Meerderheid tegen megastallen volgens NIPO voor milieudefensie

Een bericht op PowNed, met wat reacties, waaruit toch wel blijkt dat mensen de economie wél snappen.


Een meerderheid (56 procent) van de Nederlanders wil geen megastallen. Dat blijkt uit een enquête onder bijna elfhonderd mensen door onderzoeksbureau NIPO in opdracht van Milieudefensie. Slechts elf procent staat achter de bouw van megastallen.

De tegenstanders maken zich vooral zorgen over het welzijn van de dieren, de invloed op de natuur en op het milieu (uitstoot door mest) en over de gevaren voor de volksgezondheid door mogelijke uitbraken van dierziekten. Voor 38 procent is het dierenwelzijn het belangrijkste punt om tegen te zijn, voor 27 procent weegt het gevaar voor de volksgezondheid het zwaarst en voor tien procent het nadelige effect op natuur en milieu.

PowNed

Een onderzoek in opdracht van Milieudefensie... Dan zal het wel een objectief onderzoek zijn geweest!
Vaartje | 16-02-11 | 21:53 |

Ik vind het OV onmenselijker, als ik heel eerlijk ben.
Nietvoordekat | 16-02-11 | 21:43 |

De ruime meerderheid zat ook niet te wachten op een politietraining in kunduz... die stallen komen er dus vroeg of laat wel..
Pops | 16-02-11 | 21:45

Heb als slager altijd biologisch vlees in het assortiment gehad, maar toch moest ik van elke levering driekwart weggooien. Met andere woorden, 98 procent van de klanten interesseert het geen f*ck of het dier het goed gehad heeft, als het maar goedkoop is. Dat is het reele beeld, enguetes zeggen weer eens helemaal niks.
haat | 16-02-11 | 22:44 |

Je hebt een hok met 10 schaapjes, alles is perfect. M.Thieme word helemaal er warm van. Dan zet je 10 van die hokjes neer en is het verkeerd? Hoe krom kan je het maken?! En wat is de definitie van mega? 1 koe?5,10, daar geven ze al geen antwoord op.
Moet je zien wat deze linkse rakkers de belasting betaler kost.
flyinghollander | 16-02-11 | 21:46 |

Is hen ook allemaal verteld dat hun vlees dan duurder wordt?
Iets zegt me dat je dan een beduidend lager cijfer krijgt.
ZonderNaam | 16-02-11 | 21:42 |

Deel dit topic

Reacties

boersalland
Alleen al omdatmilieudefensie zo'n onderzoek uit heeft laten voeren zou mij er toe doen bewegen om voor megastallen te zijn Maar dat is natuurlijk iets te kort door de bocht. Ik kan me best voorstellen dat als je burgers vraagt wat zij daar van vinden dat ze deze argumenten aanvoeren en vervolgens tegen stemmen, als je ze echter goed en eerlijk zou voorlichten kon hun mening nog wel eens iets veranderen.
Ikzelf ben tegen megastallen, zie er hier in Nederland de voordelen niet van in.
anonymous_78
>>Ikzelf ben tegen megastallen, zie er hier in Nederland de voordelen niet van in.

hoeveel varkens , kippen , geiten of koeien vind jij mega ?
Mooie discussie, enkel gebaseerd op emotie. En de manier waarop een vraag word gesteld bepaald mede de uitslag van de enqeute. Is 500 koeien veel, zijn 200000 kippen op 1 erf teveel van het goede, 8000/15000 varkens op 1 lokatie watmaakt het verschil NIKS . De consument wil weinig betalen voor het voedsel daar ligt de oorzaak , niet bij de producent die wil een rendabel bedrijf, en word hiertoe gedwongen.
Farmer_
Zo is dat Tukker, als ze minder willen moeten ze maar meer betalen.
Wimsumar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zo is dat Tukker, als ze minder willen moeten ze
> maar meer betalen.

Beste Farmer & Tukker oet Twente: Steekt A.U.B. ook de hand in eigen boezem: Moeten we zelf niet minderen om méér te willen?
Ofwel: Zou niet een deel van de totale produktie niet verre van een door ons gewenste (kostendekkende) opbrenstprijs afgezet worden?
Farmer_
Dan moet er eerst een systeem komen, als we toch aan banden(beweiden, geen grootschalige bedrijven, dierrechten) worden gelegd in de "vrije markt" dan liever een quotasysteem, daar ben je dan beter mee af.
jansen2
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> >>Ikzelf ben tegen megastallen, zie er hier in
> Nederland de voordelen niet van in.
>
> hoeveel varkens , kippen , geiten of koeien vind
> jij mega ?

