​Ameco blijft in programma’s voor weidevlees

Na een korte proefperiode is Ameco uit het weidevleesproject van Albert Heijn en A-ware gestapt. De slachterij van VanDrie Group blijft wel deelnemen in andere initiatieven rondom de verwaarding van vlees van weidekoeien.

Dit najaar presenteerden Albert Heijn en A-ware hun plannen voor het programma ‘Beter voor Koe, Natuur & Boer’. Melkveehouders die voldoen aan de voorwaarden krijgen 5 cent per kilo melk extra. Als vervolg hierop willen de initiatiefnemers het restproduct van deze keten – de weidekoe – verwaarden. Slachterij Ameco en Heijdra zouden de slacht van de koeien op zich nemen.

Per 30 november 2021 zijn echter alle contracten verbroken van melkveehouders die zich hadden aangemeld voor de nieuwe vleesketen. Deze twee deelnemende slachterijen zijn nu ingewisseld voor Vion. Volgens Melk van het Noorden komt de wijziging doordat de veehandel onrust heeft gezaaid onder deelnemende boeren waardoor het animo afnam. Binnen de eerste opzet van het weidevleesproject zou immers de handel komen te vervallen.

Boeren kregen oorspronkelijk een premie van 115 euro per slachtkoe en het wegvallen van de handelscommissie zou nog eens 45 per koe opleveren, aldus Melk van het Noorden. In de nieuwe opzet blijft de premie per aangeleverde koe 115 euro, maar de veehouder draait zelf op voor de kosten voor transport, commissie en slacht van de koe, gemiddeld ongeveer 75 euro. De veranderde deelnamevoorwaarden zijn voor Ameco reden om uit het project te stappen.

Ameco blijft met andere leveranciers en afnemers samenwerken in de afzet en verwaarding van weidekoeien. De slachterij van VanDrie Group heeft zelf ook het Hollands weiderund kwaliteitsprogramma. “Leveranciers van weidekoeien zijn vanzelfsprekend bij ons aan het juiste adres voor de optimale verwaarding van hun vee”, aldus een woordvoerder. Eind oktober heeft Ameco aanpassingen verricht in het productieproces en het kwaliteitsborgingsysteem zodat de slachterij weideganggaranties kan afgeven.

Bron

​Ameco blijft in programma’s voor weidevlees | Nieuws | Kalverhouder
dekalverhouder.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
mlkvhoudr
Ik lees in alle gevallen een veel hogere toeslag dan dat ik beur, namelijk 3 tientjes
Weidezicht
De strijd om rundvlees barst los.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!