Sleufsiloelementen

Beste allemaal,

ik overweeg om komend voorjaar de sleufsilo's uit te breiden, nu is mijn vraag of iemand al meer dan 20 jaar elementen heeft staan die nog goed zijn en waar in de hoeken nog geen beton rot is en de wapening ook nog goed is. Anders kan ik nl. beter muren storten. Nadeel van storten is gewoon dat bij uitbreiding je niks kunt verplaatsen. Kostentechnisch maak het niet zo heel veel verschil.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Boerbiet: Altijd elementen kopen! Het grote nadeel van "ter plaatse gestort" is dat nooit die betonkwaliteit gehaald kan worden die fabrieksmatig wel mogelijk is.
jvt
Storten heeft daarintegen nooit problemen met de aansluiting tussen elementen en vloer. Verder blijft gestort altijd strak, en staan elementen nogal eens niet meer kaarsrecht na enige jaren. Zie wel nogal eens bosch silo's van meer dan 10 jaar oud waar geen betonrot te signaleren is. 20 jaar terug werden de meeste silo's meestal nog gestort of evt. gemetseld, je zult nog niet zoveel elementensilo's vinden van die leeftijd.
pipo2
heb een silo staan uit 1979 wanden zgan. wel altijd plastic langs de zijkant. de wanden zijn geplaatst tegen driehoek-bokjes met als ondersteuning een aarden wal. de vloer/straat van deze (mais)silo is wel aan vervanging toe. ik weet niet van welke fabriekant deze wanden zijn want het is "van voor mijn tijd".
valtradriver
Boschbeton maakt al meer dan 30 jaar sleufsiloelementen volgens de site en ik weet er één die er toch wel 20 + jaar staat,altijd mais in en waar de voetplaat best wat ruw is maar verder nog perfect is!
Op één of andere manier lijken het toch de mercedessen onder de silowanden te zijn,ook qua prijs! (of dat nog zo is weet ik niet)
Of gewoon verdiepingsvloeren/kanaalplaten kopen (schijnen nieuw net zo duur te zijn dan 2e keus ) komen ook nog aardig kosten bij H profielen etc. en dat moet dan ook echt wel veel goedkoper,die elementen kijk/werk je elke dag met plezier naar
cs-agrar
je moet er bij storten dan wel goed op letten dat je geen zgn"grindnesten" op de rand vloer-muur hebt, anders begint daar toch echt de rot, niet alleen van het beton, maar ook van opgeslagen product.
Bosch wanden zijn zwaar gebouwd en van goede kwaliteit, zeer fijn beton. denk dat als je beton minimaal 20jr goed wilt houden, dus ook niet ruw worden, je gewoon een coating moet overwegen. Dit geld voor gestort nog meer als voor de elementen.
brabo
altijd kiezen voor elementen.
Voor de vloer is het vervolgens het beste om er gelijk een asfaltvloer overheen te storten en langs de muren hang je oud plastic dus slijtage aan het element is dan 0,0
jansen2
stapelblokken
kan je verzetten
en omdraaien als ze aantasten
euroknaller
Volgens mij kunnen de Bosch beton elementen wel 20 jaar mee.

Je kan ook overwegen om met zogenaamde binnenkleden te werken (m.a.w. plastic tegen de binnenwand en deze na het kuilen over de kuil heen vouwen) dan is de kans op aantasting van de wand 0 komma zero.

Nog een optie die hier nog niet genoemd is is zogenaamde "asfaltverf" op de betonelementen/ gestorte muren smeren. Dan krijgen zuren geen vat op het beton. Ik heb het gezien in Oost Duitsland in de buurt van Rostock en daar was het echt het behoud van de silo's uit communistische tijden. Weet zo niet wat voor merk verf dat was, hoe het heet en of het in Nederland verkrijgbaar is.
anonymous_779
Betreft de aantasting van beton is granietbeton naar mijn mening altijd nog het beste. Dit soort beton vreet nauwelijks aan!!! (dit soort beton gebruiken ze toch ook bij de spoorwegovergangen???)