Wat is een veefabriek?
— gearchiveerd onder: Veefabrieken, Landbouw en Voedsel
Hier lees je een korte toelichting op het begrip veefabriek. In plaats van veefabriek wordt ook het begrip megastal vaak gebruikt.

Foto: Compassion in world farming
Wat is een veefabriek of megastal?
Een veefabriek of megastal is een hele grote stal vol met dieren voor de productie van vlees of zuivel. Megastallen zijn minstens drie keer zo groot als een gemiddeld gezinsbedrijf.

Dieren in een megastal komen nooit buiten, kunnen niet wroeten en zien (vrijwel) geen daglicht. Staarten worden zonder verdoving afgeknipt en hoektanden ingekort. Het veevoer wordt ver van de boerderij geteeld en met vrachtwagens aangevoerd. De mest en het slachtvee worden weer afgevoerd. Deze manier van veeteelt heeft weinig met landbouw te maken: het is een veefabriek.

Je spreekt van een veefabriek of megastal bij de volgende aantallen dieren (bron: Alterra):

7.500 vleesvarkens,
1.200 fokvarkens,
120.000 leghennen,
220.000 vleeskuikens,
250 melkkoeien of
2.500 vleeskalveren.
Hoeveel veefabrieken zijn er in Nederland?
In de vier belangrijkste provincies voor de veehouderij (Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel) zijn er momenteel 242 veefabrieken met koeien en varkens. Met kippen, geiten en nertsen erbij zijn het er 375. In 2005 waren dat er nog slechts 95 meastallen voor koeien en varkens. Het aantal veefabrieken voor koeien en varkens in deze provincies is dus verdubbeld.

Voor heel Nederland is door Milieudefensie een berekening gemaakt van het totale aantal veefabrieken. In 2010 zijn er 575 veefabrieken, tegenover 184 in 2005!

Wat is er tegen veefabrieken?
De intensieve veehouderij is slecht voor het milieu, dieren en mensen:

er ontstaat een groot mestoverschot,
dieren worden behandeld als vleesmachines,
veefabrieken veroorzaken lokale milieuvervuiling zoals fijnstof,
risico's voor de volksgezondheid in verband met de kans op de verspreiding van ziektes,
het veevoer komt uit andere landen (bijvoorbeeld soja uit Latijns-Amerika) en veroorzaakt uitputting van de bodem daar. De mest blijft namelijk hier,
veehouders zijn slachtoffer: voor iedere veefabriek sluiten minimaal drie gezinsbedrijven,
veefabrieken verpesten het landschap.

bron: mileudefensie
marco1
Als ik nu 1 parkiet in een kooitje zit in een huiskamer in een flat in Amsterdam Zuid-oost. Ik noem hem Pietje.
Nu zet ik er 10 kooien met elk 1 parkiet bij. Wat veranderd er dan voor Pietje?
Zet ik er honderd kooien erbij veranderd er dan voor pietje?
Dit zit tussen de oren van mensen.
Zelfde geld voor Konijn in een hokje achter het vinexhuisdan is het Flappie van Youp en als er 1000 van die hokken er staan dan is het Mega bioindustrie foei!!
Enquete gehouden onder mensen die nog nooit een varkenstal van binnen hebben gezien en af gaan wakkerdier radiospotjes.

Enquete kun ook houden over: bent U tegen lanbouwgif ( maar ik wil wel gave goedkope appel en aardappel)
bent U tegen Luchtvervuiling ( maar ik ga wel 3x per jaar met vliegtuig op vakantie)
bent U tegen vul maar in
anonymous_100
De spijker op zijn kop! Alleen het woord megastal heeft inmiddels zo'n negatieve lading dat het al geen objectief onderzoek is.
Als je de reacties leest zie je dat iedereen een mening heeft terwijl ze nog nooit een stal van binnen gezien hebben.
Ik heb het idee dat er meer achter deze discussie schuilt,want als grote stallen verboden worden voorkom je wel dat multinationals megabedrijven op gaan zetten en op die manier de voedselproductie naar hun hand gaan zetten.
anonymous_78
>>Ik heb het idee dat er meer achter deze discussie schuilt,

het is verkiezingstijd , de linkse partijen zijn als de dood dat er een meerderheid van dit kabinet in de eerste kamer komt , ze pakken alles aan om dat te verhinderen
anonymous_74
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> >>Ik heb het idee dat er meer achter deze
> discussie schuilt,
>
> het is verkiezingstijd , de linkse partijen zijn
> als de dood dat er een meerderheid van dit kabinet
> in de eerste kamer komt , ze pakken alles aan om
> dat te verhinderen

