Alles wijst erop dat landbouwminister Schouten niet terugkeert als landbouwminister.

Formeel is er nog geen besluit genomen, maar alles wijst erop dat demissionair landbouwminister Carola Schouten niet terugkeert als landbouwminister in het nieuwe kabinet. Goed ingevoerde Haagse bronnen spreken haar vertrek als landbouwminister niet tegen.

Deel dit topic

Reacties

+6
Twentsch Land
De vraag blijft hoeveel bijdrage echt van haar zelf was en hoeveel opgelegd. Koffie dik kijken blijft het want ondanks ik Min Schouten geen hoog cijfer kan geven blijft de vraag hoe het nu was geweest als een ander haar ambt had gediend.......dat ze niet terug wil op deze post kan in goed begrijpen en kan haar daar alleen maar gelijk in geven.
+1
slagakker
@Twentsch Land Schouten is in een hoek gedrukt door mileu groeperingen en door onenigheid in de sector. Ze kon het nergens meer goed doen. Ieder ging voor zijn eigen hachje. Goed voorbeeld is clubje GRONDIG die overal scheit aan hadden en puur aan zichzelf dachten, daar hebben wij 8.3% voor in mogen leveren. Maar die hoor je niet meer. Denk oprecht dat Schouten het goed voor had met de sector. Houdt je hart maar vast maar ik denk dat D33 die post gaat krijgen en ik weet nog dat we Brinkhorst hadden, die ging er met de botte bijl door heen. Als de Groot het wordt ben ik bang voor hetzelfde verhaal. Ik wens Carola Schouten het allerbeste toe en hoop dat ze een betere post krijgt dan dat ze nu heeft.
cornelissen
Quote Reactie van @slagakker:
Goed voorbeeld is clubje GRONDIG die overal scheit aan hadden en puur aan zichzelf dachten, daar hebben wij 8.3% voor in mogen leveren.

Ik meende ,dat ze helemaal geen fosfaatrechten voor grondgebonden veehouderij wilden hebben en dit er uiteindelijk geen korting uitgekomen is.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
geen fosfaatrechten voor grondgebonden veehouderij

Kun je meteen zien wat voor een fantasieclubje het is.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Kun je meteen zien wat voor een fantasieclubje het is.

Maar je kunt toch ook niet uitleggen dat ik voor eigen grond geen mest mag produceren, maar alleen aanvoeren, wie zijn probleem is het dat diegene geen afzet heeft?
Ik mag wel 1000 schapen houden, maar niet 1 extra koe.

Maar goed, het is net de formule 1, we zijn nog niet bij de finish, de kaarten worden opnieuw geschud en het spelletje begint nu zonder derogatie overnieuw. Intensief bedrijf hoeft relatief het minst extra af te voeren, maar de prijs per kuub zal wel weer flink gaan stijgen. Voer is momenteel vreselijk duur en op soya mais melken is financieel ook niet interessant en uiteindelijk hebben we fosfaatrechten, nieuwe nitraatrichtlijn zonder derogatie. 3 flinke klappen wat de volgende saneringsronde wordt.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
op soya mais melken is financieel ook niet interessant

Dat kon nog wel eens meevallen. Volgens mij kan er bij mais behoorlijk wat raap en van een hectare mais kun je nogal wat liters melken.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
je kunt toch ook niet uitleggen dat ik voor eigen grond geen mest mag produceren

Dat mag je wel. Het is gewoon een gebruikelijke keuze geweest voor een beperking van aantal dieren. Ik kan het niet mooier maken.
+2
Noorderling
@pieta omdat er grondloos werd gemolken, mest verwerking en export heeft het hele probleem in het zadel geholpen.

Men kiest er voor problemen en oorzaken niet structureel aan te passen, maar telkens met lapwerk alles in stand te houden. 3/4 melkveehouders is ondertussen afhankel3van derogatie en daar zitten we als een stel verslaafden te smeken om een nieuw shot.

Het had van mij in 2016 wel zonder derogatie gemogen. Als het toch met het botte mes moet, nu is eerst de ene categorie gemangeld en nu is de andere zijde aan de beurt en hebben we 3x niks.