Zover ik weet na contact te hebben gehad met Dam Beton zijn die vliegveldplaten ook van dit soort beton gemaakt. Zover ik weet hebben verschillende boeren in friesland deze platen als silowand in combinatie met stalen balken. Prijstechnisch is dit nog een behoorlijk stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een keerwand met steunbeer of een keerwand met hak die ook zonder grond kunnen worden belast.

Hoe je het ook wendt of keert het kost altijd eurie's. Als je bijvoorbeeld bij dam op het terrein rondloopt wil je niet weten hoeveel spul zowel nieuw als gebruikt daar staat. Zelfs kanaalplaten of huizebouwplaten worden ook gebruikt voor silowand. Een nieuwe "Mercedes" is mooi maar met een Ford kom je erook.

En als je binnenkleden gebruikt is het systeem met stalen balken zo raar nog niet en een goed loonbedrijf met het juiste materiaal heeft dit in de kortste keren opgebouwd denk ik.
valtradriver
Boer wapse,maar hoeveel % zal dat uituindelijk goedkoper zijn? ,je "krijg" bij elementen er tenslotte ook al een meter (?) vloerplaat bij!
Heb even een Ford Modeo en een Mercedes C van beide 204 pk naast elkaar gezet en dan is de Ford 22% goedkoper,kan best een goed vergelijk zijn
Lees verder dat bosch C53/65 beton gebruikt.
cs-agrar
Dat was bij die oost-duitse silo's ook wel nodig, een gat boren van rond6 kon je met je platte schroevendraaier nog wel redden in dat beton. Waarschijnlijk kan je dezelfde lak als daar gebruikt ook niet vinden, daar deze toendertijd gerust wel stoffen bevatte die niet helemaal goed waren voor het een en ander.Silolak zoals genoemd door ongeschoren circuskind komt dan het meest in de buurt denk ik.
@ Euroknaller vlgns mij bedoel je debitumen silolak van touwen en is in ned gewoon verkrijgbaar.
anonymous_100
Waarschijnlijk bedoelt hij die niet maar lijkt het er wel op
sil
Wil je voor kwaliteit gaan dan zul je toch bij elementen terechtkomen.
Ik heb hier mijn eigen bekistingsmateriaal voor wanden ( putten en sleufsilo, en muren stal ) maar moet bekennen dat je nooit!!!! de kwaliteit van de elementen haalt.
Daarom ook altijd een strook plastic tussen muur en mais.
Wimsumar
Sil Schreef:
-------------------------------------------------------
>maar
> moet bekennen dat je nooit!!!! de kwaliteit van de
> elementen haalt.

Beste Sil e.a.: Ter verduidelijking: Dit omdat je met terplaatse gestorte beton altijd "vloeibeton''krijgt aangeleverd. ( 😞 te) waterig, om het te kunnen verwerken) . In een 'betonfabriek' kan met véél drogere mortel worden gewerkt door de betere tril-/verdichtingsmogelijkheden die daar toegepast worden.
Vloeibeton, uit een mixerauto, bevat veel meer vocht dan voor de uitharding van beton nodig is. Dit water verdampt uiteindelijk uit de beton waardoor de beton poreus wordt ( = kwaliteitsverslechtering)
boerbiet
Als ik alles zo lees denk ik toch dat het elementen van Bosch worden. De concurrentie bied nagenoeg hetzelfde aan, maar wat ik ook belangrijk vind is dat bosch de tonnen aslast op 0 cm afstand tot de rand erbij zet. Onder andere concurrent Vanbockrijck beton geeft een aslast aan op 30 cm van de rand, hier kun je niks mee. Verder heeft bosch zag ik een hogere betonkwaliteit, iets wat je toch niet moet vergeten denk ik.
pieta
boerbiet Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als ik alles zo lees denk ik toch dat het
> elementen van Bosch worden. De concurrentie bied
> nagenoeg hetzelfde aan, maar wat ik ook belangrijk
> vind is dat bosch de tonnen aslast op 0 cm afstand
> tot de rand erbij zet. Onder andere concurrent
> Vanbockrijck beton geeft een aslast aan op 30 cm
> van de rand, hier kun je niks mee. Verder heeft
> bosch zag ik een hogere betonkwaliteit, iets wat
> je toch niet moet vergeten denk ik.

