Garantieprijs FrieslandCampina plust 2,47 euro

De FrieslandCampina-garantieprijs voor december ligt met 43,72 euro per 100 kilo melk 2,47 euro hoger dan november. Die voor biologische melk ligt met 51,58 euro per 100 kilo melk voor december 83 cent hoger dan in november.

Bron

Garantieprijs FrieslandCampina plust 2,47 euro
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

HansBa
Best! En met 3 weken huisarrest kunnen we ook nog niets uitgeven ook niet..
+3
Twentsch Land
Middels telebankieren kun je genoeg uitgeven ..... en anders een gift voor een goed doel ! Wil je mijn iban nummer ?

@HansBa
+3
Melkboer16
Het hele jaar zijn er ik weet niet hoeveel topics over RFC geplaatst en allerlei theorieën.
Als ze de garantieprijs neerzetten is het ineens geen nieuws meer.
weurding
@Melkboer16 komen veel binnen op boeren.nu, wil je een link plaatsen krijge jevaak melding dit topic bestaat al, maar dan wel op boeren.nu en niet op prikkebord
jg
@Melkboer16 Was verwacht schijnbaar, ook gezien de verhoging van Arla . Gezien de stijgende kosten en en de te krappe melkprijs over het gehele jaar is dit normaal.
+2
HansBa
@jg twee en halve cent stijging in een maand gebeurt niet vaak, melkprijs nu 20 % hoger als vorig jaar.
ted9
@HansBa Als ik het goed begrijp is de garantieprijs zo opgebouwd dat het kan zijn dat jullie bij friesland volgend jaar een gedeelte terug moeten betalen of zie ik dit helemaal verkeerd?
Jean-PierreK
@ted9, nee.
Althans dat heeft het bestuur tot noch toe gezegd. Maar als er verlies gemaakt wordt neemt het eigen vermogen af en dat zal een keer aangezuiverd moeten worden. Dat kan door een volgend jaar winst te maken en daarvan een groot deel te reserveren of...
KOC1981
@Jean-PierreK Klopt!
KOC1981
@ted9 Dat zie je verkeerd. De garantieprijs is gegarandeerd. Dat is ook waarom de ratingbureau's RFC vaak laag inschatten tov bijvoorbeeld Fonterra. In principe kan RFC zich kapot betalen als ze de GP zelf niet kunnen waarmaken.
Vorig jaar moest een gedeelte terug. Dit was de interim uitkering. (= deel van de verwachte nabetaling over de winst van het lopende jaar) Toen was het eerste half jaar dus nog winst gemaakt, wat het 2e half jaar terug opgegeten was. Daarom moest de interim uitkering terug.
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
Dat zie je verkeerd. De garantieprijs is gegarandeerd.

de garantieprijs was gegarandeerd, straks gaan we 3x coöperatief "oplossen" en kan alles weer helemaal over de kop. Onderneming zou het op kunnen kopen, maar heeft vaak ook meer moeite met geld verdienen bij een hoge GP dan bij een lage, daar is de rek ook wel uit ondertussen.

Standaard gehalten zijn ook nog eens gigantisch tov omliggende landen waardoor het ook al gauw wat lijkt, tussen RFC en Arla zit al 2cent door gehaltenverschil.
bio boer
Nog paar cent jullie hebben bio prijs in mei 2020 was bio 45 cent 😁

Weten julie ook een hoe dat is

Het klotst nu ook bijna bij de plinten op denk
Jean-PierreK
@bio boer, met weidepremie en vlogtoeslag erbij... Of zat de weidepremie al in de garantieprijs?
bio boer
@Jean-PierreK ex zomerheffing die wordt in de zomer nog ingehouden bij ons - 4 cent en weidemelk toeslag komt er nog over dus 42.5 cent heb ik toeg gebeurd in mei 2020

Dus krijgen de reguliere nu al meer dan mei 2020
+1
bio boer
@bio boer dat met derogatie en regulier voer dus moet nu wel bij de plinten opklotsen dacht ik 👍
+2
Realisme
@bio boer tenzij ze de deur open laten staan dan klotst het meteen weer naar buiten 😉
+10
hoest
@bio boer tja ik weet niet hoe het met bio krachtvoer zit qua prijsstijging maar als je tegenwoordig gangbare krachtvoer besteld krijg je gelijk slachtofferhulp aangeboden
weurding
@hoest 🤣
+7
Erco
@hoest ff kunstmestsilo bijgevuld 😱

(klik om te vergroten)

diekman
@Erco 60 euro?
hoest
aldert
@hoest Het gekke is dat bio krachtvoer niet duurder geworden is , hier in Frankrijk tenminste.
Jaap40
@aldert was duur blijft duur. Productie en consumptie zal meer in evenwicht gebleven zijn
bio boer
@aldert hier wel 10 cent
bio boer
@hoest energie tarwe gerst en mais gaat nog eiwit is schreeuwend duur altijd al vadaar dat bio productie lager licht als we de krachtvoer gift verder verhogen moet er eiwit bij soja zit op 80/90 euro zelfde probleem waar vlog tegen aan loopt
hans1980
Erger me dood dat het niet lekker melkt🤯
weurding
@hans1980 scheelt wel P hans😉
+2
Melkboer16
@hans1980 hier melkt het als de brandweer. Volgend jaar weer bijtijds maaien😂
koeboer
@Melkboer16 Heb je zulke dunne melk dan?
hans1980
@Melkboer16 15 April '22 inkuilen zal het doorgeven
Jaap40
@hans1980 wordt in januari pas uitbetaald...😩
de Tank
@hans1980 bij een lage mp erger je je minder?
Limburgs boertje
Het jammere is dat boeren weer gek in de kop worden en gaan investeren... ipv dan bankrekening te spekken als het eens weer onder de 30 gaat zakken de bomen groeien niet tot in de hemel. dit is nu lekker mee genomen even maar de kosten zijn net zo hard gestegen en dalen ook zo snel nog niet
Grondboer9
@Limburgs boertje wat is daar mis mee, geld word alleen maar minder waard, hebben dit jaar geïnvesteerd in dingen die de kostprijs 30.000 verlaagd en een deel in het nieuwe geld van de toekomst.
+1
KOC1981
@Grondboer9 Nu heb je mijn interesse gewekt, met welke investering kun je je kostprijs plots met 30.000 verlagen? en het geld van de toekomst?
nicolien
@KOC1981 dat dacht ik ook.
Ben heel benieuwd naar die 30000 dan
Dat andere zullen wel bitcoins zijn.
+1
Grondboer9
@KOC1981 in de zomer n mesttank en transporttank+ container gekocht, hebben (te) veel land op afstand. En afgelopen maand besloten om al het gras zelf in te gaan kuilen, die komt hopelijk voor de 1e snede.
In slechte jaren alleen wat diesel, onderhoud en uren betalen, en dan hopelijk wat geld overhouden om te investeren in fosfaat.
In goede jaren de machines vervangen.

Kost nu n dot geld maar hebben we de komende 5 jaar geen grote lw rekeningen.

En idd in de zomer ETH gekocht, maar dat is meer m’n ding en blijft er de komende jaren op staan. Hopende dat het nog n paar keer verdubbeld.😀
pieta
Quote Reactie van @Grondboer9:
de zomer n mesttank en transporttank+ container gekocht, hebben (te) veel land op afstand. En afgelopen maand besloten om al het gras zelf in te gaan kuilen, die komt hopelijk voor de 1e snede

