Melkproducentenvertegenwoordigers uit 14 Europese landen zijn het eens

Persbericht EMB

Melkproducentenvertegenwoordigers uit 14 Europese landen zijn het eens: Het "melkpakket" van de EU-Commissie moet uitgebreid worden herschreven om de toekomst van de melkproductie in Europa veilig te stellen.


Op de conferentie van de European Milk Board (EM die van 22 tot en met 24 februari in Dublin heeft plaatsgevonden, was men unaniem van mening dateen grotere bundeling van de melkproducenten in onafhankelijke organisaties van essentieel belang is. Ook controle en regulering van de zuivelmarkt op EU-niveau zijn noodzakelijk om de prijsvorming van melk voor de melkproducenten op een effectieve manier tot stand te brengen.

24/02/2011 Dublin: De vertegenwoordigers van de EMB waren het er over eens op de conferentie in Dublin dat sommige van de voorstellen van het melkpakket van de EU-commissie vooruitstrevend zijn. Maar van de noodzakelijke versterking van de positie van de producenten op de zuivelmarkt komt niets terecht.

Romuald Schaber, voorzitter van de EMB, bekritiseerde met name de voorgestelde beperking van de bundeling van producenten op Europees niveau tot 3,5% en 33% op nationaal niveau.

Met een dergelijke beperking doet men geen recht aan de positie van de producent op de zuivelmarkt.Hij wees erop dat het marktaandeel van enkele zuivelfabrieken reeds de aangegeven concentratie overschrijdt en noemde het voorbeeld van Arla Foods dat 95% van de Deense markt in handen heeft en FrieslandCampina met 8,8% van de totale Europese markt.

"Ons wordt herhaaldelijk verteld dat de coöperaties willen fuseren en nauwer samenwerken op Europees niveau. Deze trend is al zichtbaar. De politici in Europa en de lidstaten moeten hier terdege rekening mee houden als ze de positie van de boeren willen versterken in de voedselketen zoals ze beweren," zei Schaber. Jackie Cahill, voorzitter van de Ierse Creamery Milk Suppliers Association(ICMSA), lid van de Ierse Vereniging van de EMB ondersteunt de argumentatie van Romuald Schaber.

"We zien een toenemende concentratie van de reeds grote verwerkende zuivelondernemingen enhandelsconcerns zonder dat de EU-Commissie zich zorgen lijkt te maken. Tegelijkertijd krijgen de producenten van levensmiddelen en de boeren geen steun bij hun inspanningen om zich te kunnenbundelen. De Commissie is kennelijk tevreden met de opmerking dat de mensen die levensmiddelenproduceren de mogelijkheid ontnomen wordt een kostendekkende prijs te bereiken, en dat de macht steeds meer bij de grote en dominante tussenpersonen in de voedselketen ligt.

De indeling van de coöperaties was ook een thema; "Vandaag de dag opereren coöperaties op internationale markten en breiden hun activiteiten uit. Leden van de coöperatie hebben vaak geen invloed meer op de bedrijfsstrategieën. Om deze reden mogen coöperaties niet als producentenorganisaties worden gezien en niet de uitzonderingspositie krijgen die de commissie voor hen op het oog heeft," zegt Sieta Van Keimpema, vice-voorzitter van de EMB.

“Deze coöperaties zijn geen producentenorganisaties maar verwerkende bedrijven die een groot belang hebben bij goedkope melk als grondstof. Producenten - of ze nu lid zijn van een coöperatie of leveren aan een particulier - moeten het recht en de mogelijkheid hebben om lid te worden van een onafhankelijke producentenorganisatie,” vervolgt Van Keimpema.

De melkproducenten uit 14 Europese landen zijn het er over eens dat er een Europees monitoringsinstituut moet komen dat waakt over de productiekosten en de prijzen van de melk en over vraag en aanbod. Dit instituut moet er op toe zien of de producentenprijzen de productiekosten dekken en dit waarborgen door bij een bepaalde melkprijs met het volume bij te sturen. Met het oog op de ongelijke posities van de producenten, verwerkers, handel en consumenten in de zuivelketen en het belang van de melkproductie voor de Europese samenleving is zo’n instituut noodzakelijk. Om in de toekomst van een duurzame melkproductie in Europa verzekerd te zijn, moeten ook vertegenwoordigers van de consumentenorganisaties zitting hebben in dit instituut.

De EMB haalde het voorbeeld van Zwitserland aan. Er is een ongecontroleerde markt die tot overproductie leidt, dit heeft een scherpe daling van de producentenprijzen tot gevolg en een toenemende opslag van overtollige boter. Van oktober 2008 tot oktober 2010 is de boerenmelkprijs met 25% gedaald. De opgeslagen hoeveelheid boter bedroeg medio februari 2011 7311 ton, dat betekent 75,5% meer danin dezelfde periode in 2008.