Wellicht is dan sim iets voor jou. Maakt volgens mij dezelfde als Bosch maar dan 2 cm dikker. Volgens mij is het www.simbeton.nl, het is gevestigd in Markelo. Heeft bij mij twee silo gemaakt. Netjes werk en goede afwerking. Silo's zijn dit jaar in gebruik genomen.
boerbiet
Dit zijn de elementen van Vanbockrijck beton, alleen een andere leverancier. Hier ben ik al over na aan het denken, maar hun leveren voor ongeveer dezelfde prijs, met een lagere betonkwalitei als Bosch.Verder geven hun zoals eerder beschreven een aslast vanaf 30 cm van de wand op.
anonymous_106
boerbiet

ik wil je niet van je voornemen afhalen
maar hier in de buurt doen we het veel met kanaalplaten
en chauffeur verkoopt die dingen maar ook de loonwerker handelt erin en zet ze ook rechtop met stalen balken
hier kun je zand achterdoen al zie ik ze ook met maar half zand
deze vorm van sleufsilo maken kostte mij ongeveer 20 euro per meter bij een wand van 1.2 meter hoog

wij hebben zelf alle kuilplaten omgevormd met kanaalplaten tot sleufsilo's maar dan aan elkaar gestort
tevens hebben wij daar een afwateringssysteem in gemaakt zodat er geen water op de plaat blijft staan
als je meer info wilt hebben kom maar langs of bel me maar
ik woon onder hoogeveen in de buurt van alteveer/kerkenveld

kalm an klaas
valtradriver
Klaas zegt: "ongeveer 20 euro per meter bij een wand van 1.2 meter hoog" ja dat word wel interresant,wat kosten de bosch wanden anno 2010?
Volgens mij heb ik ooit al eens f 125 /mtr betaald voor mestopslag.
boerbiet
Bij 2 meter hoog, € 137.50 per strekkende meter, dit zijn dan L wanden met 10 ton aslast op 2 meter. Hier zit nogal eens verschil in
antje
let op bij elementen voor water intreeding door de naden zorg voor voldoende water afvoer of drainage slang naast de silo op onderkant vloer .
heb dit laatste zelf ook
anonymous_106
ja dat is iets wat ik ook aanraden zou
mijn broer heeft het ook gedaan om het water tussen de platen af te voeren
maar als je de bovenkant van het zand tussen de wanden op afschot legt kom je ook al een eind in de richting

kalm an klaas
boerbiet
heb net gebeld met dambeton over die vliegveldplaten van 6 meter lang. Kosten in Zuid Limburg 75 euro per strekkende meter 1.80 meter hoog incl. balken
anonymous_258
Wat is goedkoop
Als je zegt dat de L-wand (200cm) van Bosch 137,50 kost met een voetplaat van 100cm
komt dit op 200cm+100cm=300cm.
137,50 euro gedeeld door 3 meter=45,83 euro per meter

Vliegveldplaten komen volgens mij op 75 euro gedeeld door 1,8m=41,66 euro per meter

