Aantal bedrijven met meer dan 250 koeien verviervoudigd

Het aantal melkveebedrijven met meer dan 250 koeien is in bijna tien jaar tijd verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de CBS-landbouwtelling die door Alterra zijn verwerkt.

In 2000 waren er ruim 40 bedrijven met meer dan 250 melkkoeien, in 2010 lag dat aantal op ruim 150 bedrijven. Vooral in Noord-Nederland is er een forse toename van het aantal grote bedrijven zichtbaar.

Alterra maakte de inventarisatie naar aanleiding van de huidige discussie omtrent megastallen in politiek en media. Aanvankelijk noemde staatssecretaris Henk Bleker bedrijven met meer dan 500 grootte-eenheden (nge) megastallen. Dat komt neer op ongeveer 320 melkkoeien. In de door de Tweede Kamer aangenomen moties werd de grens bijgesteld naar 300 nge ofwel 250 melkkoeien.

Discussieverhaal en video
In de Veeteelt, die donderdag bij de Nederlandse lezers in de bus is gevallen, staat een uitgebreid discussieverhaal rondom het onderwerp megastallen.

Tijdens de Groninger rundveeshow in Bedum vroeg Veeteelt daarnaast een aantal inzenders en bezoekers naar hun mening over de megastallendiscussie. Bekijk hier de video: [www.veeteelt.nl]

Bron:[www.veeteelt.nl]

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Wat een drukte, we hebben het over anderhalf % van de bedrijven in ons land.
anonymous_66
En hoeveel % van de koeien loopt daar?
1234
hoeveel VAK werken er daar? Dat zou de hele discussie in een heel andere richting brengen
anonymous_107
Schaalvergroting heet dat, geen nieuws.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , stallen , politiek en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1