Illustratie van: WillemsF

Water toevoegen in de mengwagen

Hallo, ik hoor veel positieve verhalen over het toevoegen van water aan het rantsoen ivm plakken van meelvormige producten aan het rantsoen.
zijn hier ervaringen mee en wanneer voeg je het toe, aan het eind of tussendoor ergens?

mvg,

Deel dit topic

Reacties

Herbert
Dat het allemaal beter plakt en dus homogener is klopt, maar veel zijn er ook weer mee gestopt omdat het toch eerder gaat broeien waardoor de opname weer een stuk slechter is. Als je vermoed last te hebben van selectie gewoon proberen zou ik zeggen.
Jean-PierreK
Wij zijn er weer mee begonnen bij het opstallen. We voeren 1x per dag. Als we geen water toevoegen is de voeropname lager dan wanneer we het wel doen is onze ervaring. De koeien lijken dan te wachten op de nieuwe mix.

Wij vullen eerst het meel in de wagen. Dan de vijzel even aanzetten zodat er meel ligt voor de schuiven. Dan vullen we 5 liter water per koe bij met een tuinslang 🙈. Vervolgens het gras en de mais erbij.

Als we erop ingericht zouden zijn zouden we een andere volgorde aanhouden, maar zo gaat het ook wel.
Noorderling
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Als we erop ingericht zouden zijn zouden we een andere volgorde aanhouden, maar zo gaat het ook wel.

Doe het exact hetzelfde en bevalt me goed.
Doe het krachtvoer met water en stoomschillen al wel een dag van te voren klaar zetten zodat de volgende dag alleen het gras en mais nog maar door hoeft. Is het krachtvoer goed ingeweekt en is het sochtends net natte pulp en plakt het. Soms komt het smiddags klaarzetten niet uit en wordt het na het water toevoegen direct voeren, maar dan is de plak er toch minder omdat het water er tussen zit en nog niet er in getrokken.
+1
deJong
@Jean-PierreK even een ibc halen flotter erin maken. Aansluiten op het waternet. een groffe waterpomp erin vastgemaakt aand een slang of pvc buis aan de muur en voila. Waterpomp systeem.
+1
deJong
@Jean-PierreK de waterpomp is een 220 die met een klik aan klik uit kastje ertussen in aan een stekkerdoos zit. Zo met de afstandsbediening te bedienen.
jan 10
Eerst tarwe gist concentraat,daarna water ,ontsloten tarwe en soja met geplette gerst.ff lekker mengen en paar uur laten staan,daarna gras-mais.
royale
@jan 10 lekt het vocht niet uit de wagen voordat het gras en mais erin gaat?
jan 10
Quote Reactie van @royale:
lekt het vocht niet uit de wagen voordat het gras en mais erin gaat?

Kleppen goed dicht drukken(trioliet) dan valt het mee.
deJong
Ik vindt water in do zomer niks waard. Omdat het de PH in het rantsoen omhoog brengt waardoor het eerder begint te broeien. Heb je een heel rustig rantsoen over het algemeen kun je ook TGC voor wat meer eiwit. of gemalen stoomschillen bijmengen voor meer plak(snel met redelijke ph veel energie en zetmeel) of 2 keer daags voeren wanneer het warmer wordt.

Of eerst natte bijproductdn laden en daar de droge grondstoffen met miss een beetje water mee mengen zodat het daar goed door plakt en dan je ruwvoer erbij mengen zodat je niet de zuurtegraad met veel water weer verlaagt.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @deJong:
n het rantsoen omhoog brengt waardoor het eerder begint te broeien. Heb je een heel rustig rantsoen over het algemeen kun je ook TGC voor wat meer eiwit. of gemalen stoomschillen bijmengen voor meer plak(snel met redelijke ph veel energie en zetmeel) of 2 keer daags voeren wanneer het warmer wordt.

TGC is ruim 30% drogestof, dat plakt wel maar is ook zo droog.
Je wilt je basis aan het voerhek circa 38% hebben, dat is ongeveer het ruwvoer al in een normaal jaar of iets natter.
Op 1 kilo krachtvoer kun je al 1 kilo water toevoegen en zit je nog boven de 40% gemiddeld. De volgende dag zie je dat ook wel terug dat het er in getrokken is. Sommigen zijn nog fanatieker, maar als het in de bult goed is, gaat het ook wel langer dan 24uur goed aan het voerhek, hoe warm het ook is.
klaasvogelzang
We hebben hier om de plak te verbeteren ook water bij gevoegd, varieerend 2 tot 5 liter. IBC gemaakt met kantelscharnier eraan in de lepels van voorlader. daags van te voren klaarzetten met pulp/maismeel/soja/etc, weet niet meer. het neemt altijd meer vocht op dan je denkt. een totaal van wel 700 kg. maar bij warm weer gaat het broeien aan het voerhek. warm weer is in deze driekwart van het jaar. we hebben geen gladde voergang dus dat werd dan ook viezer. we zijn er weer mee gestopt omdat sommige malen niet meer nodig waren.

zou het niet weer doen. we mengen nu eerst mais 35 %ds, in de wagen (staande vijzel) en doen daar alle droge bestanddelen bij, daarboven een halve liter smulsiroop per koe plus water voor schoonmaken IBC plus water voor schoonmaken voorladerbak, daarna 2 graskuilen elks 35 % ds.

we hebben de IBC's, 2 stuks, op een stel stalroosters op een hoogte van 1.25 meter geplaatst waar ze door een vrachtwagen worden volgepompt.
ze staan tegen de stal aan vlakbij de waterkraan en slang

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , rantsoen en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0