Veehandel laat vleesketen AH/A-ware ontploffen

Er gaat per 30 november 2021 een streep door alle getekende contracten van melkveehouders die zich hadden aangemeld voor de nieuwe vleesketen ‘Beter voor Rundvlees’ van Albert Heijn en A-ware. Het project gaat wel door, maar met nieuwe partners en onder andere voorwaarden. Albert Heijn en A-ware gaan nu in zee met slachterij Vion, die […]

Bronen

Veehandel laat vleesketen AH/A-ware ontploffen
melkvanhetnoorden.nl
Ameco en Heijdra Vleesvee stappen uit weidevleesproject
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+8
labella
Appie en een gezond verdienmodel voor de melkveehouders .........😂😂😂😂
RooieRood
Jammer dat het geploft is. Een koe die voor afmesten geschikt was leverde zelfs 200 euro extra op als je mindere meerkosten meerekent. Scheelt toch wel weer 'n paar duizend euro hier opt bedrijf die ik nu niet meer binnenkrijg. De grote veehandelaren hebben idd hun macht laten gelden en ons als melkveehouders die melk leveren aan het AH concept flink wat geld door de neus geboord.
KOC1981
@RooieRood is dit het onderzoek door de ACM waard? Lijkt toch op ongeoorloofd machtsmisbruik?
RooieRood
@KOC1981 vast wel, maar voor je daar resultaat van ziet ben je een mooi poosje verder. Komt bij dat ik mij afvraag of er dan alsnog iets veranderd, leed is geschied.
Boerma
@RooieRood inderdaad. Eindelijk een manier om wat meer geld te beuren voor de boer. Maar er zijn teveel mensen die van ons proberen mee te eten en dat lukt ze ook nog weer. Die vertrouwensband is dus maar van 1 kant die van de boer. Zodra er maar iets tussen het financiele plaatje van de veehandelaar komt staan ze te springen. Zeggen altijd dat ze bijna niks overhouden aan de handel maar dat blijkt dus niet zo te zijn
+1
Weidezicht
@Boerma natuurlijk roept die hamdelaar dat hij weinig verdient. Lijken wel boeren. Maar je bent er toch ook zelf bij als je wat verkoopt of meegeeft aan een handelaar. 20 jaar geleden haalden veel boeren ook de neus op voor een veemarkt. Nou daar werd de prijs gezet, en hoe hard zijn de prijzen gestegen toen de veemarkt dichtging? Pas nu het lastste halfjaar loopt de slachtkoeienprijs eindelijk eens serieus op.
Boerma
@Weidezicht ja zijn er zelf bij als we wat verkopen. Maar ik kon nooit de prijs vangen zoals dat het via die premie ging. Gewoon omdat het vlees verkocht kon worden via de extra eisen die we hebben. En de handelaren hebben dat nu gewoon keihard tegengewerkt. Dus kan ik dan verwachten dat ze wel een goede prijs gaan betalen of blijft mijn handelaar alleen zijn eigen markt beschermen?
Mh12
@RooieRood zo zie ik het ook. Ik pas ervoor om vion en de vhc te sponsoren..... vion betaald gemiddeld genomen al niet het meest, en de hvc was ook niet mijn favoriete handelaar. vond het concept erg mooi. Maar op deze manier maak ik een pas op de plaats......
RooieRood
@Mh12 ik denk ook niet dat ik mee ga in de nieuwe opzet.
mlkvhoudr
Ik krijg sinds kort wel een bonus van 3 tientjes voor weidekoeien, maar dat gaat gewoon via eigen handelaar.
+2
Erco
@mlkvhoudr hahahahhahahaha net als bij onze melkfabriek. Als je niet meedoet met die onzin vang je t niet
mlkvhoudr
