'Soja uit ontboste gebieden in veevoer met duurzaamheidskenmerk'

Quote:
De soja die op de plek van de gekapte bomen wordt geteeld, komt in Nederland terecht en belandt bij veevoerfabrieken, blijkt uit onderzoek van Zembla en milieuorganisaties.

Bron

'Soja uit ontboste gebieden in veevoer met duurzaamheidskenmerk'
nos.nl

Deel dit topic

BertK

Reacties

+1
Albert Altena
Ze zeggen het iets anders.
Het grootste gedeelte komt terecht in veevoer.
Ja. 80% is schroot wat niet meer voor de mens gebruikt kan worden.
Soja wordt verbouwd voor de menselijk consumptie
Net als suikerbieten verbouwd worden voor de suiker.
+1
Prikker
@Albert Altena ja inderdaad is er dan niemand die zegt van ho eens even die sojatroep word verbouwd voor de veganfreaks , er word geen gram minder soja verbouwd als Nederlandse koeien minder soja gaan eten.
Albert Altena
@Prikker Hoe meer vega, des temeer soja e.d. er verbouwd zal moeten worden.
Of de mens moet afvalproducten en gras gaan vreten.
+2
In de NRC staat een artikel met een nogal stemmingmakende titel: ‘Nederlandse zuivel- en vleesbedrijven betrokken bij sojahandel die verband houdt met ontbossing’ (bron: nrc.nl/nieuws/2021/…)

Als je tussen de regels doorleest kom je op een gegeven moment de volgende alinea tegen:

Het is geen geheim dat Nederlandse veevoerproducenten Braziliaanse soja gebruiken. Zij hebben zich gecommitteerd aan RTRS-gecertificeerde soja, een standaard die is ontwikkeld met onder andere Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Doel ervan: minder ontbossing. Het probleem is: soja is een bulkproduct. Er is maar weinig soja die in gescheiden, transparante stromen van teler naar eindgebruiker gaat. De meeste RTRS-soja wordt gekocht via credits, vergelijkbaar met groene stroom. Het geld van die credits gaat naar boeren die niet betrokken zijn bij ontbossing. Maar hun soja zit niet per definitie in het schip dat naar de betaler van die credits vaart. Van een deel of de hele lading is de herkomst onbekend. Daarom vinden milieu- en mensenrechtenorganisaties RTRS niet meer voldoende: het houdt ‘foute’ soja niet tegen.

Het is kennelijk een zelfde constructie als met de groene stroom. De werkelijke electriciteit die bij de burger en bedrijven met een groene-stroom abonnement uit de stekker komt is ook niet gescheiden.

Beetje flauw van NRC om naar de Nederlandse boeren te verwijzen. Die kopen gecertificeerd voer en hebben verder geen invloed op hoe de WNF en Solidaridad dat hebben geregeld.
+1
BertK
@somerled-delremos Beetje flauw? Smakeloos!
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!