Zuivelreus vraagt om offensieve eigenaren

Door Jelle Feenstra

Zijn het topondernemers, de 20.000 melkveehouders van het coöperatieve Royal FrieslandCampina (RFC)? Je zou het bijna denken na het zien van de jaarcijfers 2010


Het bedrijf, dat hun volledige eigendom is, presteert uitstekend. Weinig fabrieken in Nederland betalen een betere melkprijs. Ondertussen is een financiële positie opgebouwd die zoveel macht geeft dat boeren ook in slechte tijden een stootje kunnen hebben. Menig collega in Nederland wil geld toe leggen om te ruilen van fabriek.

Discussie binnen FrieslandCampina was er volop dit melkjaar. Ging het niet over de directeur die veel te veel salaris kreeg, dan wel over de kwantumtoeslag. De op andere fabrieken gebaseerde voorschotmelkprijs blijft punt van discussie en veel boeren zien liever een klinkende melkprijs in plaats van een klinkend eindresultaat. Als klap op de vuurpijl gaan directeuren en bestuurders nu ook nog even zeggen dat leden-eigenaren hun koeien massaal naar buiten moeten jagen.

Kritiek is er en blijft er. Dat is goed, het houdt scherp. De cijfers zeggen dat RFC het op de hoofdzaken geweldig doet. Boeren mogen daarom best wat trotser zijn op hun zuivelbedrijf. De winst blijft ook nog eens volledig in boerenhand. Hoeveel internationale zuivelbedrijven met deze omvang kunnen dat nog zeggen?

Op een haar na fuseerde Campina een paar jaar geleden met haar Scandinavische equivalent Arla. Moeilijk te zeggen of het een goed huwelijk was geworden. Friesland met Campina is dat tot nu toe in elk geval wel, waarbij de winst vooral wordt gemaakt op de oude FrieslandFoods-markten in Azië. Alle bestuurders, die altijd riepen dat FrieslandFoods en Campina niet bij elkaar pasten, krabben zich vast even achter de oren.

In een snel veranderende wereld slaat de zuivelreus nu een nieuwe weg in. Het pakt regie op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Melk produceren op een manier zoals burgers het graag zien, is onderdeel daarvan. Dat levert winst en ontwikkelingsruimte op, prediken bestuur en directie. Daarom willen ze dat alle ledenmelkveehouders nadenken hoe ze hun visitekaartje, koeien, zichtbaar kunnen houden voor Jan Publiek. Ten onrechte is dit appèl op gezamenlijke verantwoordelijkheid uitgelegd als verplicht weiden voor alle leden.

De oproep afdoen als ongewenst en bemoeizuchtig is te kort door de bocht. Het is zoiets als tegen je partner op het melkveebedrijf zeggen dat hij of zij zich niet moet bemoeien met jouw inbreng in de maatschap. Directie en bestuur verdienen met zulke goede cijfers een wat minder defensieve houding van de 20.000 eigenaren.

Jelle Feenstra

jfeenstra@ltonoord.nl

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: Over offensief gesproken!
Door de 'onbewust' zéér coöperatieve opstelling van met name de voormalig Friesland Foods zijdezijn de voormalig Campina leden de lachende derde.
Campina had destijds wel een aanzienlijk hogere opbrengst per kg ledenmelk (betere vermarkting) dan de Friesland Foods, op het kostenonderdeel was Friesland Foods met groter verschil superieur. In een concurrentiestrijd ( die ''we''allemaal zo graag willen(?) ) had Campina het nakijken gehad.

Zie hoofdstuk Kosten en opbrengsten. ( Blz. 12 t/m 14):

[www.nmv.nu]
boersalland
Wat is dit wim? Gaan we elkaar nu de vliegen afvangen? Of begrijp ik je nu verkeerd?
Als dat wel zo is vind ik dat wel heel kinderachtig en ook niet het doel van deze discussie lijkt me.
Wimsumar
Beste BoerSalland: Nee, ''vliegen afvangen '', daar is het nu te laat voor. Nu moeten we er gezamelijk het beste van zien te maken.
Mijn reactie is met name op ''het goede 'huwelijk'dat de fusie tussen Campina en Frieslands Foods volgens Jelle Feenstra is. Een fusie waar destijds vrijwel géén bestuurders van waren die riepen dat de beide fusiepartners niet bijelkaar pasten.
brabo
nog nooit van Tiny Sanders gehoord zeker
boersalland
Het beste van zien te maken Wim? Wat zijn dat toch voor uitspraken? Waarom ben je toch zo gefrustreerd, zie je te weinig friezen in het bestuur terug? Anders kan ik het niet zien. Je kan zeggen van RFC wat je wil maar het gaat gewoon harstikke goed, dat we het niet eens zijn met bepaalde dingen dat is niks meer dan normaal, als je zo groot wordt kun je het niet voor iedereen meer goed doen
Wimsumar
Beste BoerSalland: "Het gaat gewoon harstikke goed". Ja, er wordt winst gemaakt, nou én? Wat kopen wij (leden) daarvoor? "Ze"zeggen (zelfs) dat meer winst mogelijk is, maar daar is de grondstofprijs(!) te hoog voor.
boersalland
Die winst komt toch voor een groot deel weer bij ons terecht. "We" hebben nu eenmaal gekozen voor zo'n melkprijssystematiek. Het overgrote deel van de leden was het daar mee eens, niet iedereen, ook ik niet maar doordat het zo'n groot bedrijf is geworden kun je het niet iedereen naar de zin maken. Wees blij dat het zo goed gaat, ze betalen een goede melkprijs vergeleken met de andere zuivelfabrieken, dat had ook anders gekunt. En of het meest nu van de voormalige Campina komt of Friesland Foods zal mij een worst zijn, ze moeten zorgen dat nu en in de toekomst de produkten die ze maken wereld wijd het meest opbrengen en in dat licht bezien vind ik dat ze het helemaal niet verkeerd doen.
Cornelis
In welk jaar leef jij Wim? Voor de goede orde het is hier maart 2011.
tok
Het moet eigenlijk weer een bedrijf van en voor de boeren worden, maar dat zal nog wel even duren. Eerst moet de communistische gedachte eens veranderen voordat er wat veranderd dit van boeren oogpunt gezien dan.
boersalland
Ga naar een andere zuivelonderneming, DOC wil je vast graag hebben
tok
Dat is de weg van de minste weerstand, als je iets doet kun je het ook wel normaal doen vind ik. Ik heb er nou al zo veel tonnen in geinvesteerd dat ik het maar zo niet opgeef.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , burgers , melkveehouders , arla , rfc , melkveebedrijf , voorschotmelkprijs en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3