Jongvee-opfokkers kunnen met BEX-jongvee duizenden euro's besparen

Het instrument BEX-jongvee is officieel goedgekeurd door de Commissie Mestnormen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat betekent dat iedere jongvee opfokker deze rekenmodule kan gebruiken om de BEX voor zijn bedrijf door te rekenen. Voor jongvee- opfokkers kan dat duizenden euro's voordeel opleveren.

BEX-jongvee is ontstaan uit het praktijknetwerk 'Jongvee opfokkers werken aan BEX' dat in 2009 gestart is. De leden van het netwerk meenden dat de forfaitaire productienormen van stikstof en fosfaat voor jongvee veel te hoog waren. Uit eerste oriënterende berekeningen in 2009 kwam DLV Rundvee Advies met de excretiewijzer 20 tot 25% lager uit. Met dit gegeven is het netwerk aan de slag gegaan.

Na twee jaar testen binnen het netwerk is het instrument BEX-jongvee definitief en voor alle jongvee-opfokkers toegankelijk. Het programma is vanuit het netwerk ontwikkeld door DLV Rundvee Advies en Wageningen UR Livestock Research. De rekenmodule blijkt een goed hulpmiddel om de werkelijke mestproductie aan te tonen. In het specifieke programma voor jongvee wordt onder andere ook gerekend met de aanvoerleeftijd, afvoerleeftijd en mate van beweiding per leeftijdsgroep. Uit het programma blijkt dat de werkelijke productie afwijkt van de forfaitaire normen. Doordat de mestproductie meestal lager is, kan er bespaard worden op mestafzet en kunstmestaankoop. Bij de 11 deelnemende bedrijven aan het netwerk bleek het gemiddelde stikstofvoordeel vorig jaar 29% te zijn. Het gemiddelde fosfaatvoordeel kwam uit op 23%.

Vanuit de gegevens uit het netwerk blijkt dat het voordeel vaak kan oplopen tot duizenden euro's op een gemiddeld bedrijf, dat jongvee opfokt. Bedrijven die meedoen aan BEX-jongvee, moeten de kuilen voor ruwvoeders door een erkend laboratorium laten onderzoeken en de voorraden laten opmeten en vaststellen per 1 januari van het startjaar. Het rekenprogramma BEX-jongvee is inmiddels gratis op te vragen via de website van DLV. Daar staat tevens meer informatie over het gebruik van het programma. Na het sturen van een mail met naam, adres en telefoonnummer naar receptieuden@dlv.nl ontvangen veehouders binnen 1 werkdag de link van het programma in hun mailbox.

bron: DLV Rundvee Advies: [www.agriholland.nl]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , stal , jongvee , wageningen-ur , stikstof , fosfaat , sparen , fokkers , bex en mestproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
5