid bestrijden ipv volvelds, evt zuring uitsteken) is glyfosfaat niet nodig bij graslandvernieuwing. Voorbeeld genoeg? Ik ben geen akkerbouwer en verbouw ook geen mais. Dat is idd weer wat lastiger, maar jaar in jaar uit mais is de p... voor je land.
+6
BertK
Net alsof iedereen constant glyfosfaat spuit....
bio boer
@BertK weet niet of je wel eens in de regios komt waar veel mais wordt verbouwd in het voorjaar zijn daar best wat velden geel
+1
cjw73
@bio boer heeft ook een andere kant. Deed het ook altijd in het voorjaar, maar kan je wel melden dat de onkruidbestrijding in de maïs wel de helft goedkoper is. Als ik soms hoor wat collega's in de maïs verspuiten om het onkruid iets onder controle te houden, denk ik dat het beter was geweest als ze eens roundup hadden gespoten.
+7
pieta
@cjw73 Flauwekul. Als je de mais op het juiste moment met de juiste dosering spuit staat ie brandschoon in de herfst. Daarvoor hoef je echt vantevoren niet met glyfosaat gaan te spuiten.
+1
cjw73
@pieta juist maar wat is de juiste dosering, meestal een doos vol middelen door elkaar. Terwijl het ook wel met de helft minder kan als de bouw ervoor niet al bijna gras groen is.
+2
pieta
@cjw73 De onkruiddruk wordt hoog door in het groeiseizoen slecht te spuiten. Wat er in de herfst staat zaait of heeft gezaaid. Het beetje onkruid wat in de winter/voorjaar(tot bewerking) groeit hoef je glyfosaat voor te gebruiken. Dat zaait niet. Glyfosaat wordt voral gebruikt in het voorjaar omdat je eenmaal sneller 100 ha gespoten hebt dan gecultiveerd. En het dan ook maar één keer hoeft. Plus dat de groenbemester geen verdrogingsprobleem geeft.
Noorderling
@pieta
Kan wel met @cjw73 meegaan. Het is, hoe jammer misschien ook een van de meest goedkope en zekere bewerkingen.

Ploeg alles op wintervoor, kan het land nog zo schoon lijken in het voorjaar, toch komt en groeit er al vanalles. De kopeg maakt het onkruid niet kapot, maar groeit door een beetje vocht gewoon verder. Ook een kompaktor mengt teveel en onkruid is te klein dat het bovenop verdroogd.

Met dat je dan wil spuiten, ca een week of 3a4 na het zaaien heeft het onkruid al een dikke week voorsprong. Zeker met kamille is dat een probleem, wat in mais maar moeilijk 100% een kopje kleiner te krijgen is.

Heb m'n leergeld ook wel betaald, van t voorjaar ook een stuk overgeslagen omdat het te nat was. Dat perceel was groen met onkruid bespuiting waar de andere percelen alleen wat klein opkomend spul aangepakt moest worden en met een lichtere dosering toe kon.
+1
pieta
@Noorderling Daar ga je weer heen met je wintervoren. 😁 Jij denkt toch hopelijk niet dat in het Zuiden op het zand de groenbemester op gewintervoord land staat he.
Vanwege bemesting, onkruid en bouwvoor lang te vochtig wintervoren wij dus niets hier.
+1
Noorderling
@pieta
Je zit nu toch ook op zwaardere klei?
Dan heb je geen groenbemesterplicht.

Heb ook een stuk mais nkg, najaar woelen en groenbemester zaaien met facelia en Japanse haver. Dat vriest wel kapot, maar doordat het open lag na de vorst groeide er al weer vanalles. Na de tijd in 1 werkgang klaar kunnen leggen, maar zie alle nkg akkerbouwers nog wel een rondje spuiten voor het zaaibed maken.

Voorjaars ploegen is een 25cm grindbak creëren, daar bedank ik graag voor.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Voorjaars ploegen is een 25cm grindbak creëren, daar bedank ik graag voor.

Je zult er wel meer verstand van hebben dan ik. Hier wordt in het voorjaar geploegd na het bemesten. Dan mag de grond een dag of 3/4 drogen. Dan wordt er gekopegd. Daarna zaaien en indien nodig beregenen. Ja, daar zit werk in. Ja, we hebben elk jaar super goede mais. Ja, we kunnen hem in een at jaar ook hakselen zonder alles overhoop te zetten. Ja, we zaaien wat groenbemester. Ja, ons systeem gaat niet veranderen.
+1
Noorderling
@pieta
Door schade en schande wordt je wijzer, eerste jaar op de klei meenden mn voorgangers ook klei op de bulten te moeten doen 😬

Als het zo goed gaat en bevalt, niets veranderen. Zit tussen veel akkerbouw in, dan kun je het kunstje makkelijk afkijken hoe het moet maar ook vooral hoe het niet moet. Die zitten er ook tussen waar het altijd chaos en water op het land is. Wat goed gaat probeer je dan te kopieren en verbeteren.
Het begint in ieder geval met slagkracht en op het juiste moment de bewerkingen doen, als je de structuur niet verpest kan het al weer veel meer hebben.