@Erco ik dacht er ook t mijne van maar hoefde er ook verder niks voor te doen voldeed al aan de voorwaarden
+1
Weidezicht
De handel ertussenuit willen hebben, is volgens mij voor een boer ook niet handig. De hele prijsvorming in een markt zonder handel, is dan helemaal niet meer bekend. Uiteindelijk is het wegvallen van de handel zelden in het voordeel van de verkoper. Kijk maar naar de glasgroente kwekers. Die vonden 20 jaar geleden ook dat berkopen via de veiling niet meer gewenst was. Alles een half jaar vantevoren al verkopen, vaste prijs en verplicht leveren. Dan is er ook nooit meer een meevaller en die contractprijzen zijn natuurlijk altijd scherp. Een veehandelaar kan soms ook wel eens een probleempje oplossen. Als die je koeien niet mag verwaarden, wat mag hij dan nog wel? Een paar nuka,s afvoeren die eigenlijk nog te jong zijn, en al 4 dagen water krijgen omdat de melk zo duur is?
En als veehouder hoef je natuurlijk niet met maar 1 handelaar te werken. 1 of 2 meer is altijd goed.
RooieRood
@Weidezicht De prijzen waren in dit systeem waren wel transparant omdat het weekgemiddelde werd genomen van meerdere slachterijen en de boerderij prijs oid. Dus geen vaste prijs voor het komende jaar bijvoorbeeld. De eigen veehandelaar kon nog steeds een rol spelen, hij kon jou slachtkoeien naar Ameco brengen en zijn normale commisie rekenen.
Weidezicht
@RooieRood wij hebben nog nooit wat aan de boerderij verkocht. Schaoen brengen bij ons ook tientjes meer op dan de noteringen in de vakbladen.
Weidezicht
@Weidezicht schapen
+5
Porky
@RooieRood En hoe kwamen die slachterijen aan dat "weekgemiddelde)? Beste man, een prijs word bepaalt op "een " markt, of het nou om olie , graan of in dit geval vlees gaat, vraag en aanbod bepaald,en dacht je nou echt datAH/A ware de slachtkosten/transport uit eigen zak betaalden? Plus de premie, nee ,zogauw AH zn vlees voor bv een halve € de kg ergens anders kan krijgen zijn ze de boeren weer gauw vergeten hoor, AH heeft een slechte naam bij div producenten, dictators en uitbuiters zijn het, en zijn geen vlotte betalers, ( speelt miss ook wel mee nu de boel geklapt is) wilde in het verleden peijnenburg ff de les lezen,maar kregen deksel op hun neus ( werd niet meer geleverd)
RooieRood
@Porky ik betaalde de transport en commissie kosten gewoon zelf, En niet de Appie oid. Alleen bij dit concept was dat een aanzienlijk lager bedrag. Mijn reguliere veehandelaar werkt ook weer met een tussenhandel zo blijkt en die moeten ook uit de ruif mee eten. Met het vleesconcept was die er alweer tussenuit. Het concept met de melk was een beetje een voorbeeld voor het vlees concept. Een meerprijs waarvoor de eisen duidelijk zijn.. En daar kan de AH ook niet zomaar uitstappen, want melk met dezelfde eisen is er simpelweg niet morgen. Je kunt iedereen grote boeven vinden, maar met dit verhaal meedoen had ik het in ieder geval als veehouder niet slechter van gekregen en zeer waarschijnlijk zelfs wel beter. En dat is nu om zeep geholpen door grote handelaren en daar vind ik wat van.
Porky
@RooieRood dus met dit concept waren de transport en slachtkosten "ineens" lager,? nou ben ik wel benieuwd wie dan voor de rest opdraait? En iedereen praat hier wel over de premie en de lagere kosten ,maar ik hoor de voorstanders van dit concept niet over de kilo prijs, want je kan iemand wel een "cadeautje" beloven, maar als de poen van dat cadeautje eerst uit de portemonnee van de ontvanger is gejat is het een "sigaar uit eigen doos " hè.
+2
Porky
@RooieRood Je moet het ook willen, " loopjongen" zijn v AH
Frans1
@Porky emotie moet je niet mee laten spelen bij dergelijke zaken, maar als het gebodene je niet aanstaat moet je afhaken. Niet alles slikken voor een groot contract, dat is ondernemerschap
+2
Porky
@Frans1 ben blij dat er gelukkig(helaas te weinig) nog veemarkten zijn.
Hans van Bergen
@Porky Ik zie dat jij jouw veehandelaar netjes napraat. Immers de notering van de veemarkten geeft voor O max 1.85 terwijl ik 4.00 beurde. Snap je. Dus als ik een wagen koeien laai op de markt en die naart slachthuis breng verdien ik makkelijk 0.10 cent per kg met niks doen. Snap je nou waarom jouw handelaar de markt open wil houden?
+2
Porky
@Hans van Bergen weet niet welk blad jij leest maar weet zeker dat er geen enkel blad voor een koe met een O kwaliteit een kilo prijs van 1.85 € aangeeft.
Frans1
@Porky jij hebt zelf belang bij de handel
+4
Porky
Klopt , en weetje wat het frappante van de veemarkt was en is!? Toen die dicht zaten tijdens MKZ konden we enkel rechtstreeks leveren aan het slachthuis en kregen we een fooi, het was gewoon belachelijk schandalig,na de MKZ ging de veemarkt weer open en binnen 3 weken waren de slacht koeien ruim 1.25 € p kilo gestegen, gek hè? alles heeft een plek nodig waar vraag en aanbod samen komen, en dat is in jou /mijn geval een veemarkt, die is miss in jou ogen een overbodig instituut , maar geloof me, als enkel de grote vlees mannen moeten gaan bepalen wat jij gaat beuren v je beest ben je zeeeeeer slecht af
Hans van Bergen
@RooieRood Handelaren kunnen niet leveren aan slachthuizen. Zij leveren aan Tienus Tussenhandel en DIE levert aant slachthuis.
Porky
@Hans van Bergen hoe kom jij aan die wetenschap dat een handelaar niet aan een slachthuis kan leveren?
Mh12
@Weidezicht klopt niet. Ik zou het gewoon gaan doen via mijn eigen handelaar. Een kleine particulier... dat zou me wel iets meer gaan kosten. Maar dat had ik ervoor over. Die levert niet aan vion. Prijs is nu vion prijs ipv prijs gemiddeld van 3 slachterijen. Al met al wordt het verschil nu wel heel erg klein...... Dan kies ik voor mijn vertrouwde handelaar en zijn manier van koeien verhandelen......
Weidezicht
@Mh12 wat klopt niet?
Mh12
@Weidezicht ging over deze reactie
Porky
@Weidezicht jij snapt m
slagroomvla
Hoeveel cent per kilo was/is er voor Aware? handelaren hebben ook allemaal een vaste slagerij waar ze aan leveren, van alleen een beetje commissie komen ze ook niet rond... voor hen is er een mooie bonus op de geleverde kilo's. Anker kennende zal hij vast niet vergeten zijn aan zichzelf te denken bij dit vlees concept...
RooieRood
@slagroomvla de rol van Aware was in deze niet heel groot. Dat vaste bedrag per koe van de appie per koe werd via het melkgeld uitgekeerd, slachtgeld gewoon via de betreffende handelaar.
+2
slagroomvla
Quote Reactie van @RooieRood:
Dat vaste bedrag per koe

Dus een dunne koe leverde meer bonus op dan een dikke? bijzonder...
RooieRood
@slagroomvla ja klopt idd. Het is een vast bedrag en niet gerelateerd aan de kilo's.
+2
K H B
"Veehandel laat keten ontploffen"

De veehandel krijgt de zwarte Piet toegespeeld en de AH is de lachende derde.

Is het niet zo dat nu de AH de lachende partij is? De koeien worden er voor hun namelijk niet duurder van (de echte meerprijs voor de boer is namelijk nu weg). Ze kunnen tevens voortborduren op een project waar Heijdra Vleesvee jaren lang aan gewerkt heeft en het concept dus "kant en klaar is".
Het "mooie duurzame verhaal wij zijn goed voor de Nederlandse boeren blijft"

De veehandel krijgt de zwarte Piet toegespeeld en die wordt weggezet als de partij die niets toevoegd, maar alleen maar afroomd.

VION springt in het gat en is blij dat ze de koeien mogen slachten (met de krimpende aantallen). VION heeft weer een mooie keten om aan de buitenwereld te vertellen, maar de leverancier van de koe heeft er kwa meerprijs niet zoveel aan.

Een mooi project met een meerprijs voor de boeren is al mislukt voor dat het goed en wel begonnen is.

En AH lachte in zijn vuistje.
+1
RooieRood
@K H B persoonlijk denk ik niet dat AH echt in zijn vuistje lacht zoals jij suggereert. AH wou graag nederlands vlees, en nederlands premium vlees. Ik verwacht dat beide nu nog wel is flink kan gaan tegenvallen. dit omdat er helemaal niet zoveel boeren gaan overstappen naar het gewijzigde concept is mijn verwachting. Dat betekent dat er dus maar een zeer beperkt aantal koeien beschikbaar komen. Daarnaast komt het afmest gedeelte eerst te vervallen omdat ze opzoek moeten naar iemand anders die dat kan en gaat doen. Dus het premium rundvlees wat daar uit voort zou komen is er voorlopig nog niet.
Noorderling
@RooieRood
ik snap alleen niet waarom iemand anders dat zou moeten doen als je daar zelf ook wat aan kunt verdienen, Heijdra doet het ook niet om er geld aan te verliezen lijkt me.
Dan kunnen ze als bonus nog melk geven, of je zet ze apart en melkt ze niet meer maar hebt ook geen last van fosfaatrechten. Kunnen we vast oefenen met kalveren afmesten, als dat naar 1 maand op het erf houden gaat lukt de rest zelf ook wel.
K H B
@RooieRood AH lacht, de koeien komen nu toch wel via de VION met de zogenaamde toeslag. Het "premium" vlees komt ook; ze selecteren de beste karkassen uit de massa en dat is ook weer geregeld.
+5
Porky
@RooieRood AH heeft altijd "gespogen" op het vlees van afgemolken Nederlandse koeien, en nu "ineens" zijn ze er wel in geïnteresseerd? Nou ik denk dat de import voor AH een beetje uit de pas begon te lopen v AH qua kosten , waar ze eerst w a 3000 container huur betaalde is dat nu 15000, geloof nou maar echt niet dat AH nu ineens zo begaan is met die nederlandse boer hoor, het is/was puur eigen belang.
Porky
@Porky 2 a 3000 euro
Hans van Bergen
@Porky Vertel jij jouw boeren ook precies wat JIJ in JOUW zak houdt van iedere koe? En wie jou koe koopt?
Porky
@Hans van Bergen zijn erbij die ze meegeven en er zijn er van wie ik ze koop , het gros gaat naar de veemarkt, ik reken mijn kosten (vracht/marktgeld/ commissie , en aan wie ik ze verkoop mogen ze van mij weten hoor gn probleem, meestal inkopers v slachterijen, zijn er ook die ze in de kilo willen weg doen, dan gaan ze rechtstreeks naar slachthuis, krijgen v mij de originele slachtbon en de uitbetaalde kg prijs, min de kosten
+2
Frits1
Ben zelf geen Aware boer maar de veehandelaar dacht dat het vlees uit het buitenland te duur werd door het transport. En dat AH nu dus nederlands vlees aan zich probeert te binden.
labella
Quote Reactie van @Frits1:
vlees uit het buitenland te duur werd door het transport. En dat AH nu dus nederlands vlees aan zich probeert te b

@Frits1 je slaat de spijker op z'n kop, appie doet dat echt niet om de nederlandse boeren te steunen!
RooieRood
@labella tuurlijk niet, welke commerciele partij doet er nou wel iets om de nederlandse boer te steunen? iedereen doet het toch vroeg of laat voor zichzelf. Enigste verschil is dat wij hier als boer wel beter aan hadden kunnen worden.
+1
pieta
@Frits1 Dat werd me hier ook al verteld. Ze kunnen het vlees gewoon maar amper of niet aankomen.
Frans1
@pieta dat blijkt nog niet uit de prijzen🤔
T60401
@Frans1 Al lang geen vlees meer gekocht in de supermarkt zo te horen.
Grasbaal
@T60401 ik kocht vorige week Ossenstaart bij de slager, 15 euro de kg!

