Afromingsvrije lease fosfaatrechten, stand van zaken.

Na goedkeuring van de ministerraad is het wetsvoorstel naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd, om deze te behandelen. In theorie zou het snel kunnen gaan en zou de wet nog voor 1 januari 2022 in werking kunnen treden. De Europese Commissie heeft inmiddels zijn goedkeuring verleend voor het doorvoeren van veranderingen in het fosfaatrechtenstelsel. Voorwaarde is wel dat de regels van de huidige toekenning van de staatssteun worden aangehouden en dat de fosfaatproductie onder het sectorplafond blijft.

Wat houdt het wetsvoorstel in?
Het wetsvoorstel houdt in dat het mogelijk wordt om 100 kg fosfaat afromingsvrij te (ver)leasen. Ook regelt de wet de tijdelijke overgang van fosfaatrechten zonder afroming bij specifieke bedrijfsgevallen zoals stalrenovatie of bedrijfsverplaatsingen nabij een Natura-2000 gebied.

Afromen bij (ver)lease
In de huidige situatie wordt bij lease of verlease van fosfaatrechten 20 procent afgeroomd. Als er binnen 1 kalenderjaar fosfaatrechten heen- en terug geleasd worden, dan wordt er 1 keer 20 procent afgeroomd bij de verleaser. Er vind geen afroming plaats als het een (tijdelijke) overdracht betreft bij erfopvolging, binnen bloed- of aanverwantschap in de 1e, 2e en 3e graad, bij het vormen van een man-vrouwmaatschap, man-vrouw vof of man-vrouw CV (voor een huwelijk, of een geregistreerd partnerschap.

Met het nieuwe wetsvoorstel, waarbij 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij mag worden geleasd, moet het voor de melkveehouder gemakkelijker worden om onverwachte kleine tekorten aan het einde van het jaar te kunnen corrigeren.

Vragen afromingsvrije (ver)leasen
Is het als verleaser mogelijk dat je aan meerdere verleasers 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij mag verleasen? Mag je als leaser meer dan 100 kg leasen van één verleaser en is dan de eerste 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij? Indien je als leaser van meerdere verleasers fosfaatrechten least, hoe wordt dan bepaald welke 100 kg fosfaatrechten afromingsvrij zijn? De antwoorden op deze vragen kunnen pas worden gegeven als het wetsvoorstel definitief is.

Bron: alfa.nl/actueel/…

Bron

Afromingsvrije lease fosfaatrechten, stand van zaken.
alfa.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!