Zoals zovaak zou in dit gevalde duurste (Bosch) nog weleens de goedkoopste kunnen zijn
boerbiet
Je hebt helemaal gelijk, dit had ik ook al geconcludeerd. Begin januari zou farmers 4 all met nieuwe betonprodukten op de site komen. Dag heb je meestal het transport gratis bij een volle vracht. Alleen natuurlijk de kwaliteit in het oog houden. Via hun heb ik al meerdere vrachten betonplaten gekregen en dan ben je een stuk voordeliger uit. Het is helaas zo dat een boer nauwelijks korting krijgt ten opzichte van handelsondernemingen. Wat ook opvalt is dat een goedkope leverancier zoals Geurs veel voor transport rekent terwijl de transporteur meestal ook een vracht terug heeft. Maar goed, ik heb ook een andere transportonderneming gevraagd en ik weet uit ervaring dat hier nog mee te verdienen valt.
anonymous_779
Dit is maar net welke kant je uit rekent. De vloer in dit geval is veel te duur, er zijn veel goedkopere industrieplaten of zelfs misschien die vliegveldplaten wel.
Dus als ik het uitreken

vliegveldplaten kosten € 75,- per meter (afmeting 6x2m) eventueel in combinatie met een betonplaat van een +/- 25,- m2

als je dit dan berekend 200cm+100cm=300cm

100,- euro gedeeld door 3 meter is dan 33,33 euro per meter

dan wordt Bosch weer duur
anonymous_258
Zet hier de kwaliteit/levensduur van Bosch tegenover,en het gemak waarmee deze geplaats kunnen worden dan denk ik dat Bosch mijns inziens toch goedkoper.
Zie regelmatig van die zelf ontworpen sleufsilos waarvan ik zeker weet dat die er over 10 jaar niet meer staan.
Dus als je dan ook nog even de aanschafprijs deelt door de levensduur dan lijkt mij dit wel duidelijk
cs-agrar
dat is wel zo, verkijk je niet op het plaatsen. Die wanden van bosch worden zo vanaf de wagen geplaatst, gaat snel en netjes. Die vliegveldplaten heb je metde steunbalken erbij, veel meer werk aan lijkt mij en je moet er nog mechanisatie voor inhuren ook.
anonymous_258
Hoe breed is de voetplaat binnenwerks?
boerbiet
tussen de meter en 1.20 variënd van fabrikant. Geurs beton is idd. zeer goed in prijs alleen jammer van hoge transportkosten. Zit het verste weg.
tukker12
Betonelementen van Geurs Beton uit Hengevelde zijn kwalitatief minstens even goed dan die van Bosch beton, maar wel wat goedkoper.
Sim elementen zijn nogal eens wisselend van kwaliteit zegt men hier in de omgeving
boerbiet
Van de week de eerste vrachtwagen van Geurs gekregen, zeer goed afgewerkte elementen tegen een scherpe prijs,
bedankt voor de tip!
Jannus
heb hier sleufsilo wanden van dik 15 jaar en met plastic tegen de wanden na tal van jaren bijna ongeschonden met mais en kuil erin,ik heb ze toen van Buiterbeton (bestaat dat nog??) enheb ze zelf geplaatst en staan ook nog kaarsrecht.Nadeel vind ik de hoogte die met 170 cm me net te krap is en overweeg door uitbreiding om megablokken te nemen omdat het flexibeler is in gebruik en je maatvoering kunt aanpassen.

Buur van me heeft vloerplaten genomen omdat het goedkoop was maar heeft me al eens gezegd er berouw van te hebben omdat hij ze met de shovel ook al flink beschadigd heeft en eigenlijk vervangen moeten worden,zelf kijk ik naar kwaliteit want ik wil iets goed setten en er jaren mee werken
jepeke
Wie heeft er sleufsiloelementen staan van Zwaagstra beton BV uit Hoogeveen
.En wat zijn jullie bevindingen.

grt Jepeke
+1
ricardo
Heb geen ervaring met sleufsilo elementenvan zwaagstra wel met hun vloerplaten, wij noemen ze koekjes ! zo makkelijk breken ze soms is goedkoop duurkoop koop nu liever gebruikte merk platen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
27