Hebben kalveren een dekje nodig?

Kalverdekjes kunnen de gezondheid en de ontwikkeling van de dieren in de winter ondersteunen. Moet elk kalf wel preventief een dek op? Niet elk dek doet ieder kalf goed.

Bron

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Ik wil elke dag wel een muts op m'n helm
jan 10
Quote Reactie van @Vdejong:
Ik wil elke dag wel een muts op m'n helm

Mietje:😬
Vdejong
Quote Reactie van @jan 10:
Mietje
nee hoor, alleen vrouwlijke mutsen komen in aanmerking.
grondlozeboer
@Vdejong zit je nu in diepvriesweer?
+1
Vdejong
@grondlozeboer 6 tot 12 inches sneeuw verwacht komende nacht. Zaterdag +10 graden met regen.
bio boer
Gebruik ze hier alleen als er vorst voorspeld is ze zitten ook beschud in geïsoleerde stal tot 3 maanden
Vantveen
Met voeren altijd even een hand onder het dekje, natte rug betekend te warm
+6
marcsterreborn
@Vantveen de Marco Borsato methode
+2
duitser
Dus eerst moeten de kalveren in allerlei iglo’s of weet ik wat naar buiten. En nu moeten ze dekje op? Kost dat wel niet. Verkopers aan het werk houden.
Melkboer16
@duitser helemaal met je eens.
Grote onzin die doekjes, alleen om verkoper aan het werk te houden
+2
Henry1
@duitser buiten doe je voor lage infectiedruk. Iglo’s e.d. Om een hok zonder tocht te krijgen (ipv grote schuur wat mis gaat). Dus goed microklimaat.

Dekje om warm te houden.

Je kunt kalveren ipv daarvan direct naar binnen doen maar dan moet die ventilatie echt top op orde zijn. En dat is in iglo of eenlingboxen stal buiten gewoon simpeler te regelen.

En kalverdekje is niet verplicht! Maar onze praktijk ervaring wel heel positief!
duitser
@Henry1 jaja……..
+1
ted9
@duitser Allemaal wilde verhalen. De modernste kalverstallen met geregelde ventilatie hebben soms de meeste problemen.
Asco.n
Kalverdekjes hebben slechts zin als ze worden toegepast wanneer een kalf dit nodig heeft. Het gaat dan om klaveren waar men eerder de behoefte dacht te hebben om er een warmte lamp boven te hangen. Dit gaat dan om zieke kalveren welke door ziekte moeite hebben zich zelf warm te houden en mede door transpiratie/koorts vocht verliezen. Een warmte lamp verergerd dit probleem alleen maar terwijl een dekje er juist voor zorgt dat er een isolatie laagje tussen het dekje en de huid ontstaat. Het kalf droogt dan veel minder snel uit en zal sneller herstellen. Uiteraard moeten natte dekjes worden voorkomen en gewisseld worden met een droge. Eigenlijk moet u uitgaan van u zelf. Als u ziek bent en koorts heeft gaat u niet slechts onder een warmte lamp liggen. U kruipt dan in bed met wellicht nog een extra deken. Simpeler is het niet, bedenk wat u zelf het prettigst zou vinden in al dit soort situatie.
de Tank
Als alles goed gaat, niets veranderen. Anders oorzaak en oplossing zoeken, in sommige gevallen kan een dekje helpen bij kalveren die zichzelf moeilijk warm kunnen houden. 2 Ling, vroeggeboorte bv

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , kalveren en gezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN