326 pagina ,s lees plezier

Hoe de haazen hebben gelopen

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
Tja 326 pagina s in het engels. Oei. Samenvatting?
Kalfjes
@Weidezicht nee lees verder alles in het Nederlands
Kalfjes
Zie hoe de bankenen NZO omgaan met boeren
Kalfjes
Oeps

(klik om te vergroten)

Oeps
Kalfjes
Oeps

(klik om te vergroten)

Oeps
Kalfjes
Nzo

(klik om te vergroten)

j h p
@Kalfjes De hakken van Tjeerd?
hans1980
Ja het spel is vuil gespeeld
Kalfjes
@hans1980 dat wou ik maar zeggen
Kalfjes
@hans1980 dat wauw ik maar zeggen.
Voer voor de advocaten
hans1980
@Kalfjes geloof niet meer in rechtstaat
Neem bv afroming fosfaatrechten bij transactie had al lang weer op 10% moeten zitten (onder fosfaatplafond)
demelkboer
Samengevat?
Kalfjes
Oeps

(klik om te vergroten)

arjank110
@Kalfjes dat las ik ook zojuist.....op welke pagina staat dit? Mijn telefoon blokkeerde net op dat moment
Kalfjes
@arjank110 pagina 246
arjank110
@Kalfjes thanks
Weidezicht
@Kalfjes dit lijkt een hele spannende. Welke namen staan daar?
+1
arjen90
Heftig dit, er zijn vele boerenbedrijven aan ten onder gegaan. De bekende Alex the Dutch Dairy Farmer is er helaas ook een voorbeeld van (zie een vorig topic).

Dit gun je mensen niet! Mooie gezinsbedrijven die gedwongen moeten stoppen, het is te erg voor woorden dit!
+3
Jean-PierreK
In de screenshots zie ik weinig opvallende zaken. Voorafgaand aan afschaffing melkquotum was hier in politiek weerstand tegen. Vervolgens om te (proberen en te) voorkomen dat alleen in NL een productiebeperking zou komen is vanuit de zuivel een aantal toezeggingen gedaan. Daar voorafgaand is bij melkfabrieken en belangenbehartigers gepeild of die lobby ingezet moest worden.

Dat er in 2018 geen draagvlak was om knelgevallen te helpen is ook niet vreemd. Iedereen voelde (en velen nog steeds) zich knelgeval. Bedrijven met veel grond die toch niet mogen uitbreiden en bedrijven met wat minder grond die dubbel gekort waren. Vervolgens is ook nog de toezegging gedaan om de afroming bij handel niet voor knelgevallen te gebruiken maar voor grondgebonden bedrijven (keuze van de politiek vermoedelijk na lobby).
Kalfjes
@Jean-PierreK niet met je eens. Fosfaat was niet het probleem .maar de melk volume was het probleem .hier uit blijk dat ,zuivel NL smeerlappen zijn .het belangrijkste lees je niet .maar dat komt nog wel
Jean-PierreK
@Kalfjes, dat melkvolume een probleem werd dat is later gebleken idd.
Kalfjes
@Jean-PierreK nee dat is eerder gebleken en nier later
Jean-PierreK
@Kalfjes, dat melkvolume een probleem was merkten wij toen RFC een regeling invoerde om de melkproductie af te remmen. Dubbeltjesregeling geloof ik.
demelkboer
Kort om we zijn bedonderd door onze eigen sector voormannen? Vat ik het zo goed samen?
Kalfjes
@demelkboer heel goed
+1
Kalfjes
@demelkboer het is zo ernstig dat LNV WOB gegeven achter houdt waar bewijslast in staat..anticiperen was voor de voormannen niet zo moeilijk. Zij waren immers ver vantevoren op de hoogte
+1
Realisme
@Kalfjes is “ver” zelfs zover dat ze nog ff tijd hadden om eerst een stal te bouwen of konden ze alleen net voor de ref datum wat extra vee kopen?
Kalfjes
@Realisme in 2014 al bekend

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@Kalfjes, als er nog ruimte gemaakt moest worden voor knelgevallen, had in december 2014 ingegrepen moeten zijn. Op basis van de cijfers was dit volgens mij te verwachten. Toen was er nog een melkquotum. Begin 2015 zijn er nog verschillende collega's verplichtingen voor stallenbouw aangegaan. Veel daarvan zijn nu knelgeval en zouden achteraf die keuze niet gemaakt hebben. Vervolgens had er volgens mij ingezet moeten zijn op het subsidiëren van afkoop bouwverplichtingen. Dat had ook een deel ellende kunnen besparen.
Kalfjes
@Jean-PierreK en al die bestuurder die zonder NB vergunning hebben gebouwd en de stal wel vol hadden staan
+1
Jean-PierreK
@Kalfjes, dus in december 2014 besloten om te bouwen en 2 juli klaar met vee erin? Lijkt me sterk.

Dat er in december 2014 veel bedrijven waren zonder NB vergunning dat geloof ik zeker, er zijn nog steeds veel bedrijven zonder NB vergunning ook buiten de landbouw trouwens.
Realisme
@Jean-PierreK dat is inderdaad wel krap. Ik ken ook maar eigenlijk 1 boer die voorkennis had en die had rond de peildatum 180-200% bezetting in stal. In mijn optiek heb dat weinig meer met hart voor je dieren te maken dan.
Kalfjes
@Realisme wie was dat doe maar een pb
Kalfjes
@Jean-PierreK als we nu die rechten afpakken en aan degene geven die knelgevalen waaren en wel een NB vergunning hadden .lijkt mijn eerlijker
+1
oubi
@Kalfjes spel wel eerlijk spelen; de rechten terugvorderen die ze meer hebben gekregen dan de historische ammoniakrechten. En verdelen onder degene die ruim 8 % is gekort en wel de vergunning voor elkaar had.
We leven immers in een 'RECHTVAARDIG' land.
Kalfjes
@oubi ja klopt ook die 8% terug geven
+4
Kars
@Kalfjes je bedoelt die 8.3% ingeleverd hebben, die niks verkeerd hebben gedaan.
demelkboer
@Kalfjes krijg je weet andere knelgevallen ,:-)
+1
matt
@Jean-PierreK naar mijn mening hebben ze gewacht,op de invoering van de pas 1 juli 2015.
Vandaar ook die datum van 1 dag op 2 juli 2015.
matt
@Kalfjes ik vond dit De verwachting is dat de piek in de fosfaatproductie in de melkveehouderij nog niet is bereikt omdat het aantal dieren in de melkveehouderij dit jaar nog een verdere stijging vertoont. Het early warning systeem dat de sector heeft opgezet laat zien dat het aantal dieren in de melkveehouderij in de eerste helft van 2015 is gestegen ten opzichte van 2014.
Het voorgaande betekent dat het invoeren van productiebegrenzende maatregelen onontkoombaar is geworden.


Het early warning systeem,waar je eerst wel iets over hoorde.
-allerlei knoppen om aan te draaien,volgens wiebren

En toen ineens niets meer tot nu…de early warning was het sein om de fosfaatrechten in te voeren.
+2
Gerrit v Schaick
Ben nog maar eens stukje onderweg. Wat opvalt is dat uit de mailwisseling blijkt dat men bij lnv moeite had te bedenken hoe we eigenlijk aan de sector plafonds waren gekomen. Alleen het totaal plafond was bekend De eerste keer dat er over is gecommuniceerd is door de sector en nzo zelf met de grondgebondenheids plannen in 2013. Dat dan toen bedacht is dat kan. Maar dat had best wat harder van de daken geschreeuwd mogen worden. Het idee zal geweest zijn de verwerking en export van de plafonds af te trekken en zo ruimte voor de beoogde groei na afschaffing quota te maken. Dat gaat alleen niet als je een productie plafond hebt. Stomme fout grote gevolgen.
Kalfjes
@Gerrit v Schaick zo zal je nog meer tegen komen. Goed dat je het leest
Kalfjes
Geen melk produceren

(klik om te vergroten)

Kalfjes
Zwaar in de fout

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0