(klik om te vergroten)

Ossenstaart
+1
weurding
@Grasbaal toch eens bij harriesvlees gaan shoppen, betaal 16,50 euro voor Hollandse biefstuk, 13,50 gekruide runderrollade, staartstuk 10,50
harriesvlees.nl/product/ossenstaart-runderstaart/
+1
George
@weurding Ossenstaart is hier €9,90 /kg bij de ambachtelijke slager.
Biefstuk € 18,60/kg
Kogelbiefstuk €19,70/kg
Rosbief €17,50/kg
Runderhaas €47,90/kg
Runderrollade €13,00/kg
labella
@George Hier slacht de slager met gouden messen...
Ossestaart 19,90
biefstuk 35,90
kogelbiefstuk 34,90
rosbief 35,00
runderhaas 61,90
runderrollade 26,69
weurding
@George zal best, zullen wel meer zijn die normale prijzen hanteren, boven 100 euro heb ik het franco en diepgevroren thuis, en blank kalfsvlees kun je niet overal kopen
pieta
@Frans1 Ik vind toch meer als 4 euro per kg een fors hogere prijs als enkele jaren geleden.
Frans1
@pieta wij leveren hoofdzakelijk p koeien, dat is toch nog niet zo wild. Ik melk liever de mestruimte op het land dan koeien afmesten.
+1
pieta
@Frans1 Als het de P van pet is gaan ze je niet gauw het geld brengen. Gewoon omdat ze niet wegen. Ik heb pas wat zwaardere koeien weggedaan. Dan vang je toch wel geld. We hadden ook een minder goede, 208 kg a 2.65 P-1-.
K H B
@Frans1 P koeien met minimaal 2 vetbedekking en gewicht van 270 kg opwaarts gelden in FR ook rond de €3.10 - 3.40 per kg excl BTW vrij van kosten
Frans1
@K H B laatste levering viel me ontzettend tegen, waren wel lichte koeien, selectie wegens teveel vee, maar had er maar 2 boven 3 euro, lichtste 2,15. P-
Dat is in commissie meegeven @Porky
Porky
@Frans1 kan niet over de beesten oordelen want heb ze niet gezien ,ken ook de gewichten niet ,maar al waren ze dan licht zoals jij zegt komt die 2.15€ op mij meer over als dat het hele dunne worstkoeien waren of" opruimers".
Frans1
@Porky de zwaarste was 347 kg, p=2, 3,00. Zijn prijzen netto ex btw uitbetaald, maar vind het niet meevallen. Heb mijn ongenoegen geuit, man komt er bij me op terug.
pieta
@Frans1 Koeien van 350 kg krijg je zomaar 4 euro per kg voor. Incl BTW excl kosten
Porky
@Frans1 welke datum was dat?
Porky
@Frans1 weet niet of jij wel eens buiten komt, maar de kilo prijs is laat te maande flink gestegen, en echt niet met paar d uppies hoor.
Frans1
De handel sleept er toch het meest uit voor de boer, waarom zie ik dat dan niet? De handel zorgt vooral voor zichzelf@Porky
+1
pieta
@Frans1 Handel houdt toch ook de slachterijen wat scherp. Ik zou zo niet durven te zeggen dat het allemaal beter zou zijn als we alles gewoon aan VION leverden. Zonder handel er tussen dan he.
Porky
@Frans1 misschien toch eens een ander uitnodigen of je grieven bij je handelaar neerleggen,want de slachtkoeien zijn serieus duurder, en je snapt ook wel dat niemand voor niks kan lopen, met wegsturen naar slachthuis dient het transport en keurgeld betaald te worden, en voor bv 25€ commissie kan niemand een koe omzetten,maar ik vind wel dat er netjes en naar eer en geweten uitbetaald dient te worden.
Elvis
@Porky
Quote:
paar d

De link met paard zou ik ff niet maken als het over slachten gaat
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!