Coloquick

Is er ook iemand van de prikkers die ervaring heeft met het coloquick systeem. Onder de Nederlandse prikkers zal dit waarschijnlijk niet zo zijn, maar het systeem moet in Denemarken al aardig verkocht zijn.
Het is een systeem om de nuchtere kalveren de eerst keer van 4 liter biest te voorzien.
De eerste melk van een nieuwmelkte koe wordt eerst getest of de biest goed is. dan wordt het in zakken die in een soort kratten zitten getapt, deze wordt vervolgens ingevroren. Wordt er een kalf geboren dan haal je een krat uit de vriezer stopt deze in een verwarmingsapparaat en met 15 a 20 minuten heb je 4 liter biest die op temperatuur is om het pasgeboren kalf te verstrekken.

ColoQuick

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Jan W: Allemachtig, wat omslachtig, en dat ( ColoQuick) noemt zich "Dutch Sense". Okee een noodrantsoen biest in de vriezer voor het enkele geval dat de koe , om wat voor reden dan ook, geen biest heeft is wat voor te zeggen maar in alle andere gevallen kan versgemolken biest van de koe aan het kalf gegeven worden.

P.S.: De kleur van de kratjes in de koelkast is niet verkeerd.
paul1
4 liter in 1 keer ?wordt er ook electrolyt bij geleverd ?
Wimsumar
Beste Paul: Nee, als je wilt, dan krijg je er 4 liter biest in ( en goed ook nog.). Trouwens op de video op de Colo-website lijkt het of er een straal (witte) diarree uit een kalfje komt ( op 2 minuut 38, in het midden van het hok).
anonymous_106
nou wim dan heb je betere ogen dan mij
ik heb het even nagekeken en ik kan niks anders zien dan een kalf met de staart af
lijkt me op het oog niet goed als een kalf zo lang met de staart af staat maar zie geen witte straal

kalm an klaas
anonymous_106
het lijkt me een heel mooi systeem met een nette benadering van het werken met plakkerige biest

maar als het goed gaat op het bedrijf, gaat het met dit produkt dan beter
denk het zeer zeker niet
een probleem bedrijf kan niet al zijn problemen oplossen met het voeren van 4 liter biest
meestal zijn er meerdere oorzaken en die vinden lang niet allemaal hun oplossing in 4 liter biest voeren

trouwens vind ik die 4 liter biest teveel
in de natuur drinkt het kalf ongeveer een halve tot 1 liter bij de koe en gaat zich dan verstoppen
binnen een uur of 3-4 komt het weer terug voor de volgende voeding
hier krijgen de kalfjes zoveel melk als ze willen drinken met een max van 2,5 liter, kleintjes minder
dit pas als de koe gemolken is en dat bevalt prima, wel zo hoe jonger ze zijn in uren hoe meer er de eerste keer krijgen met de fles
op deze manier hebben ze de tweede keer ook nog zin in drinken en krijgen ze elke keer weer een nieuwe verse portie melk binnen
je kunt een kalf eerder dood voeren dan verhongeren

het is weer een produkt wat op het gevoel van de boer die in de problemen zit inspeelt en zo geld uit de zakken klopt
een produkt zoals die van wennemars die het op de natuurlijke manier benadert zie ik dan meer in

maar de beste manier om kalfjes groot te krijgen is om de koe een gezonde droogstand te laten doormaken
ben afgelopen najaar begonnen met een andere droogstand management en heb nu nog minder problemen met de opfok
terwijl wij er toch bijna 20 vaarskalfjes kregen binnen 3 maanden wat hier een stevige bezetting betekent van de hokken

kalm an klaas
casev
paul Schreef:
-------------------------------------------------------
> 4 liter in 1 keer ?wordt er ook electrolyt bij
> geleverd ?

Er werd mij onlangsop `n``staldag``,verteld datdit niet erg is.Omdat er nog geenbacterienin de pens zitten,en biest verdersteriel is,gaan zevan die 1edagbiestnog niet aan de schijt.
paul1
Casev Schreef:
-------------------------------------------------------
> paul Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > 4 liter in 1 keer ?wordt er ook electrolyt
> bij
> > geleverd ?
>
>
> Er werd mij onlangsop `n``staldag``,verteld
> datdit niet erg is.Omdat er nog geen
> bacterienin de pens zitten,en biest verder
> steriel is,gaan zevan die 1edagbiestnog
> niet aan de schijt.