Op de zwaardere klei doen ze ook wel ploegen in het najaar, 1x kopeggen en zaaiklaar leggen en kunnen ze in februari maart direct bieten of uien zaaien, al dan niet over de vorst. Dan mag je niets verkeerd doen, maar qua verwering van de grond kan er niets tegen vorst en droogte op. Halen op die manier ook uitstekende en vroeg gewassen van het land.
pieta
@Noorderling Bij ons moet er mest op. Dit mag niet in het najaar. Op de wintervoor kun je veel jaren niet zonder structuurschade bemesten, ook niet met de sleepslang. Onze methode heeft als nadeel dat je in een droog voorjaar na het zaaien moet beregenen. Daarnaast moeten we minimaal 3 keer kopeggen. Kost wat moeite maar geeft een goed resultaat.
Noorderling
@pieta
Ieder z'n hobby, maar dat wordt beton kopeggen nog niet voor mij 😄
Doe je direct na het ploegen zaaien of laat je in het gekopegde ook nog een bui vallen en daarmee een vals zaaibed maken?

Dat zonder ploegen in het voorjaar alles te zwaar is worden we het wel eens. Ook over de vorst verdicht je de ondergrond nog teveel. Doe daarom geen drijfmest meer op bouwland in het voorjaar. Probeer nu de meeste mais op scheurland te zaaien en is er ook bijna niks nodig. Op bouwland vaak vaste mest, schuimaarde en daarna een groenbemester waar de maïs in komt wat vaak goed nkg wil en is woelen in het najaar de hoofd grondbewerking al.
pieta
@Noorderling Wij nhebben geen vruchtwisseling. Grasland is huiskavel. Bouwland ligt op wat afstand. Een stuk zavel en een stuk lichte klei. Dus op scheurland gaat hem niet worden.
achterhoeker2
@Noorderling En werkspreiding.
+2
robbies
@cjw73 een wiedeg zie je nauwelijks meer, maar daar pak je veel onkruid mee weg.
+1
Kars
@cjw73 ik heb 15 jaar op spuit gezeten. Heb wel is mais gespoten met een 1/3 deel van advies.
Ik spoot met laudis 1.4 / 1.7.l ,
gardogold 2 l,
Samson 0.5 liter .
0.5 of 0.7 kart bij aardappelopslag en haagwinde.
En dan kreeg ik altijd wel de mais zuiver.
Beste tijdstip is groeizaam weer en net na een bui regen de mais spuiten. Dan kun je met 2/3 van dosering ook uit de voeten.
Vroeg gezaaide mais hier in de buurt, niet geploegd, daarna net als dit voorjaar kou erover. 6 weken voordat ie 5 blaadjes heeft. Probleem is onkruid groeit wel door. Dus gaan ze die spuiten met zware dosering want koud kil guur weer dan valt onkruid bestrijding al niet mee.
Dat onkruid heeft dik waslaagje nml.
Die mais staat geel van de kou en krijgt dan nog op zijn flikker van bespuiting. Die boeren spuiten hun mais gewoon 14 dagen vlot terug in groei.
Beste is gewoon ploegen of roundup en dan woelen. Maar zonder roundup vantevoren wordt puinhoop.8
Cowboy3
Quote Reactie van @bio boer:
in het voorjaar zijn daar best wat velden geel

De Veluwe is het hele jaar geel en dat is dan geweldig.
De meeste melkveehouders gebruiken geen glyfosaat met de maisteelt, dat zijn meestal tuinders en akkerbouwers die in het voorjaar spuiten.
achterhoeker2
@Cowboy3 En loonwerkers die land huren ,dat land doen ze als laatste zaaien .
Dan spuiten ze het alvast dood zodat de mais er nog een beetje op tijd in komt, en de boer wordt er op aan gesproken.
Kars
@bio boer ik spoot meestal buitenstenste 33m keer rond. Dan waren we in aardappels zeker geen last van op kopeinden weer italiaans er door kwam.
Kun je naderhand met centurion weer gaan bestrijden. Kost meer. Droog weer hebt valt dat tegen.
+2
hoest
Je kunt het ook omdraaien, hoeveel rommelde hij wel niet dat het zo verschrikkelijk was hij hem. Als je gewoon volgens etiket werkt en goede landbouw praktijk boert ga je echt niet merken dat er verschil in je land optreedt als je niet meer spuit.
Todi
Tja luisteren naar de grote baas en glysofaat de schuldige aan wijzen. Stop er toch ritnaalden in . Heb je nog meer natuur. [Bodem leven].

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frank , glyfosaat en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0