Een ander probleem is het steeds kleinere aandeel van de producentenprijzen in de consumentenprijs. Jackie Cahill hierover: "In Ierland was het boerenaandeel in de verkoopprijs voor melk in 1995 43%. In 2005 lag het op 36% en in 2009 is het aandeel gedaald tot 26%. Wanneer het probleem niet aangepakt wordt en de landbouwers niet een fairaandeel van de verkoopprijs krijgen, is het twijfelachtig of familiebedrijven in Europa op lange termijn nog perspectief hebben. Consumenten willen goedkoop eten en onder het mom van hen goedkope melk te verkopen, hebben de grootwinkelbedrijven de marges voor de melkveehouders gewoon opgeslokt en stunten met melk om de klant te lokken. Dit is een Europees probleem en moet op Europees niveau worden opgelost.

Deel dit topic

Reacties

arjan koumans
ejb
er zijn dus blijkbaar uit 14 landen mensen die zichzelf vertegenwordigen en wie nog meer is of niet aanwezig of niet duidelijk en die 14 personen zijn het blijkbaar met elkaar eens.

ja dit zal vast zoden aan de dijk zetten

als je wat wilt bereiken moet je een blok vormen waar beleidsmakers niet omheen kunnen nu nemen ze niet eens de moeite om de samenvatting van deze confentie te lezen en bij dat blok vormen hoort ook het weten wat de achterban is en dus bekend maken hoeveel leden je vertegenwoordigd en dit is iets wat de EMB dus bewust niet doet en iedereen weet ook waarom
cs-agrar
jij altijd met je jaloerse commentaar, hou daar toch eens mee op man.
Dit clubje wordt tenminste nog gevraagd om mee te praten in besluitvorming.
frank b
En dan zijn wij voorspelbaar?

Het zal ook best wel tegenvallen dat hun eigen clubje in eigen land de neus amper de goede kant op krijgt, een kleinere organisatie wél doorgaat en wél wordt uitgenodigd door de EU.

Zoals in elk plan zitten ook hier dingen in die wellicht anders gewenst zijn, maar het gaat iig ergens om. Inkomen krijgen én te houden. En niet om de grootste ego.
ejb
ten eerste ben ik absoluut niet jaloers.

maar de EMB en dus ook DDB leden weten maar al te best dat als je dingen gedaan wilt hebben moet je voldoende achterban hebben en daar ontbreekt het volstrekt aan.

jij schrijft dat dit clubje hiermee geef je dus toe dat ik in mijn reactie volstrekt gelijk had
verder schrijf je dat ze meepraten in de besluitvorming dan zijn ze dus ook verantwoordelijk voor huidige beleid en kun je dus moeilijk protesteren tegen je eigen beleid waarover je meegepraat en dus ook medeverandwoordelijk voor bent

snap best dat het voor jou uitermate frusterend is dat dit[melkquotum.startpagina.nl] de EMB mening is over die bijeenkomst en dat het verhaal in dat persbericht dus uitermate zwak en dus 0,0 zoden aan de dijk zet en dat het voor jou pijn doet dat je via deze topic nogmaals op gewezen word voor mij is het niet meer dan het zoveelste voorbeeld maar als de hele EMB hierachter staat verwacht ik dus dat alle leden hun lidmaatschappen bij de dieverse zuivelcooperaties opzeggen hadden ze niet in Nederland niet de mogelijkheid om dan b.v. Nijkerk of bleskesgraaf voor een prikkie te kopen .ook bewijs dat ze wel wat zeggen maar zeker niet ten uitvoer brengen

een voorbeeld voor EMB/DDB zou de huidige actie van NVV kunnen zijn want daar gaan ze vandaag samen met de leden van die andere club protesteren bij o.a. supers tegen de slechte varkensvleesprijzen.
frank b
Het begint globaal te worden, dat hebben de ''grote jongens'' hier nog niet door. (maar dat hadden de zgn leiders in het midden oosten ook niet)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/02/2011 08:33 door frank B.
anonymous_8
Mooi gezegd ejb. Ik vind ook dat de varkenshouders goed bezig zijn: eendrachtig aandacht vragen voor de penibele situatie waarin de sector al jaren verkeert. Daar kom je verder mee dan op dit prikbord alleen als roeptoeter fungeren en een cliché van jezelf zijn!
cs-agrar
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
Daar kom je verder mee dan op dit
> prikbord alleen als roeptoeter fungeren en een
> cliché van jezelf zijn!