Nu moet ik zeggen dat hier in Brabant het CDA hun komende verkiezingsnederlaag ook wel geheel aan zichzelf te wijten heeft met hun standpunt en achterkamertjes-geritsel met betrekking tot dit onderwerp. Maar er zullen schijnbaar wel grote, hogere belangen meespelen als zelfs zo'n onlangs gedecimeerde partij het voor elkaar krijgt om als laatste stuiptrekking zich geheel te vervreemden van zelfs haar hondstrouwe stemmers.
anonymous_233
"voorkom je wel dat multinationals megabedrijven op gaan zetten" Daar heb je wel een punt Thermo, want als er straks geen quotumkosten meer zijn zitten we niet te wachten op investeerders die grote stallen gaan neerzetten van honderden koeien. Nuis het rendement nog altijd zodanig dat we daar niet zo bang voor hoeven te zijn.
Jan S
😀
anonymous_233
Ik meen dat het LEI de norm mega hanteert als zijnde 5x zo groot als de gemiddelde omvang... dus bij NL gemiddeld ca 80 mk per bedrijf zou mega boven de 400 mk zijn. Die omvang groeit dus ook mee in de loop van de jaren.
anonymous_199
Ja, als je gaat vragen aan de burgers wat hun wensen zijn, blijf veel zo als het 100 jaar geleden was, je hebt ook liever geen spoorlijn bij je huis enz..
Kijk ook voor de gein ff op de site Vroomshoop geen mesthoop .nl , hoe ver kun je zakken als gemeenschap,de spanning loopt op dat is wel duudelijk, wat een nivo/ taal gebruik, zijn er nog normen van fatsoen????????? Of is alles geoorloofd als je het ergens niet mee eens bent ???
Coen
bron: milieudefensie
Kiezer wil geen megastal

Amsterdam, 16 februari 2011- Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil geen megastallen. Kiezer zijn met name bezorgd om het dierenwelzijn, de impact op natuur en milieu en de nadelige effecten op de volksgezondheid. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau NIPO in opdracht van Milieudefensie.

Het onderwerp megastallen leeft onder de bevolking. Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders megastallen een (zeer)
belangrijk onderwerp vindt bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een ruime meerderheid van 56 procent geeft aan
negatief te staan tegenover grootschalige veefabrieken en slechts 11 procent steunt de vestiging van megastallen in Nederland.

Uit de opiniepeiling, gehouden onder 1093 respondenten, blijkt dat Nederlanders vestiging van megastallen niet zien zitten vanwege het
erbarmelijke niveau van dierenwelzijn (38%), gevolgd door het gevaar voor de volksgezondheid (27%) en de nadelige effecten op natuur en
milieu (10%).

Megastallen tasten het milieu aan want ze produceren een gigantisch mestoverschot dat de kwaliteit van het water en de natuur aantast.
Dieren in megastallen hebben daarnaast geen vrije uitloop naar buiten.
Bovendien vergroten megastallen het risico op het ontstaan van voor de mens schadelijke dierziekten.

Uit onderzoek van Milieudefensie bleek eerder dat het aantal megastallen in Nederland meer dan verdubbeld is in vijf jaar tijd. Op dit moment telt Nederland minstens 575 megastallen. Een megastal is een stal die groter is dan 1,5 hectare.

Kieswijzer
De intensieve veehouderij is een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart. Milieudefensie heeft een
Kieswijzer ontwikkeld waarmee kiezers kunnen zien hoe de lokale partijen in Nederland tegenover megastallen staan. De kieswijzer is te vinden op: www.milieudefensie.nl/stemadvies
Albert
We hebben een conclusie maak er even een onderzoek bij
casev
het mag dan``emotie`` politiek zijn,maar dan wel breed gedragenonder alle partijen.Zie hier``de schaduwkamer``(peilingen over allemoties aangenomen in de kamer)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenwelzijn , belasting , biologisch , natuur , gezondheid , dierziekten , dieren , stallen , uitstoot , slager , economie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
6