Heb je in ieder geval wat te doen. Zijn jullie met genoeg volk hiervoor? Dan kan het namelijk een mooie investering zijn.
T60401
@pieta Zo te lezen is er veel grond van huis. voor tien ha koop je geen container maar laad je wel gelijk uit de transporttank. Als je dan het gras ook zelf wil gaan doen heb je toch wel flink capaciteit nodig omdat er veel tijd verloren gaat op de weg. Red je het dan met 1 opraapwagen vraag ik me af.
Coen
@pieta , oplossing voor verborgen werkeloosheid 😄

als je de (eigen) uren niet berekend kun je idd je kostprijs verlagen, maar dat is niet ons ding 😄
pieta
@Coen Als ik het uitreken is eigen arbeid sluitpost. Als zijn berekening klopt en hij pakt 40 euro per uur is het een mooie investering. Je moet toch wat doen overdag. In geval van nood gewoon iets minder op het prikkebord. 😁
+1
mlkvhoudr
@Grondboer9 eth is een soort Bitcoin neem ik aan?

Je jeugdigheid komt wel naar boven met slechte en goede jaren, probeer het bedrijf zo in te richten dat er goede en betere jaren zijn dat scheelt al een boel gedonder
+1
Grondboer9
@mlkvhoudr klopt idd, na bitcoin is ethereum de grootste Coin.
In het verleden zijn deze eigenlijk alleen maar gestegen. Dit jaar 700%

Zeker de moeite waard om je er in te verdiepen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Grondboer9:
@mlkvhoudr klopt idd, na bitcoin is ethereum de grootste Coin.In het verleden zijn deze eigenlijk alleen maar gestegen. Dit jaar 700%Zeker de moeite waard om je er in te verdiepen.

Blijft gokken.
Kun je veel mee winnen maar ook veel verliezen.
Afgezien van risico's van veilig handelen en veilig opslaan
Dus altijd zorgen dat je bedrijf gewoon kan doordraaien wat er ook met die dingen gebeurt.
arie.j
Quote Reactie van @arie.j:
Blijft gokken.Kun je veel mee winnen maar ook veel verliezen.Afgezien van risico's van veilig handelen en veilig opslaanDus altijd zorgen dat je bedrijf gewoon kan doordraaien wat er ook met die dingen gebeurt.

Begin aan die dingen niet meer.
Zal er wellicht ook wel te oud en te dom voor zijn😊
Maar wat volgen kan geen kwaad
Al was het maar dat ze de rest van de economie en geldstelsel ook beïnvloeden.
Zo zou goud, denk ik ten minste, in deze onzekere tijden behoorlijk duurder zijn geweest zonder mogelijk van aankoop van die dingen.
Verder ben ik benieuwd of er niet te veel van dat soort cryptomunten komen en wat voor effect dat weer heeft.
businessinsider.nl/bitcoin-ethereum-gulden-cryptom…
+1
cs-agrar
@mlkvhoudr de piek door komen lukt een ieder wel, het venijn zit hem in de dalen
mlkvhoudr
@cs-agrar de kunst is om de portemonnee dicht te houden als het geld tegen de plinten klotst, tegelijkertijd krijgen wel steeds meer collega's met de steeds hardere gevolgen van het herverdelen van het melkgeld te maken, dan begin je al flink op achterstand
+1
ntd79
@Grondboer9 in de boekhouding zitten we qua kosten niet bij de beste 25 procent, dit gezegd hebbende moet ik wel zeggen dat we met de bewerkingskosten wel doen, ruimschoots zelfs. We hebben op een schudder, zelfrijder en mestpomp geen mechanisatie. Loonwerk liegt er niet om, maar ik zie dat eigen mechanisatie er bij vergelijkbare bedrijven er ook niet om liegen. Dat is vaak wel meer dan een beetje. Maar hebben jullie op dit moment al die arbeid over? Als dat zo zou zijn heb je dan geen gigantische verborgen werkloosheid en zou er dan niet beter een of twee man respectievelijk een fulltime of parttime baan buitenshuis kunnen zoeken en het geld voor mechanisatie in de zak houden? Dit is een oprechte vraag, geen aanval op hoe je iets doet.
pieta
@ntd79 Misschien komt ie nu net van school. Meer arbeid beschikbaar. Kan ie zichzelf nog verhuren als zzp-er in minder drukke tijden.
ntd79
@pieta dat zal het misschien zijn. Ook omdat het 30k pure besparing is, dus met aftrek van eigen mechanisatiekosten versus loonwerk, dan heb je het dus over een behoorlijk groot bedrijf om zo'n besparing te realiseren. Dus zal er wss toch al veel volk lopen dat misschien nog net een tandje harder kan lopen om het met dezelfde bezetting te doen?
pieta
@ntd79 Ik ben benieuwd naar zijn uitleg/berekening. Soms is er best wat te besparen als jonge energieke opvolger he! 😁
+1
ntd79
Quote Reactie van @pieta:
Ik ben benieuwd naar zijn uitleg/berekening. Soms is er best wat te besparen als jonge energieke opvolger he!

Haha, nou mijn vermoeden hoe ze het deden werd bevestigd door de jonge energieke opvolger😁
+1
Grondboer9
@ntd79 @pieta

Ik ben klaar met school, m’n broertje zit nog op school maar kan vrij makkelijk bij vliegen.

Mesten doen we zelf dat kun je wel redelijk goed plannen.
En met het inkuilen zal het personeel die er normaal ook is meehelpen, en lopen we allemaal wat harder en wat langer.
+1
Grondboer9
@Grondboer9 we zaten er eerst aan te denken om robots te plaatsen en geen personeel meer. Maar hebben er toch voor gekozen om meer zelf te doen zodat ze hele dagen kunnen maken en minder loonwerkkosten.
+2
puddingbroodje
@Grondboer9 juistem. de kostprijs daalt dan geen 30000 de komende jaren miss 30000 euro minder loonwerk kosten.
Niet perse een slechte keuze hoor! maar verkijk je niet op de mechanisatie kosten en de hoeveelheid extra arbeid die nodig is.
Grondboer9
@puddingbroodje loonwerkers kosten besparen we veel meer op als 30000. Dat is zo’n beetje wat het bemesten koste.
En zo als ik al zei valt de extra arbeidskosten nog iets mee omdat we vrij veel zelf kunnen.
We hebben berekend (ongeveer) wat het zou kosten/opleveren als we robots plaatsten en geen personeel en weinig mechanisatie.
En door melken in de melkstal met veel mechanisatie en hogere personeel kosten.

Dat was de theorie en hoe het in de praktijk gaat zien we volgend jaar.
ntd79
Quote Reactie van @Grondboer9:
We hebben berekend (ongeveer) wat het zou kosten/opleveren als we robots plaatsten en geen personeel en weinig mechanisatie.En door melken in de melkstal met veel mechanisatie en hogere personeel kosten.

Ja oke, dat is een opzet voor investeringen met opties en aannames. Kostprijsbesparing is een investering die je doet en dat afzet tegen hoe je het voor de investering doet en dus dan 30k bespaart. Dan is het echt wel aanzienlijk, vandaar dat ik nieuwsgierig was.
Grondboer9
@ntd79 oké, dan doen we nu de investering die we wel hebben gemaakt en 1 jaar mee gewerkt hebben.

De gehele mestcombi inclusief trekker was 160000. Schrijven we af in 20 jaar en gaan we er vanuit dat het dan nog 50.000 waard is.
Dus 5500 afschrijving per jaar
Diesel 0,5 per kuub is 6000 l
Trekker 1 300 uur x15 = 4500
Trekker 2 100uurbx 20 = 2000
Onderhoud 4.000 (dit jaar niet gehad)
100 uur personeel= 1500
= 23.500