waarom dan eigenlijk niet gelijk 10 liter erin plonzen?
jvt
als een kalf wil zuipen, krijgt hij van mij vaak genoeg 5 l binnen uur naar geboorte. Stuk prettiger als een die veel te weinig wil drinken, als je deze niet via sonde geeft, zijn dit de eerste die aan de diaree gaan, die met de 5 l nooit..
jan w
De veearts hier gaat ook voor 4 liter en dan zo snel moegelijk na het afkalven. Als je maar een halve liter of een liter erin krijgt kun je het kalf beter niks geven is de remedie.
Het is een systeem waar je mee moet leren werken. Dus het eigenlijk dat je via een vast protocol gaat werken. Kalf geboren, eerst de biest in de opwarmer kalf opruimen, biest warm en dan de biest verstrekken,
jan w
Mijn vrouw was en is er nog zeer skeptisch over, zij vindt het een veels te duur systeem.
Heb het toch aangeschaft, dit op voorwaarde en dat garandeert coloquick ook dat je het systeem, mocht het niet bevallen of niet inpasbaar zijn binnen het bedrijf om het binnen een jaar weer terug te doen en je het aanschafbedrag weer retour ontvangt minus de gebruikte zakken.
frank b
Dan heb je in elk geval vertrouwen in je gemaakte produkt

Enne, bevalt 't?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/02/2011 16:13 door frank B.
anonymous_257
Duur, weet niet wat het kost, maar als je die met dat stofke er ook bij krijgt is het niet gouw te duur
adrie
Das een Deense, die praat niet zoveel Hollands.
anonymous_8
Je hoeft toch niet altijd te praten...
jan w
Volgens zeggen zouden er inmiddels een 500 bedrijven in Denemarken mee werken. Weet jij daar meer van, of heb je er wel eens van gehoord.
adrie
Mijn Deense buurman heeft nu al een aantal maanden, maar heb het daar laatste tijd niet met hem over gehad.
Of 500 Deense bedrijven er mee werken, weet ik niet, maar als je meer wilt weten, moet je even met Calvex bellen +45 97537333 , ze zullen vast wel Engels kunnen spreken.
[www.coloquick.dk]
ejb
alleen als je para op je bedrijf hebt kan het niet of je moet extra bijhouden welk kalf van welke koe biest heeft gahad.

onze dap heeft het in denemarken gezien goed voor kalf minder goed voor imago
anonymous_359
Wat kost het zo ongeveer dan? Het ziet er wel strak uit en ik ga een pink die net afgekalfd heeft niet benaderen met de standalone melker, ik vind een buis ertussen altijd wel prettig de 1 e keer met melken
jan w
Dit buiten het systeem om, Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het verstrekken van 4 liter biest i.p.v. 2 liter dit later bij de vaarzen een productie-stijging opleverd van 950 kg bij de vaarzenen 650 kg bij 2e kalfs.
Dus dan zou een goede biestvertrekking toch lonend zijn.
anonymous_8
Een goede biestverstrekking is beslist lonend. Had jij daar twijfels over dan?
Wimsumar
Beste Jan W.: Dat Amerikaanse onderzoek, dat gelooft u toch zeker zelf ook niet?
jan w
De helft zou ook al mooi zijn Wim,

Over het algemeen hebben we niet veel problemen, maar ik probeer altijd te zoeken of het nog beter kan. Zo ook de biestverstrekking, met in het achterhoofd dat het antibiotica verbruik nog meer proberen te verminderen.
Vorig jaar kwamen we uit op 10 cent per 100 kgmelk, alleen voor antibiotica middelen. Dus geen pijnstillers en hormonen enzo. Dus wat dat betreft hoeft hier het gebruik niet veel lager.
Wimsumar
Beste Jan W.: Het is een ieder wel bekend dat 'beter ontwikkelde ' vaarzen ( hoger gewicht bij afkalven) produktiever zijn. Toch, de "geitachtige'' Jersey's,blijken uiteindelijk vaak de beste financiële resultaten te geven.
jan w
Beste Wim,