eh, wat maakt dat jou dan?
frank b
was een zelfomschrijving, zelfkennis is een groot goed.
Farmer_
Lto toeter.
frank b
Ik heb het idee dat ejb dat niet zó bedoeld
cs-agrar
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> ten eerste ben ik absoluut niet jaloers.
>
> maar de EMB en dus ook DDB leden weten maar al te
> best dat als je dingen gedaan wilt hebben moet je
> voldoende achterban hebben en daar ontbreekt het
> volstrekt aan.
>
> jij schrijft dat dit clubje hiermee geef je dus
> toe dat ik in mijn reactie volstrekt gelijk had
> verder schrijf je dat ze meepraten in de
> besluitvorming dan zijn ze dus ook
> verantwoordelijk voor huidige beleid en kun je dus
> moeilijk protesteren tegen je eigen beleid
> waarover je meegepraat en dus ook
> medeverandwoordelijk voor bent

Ik schreef clubje ja, daarmee verwijzend naar jouw omschrijving in het voorgaande commentaar,
heeft dus niets van doen met werkelijke grote, is dus dikke lulpraat van jouw kant.

>
> een voorbeeld voor EMB/DDB zou de huidige actie
> van NVV kunnen zijn want daar gaan ze vandaag
> samen met de leden van die andere club protesteren
> bij o.a. supers tegen de slechte
> varkensvleesprijzen.

Lijkt er meer op dat NVV voorbeeld aan EMB/DDB genomen heeft, alleen hebben zij het geluk dat het varkensdeel van de andere club het een en ander wel begrijpt en daar de kar aan meetrekt ipv terugduwt zoals destijds bij de (super)acties van DDB gebeurde.
frank b
Ze leren het wel een keer, samen kom je verder
ejb
destijds had de DDB daarmee moeten beginnen dan had ook ik(of zoals je wilt zelfs ik) meegedaan.
maar toen vond men het nodig om middels melkfabriekblokkade allereerst alle niet DDB leden en ook een deel DDB leden tegen zich in het harnas te jagen om vervolgens dan met een goede actie te komen en toen was kwaad allang geschied nee de DDB kan wat dat betreft nog veel veel van NVV leren

verder volgt NVV wel zijn weg en loopt DDB als een loops hondje achter de EMBvoorzitter aan
ejb
en hier het voorbeeld van hoe het ook kan

[www.destentor.nl]
frank b
Samen kom je verder en misschien hebben sommigen nu door dat de vergadertafel niet heilig is. Blokkeren wil ook geen boer, maar soms ben je uitgeluld.

>". Willy Wolfkamp, voorman van de Sallandse afdeling NVV, zegt dat na de actie in januari - varkensboeren blokkeerden slachterijen in Nederland - veel is overlegd >tussen de boeren, slachterijen en supermarkten. "Maar het heeft niet veel zoden aan de dijk gezet. Praten om het praten, daar hebben wij geen zin in"
Wimsumar
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> en hier het voorbeeld van hoe het ook kan

Beste E.J.B.: "Hoe het ook kan''?Gelijk zoals uw afkeer van de "fabrieksblokkades"verafschuw ik een actie zoals gehouden door de N.V.V. !
G.V.D. ( niet zijnde mijn doopnamen ) Hoe kunnen ze zo stom zijn hun ongenoegen over hun opbrengstprijzen te uiten aan de kopers in hun allerbeste afzetgebied: de eigen (inlandse) thuismarkt? Als die zo slecht is, dan exporteren ze toch gewoon alle varkensvlees.
Wat een domme bargen.
ejb
Beste Wimsumar dit ben ik dus absoluut niet met je eens het zijn ze blokkeerden niets maar vroegen aandacht en plakten stickers op de foli om het vlees en actie was van korte duur.

maar dom vind ik het om je eigen fabriek stil te leggen en dan verdien je zeker niets
alhoewel eigen fabriek er stonden nogal wat niet FC leden bij de FC fabrieken maar ik wil hier niet teveel over zeggen omdat ik daar alles al over gezegd heb en de kans dan groot word dat oude discussies over gedaan worden

en daarom dus word en zal de EMB ook nooit serieus genomen worden bij de beleidsmakers die enige die ze nog serieus neemt zijn de blinde volgers van EMB/DDB die alles wat EMB zegt aanneemt voor zoete koek

ze zullen eerst moeten leren dat wil je iets bereiken zul je moeten samenwerken met anderen zodat je een achterban krijgt die nog wat voorsteld
Cornelis
Men wil in de monitoringscie ook al gaan waken over de vraag naar melk, het moet niet gekker worden. En ik neem aan dat Sieta geen lid meer is van FC.
Karsjen Tamminga
Sieta is nog steeds lid Cornelis
Cornelis
Zelfs ratten pissen niet in het eigen nest.
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Sieta is nog steeds lid Cornelis
Zo, Zo,
Cornelis
In de Arabische wereld maakt men elkaar af op dit moment omdat het voedsel te duur wordt voor de arme mensen daar, hoe kan het dan toch dat er hier mensen zijn die de productie willen beperken.
frank b
Kwestie van verdeling Cornelis. Waarom zijn die mensen daar zo arm? Veel van die landen hebben echt wel middelen, alleen het wordt beheerd door een kleine groepje, die de massa dom en arm probeert te houden, ter meerdere glorie van zichzelf. (Hé, dat heb ik al eens eerder geprikt, maar dan over een fabriek of organisatie geloof ik ) Kortom, het gebeurt overal, soms op kleinere, soms op grotere schaal.

De onvrede is niet alleen de voedselprijzen, het is wel de druppel die de mensen aanzet dictators te verdrijven, die hen onder het juk der armoede liet ploeteren. (dus wie weet valt er hier over tig jaar ook nog wel eens een bestuurtje van een fabriek of organisatie )
George
Arme mensen in een olierijk land? Dat ligt aan de dictatuur. Het kan toch niet zo zijn dat er in de landbouw niks verdient mag worden omdat anders het voedsel in arme werelddelen onbetaalbaar is? Dit is ontwikkelingshulp die alleen betaald word door de boeren. Waarom meer produceren als het niet genoeg opleverd? Om de voedselvoorziening van arme landen veilig te stellen?? Als je de boeren goed beloont is er voedsel genoeg , kijk nog maar eens naar het interview met Jim Rogers. Die weet hoe het zit!


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/02/2011 09:24 door George.
cs-agrar
Dat voedsel verhaal geloof ik niet zo erg, ze willen allemaal de leider weg hebben, dus daar komt het probleem vandaan.
daarbij, zijn er mensen dan die voedsel willen beperken, of hebben die mensen juist het idee om te zorgen dat er geen tekort is, door oa te zorgen voor continuiteit in een sector? door te zorgen dat er geen lage prijzen komen zodat er geen produktiecapaciteit uitvalt? Door de kleine buffer op te willen bouwen die pieken in vraag alsmede de aanloop naar voldoening aan de piekvraag moet kunnen opvangen?
Of door te zorgen dat betreffende landen niet eerst doodgeconcureerd worden door overproduktie van het westen, om vervolgens totaal niets meer aan zelfvoorziening te hebben als ook de produktstroom uit het westen in elkaar donderd?
Cornelis
Jij hoeft het ook niet te geloven CS. De mensen daar geven 60 tot 70% van hun geld uit aan voedsel, als dit door schaarste twee keer zo duur wordt heb je een probleem. Wij in het rijke westen kennen dat probleem niet omdat hier maar 10 tot 15% uitgegeven wordt voor voedsel. Dat het systeem van stelende leiders opgelost moet worden is helder, echter ook wij hebben met stelende instanties te maken, die als je niet goed luistert je toko verkopen.
spotmelker
Cornelis Schreef:
-------------------------------------------------------
> echter ook wij hebben met stelende
> instanties te maken, die als je niet goed luistert
> je toko verkopen.

Als ik begrijp wie je hier bedoelt moet je je niet laten bestelen
George
Dus jij wilt graag voor weinig veel melken om problemen te voorkomen in Midden Oosten en andere arme landen ?
frank b
Snik, wat een goedheid
George
Ja ongelooflijk , armoede lijden om ver weg armoede te voorkomen. Kun je zien dat boeren goede mensen zijn voor de mensen ver weg tenminste.
frank b
Cornelis
Als je vandaag de dag een beetje oplet kun je veel geld verdienen met koeien melken George.
George
Ja dat mag toch ook wel.
Cornelis
Ja hoor dat mag zeker, alleen blijf ik erbij dat we hier geremd worden om voedsel te produceren terwijl er elders tekort is of alleen tegen hoge prijzen.
George
Nogmaals als je de boeren beloond zijn er geen tekorten , maar om nou veel te gaan melken om de voedselprijzen omlaag te brengen kan ik niet volgen. Laat er maar genoeg zijn maar dan wel tegen erg fatsoenlijke prijzen voor de boer welteverstaan. Wij als boeren zijn niet (alleen) verantwoordelijk voor de arme werelddelen.
Cornelis
Boeren zijn de laatste 20 jaar slecht beloond ja en die rekening gaat komen. Er zijn 3 landen die tegen het quotumplafond aanlopen, dus om nu te zeggen we gaan veel melken gaat me te ver. En nee wij hoeven de hele wereld niet te voedden, maar zo hier en daar wat minder egoisme kan geen kwaad.
George
Aha over je eerste zin zijn we het dus eens.
Cornelis
Ja helemaal, hoewel we in de EU toch redelijk beschermd zijn geweest door interventie ed.
anonymous_42
was Harm Holman daar ook aanwezig? die is daar geloofikook lid van .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , ierland , europa , emb , arla-foods , melkproductie , melkveehouders , boter , arla , zwitserland , europees , melkproducenten , coöperatie , zuivelketen , sieta , zuivelmarkt , samenwerken en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1