Laten bemesten inclusief transport 3 euro kuub
X12000 is 36.000
+3
weurding
@Grondboer9 weet niet, er is niet veel materiaal wat na 20 jaar nog 50000 opbrengt
+1
mlkvhoudr
@weurding als het het wel opbrengt moet er wel weer afgerekend worden over de boekwinst, dus ik denk zelf dat het op al die jaren per jaar niet veel uitmaakt wat de restwaarde is
+1
weurding
@mlkvhoudr kun je verrekenen met nieuwe aanschaf, maar blijft een dingetje
ntd79
@Grondboer9 maar ik snap hem ook wel, en zeker in de opzet als je toch personeel hebt, die kun je meer uren bieden en ze vinden het vaak aantrekkelijk werk. Dus ik geef je groot gelijk. Je berekening heb ik nog wel een paar puntjes die missen of wel heel rooskleurig zijn, ook krijg ik hier voor 15 euro netto geen mens aan het werk. Maar ik zie idd ook van die bedrijven waar met dat soort gelegenheden als inkuilen een heel leger aan broers/zussen/kameraden/neven/nichten/zaterdagjongens uit het dorp rondlopen die met plezier meehelpen voor een beste vreet en zuippartij achteraf, dat is natuurlijk ook niet op geld te zetten.
pieta
@Grondboer9 Lijkt me zo een vrij redelijke benadering. Je verdient ongeveer (ruim) 1 euro per m3. Onderhoudskosten is ook nogal afhankelijk van hoe je met de spullen omgaat. In totaal tel je met onderhoud van 10.500. Ik heb geen idee of dat kan kloppen. Is in ieder geval jaarlijks een behoorlijk bedrag.
ntd79
@pieta vind verzekeringen, zeker als je de eerste 5 jaar voor alles doet, ook nog wel aardige bedragen, of zit dat bij onderhoud in?
pieta
@ntd79 Tractoren dienen verzekerd te zijn. Bij gebruik van resp. 300 en 100 uren neem ik aan dat enkel de verzekering vd tractor van 300 uur meegenomen hoeft te worden. De andere trekker zal al aanwezig zijn en ook ander werk doen. Rijd je de aangeschafte trekker met tank nagenoeg altijd zelf dan zou ik gewoon WA verzekeren. Dus een 500 euro voor meenemen.
ntd79
@pieta dat is een keuze. Alleen zelf kom ik ze door de jaren heen in alle vergelijkende overzichten weinig tegen die makkelijk geld verdienen met eigen mechanisatie. Of dat dan toch in onderhoud zit, geen idee. Veel gehoord argument is vaker om volk meer uren te kunnen bieden, en af en toe aantrekkelijk werk, dan het financiële plaatje
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Alleen zelf kom ik ze door de jaren heen in alle vergelijkende overzichten weinig tegen die makkelijk geld verdienen met eigen mechanisatie

Toch niet in een studieclub he? 😁 Die post bewerkingskosten vind ik altijd de minst representatieve post die in overzichten staat. Zit te veel ruis op.
Grondboer9
@ntd79 en er zitten nog wat financiële voordelen bij, maar het belangrijkste is of je er tijd en zin voor hebt. In het voorjaar zit je er tussen de 12 en 16 uur per dag op n paar weken lang.
@Ynze Oenema
Vind maar eens n knappe tank van 20 jaar dan zit je al snel op de 25 k. die trekker is dan niet veel meer waard 10-15k en nog de tranportank
ntd79
@Grondboer9 tussen de 12 en 16 uur zit ik niet alleen een paar weken in het voorjaar😅
pieta
@Grondboer9 Wat heb je eigenlijk gekocht qua trekker en giertank. Pk's, kuubs, mestsysteem? Allemaal nieuw of ook iets 2e hands?
+1
Ynze Oenema
@Grondboer9 en gezien de bedragen geen Fendt trekker😜denk nooit dat jou combi na 20 jaar nog 60.000 is.

