Drijfmest geeft minder uitspoeling dan kunstmest op droogtegevoelig zand

Vervanging van een aanzienlijk deel kunstmest door drijfmest op droogtegevoelige zandgrond zorgt op grasland voor een 30 tot 50 procent lager nitraatgehalte in uitspoelend water op 1 meter diepte. Dat blijkt uit een de tussentijdse resultaten van de veldproef door Wageningen Livestock Research en onderzoekscentrum B-Ware in Nijmegen in 2020 en 2021.

Deel dit topic

Reacties

+5
hypotheekboer
Tja, de praktijk wist dit al lang natuurlijk. Vraag is wat gaat de politiek hiermee doen?
Blijkt maar weer dat de politiek met allerlei wensdenken en restricties het paard achter de wagen aan het spannen is en de praktijk en natuurlijke processen uit het oog verloren is.
+1
T60401
@hypotheekboer volgens schouten nitraat te hoog op zand. geen derogatie zou moeten zorgen voor lager nitraat. gevolg minder mest meer kunstmest nitraat omhoog. hebben ze in den haag bij het 8 nitraat programma tenminste weer wat om over te zeuren. # Hoe hou je een gecreëerd probleem in stand.
hypotheekboer
Quote Reactie van @T60401:
Hoe hou je een gecreëerd probleem in stand.

in dat kader heb ik ook steeds meer vragen bij de commissie CDM(commissie deskundigen meststoffenwet) die het ministerie hierin adviseert. Hoeveel wensdenkers zitten hierin, wie controleert ze, wie betaalt ze (en hoeveel), wie kiest ze en hoe lang zitten ze er al in? Waarom worden er geen proeven gedaan met vergelijkbare bemestingsniveau´s met verschillende verhoudingen drijfmest-kunstmest? Het is toch vreemd dat Duitsland zonder derogatie een slechtere waterkwaliteit heeft als Nederland.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hypotheekboer:
verschillende verhoudingen drijfmest-kunstmest?

Noch de drijfmest, noch de kunstmest spoelt uit. Na omzettingen snappen de "deskundigen" niet waar het blijft en dus "is het naar het grondwater gezakt".
bio boer
In water oplosbaar mineraal spoelt gemakkelijker uit zecht mijn boeren verstand met 240 kg n uit drijfmest kun je ook wel geheel zonder kunstmest als ik het minimale verschil zie met mijn grasland het verschil is bij de humus armere gronden wel groter moet ik er bij zeggen
Grondboer9
@bio boer jij zit op goede vochtige grond, kun je totaal niet vergelijken met drogere zandgrond waar amper mineralen in zitten.
bio boer
@Grondboer9 waar blijft al die exstra en die je op zand nodig hebt 🤷‍♂️
newholland6640
@Grondboer9

En in kunstmest zitten wel mineralen?
kanniewaarzijn
@newholland6640 Jij dacht van niet?
newholland6640
@kanniewaarzijn afgezien van een paar toevoegingen zitten er in kunstmest nou niet veel mineralen nee.
slagakker
Toen de KAS rond de 25 euro koste zaaide ieder zijn rondje kunstmest, nu het rond de 60 euro kost gaan boeren toch anders denken. Ik denk nog steeds dat de combi het beste is maar gezien de financiele situatie bij veel boeren zullen bij deze prijzen toch andere afwegingen gemaakt worden.
Limburgs boertje
Tja hier op de zand dan maar de voedsel bossen aanleggen kunnen we ook de boel te koop zetten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0