Dat heeft niks met de jersey'ste maken. een jersey kalf zul je ook goed moeten opfokken.
Wimsumar
Beste Jan W.: Nee okee, maar ook binnen hetzelfde (H.F.)-ras zijn niet per definitie de zwaarste, grootste dieren de besten.
Albert
Kan je er ook in 1 keer voor een hele week indoen,arbeidsbesparing.
hookwood
Lijkt me wel een mooi systeem. Zeker voor grotere bedrijven met personeel. Kun je mooi via protocollen een standaard werkwijze voor alle kalveren hanteren. Ik heb geen idee wat het systeem kost, maar hier op het bedrijf melk ik gewoon de betreffende koe direct na afkalven of er moet er dezelfde dag al een andere gekalfd hebben en dan pak ik de biest uit de koelkast. Ik probeer er in ieder geval tussen de 3 en 4 liter biest direct in te krijgen en bewaar de eerste biest (en evt van de tweede maal als de eerste keer wat zuinig was) in de koelkast.
spotmelker
Op grote bedrijven met personeel kun je i.d.d. protocollair werken. Voor de rest heb ik niet de indruk dat het nu echt arbeidsbesparend werkt en blijf ik het wegens succes op de JBF-methode doen: Kalf er uit = 1,5 liter biest er in, dan nog 1,5 liter klaar zetten of na eerstvolgende melkbeurt. Laat kalf bij koe, stimulerend voor alle 3. Heb (vrijwel) nooit biestvoorraad(nodig gehad)
jan w
Wij houden cq hielden er ook dezelfde werkwijze op na. Vanaf vorig jaar zomer hebben we tot december helemaal geen antibiotica gebruikt bij de kalveren. In december hebben we er een paar behandeld met neopen, war roggelende kalveren. In januari hebben we een geboortepiek gehad met daarbij een 8 tal vaarzen en toen hebben we toch wat last gehad van diarree. Er is 1 kalf gestorven, had eigenlijk niet dood kunnen gaan want die stond stijf van de antibiotica. was een 2 ling kalf van 27-28 kg.( te vroeg geboren ) Eigenlijk is zou het beter zijn geweest dat zo'n kalf dood geboren werd, ben je direct van de problemen af.

Verder had hier de veeartsenpraktijk een cursusmiddag over kalverdiarree en komt de biestverstrekking ook bij aan de orde. Dan krijg je te horen dat je de biest eigenlijk eerst moet testen of de kwaliteit wel voldoende goed is om aan het kalf te verstrekken. En dat je het kalf 4 liter biest de eerste keer moet verstrekken.
Dus kalf geboren, koemelken, melk aflaten koelen om het de kwaliteit te meten ( 20 gr. ) als de biest goed is, weer opwarmen en aan het kalf verstrekken. En als de biest niet goed is moet je et toch verstrekken of je moet alsnog biest op een andere manier zien te krijgen.
Men geeft aan dat 50% van de biest onvoldoende afweerstoffen bevat voor het kalf.

Dan ga je toch eens verder kijken naar oplossingen om te zien of er ergens en op welke manier er verbeteringen zijn in te passen.
frank b
En als het bij jou werkt, mooi toch?
Bij ons zetten we twee keer perdag de melk van twee "ouwe" nieuwmelkte koeien in de koelkast. De rest vriezen we in en wordt verkocht. Als er een kalf geboren wordt (gem. 8 per dag) warmen we 4 liter biest op. Een voudig systeem en kost niets. Biest wordt niet getest, is nog geen reden toe geweest kalveren zijn gezond.
hookwood
Hoe warm jij die op? Hier zet ik het in de magnetron.
jan w
Ze zeggen dat biest niet in de magnetron mag.
hookwood
Je mag biest niet ontdooien in de magnetron. Het idee was trouwens dat dit wel kon, maar dat bleek toch niet te werken. Dit idee kwam ook uit Denemarken trouwens. Heb destijds een biestpakket van De Heus gehad en dat was ook een compleet systeem net als de coloquick. Maar dan met zakken die je dan in de diepvries deed en dan ontdooien met de magnetron. Die zakken konden dan in een houder en dan kon je daar een sonde aan bevestigen. Heb het één keer geprobeerd maar dat werkte toch niet handig. Gebruik nu dus alleen maar de magnetron die er bij zat om de biest vanuit de koelkast te verwarmen.
anonymous_100
Hoe omslachtig kun je te werk gaan, biest direct uit de koe, evt even de fles in een emmer heet water om de goede temperatuur te krijgen,kost niets !Hoezo kostprijsverhogend
jan w
Ik denk dat het meerwerk gaat meevallen. Het grote voordeel is dat je wel via een vast protocol gaat werken. Dit is ook van belang bij grotere bedrijven.
Je zou eens aan de veehandelaar moeten vragen hoeveel problemen er zijn met de kalveropfok. Ze komen bedrijven tegen waar 40% van de kalveren sterft. Hoe zo kostprijs verhogend.
Over een jaar kan ik meer vertellen. Dan kan ik nog niet zeggen of de vaarzen meer melk zijn gaan geven, Maar als dat zover is, zal dat nog moeilijk zijn om aan te tonen.
Ik kan het systeem binnen een jaar retouneren als het qua bedrijfvoeren e.d. niet werkt. Maar ik kan dan wel een beeld vormen of er minder problemen zijn met de opfok en eventueel het antibiotica gebruik.
anonymous_100
Het grote voordeel is dat je wel via een vast protocol gaat werken>> Dit kun je ook op mijn manier doen. Die hoge kalversterfte vind ik wel bizar
jan w
maar het blijkt toch voor te komen.
anonymous_8
Het protocol van Thermo spreekt mij ook het meest aan. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat een goede biestvoorziening dermate belangrijk is dat een fors duurder protocol, zoals bij coloquick, ook zeker rendabel kan zijn.
paul1
probleem met de jersey`s is, : wat te doen met kalfjes die je niet aanhoud ?
beerenburg
Hier op het bedrijf geen ervaring mee,wel wordt er meteen 4 liter biest verstrekt.
Dat de biest getest wordt is m.i. niet verkeerd als je weet hoeveel kwaliteits verschil
er is in de biest.
Bij ons op het bedrijf hebben studentes van de universiteit van Guelff(Ont. Can.) dit een
aantal maanden getest en daarna bloed afgenomen van de kalveren.
Wat blijkt: kalveren die 4+ liter biest van goede kwaliteit hebben gehad,hebben meer anti
stoffen in het bloed dan kalveren die veel minder biest met slechtere kwaliteit hebben
gehad.
Biest van vaarzen is gemiddeld veel slechter dan van oudere koeien en biest met bloed
erin moet meteen in de mestput gedumpt worden.
jan w
In Drente heeft een veeartsenpraktijk dit ook onderzocht bij een veefokker, die na zijn doen volledig de regels nastreefde, dus een preciese boer.
De uitslag viel ontzettend tegen, er waren maar enkele kalferenwaar voldoende antistoffen in het bloed werden gevonden.
christo
Lijkt me en prima reden om te proberen te achterhalen wat de oorzaak daarvan is. Antistoffen krijgt de moeder van he kalf toch ook niet vanzelf. Mag je dan veronderstellen dat op een bedrijf dat de diergezondheid op een goed niveau heeft, de biest van mindere kwaliteit is. Ook lijkt het mij interessant waarom er tussen koppelgenoten zoveel verschil in biestkwaliteit zit. Is dit alleen afhankelijk van een verdunningseffect of spelen er nog meerdere factoren mee? Als 50 procent van de biest niet aan de norm voldoet kom je ondanks dat je een mooi systeem hebt biest van goede kwaliteit te kort.
Wimsumar
Beste Christo: Nu u dit zo stelt, vraag ik me ineens af wat is überhaupt de waarde van (veel) antistoffen in de biest. Immers, na de geboorte '' verdwijnt''het kalf bij de meesten van ons spoedig in een ruimte gescheiden van 'moeder' en haar koppelgenoten, dus naar een ruimte met mogelijk een totaal ander microklimaat en daaraan gekoppeldespecifieke micro-organismen waartegen in de biest, naar mijn verwachting,geen antistoffen zitten. Met andere woorden, antistoffen of niet, in de kalverstal is de gezondheid van het kalf direct en grotendeels afhankelijk van het eigen afweersysteem.
anonymous_8
Volledig onjuist Wim. Je zou eigenlijk een keer een kalf geen biest moeten geven (niet doen hoor!!). Dan kom je er wel achter dat zo'n beest niet zonder die antistoffen kan. Ook niet in een ruimte waar de moeder niet is. Dat heeft er niets mee te maken.
anonymous_196
Als het geen biest is...., gaat het kalf dan niet aan de schijt omdat ''melk'' tevet is en daardoor verzwakt
Wimsumar
Beste Marcster: Heel incidenteel komt het voor dat erslechts zeer weinig of geen biest is. Ook aankoopvaarzen hebben in feite "geen biest" omdat deze dieren zelf nog te kort op het bedrijf verblijven om zelf aan de bedrijfspecifieke ziektekiemen blootgesteld te zijn en daarvoor antistoffen opgebouwd te hebben, laat staan dat ze in de biest zitten.
Nee, dat dit problemen met de kalveren geeft kan ik niet zeggen.
anonymous_8
Aankoopvaarzen hebben ook biest Wim. Ook zal zijn de antistoffen in de biest misschien niet helemaal optimaal voor de bedrijfsspecifieke (bij jou waarschijnlijk zeer bedrijfsspecifiek) kiemen...
paul1
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Volledig onjuist Wim. Je zou eigenlijk een keer
> een kalf geen biest moeten geven (niet doen
> hoor!!). Dan kom je er wel achter dat zo'n beest
> niet zonder die antistoffen kan. Ook niet in een
> ruimte waar de moeder niet is. Dat heeft er niets
> mee te maken.

biest is wel noodzakelijk.De hoeveelheid kan over gediscussieerd worden.......
Wimsumar
CORCAN Schreef:
-------------------------------------------------------
>in de mestput gedumpt

Beste CorCan.: Als ik bijvoorbeeld 's avonds een uur of11 ( of nog a-socialer tijdstip) gehurkt naast een gekalfde koe zit om de speenfles vol biest te melken en de koe heeft "bloedbiest' , dan krijgt het kalf ''bloedbiest''. Ik moet er niet aan denken, om op dat moment, in plaats daarvan, diepvriesbiest in het coloquick-apparaat te ontdooien/opwarmen enzovoort.

Kijk, ieder (melk)veehouder heeft wel eens meegemaakt dat je 'sochtends vroeg zo tegen melkerstijd gezapig en aanvankelijk nog nietsvermoedendtoch plotseling en snel"handsfree" door het voerhek moet gaan staan pissen omnogmaals de slaap uit de ogen wrijvend te constateren dat er achter in een donker hoekje van de stal wel een heel grote bult 'stront'ligt hetgeen anderhalf uur laterna de koeien te hebben gemolken, de rommel schoongemaakt te hebben en de eerste voederronde te hebben gemaakt, bij nader inzien toch tekenen van leven vertoond aangezien het het kalf blijkt te zijn van de koe waarvan het vermoeden was dat deze diezelfde ochtend ongeveer na koffietijd zou kalven en dat ondanks alle hectiek van vervolgens een 'kalverwasbeurt' en eerste-biestgift en niet te vergeten alle voorgaande toch rond het middaguur een gezond en mooikalf in de éénlingbox rondhuppelt.

spotmelker
Deze topic overziend concludeer ik dat een in de wei geboren kalf dat zich de schompes zuipt bij een andere koe haast na de laatste slok dood moet neervallen. Zelfs dat wil hier niet lukken..........
Wimsumar
Beste Spotmelker: Lang leve de beschaving
Karsjen Tamminga
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Spotmelker: Lang leve de beschaving

In de fam zonderland
Farmer_
Wat je zegt, ik maak me er ook niet zo druk om, heb weleens kalveren helemaal geen biest gegeven en zag geen verschil.
beerenburg
Wim: Dat jij dat kalf bloedbiest geeft moet je zelf weten,maar dat 11 uur een a-sociale tijd is hangt er maar net vanaf wat je doet.
Daarnaast heb ik nog nooit s morgens vroeg "handsfree"door het voerhek gepiest om mijn slaap uit de ogen te wrijven.
Dan heb ik ook nog een paar tips voor jou: 1)plaats wat meer TL s in je stal(dan zie je meteen dat het een kalf is)
2)doe je koeien die afkalven in een strohok(hoef je ze ook geen wasbeurt te geven)
Dan nog een paar vraagjes:1)kan jij vandaag al inschatten op wat voor tijdstip een bepaalde koe morgen gaat afkalven?
2)hoe huppelt bij jou een kalf rond in een eenlingsbox?

De ballen.
brabo
Bij Wim kunnen ze zeker niet huppellen in het eenlingboxje, want hij zet ze hierin vast aan een ketting.
jan w
Het coloquick biestsysteem wordt nog steeds in Nederland verkocht door Dutch Sense.
arjan1980
Iemand ervaring met de MS Colostro balls? Schijnt een nieuwe biestmeter te zijn...
jan w
Geen ervaring, ze zijn ontwikkeld door Berdine Sweep.

biestmeter.nl/index.htm/

Gaan in ieder geval niet zo snel stuk als de ouderwetse biestmeter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , koe , kalveren , biest , denemarken en coloquick geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
20