Maar wij investeren ook in machines omdat we zelf het landwerk leuk vinden😃ik bereken het niet allemaal
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Ynze Oenema:
leuk vinden

das toch onbetaalbaar 😁
+1
matt
@Grondboer9 alsje er maar lang mee doet,verdiend dat zich terug.
Loonwerker komt over 20 jaar ook niet,waarvoor dat die nu komt.
+1
de jonge
@Grondboer9 ik denk niet dat de prijzen waar je meer rekent over 20 jaar nog realistisch zijn...
ntd79
@puddingbroodje nee, er werd echt 30k bespaard op kostprijs. Vandaar dat het ook vragen oproept. Machines kopen om 30k op loonwerker te besparen is wel duidelijk hoe dat werkt.
+2
robbies
@ntd79 De ellende is dat het hele verhaaltje spaak loopt als de externe arbeid wegvalt en er geen vervanging gevonden kan krijgen voor hetzelfde geld. Of in het ergste geval dat de loonwerker alsnog moet komen. Ik vind 15 euro per uur overigens niet veel geld voor extern personeel. alle waar naar zijn geld denk ik dan
matt
@robbies alle waar naar zijn geld denk ik dan
Toch wel een hele goeie,als die 120m3 uur wegrijd 😀)
pieta
Quote Reactie van @matt:
een hele goeie,als die 120m3 uur

Er zal toch ook wel wat grond bij huis en kort bij liggen.
matt
@pieta er is 100 uur personeel gerekend,om 12000m3 mest weg te rijden.
Ook nog op afstand,met transporttank.

Kan zijn dat,hij alleen indicenteel meeneemt.en zijn eigen uren niet telt.
pieta
@matt Hij rekent 300 uur mestrijden in mijn beleving a 40 m3 /uur. 100 uur met transporttank bevoorraden. Volgens mij zou dat wel kunnen afhankelijk van hoeveel en hoe ver het land van huis af ligt. Ik weet de maat vd tank niet.
matt
@pieta dat is dan 400 uur in totaal.
En maar voor 100 uur arbeid ingerekend,van daar mijn opmerking.
+1
pieta
@matt Hij zal zijn eigen uren niet in de berekening opnemen maar als slotstuk onder de "winst" laten vallen. Vlotte 12.000 winst voor 300 uur werk is 40 euro per uur.
T60401
@matt Ik zet mijn vraagtekens bij de prijs van het aangeschafte materiaal. trekker, mesttank met injecteur, transporttank en mestcontainer. 160 k.
12000 kuub is toch minsten 200 ha bemesten dan heb je waarschijnlijk geen tankje van 8 kuub met een trekker van 120 pk. denk dat je trekker met mesttank en injecteur voor 160 al in handjes moet klappen.
+1
mlkvhoudr
@T60401 beter leren onderhandelen 😉
brabo
@T60401
ik heb ook wel vraagtekens bij een halve liter diesel per m3
mijn ervaring was dat ik, gezien over al het land, ongeveer net zoveel liters diesel wegreed dan m3 mest.
Grondboer9
@robbies spul is over 10 jaar nog gewoon geld waard dus zo spannend is het allemaal niet.

Vind 15 n mooi bedrag voor buurjongen die wat bij hobbyt als ie tijd heeft, kunt het zitten doen beetje transporten.
jg
@Grondboer9 Dat is een goede basis onder deze berekening: als ie tijd heeft …..
Grondboer9
@jg ja prima.
We horen het hier wel als de melkprijs over 1.5 jaar weer eens 30 cent is en jullie die dure loonwerkers moeten betalen. En wij alleen beetje diesel en arbeid 👍🏼👍🏼
jg
ted9
@Grondboer9 Zal de arbeid ook op 15 euro blijven de aankomende 10 jaar?
Grondboer9
@ted9 nee zeker niet, maar de loonwerkers hebben bij ons ook geen vrijwilligers dat ik weet dus die zullen ook niet goedkoper worden.
En als je alles hebt gelezen kun je zien dat we het bemesten zelf doen.
Alleen in de zomer is me vader tijdje afwezig geweest vandaar..
de Tank
@Grondboer9 Dat is ook het mooie van boer zijn he, dat je niet 1 weg hoeft te gaan om plezier en inkomen te halen. Laten we dat vooral respecteren van elkaar. Als machines niets voor je is, niet doen en vice versa. Zolang het niet ten koste gaat van de gezondheid van de dieren kan het allemaal.
+2
mlkvhoudr
@Grondboer9 nu voelde ik me vandaag al zo n. Heikneuter die net trots een nieuwe maaier gekocht had, en daar rustig de tijd voor genomen, terwijl jullie gewoon even een setje machines aftikken van 160.000 euro, nu zijn overal de omstandigheden anders, en je moet je er niks van aantrekken maar toen ik jong was ergens in de vorige eeuw droogde hier de goedkope en jonge flexibele medewerkers wel op met het verstrijken van de jaren, iets met vrouwen en volle agenda's vol verplichtingen, dus als je jonge goedkope medewerkers wilt houden, moet je daar wel energie in stoppen
+1
ntd79
Quote Reactie van @Grondboer9:
We horen het hier wel als de melkprijs over 1.5 jaar weer eens 30 cent is en jullie die dure loonwerkers moeten betalen. En wij alleen beetje diesel en arbeid

Ik zie het probleem niet. Kopen we dan toch een compleet nieuw machinepark😁
pieta
Quote Reactie van @Grondboer9:
horen het hier wel als de melkprijs over 1.5 jaar weer eens 30 cent is en jullie die dure loonwerkers moeten betalen

Wij houden nu het geld op zak. 😁 Of investeren wellicht in iets anders wat geld oplevert.
+2
ntd79
Quote Reactie van @pieta:
Wij houden nu het geld op zak. Of investeren wellicht in iets anders wat geld oplevert.

Denk dat de meesten nog wel eerst een gat moeten dichtfietsen. De twee laatste grote stijgingen heb je nog geen cent van binnen
pieta
@ntd79 Ik hoef gelukkig geen gat dicht te fietsen. Maar ik ben dan ook een beetje een prutser op een oude boerderij met nagenoeg allemaal oude spullen.
+1
Melkboer16
@pieta dan heb je een slechte ruil gedaan?!
Maar het is zoals @ntd79 zegt,hier hebben we nog wel ff werk om de gaten in de weg te dichten.
We hebben 3 gortdroge jaren overleefd dus daar schaam ik me dan ook helemaal niet voor.
pieta
Quote Reactie van @Melkboer16:
dan heb je een slechte ruil gedaan?

Dat denk jij zonder verdere info te kunnen beoordelen? Geeft niet dat je dat doet hoor. Snel oordelen is mens eigen. Doe ik ook nog wel eens.
ntd79
@pieta dat had ik ook wel een beetje verwacht, maar jij melkt al een poosje op ander melkgeld, meende dat je het laatst had over 5 procent vet en 4 eiwit? Dus het prutser valt nogal mee. Maar omdat het weer over investeringen ging voordat mmn het melkgeld van de officiële garantieprijs van boven de 40 cent nog moet beuren, dat vond ik wel grappig na een dik jaar steen en been klagen. Nou, de hand zit hier nog een hele poos strak op de knip, en als de ontwikkelingen zich voor komend groeiseizoen zo doorzetten dan blijft ie daar voorlopig ook wel zitten.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
Nou, de hand zit hier nog een hele poos strak op de knip

Dat zit ie hier altijd. 😁 Ik zeg ook niet dat ik al meer verdiend heb, enkel dat er geen gat is wat gevuld moet worden. Wie het hardst geld nodig heeft als buffer heeft in de regel het minst.
ntd79
@pieta ook een gat in de buffer is een gat dat moet worden gevuld. En gezien de ontwikkelingen denk ik dat je je buffer ook nog weleens flink mag opwaarderen.
pieta
Quote Reactie van @ntd79:
ook een gat in de buffer is een gat

Dat is er ook niet. Het telt het gehele jaar al op. Of het harder optelt dan andere jaren kan ik zo niet zeggen. Niet opvallend veel in ieder geval. Dan had ik het wel geweten.
+1
ntd79
@pieta je wordt nog zo'n tweede dagobert duck als je niet oppast😁
+1
pieta
@ntd79 Ach, dat weet ik niet. Ben ik verder niet direct op uit. Ik vind het houden van melkkoeien gewoon erg leuk. We hebben er een prima kostwinning aan. Voel geen enkele behoefte om uit te breiden in aantal koeien. Dat gun ik een ander. Zo ook met opvolging. Die gun ik ook een bedrijf waar ie eventueel in kan groeien en een eigen idee in uit kan werken. Die mag gewoon zijn eigen kar gaan trekken. Maar dat wordt nog ff. De jongste is 10 en mag van mij nog wel een jaartje er over denken. 😁
arnold
[@Grondboer9Als nu 160.000 euro hebt betaald voor trekker mesttank container en transporttank lijkt het me niet dat dit over 20 jaar nog 50.000 euro opbreng.
Voor over 10 jaar lijkt mij meer waarschijnlijk.
Dan wordt de afschrijving 11000 euro
Het onderhoud 4000 euro
rente 4000 euro
samen 19000 euro
Dan reken ik voor de stalling! 0,0
Als je dan ook nog bemest zonder GPS denk ik dat je kwaliteit van bemesten minder is met meer kosten!
+1
de Tank
@jg de 1 bindt makkelijker buurjongens aan zich dan anderen.
jg
+1
mlkvhoudr
@de Tank ik had ook weinig mechanisatie, dat helpt wel als je de schuur vol hebt staan
Erco
@jg waren we allemaal niet een beetje zo op die jonge leeftijd. En dat hoort Mischien ook zo 😬
+1
pieta
Quote Reactie van @Grondboer9:
Vind 15 n mooi bedrag voor buurjongen die wat bij hobbyt

Klopt. En als je nou iemand anders moet inhuren die wat meer per uur kost dan gaat je berekening niet volledig onderuit.
+1
demelkboer
P rechten worden in een dag al meteen duurder, kostprijs weer omhoog, weer niks verdiend 😉
robbies
Quote Reactie van @demelkboer:
P rechten worden in een dag al meteen duurder, kostprijs weer omhoog, weer niks verdiend

Of het vermogen gegroeid #omdenken
labella
@demelkboer Raar he. Dat had ik toch begin dit jaar al voorspeld.
Het moet maar
Leerdammer zelfde plus als rfc
arjank110
@Het moet maar kale melkprijs 40,50 bij 800.000kg in december (zijn wel iets andere standaard gehalten als de GP van RFC nl. 4,41 vet en 3,47 eiwit) komt 2 euro weidepremie bij en 1,25 voor de vloggers
arjank110
@arjank110 dus de RFC'ers zitten beter
+2
weurding
A ware

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr
@weurding dit roept wel herinneringen op aan de begintijd van aware toen zag ik ook overal de beste prijs die aware uitbetaalde voorbij komen, maar super dat ze om de melk moeten vechten nu
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en
super voor iedereen dat er nu weer eens goede melkprijzen in het verschiet liggen
+2
cjw73
@mlkvhoudr ja mooie prijs .we zitten nog op jou te wachten.
MBH te N
@weurding en de standaardmelk ? Heb je daar ook een prijs van?
Of zit 80 a 90% in de ah-stroom?
cjw73
@MBH te N 45 cent voor de standaard melk, zit ik zelf ook bij. Zijn ongeveer 500 ah boeren
puddingbroodje
@cjw73 incl weidepremie?
cjw73
@puddingbroodje nee ben opstaller.
+1
ted9
@cjw73 Vertel er even bij dat er een eenmalige uitkering van 2ct bij zit .
+1
cjw73
@ted9 klopt. Maar 43 doet goed mee bij de rest.
weurding
@MBH te N geen idee, kreeg deze toegestuurd, een insider zal wel weten om welke melkstroom het gaat
Sjaakiee
Ah 50,63
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!