Fosfaat kun je nu cashen, maar bijna iedereen zou beter afgeweest zijn met schaarser grond en belastingvrije waardestijging.
+2
pieta
@Noorderling Jij stapt te makkelijk over de oude situatie heen vanuit je zetel waar veel grond bij hoort. Het land bestaat uit meer delen als het Noorden. Ik kom van een boerderij met een 60 koeien en amper 20 ha grond. Een streek waar echt iedereen aan de grond trekt. Uitgebouwd naar 100 koeien met pijn en moeite en daar meen jij even zo een streep door te mogen zetten. Ik ben oprecht blij dat dat niet gebeurd is. Daarmee wil ik niet alles goed praten wat er gebeurd is. Maar tegen de ene gaan zeggen lever jij je koeien maar in want we hebben een ander die grond heeft die mag nu de koeien gaan houden dat is gelukkig niet gebeurd. Niets mis met productierechten.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Ik kom van een boerderij met een 60 koeien en amper 20 ha grond. Een streek waar echt iedereen aan de grond trekt.

Maar dat moest van niemand, men deed onderzoek bij hoeveel kuub mest mais nog kon overleven. Later kreeg men in de gaten hoe minas werkt. Ook dat zijn keuzes die nu keihard als boemerang terug komen na een generatie goed geboert te kunnen hebben.
Mestkalveren, mestvarkens, de naam komt ergens vandaan. Klapzand opwaarderen met externe input van krachtvoer. Dat is helaas helemaal doorgeslagen geweest. Intensiveren was een keuze, net als verdubbelen met dichte portemonnee naar het noorden of juist niet. Met 5 koeien per hectare kun je je wel afvragen of je je koeien wel op de juiste plaats op deze aardbol aan het houden bent, of dat dat ergens anders niet geschikter geweest zou zijn. Als intensieve boer in een akkerbouwgebied is geen probleem. Maar wat er in de peel kon, is ook niet te verdedigen.

Zo makkelijk zit het hier met grond niet. Waar aardappelen willen groeien zit bouwland langs de hele kuststrook inmiddels op 100.000euro per hectare met uitschieters nog ver daar boven. Daar lopen ook genoeg boeren aan te trekken.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
inmiddels

Juist ja. Inmiddels. Wij hebben overigens nooit een ruwvoerprobleem gehad. Wij gebruikten grond van een grondverzetbedrijf, een varkensboer en een tante van me. Daarmee hadden we al ons ruwvoer in eigen teelt indertijd. Maar ja, die grond had je niet op naam.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Daarmee hadden we al ons ruwvoer in eigen teelt indertijd.

Met genoeg krachtvoer en bijproducten lost een ruwvoerprobleem zich ook wel op.
En met minas kun je ook wel zoveel bemesten dat dat het gras ook geen kans had geel te worden.
Je kunt problemen oplossen, problemen voorkomen of ontlopen. Voor velen was voorkomen beter geweest, al is het niet uit zelfbescherming. Derogatie, een uitzondering werd als standaard niveau ingecalculeerd, rationeel terecht, alleen hebben we te doen met de politiek.

Wat voor regelbrij hebben we ondertussen wel niet opgetuigd, met uiteindelijk als doel derogatie te hebben die we straks ook kwijt zijn. Alles is ontspoort doordat grond en dieren geen koppeling kende, zowel intensief als melkvee, en dat hoeft niet op individueel niveau maar wel op regionaal niveau.
Dan kun je elkaar nog beter alles los laten en elkaar economisch kapot melken of alles strak reguleren. Alles daar tussen in is gedoemd te mislukken, net als melkquotum zonder marktbescherming en interventie, daar zijn we terecht ook vanaf. Een tussenweg kent alleen maar verliezers, zo ook fosfaatrechten een keuze is, maar niet structureel de beste, dus gaan we tot 2028 pappen en nat houden en komen we tzt weer tot een waardeloos compromis.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Met genoeg krachtvoer en bijproducten lost een ruwvoerprobleem zich ook wel op.

Wat een vooringenomenheid.
Noorderling
@pieta
valt mee, maar grenzen worden ook ongemerkt na verloop van tijd verlegd. Wat is normaal en wat vind je normaal?
Er is zoveel geroepen, bij 100.000euro per ha verkoop ik mijn grond, voor 200euro per kilo fosfaat stop ik er mee. Ik teel voldoende eigen ruwvoer, grondgebondenheid heeft ieder zijn definitie van.
Wat is normaal, weidegang in Nederland en New zeeland is ook totaal iets verschillends.

