Video: Gesprek protesterende stikstofboeren en LNV

Stefan te Selle in gesprek ambtenaren van LNV, gesprek wordt volgende week vervolgd

Video: Herbert te Selle

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

+2
T60401
Criminele bende.. onderstaand stuk bron hermen vreugdenhil

Hoe Isover in Etten-Leur het voor mekaar krijgt om middenin de stikstofcrisis bij een werkelijke uitstoot van 51 ton NH3 en 85 ton NOx een vergunning voor 865 ton NOx en 322 ton NH3 bij de provincie Brabant af te dwingen. In vergelijking, dat is evenveel als de emissie van 280 gemiddelde melkveebedrijven.
In 2017 bleek uit onderzoek naar de naleving door de industrie van de stikstofregels dat 1/3 van de grootschalige industrie in Brabant geen Natuurvergunning had. Een aantal van die bedrijven zijn we blijven volgen in het vergunningentraject.
Een van deze bedrijven is Isover in Etten-Leur. Dit bedrijf stoot zonder Nb-vergunning een grote hoeveelheid stikstof uit vlakbij het zeer kwetsbare Ulvenhoutse Bos. In diverse debatten in PSBrabant hebben we dit aangekaart en uiteindelijk kregen we de verzekering dat er een passende Nb vergunning zou komen.
Nadat er in 2020 nog altijd geen vergunning afgegeven was is er door MOB een handhavingsverzoek ingediend. De behandeling van dit verzoek door het Brabantse provinciebestuur heeft net plaatsgevonden waardoor er nu een ‘mooi’ inzicht is hoe Isover door het slim te spelen een exorbitante vergunning afdwingt.
De provincie Brabant wijst op 31 juli het handhavingsverzoek af en geeft als motivatie dat Isover inmiddels een vergunbare aanvraag heeft gedaan op basis van ‘intern salderen’. Tot zover goed nieuws.
Maar wat blijkt, Isover dient een Nb vergunningaanvraag in voor maar liefst 865 ton NOx en 322 ton NH3. In plaats van een passende vergunning bij hun werkelijke uitstoot willen ze alle latente ruimte uit het verleden vergund krijgen.
Isover kan dat doen omdat ze nooit een Nb vergunning aangevraagd heeft en zich daarom kan beroepen stokoude ‘rechten’ uit 2000 toen stikstof in vergunningen nog nauwelijks een rol speelde. In werkelijkheid stoot het bedrijf al jaren 6 x minder uit dan in 2000 vergund zo blijkt uit de milieujaarverslagen.
Provincie Brabant oordeelt dat de aanvraag valt onder ‘intern salderen’ wat niet zal leiden tot extra natuurschade. Omdat intern salderen niet meer vergunningplichtig is zal de provincie niet handhavend optreden.
In plaats van bestraft worden omdat ze jarenlang zonder juiste natuurvergunning in werking zijn wordt het bedrijf nu beloond voor jarenlange nalatigheid en een gebrek aan toezicht en handhaving door de provincie.
Maar Isover wil nu all the way. Ze dienen ook nog een verzoek tot ‘positieve weigering’ in op hun aanvraag voor 865 ton NOx en 322 ton NH3. Met een positieve weigering wordt de torenhoge Nb vergunning juridisch waterdicht en daarmee verhandelbaar.
Daarmee heeft Isover goud in handen. Nu kunnen ze de extra stikstofruimte die ze zelf helemaal niet nodig hebben ook nog eens gaan kapitaliseren door deze via extern salderen te verkopen voor andere ontwikkelingen zoals wegenaanleg en bouwprojecten.
Terwijl er dus volop agrarische bedrijven al dan niet gedwongen opgekocht worden wordt er hier een vergunning verleend ter grote van 280 gemiddelde melkveebedrijven. Met een depositie van 27,04 mol/ha/jaar op het Ulvenhoutse bos
En dit is maar één van de vele industriële bedrijven in Brabant die momenteel bezig zijn deze truc uit te voeren. In totaal gaat het echt om tonnen aan niet bestaande stikstofemissie die nu alsnog vergund wordt. Dit legt een gigantische bom onder de hele stikstofaanpak.
Wat mij betreft komt er zo snel mogelijk een verbod op de handel in fictieve stikstofruimte. We zullen hier in de Staten van Brabant zo snel mogelijk een voorstel voor indienen. Ik vrees dat we dan voor veel zaken die nu al spelen te laat zijn.
+1
BoerBart
@T60401
Triest clubje op het Brabantse Provinciehuis.

Stefan te Selle heeft een super goed verhaal. Hij spreekt vanuit VKA( vruchtbare kringloop Achterhoek) en die tonen al jaren(met cijfers onderbouwd) hun gelijk aan. Meer organische mest op eigen grasland is beter dan kunstmest faciliteren.
Huitema pleit in de EU,ook al jaren voor "groene meststromen ", maar die oerdomme eigenwijze ambtenaren zijn een plaag.

Hopen op een frisse wind op LNV, één die VKA serieus neemt.
jan w
@T60401
Vorig jaar was er een jonge boer die 250 mtr. van Isover zijn bedrijf runt. Die moest door de nieuwe eisen zijn stal aanpassen voor ruim een ton , dit om 15% stikstof te besparen . De uitstoot van zijn stal moest terug van 2000 kg Nh3 naar 1700 kg. Hij haalde de uitstoot van isover ook aan in zijn verhaal.

97% van de industriele bedrijven heeft geen NB vergunning.
matt
@T60401 Criminele bende
Dat is het echt wel,daar in die toren.
Schijten vollebroek toch ook vol in de bek zo,wil de natuur beschermen en provincie brabant tovert zo weer een pak stikstof tevoorschijn.
matt
@T60401 met dit foefje zouden dus zomaar,280 pasmelders gelegaliseerd
Kunnen worden.
Als de wil er was.
+1
T60401
@matt isover lacht wel. Straks even de overbodige 200 ton ammoniak cashen. 🤑 🤑 🤑 Dacht dat staat steun verboden was. Maar dat zal een koffertje met zwartgeld onder tafel doorschuiven ook wel zijn.
harry uit b.
@T60401 Volgens mij moet vergunde capaciteit binnen 2 jaar gerealiseerd zijn tegenwoordig. Waarom geldt dat hier niet?
matt
@harry uit b. Moet je hermen vreugdenhil
Twitter intikken op google daar legt hij het uit
diekman
Top gedaan. De ambtenaren even de praktijk bijbrengen.
+2
Boerbakje
@diekman Even bijbrengen?
Ze horen het aan .
Kijk eens goed naar hun lichaamshouding nogal gesloten totaal niet ontvankelijk.
Respect voor de actie.
De ambtenaren op dat niveau gaan gewoon door daar heerst een ander narratief.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!