Opinie: ‘Verdere krimp veestapel brengt Nederland in kramp’

Als de Nederlandse politiek roept om een forse krimp van de Nederlandse veestapel, is zij blind voor de risico’s. Het is tijd voor nuchterheid, stellen vertegenwoordigers van de vleessector.

Opinie door Helma Lodders, Laurens Hoedemaker en Linda Verriet

Tijdens de kabinetsformatie staat een forse krimp van de Nederlandse veestapel nadrukkelijk op de agenda. Wij denken dat dit niet verstandig is. Een grote krimp van de veestapel leidt tot problemen voor verduurzaming, is schadelijk voor de leefbaarheid in de buitengebieden en beperkt de keuzevrijheid van de consument.

Allereerst de verduurzaming. Wij zijn ons – net als Den Haag – bewust van de urgentie om in te spelen op klimaatverandering. Nederland is een gidsland op het gebied van duurzame veehouderij en een duurzame vleessector. Denk aan hoe we omgaan met mest, de inzet van emissievrije stallen en de dierenwelzijnswetten. Vele innovaties en regels die hier worden ontwikkeld, worden opgevolgd in het buitenland of omgezet in EU-regelgeving.

In alle lagen van de vleesketen wordt vermindering van de milieudruk gerealiseerd. De CO2-voetafdruk van het Nederlandse vlees behoort tot de kleinste ter wereld. We stellen wereldwijd de norm als duurzame vleesketen.

Als de veestapel drastisch wordt gereduceerd, storten ketens in. Dat kost Nederland miljarden euro’s en honderdduizenden banen. Het is bovendien een schijnoplossing als het om verduurzaming gaat. Zo zijn de varkensplaatsen die de laatste jaren in ons land werden opgeheven in Spanje weer opgebouwd. Dat leidde tot goedkope productie die niet voldoet aan de Nederlandse normen, want de veehouderij is in het buitenland veel minder efficiënt.

Ten tweede is het inkrimpen van de veestapel schadelijk voor het welzijn van miljoenen mensen buiten de Randstad. Op het platteland is al jaren een stille kaalslag gaande. Voorzieningen zoals scholen, bibliotheken en openbaar verdwijnen, jonge gezinnen trekken er weg, de bevolking veroudert en vereenzaamt. Een verdere krimp van de veehouderij verergert deze sociale armoede.

Ten derde wordt de consument benadeeld. Van de Nederlanders eet 95 procent minimaal vier keer per week vlees. Dat is een bewuste keuze: het is lekker en het past binnen een gezond voedingspatroon. Als de Nederlandse consument meer vlees uit het buitenland gaat eten, gaat dat ten koste van voedselveiligheid en innovatie. We worden voor onze voedselvoorziening afhankelijk van andere landen, landen waarvan we niet afhankelijk willen zijn. Kijk hoe het ons nu vergaat in de energiecrisis. Vandaar onze oproep aan de politiek: gun de Nederlander gewoon goed vlees van dichtbij.

Als vleesketen doen we er alles aan om te voldoen aan de verwachtingen van de consument en we zien de noodzaak om verder te verduurzamen. Daarover voeren wij graag een dialoog op basis van feiten en gezond boerenverstand.

De vee- en vleessector vraagt niet om een groei van de veestapel, maar wel om oer-Hollandse nuchterheid in het beleid: vanuit de realiteit, op basis van een open houding en met oog voor alle belangen. Als vleessector gaan we voor duurzame oplossingen die beter zijn voor iedereen. Een verdere krimp van de veestapel zou leiden tot een kramp voor heel Nederland.

Helma Lodders (Vee & Logistiek Nederland), Laurens Hoedemaker (Centrale Organisatie voor de Vleessector), Linda Verriet (Producenten Organisatie Varkenshouderij)

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Gedateerd artikel, vreselijke bla bla
Weidezicht
@jg is van 3 dec. 2021 dus gedateerd?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jg:
vreselijke bla bla

Wel erg grappige blablabla; vooral dat stukje dat Nederland (weer eens) gidsland is, dit keer op het gebied van mest 😂 😂 😂 . Het is al jarenlang één grote ondeugdelijke bende!
hypotheekboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
dat Nederland (weer eens) gidsland is, dit keer op het gebied van mest

klopt wel hoor. Zelfs de Chinezen komen hier de kunst op dat gebied afkijken.
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Vooral hoe het niet moet. Ze komen er daar in de praktijk vanzelf wel achter en laten dat geen 20 jaar bestaan net als hier.
+1
hypotheekboer
@kanniewaarzijn weet niet of jij uit ervaring spreekt, maar in het verleden hebben ze in China wel vaker vreemde keuzes gemaakt. Zo kan het zijn dat je een melkveebedrijf in een stad tegenkomt. En grondgebondenheid is daar ook geen issue. Ze denken daar in oplossingen en daarom komen ze hier de kunst afkijken hoe wij het opgelost hebben.
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Hebben wij het opgelost dan? Of hebben we juist problemen gecreëerd?
hypotheekboer
@kanniewaarzijn
Varkensflat in China, midden in de bergen. Geloof niet dat dat een NL´-se uitvinding is, al wil een Wakker Dier ons dat wel laten geloven. Lees dit maar eens trouw.nl/buitenland/….
Wordt op een heel andere manier naar voedselveiligheid en -zekerheid gekeken. Gaat/ging ook nog wel NL´-se gekorrelde mest die kant op in lege zeecontainers omdat er daar in het Verre Oosten vraag naar is.
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Ik heb meer het idee dat Nederland China als voorbeeld kan nemen (vooral wat betreft het welzijn van de boeren). Ik heb het vaker gezegd: "Laat die Chinezen maar schuiven"!
hypotheekboer
@kanniewaarzijn in sommige opzichten zeker, alleen de kleintjes verdwijnen daar nog sneller als hier. Verschil is dat de Chinezen wel zien dat ze boeren nodig hebben voor het dagelijks voedsel en daarnaar handelen door voorraad aan te leggen en bedrijven te ontwikkelen, ook in de veehouderij. Ze zijn daar de hongersnood nog niet vergeten.
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Klopt. Daarom blijf ik erbij dat de Chinezen Nederland absoluut niet nodig hebben op het gebied van kennis over mest. Het gaat daar echt niet gebeuren dat ze gronden uit gaan mergelen. Wat ze hier al meer dan 20 jaar in de benen houden is werkelijk te triest voor woorden en heeft helemaal niets met kennis te maken.
hypotheekboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Het gaat daar echt niet gebeuren dat ze gronden uit gaan mergelen.

moet je helaas teleurstellen. Net als in andere communistische landen in bv. Oost-Europa werd mest als afval beschouwd en werd niet netjes verdeeld.
Ben het wel met je eens dat ze op bepaalde plekken hier in Nederland de kennis over bemestingsleer en bodemkunde, zelfs basale scheikunde nodig moeten bijspijkeren.
Achso
@hypotheekboerNederlanders lijden nog al eens aan zelfoverschatting. Bij deze flats zijn Denen bij betrokken
+4
Albert Altena
Om een lang verhaal kort te maken:
Vlees consumptie zorgt tot waarde maken van restproducten.
Echter wordt gesuggereerd dat er veel diervoeder ook direct door de mens genuttigd kan worden.
Dit is op zich waar en dat maar 30 % werkelijk voedsel voor de mens wordt.
Ze zien daarbij mest als een afvalproduct.
Mest daarentegen kun je ook zien als het waardevolste product van een dier.
Zonder mest verschraald immers alles en gaat het bodemleven met daarmee ook het weidevogel gebeuren naar de Filistijnen. Het wordt een Sahara.
Kortom: Vleesconsumptie kent altijd evenwicht in de kringloop.
kanniewaarzijn
@Albert Altena Die waarheid horen ze liever niet in dit land.
hans-hans
@Albert Altena ik ken een boer die al een hele tijd geëmigreerd is naar Canada en daar akkerbouw heeft , die heeft naast akkerbouw nu ook een varkens tak erbij en die vond ook dat de mest als dat het enige dat overblijft kwa winst (op het land gebracht waarschijnlijk) dan was hij tevreden
Volgens mij verhuurd hij de stallen aan iemand die er varkens mest
Zo zie je dat waarschijnlijk iedereen met een tuintje of land of zelfs in een bloempot mest (vruchtbare grond )belangrijk is

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klimaatverandering , voedselveiligheid en boerenverstand geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0