Geloof wel dat je genoeg ruwvoer teelde, maar sommige normen of grenzen hadden in een andere tijd een andere waarde of invulling en toen zaten we ook te trappen tegen regels die we nu al lang geaccepteerd hebben.
Beetje bij beetje wordt alles geslikt, terwijl als we in 2010 de deal van alle shit van afgelopen 10 jaar moesten tekenen 95% afgehaakt was, en toch zijn we nog boer doordat het gedoseerd komt. Zo vervagen grenzen en schuiven ze op. Alleen cijfers kun je vergelijken.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Alles is ontspoort doordat grond en dieren geen koppeling kende, zowel intensief als melkvee, en dat hoeft niet op individueel niveau maar wel op regionaal niveau.

Dat een blijvende koppeling heel lang geleden wellicht beter was geweest zou kunnen. Weten doen we dat niet. Daarvoor moet je het eerst meemaken. Dat er nooit gestuurd is op meer richting grondgebondenheid vind ik wel jammer. Had best gekund. Ken eerst iedereen zijn bestaande recht toe en ga van daaruit het regelen. Niet wat sommige grondgebonden boeren wouden. Ik heb de grond en zie maar bij wie je de koeien afpakt zolang ik ze maar houden mag.
Boerbakje
@slagakker Dat is niet helemaal waar.
Als generiek was gekort hadden we even goed een korting gehad alleen wat lager.
Je moet het niet erger maken dan het is.
slagakker
@Boerbakje Ja zo ken ik er nog wel 1. Heel simpel ik heb 8.3% ingeleverd en andere helemaal niks.
Boerbakje
@slagakker anders was de korting dacht ik iets van 5,3 % geweest
ik vindt dat bio meer onrecht is aan gedaan dan de veehouders die niet grond gebonden waren.
Albert Altena
Van Boswijk solliciteert ook voor de functie
Realisme
@Albert Altena alsjeblieft niet. Praat iedereen naar de mond en heeft ze mond vol van historische citaten die er vooral op neer komen: neem nooit verantwoordelijkheid maar probeer het gewoon opnieuw.
Vind het wonderbaarlijk knap hoe de politiek het voor elkaar krijgt de ene na de andere crisis te creëren en dat er nauwelijks tegengeluid is in de maatschappij. Woningtekort, energie/gastekort, immigrantenoverschot en dan laat ik de pandemie maar even buiten schot.
diekman
Godzijdank
+3
Twentsch Land
Voorzichtig ..... je weet nog niet wat er voor terug komt 😉

@diekman
+2
Wouter Verhoef
Op BNR hadden de politieke verslaggevers Thomas van Groningen en Sophie van Leeuwen het er vorige week al over dat Schouten niet terugkeert op Landbouw maar dat haar partij de Christen Unie op drammerige wijze het Ministerie van Sociale Zaken claimde om Schouten daar minister te maken.
Bij de vorige kabinetsformatie was dat ook al hun wens. Landbouw was voor Schouten toen al 2e keus.
Ook werd door beiden gemeld dat de nieuwe minister van Landbouw de transitie gaat doen van de landbouw en dat er weer een staatssecretaris komt voor de overige zaken.
+1
Boerbakje
Ze houdt haar woord.
Op het Malieveld. " Zolang ik minister ben gaat dit niet gebeuren"
+1
robbies
@Boerbakje net zoals Geurts daar wat voor de bühne stond te lullen in de wetenschap dat hij toch niet terugkeerde op landbouw
Boerbakje
@robbies Of hij dat toen zelf al helder had is lastig te zeggen.
Ze houden in ieder geval hun woord.
hans1980
Nu tjeerd
George
Bye bye
Kars
Op naar het volgende stuk verdriet.
+5
Noordoost
Maakt niet uit wie er voor terug komt.
De top ambtenaren die maken het beleid en minister mag het uitvoeren,
en doet hij of zij dat niet goed dan wordt die persoon er verantwoordelijk voor gehouden.
Ambtenaren blijven buiten schot.
Boerbakje
@Noordoost Juist! Het kan zelfs zover gaan dat als er echt wrijving is tussen de ambtenaren en de minister dat deze door het niet goed informeren door de ambtenaren in de tweede kamer voor de bus terecht komt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN