Facebook gaat mega grote energieslurpende blokkendoos in de polder plempen

Quote:
Meta, het moederbedrijf van Facebook, is inderdaad de partij die in Zeewolde een datacenter wil bouwen. Dat bevestigt het bedrijf in een persbericht. Dat het socialemediabedrijf achter de bouw zit is niet verrassend, er wordt al veel langer over gespeculeerd.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Moederbedrijf Facebook wil datacenter in Zeewolde bouwen - nos.nl/l/2406879/
@weurding Hoeveel stroom gaat hij vreten ????
weurding
@Hans is Hobby boer geen idee, maar die 160 ha zal ook toereikend zijn voor de aanleg van zonne of windenergie denk ik
Jan-T
Quote Reactie van @weurding:
aanleg van zonne of windenergie denk ik

windenergie-nieuws.nl/20/…

Volgens mij is er al een windpark in aanbouw.
weurding
160 ha
sorry
@weurding voor het prachtige grondwater wat de veluwe komt
weurding
@sorry we geven de boeren de schuld als het water vervuild raakt, ze spelen al in op de komende wetgeving
+1
Tinus
@weurding Klopt als een bus. In de milieueffectrapportage zeggen ze dat deze blokkendoos beter is voor de omliggende waterkwaliteit dan de agrarische bedrijvigheid in de regio.

(klik om te vergroten)

"Effecten op de chemische waterkwaliteit zijn voor het 35 ha bedrijventerrein positief (+) beoordeeld doordat de agrarische bedrijvigheid in dit deelgebied stopt en de daaraan verbonden emissie naar het oppervlaktewater stopt."
+1
Frits1
@Tinus walgelijk!!
cs-agrar
@Tinus is er een aparte KRW-richtlijn aangaande proceswater?
+2
Tinus
@cs-agrar Ze zeggen dat het proceswater uiteindelijk schoner is doordat ze nutriënten uit het water halen met een zuiveringsinstallatie, in tegenstelling tot wat er gebeurd bij landbouwgrond, waar uitspoeling zorgt voor extra nutriënten in het water. Zou je als een pluspunt kunnen zien als je vergeet dat dit proces heel veel energie kost en dat er de kans bestaat dat het verwijderen van nutriënten een negatief effect kan hebben dat nu niet onderzocht of bekend is.

Zo'n milieu effect rapportage lult recht wat gewoon enorm krom is: zo'n blokkendoos heeft per definitie geen goed effect op het milieu. Ze minimaliseren het effect echter met een mooie papieren tijger.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Tinus:
"Effecten op de chemische waterkwaliteit zijn voor het 35 ha bedrijventerrein positief (+) beoordeeld doordat de agrarische bedrijvigheid in dit deelgebied stopt en de daaraan verbonden emissie naar het oppervlaktewater stopt."

Zolang boeren zelf nog meepraten over landbouwvervuiling, kunnen ze gewoon doorgaan.
de Tank
@weurding Eemshaven zelfde verhaal, 600 ha top grond ingekleurd voor datacenter en waterstoffabriek, windmolens en zonneparken er omheen en er kan mooi weer gespeeld worden met klimaatneutrale pruductie, bijvangst:die vreselijke landbouw weg👌
+2
achterhoeker2
@de Tank Als die boeren wie die 600 ha verkocht hebben ,tevreden over de deal is het prima, (het is immers hun grond) wat anderen ervan vinden is niet relevant.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
wat anderen ervan vinden is niet relevant.

Maar het raakt de rest wel. Alleen door dit de media in te slingeren is de grondprijs in het pootgoedgebied al weer 20.000euro gestegen. Er komen straks immers boeren met 10-60miljoen euro cash op de markt. Dan maakt het ook niet meer uit of grond 200.000euro per hectare kost.

Wanneer de politiek vervolgens de mond vol heeft van extensivering, kringlooplandbouw en weet ik veel wat voor inhoudsloze kreten wordt je middels grondgebondenheid even op een paar ton extra kosten gejaagd. Terwijl er lokaal een mest tekort is en problemen op papier worden gecreëerd.

Maar het mag van mij ook wel anders, alle regels en regelingen schrappen. maximaal 170kg N per hectare, geen fosfaatrechten, geen grondgebondenheid. Gaan we het gevecht om de ruimte andersom spelen, maar dat bevalt een andere categorie waarschijnlijk weer niet.
achterhoeker2
@Noorderling Maar daar hebben de verkopende boeren toch geen boodschap aan?
Als jij het een keer verkoopt ga je ook voor de hoofdprijs?, het is aanmatigend om daar iets van te vinden.
Noorderling
@achterhoeker2
Gaat via onteigening, ondanks gigantische bedragen weten ze nu al dat ze nooit kwalitatief gelijkwaardige grond gaan vinden. Echt niet iedereen is blij met de gang van zaken, en de schil er om heen helemaal niet.

Het is ieder z'n goed recht alles er uit te slepen, alleen is zo'n injectie van vreselijk veel geld op termijn ongezond. Prijsniveaus lopen ook door windmolens zo op, dat je eigenlijk kun je alleen nog een stap zetten kunt wanneer je dergelijke meevallers op je pad komen. Die ontwikkeling kan ik nu niet als positief bestempelen, ondanks dat het een individu wel kan passen en ik niemand iets misgun.
achterhoeker2
@Noorderling stel je de situatie eens voor dat de grondprijzen 30.000 euro zouden zijn.
Hoe zou de landbouw en jouw (financiële) toestand dan zijn?
weurding
@achterhoeker2 maakt niks uit, zolang je er mee werkt , je gaat er naar ratio niet meer op verdienen of land 30000 of 70000 waard is, het wordt pas interessant als je het kunt kopen of gekocht hebt voor 30000 en verkoopt voor 70000. Als onderpand zal het misschien wel iets schelen maar je krijgt lening naar je verdiensten
achterhoeker2
@weurding Je begrijpt het niet, de grondprijs is deels, het resultaat van de verdiensten in de landbouw.
Of druk van buiten de landbouw op diezelfde grond, die interesse van derden weten financiers ook.
Wat zich vertaald in lange aflossingstermijnen en billijke rente percentages, omdat het risico (bij eigen grond) gering is.
weurding
@achterhoeker2 ik ben er van overtuigd dat de stijgende grondprijs niks met mijn jaarlijkse verdiensten hebben te maken , ga pas plussen als ik het verkoop, zie nergens in de boekhouding een plus bij het resultaat, denk dat jij het niet begrijpt, of wilt begrijpen, je fosfaatrechten worden ook niet op geld gezet en bij je inkomen opgeteld
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
zie nergens in de boekhouding een plus bij het resultaat,

Dat klopt, maar dat wil nog niet zeggen dat het er niet is! Of is iets er bij jou alleen maar als het op papier staat? Ik denk dat jij zo'n boer bent die de eigendomsgrond heeft zien stijgen, maar die grondprijsstijging niet heeft misbruikt. En dan loop je geen kleerscheuren op inderdaad en kan je cashen als je stopt. Maar velen hebben enorme (onverantwoorde) investeringen gedaan met de grondprijsstijging en lopen vroeg of laat helemaal vast. Dat is wat we nu zien gebeuren en dat is ook de reden dat men (LTO RABO LNV en anderen die er ogenschijnlijk niets mee te maken hebben) over elkaar heen vallen met plannen van opkoop en schuiven en herinrichten. Het stikstof"probleem" is hierbij het sturingsmiddel. De bende is vele malen groter dan iedereen beseft.
weurding
@kanniewaarzijn quote: maar die grondprijsstijging niet heeft misbruikt.,

Kon dat dan? Wordt altijd gezegd dat je lenen kan op je verdiensten en niet persé op het onderpand
kanniewaarzijn
@weurding Er zit nogal verschil tussen "wat ze zeggen" en "wat ze doen".
weurding
@kanniewaarzijn geen idee, al hele poos geen aanvraag meer gedaan
Erco
@weurding klopt ook grotendeels. Ze kijken gewoon kan je t opbrengen
de Tank
@kanniewaarzijn 'Maar velen hebben enorme (onverantwoorde) investeringen gedaan met de grondprijsstijging en lopen vroeg of laat helemaal vast'

Ik vind de gemiddelde financiering bij melkveebedrijven niet extreem, de meerderheid loopt geen kleerscheuren op als ze morgen verkopen.
kanniewaarzijn
@de Tank Niets is wat het lijkt. Tot nu toe hebben velen de wind in de rug gehad door belasting- en financieringsvoordeel. Ooit komt er een omslagpunt, dan stopt het gratis geld en vervallen de aftrekposten (de bomen die tot in de hemel groeiden). Dan gebeurt het omgekeerde: (flink) aflossen en belasting betalen en gaat het dubbel zo hard de andere kant op. Bij sommigen is dat al realiteit, bij anderen komt dat nog.
pieta
@kanniewaarzijn Dat is al heel wat jaren gestopt voor behoorlijk wat ondernemers. Er zijn er genoeg die maar weinig af te schrijven hebben en het overgrote deel vd financiering op niet(verder)-afschrijfbare investeringen hebben zitten. En daar is het belasting betalen en aflossen met als gevolg een krappe marge.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
een krappe marge.

Of helemaal geen marge. Je schuift trouwens al aardig op met je mening over de materie 😁
pieta
@kanniewaarzijn Ik schuif geen mm op. Dat denk jij omdat je niet altijd snapt wat ik bedoel.
achterhoeker2
@kanniewaarzijn Dat is een juiste analyse daarom moet je de boeren die om wat voor reden in zo'n situatie zitten een escape gunnen en niet overal voor gaan liggen als LTO en al die anderen.
achterhoeker2
@weurding Die plus vertaald zich in die lage rentes ,en de lange aflossingstermijnen, in het mkb moet die nieuw machine met 3 jaar geld opleveren en afgelost.
Omdat daar de verdiensten doorgaans beter zijn en als het tegen zit staat er een blokkendoos waar geen interesse voor is
weurding
@achterhoeker2 denk je echt dat de lage rentes alleen komen omdat de grond duur is? Is een prettige bijkomstigheid maar niet enkel het gevolg van
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
maakt niks uit, zolang je er mee werkt

Heb je er wel eens over nagedacht wat het met 's mans rentepercentage zou doen als de grondprijzen zakken en het bedrijf onder water komt te staan? En dit is nog maar één van de gevolgen!
weurding
@kanniewaarzijn als de grondprijs in het ergste geval naar 10000 per ha gaat maar je kunt op die grond nog easy zo veel rendement maken dat je makkelijk aan de verplichtingen kunt voldoen zie ik het probleem niet
kanniewaarzijn
@weurding Als je niet of nauwelijks hebt geïnvesteerd is dat geen probleem inderdaad. Maar het gaat hier over die boeren die flink op de overwaarde hebben geïnvesteerd en die staan, hoe je het ook wendt of keert, onder water als de grondprijs naar 10.000 euro zakt. Dan is versneld aflossen met een veel hoger rentepercentage het devies. (Waar ze overigens nooit aan kunnen voldoen).
George
Quote Reactie van @weurding:
Als onderpand zal het misschien wel iets schelen maar je krijgt lening naar je verdiensten

Als grond naar €30000 zou dalen dan werd het hier en daar toch heel benauwd . Dan maakt dat onderpand plotseling heel veel uit. Als executiewaarde te dicht bij de schuld komt te liggen. Als ik hier lees dat banken al taxaties eisen dan weet ik genoeg , dan is onderpand veel belangrijker dan je denkt!
weurding
@George is een taxatie lang geldig? Nee, bepaling van dat moment, maar oké, er zullen boeren zijn die per ha meer schuld hebben dan 30000 40000 per ha, lekker voor ze, al geloof ik niet dat prijzen daar weer heen gaan
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
is een taxatie lang geldig?

Nee ik las dat ze iedere 3 jaar een taxatie verlangen . Dan is het voor een bank toch een heel belangrijk gegeven wat de waarde van hun onderpand doet. Kun jij me zeggen wat je wil.
weurding
@George nou, zal je dan nog wat vertellen, stel je hebt een taxatie van 70000 per ha, daar in verhouding een schuld op, over 3 jaar is de taxatie 45000, dan heb je waarschijnlijk nog niet veel afgelost, dat bedoel ik aan te geven, jij meent dan ze gelijk van je verlangen dat je meer rente gaat betalen of versneld aflossen?
George
Quote Reactie van @weurding:
jij meent dan ze gelijk van je verlangen dat je meer rente gaat betalen of versneld aflossen?

Nou dan zit je zo onder hun bijzonder beheer en houden ze je constant in de gaten.
weurding
@George dat denk ik ook, maar dat taxeren is maar een moment opname, geen garantie
George
@weurding
Dat klopt , maar dat ze elke 3 jaar een nieuwe eisen zegt mij genoeg hoe belangrijk ze de waarde van hun onderpand vinden.
Erco
@George is hier 15 jaar niet gebeurd, alleen bij overname (en nog n keer de grond alleen geherwaardeerd )maar dat zijn nieuwe regels. Maar t zal niet voor niks zijn idd
weurding
@George misschien wordt het gevraagd bij een hoge financiering, ik ken het niet, taxeren is denk ik ook niet voor niets💸
George
Quote Reactie van @weurding:
misschien wordt het gevraagd bij een hoge financiering, ik ken het niet, taxeren is denk ik ook niet voor niets

Ik kende het inderdaad ook niet , maar het werd laatst hier geschreven. Het is inderdaad ook niet voor niets en degene met schulden heeft er weer een kostenpost bij , en de bank doet het ook niet voor niets . Die willen gewoon weten of hun zekerheden nog toereikend zijn en anders op tijd maatregelen kunnen nemen. En waarschijnlijk doen ze dit alleen eisen bij hoge financieringen.
pieta
@George Wellicht hebben die taxaties te maken met het aankomende Basel 4 beleid. Daarin lijkt voor bijvoorbeeld woningen gaan te gelden dat voor de risicoberekening alleen de startwaarde meegenomen mag worden en niet in een later stadium de eventuele gestegen waarde. Daardoor blijft een lening in een hoger risicoprofiel hangen.

5. Onderpand zoals landbouwgrond minder meegewogen: het inbrengen van onderpand, zoals
grond, gebouwen en installaties speelt een belangrijke rol bij de financiering van bedrijven. Het
verlaagt het risico, zodat de bank een hogere lening en/of een beter tarief kan aanbieden. Onder
Bazel IV kunnen banken minder onderpand meenemen in de kapitaalberekening. Dit raakt vooral
bedrijfstakken met veel onderpand en een beperkte rentabiliteit. Bijvoorbeeld de agrarische sector
zou hierdoor geraakt worden.
+1
Weidezicht
@weurding volgens de nieuwe bankenregels, moeten die banken meer of helemaal financieren op basis van verdiensten en minder of niet op waarde onderpand.
+1
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
en minder of niet op waarde onderpand.

Ach schei toch uit , ik weet wel beter sinds ik hier gelezen heb dat sommige hun bedrijf moeten laten taxeren van de bank om te kijken of onderpand nog wel genoeg waard is!
Onderpand blijft een belangrijke factor.
Noorderling
@achterhoeker2
Uitstekend, omdat met die prijzen grond rendabel is en geinvesteerd geld oplevert in plaats van de winst van de eerste 50ha gebruikt wordt om de nieuwe 10ha te kopen, zodat de volgende generatie met 60 vrij kan beginnen.

Je moet met zoiets een generatie terug rekenen als vertrekpunt. Als die nu halveert wordt er misschien een bank wat zenuwachtig en krijg je deense praktijken. Paniek terwijl er de rekeningen wel betaald worden.

Die 30.000euro is nu ongeveer mijn vreemd vermogen per hectare en zal over een 20 jaar vrij zijn. Prima toch?
Wat heb ik er aan als ik niet wil stoppen dat er veel overwaarde in zit, ik betaal toch al meer rente dan een particulier, blijkbaar ziet men bij de bank maar weinig in die zekerheid. Voor dat geld kocht ik nog veel meer grond om zelfvoorzienend te zijn. Dek ik me wel in op de rentemarkt in plaats van termijnmarkt. Dit jaar al een mooi begin gemaakt met eigen tarwe.
weurding
@Noorderling dvhn vanmorgen, ze zijn niet alleen tegen datacenter op grote schaal

(klik om te vergroten)

Noorderling
@weurding
Hij heeft zn buurt op beide plekken niet mee, of tegen zich laten keren.
Giga is relatief, maar het klinkt allemaal veel. Gesteggel is begonnen nadat hij de boerderij heeft gekocht, verkaveling was er echt een regelrechte ramp en dat is aardig opgeknapt, dan tref je het niet met een aantal fanatieke vogel en natuurmensen tegenover je. Nu wordt het allemaal principieel en is de grondhouding overal tegen te zijn.
weurding
@Noorderling zo ik begrijp zijn ze niet tegen de landbouw maar meer tegen de grootte ervan
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
boeren met 10-60miljoen euro cash op de markt

die gaan niet meer opnieuw boeren, maar lekker anders leven zonder de druk van 24/7
Noorderling
@brabo
Zitten genoeg jonge boeren tussen, die zijn daar nog lang niet aan toe, draaien nu goed, investeren in windparken en gaan straks nog veel harder. Geld maakt geld.
+1
achterhoeker2
@Noorderling windparken mag dan weer wel...
Noorderling
@achterhoeker2
Wat er gebeurt is wat anders dan wat ik er van vind.
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
Geld maakt geld.

klopt, maar dat gaat buiten de landbouw veel makkelijker
de Tank
@achterhoeker2 voor de boeren die willen cashen prima, hoe vrij de keus is weet ik niet. Vind ik net als jij niets van.
+2
weurding
Ze moeten nog meer grond hebben, er komt een stroom volk aan
ad.nl/buitenland/…
Tinus
@weurding Een datacentrum heeft helemaal niets met immigratie te maken, maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel.
+1
weurding
@Tinus er zijn wel meer topics waar men gaandeweg van onderwerp veranderd, weet jij ook wel
Als dat doorgaat met die stroom vluchtelingen zijn ze zeker een nog grotere oppervlakte nodig dan die 160 ha, dus heeft er toch nog wat mee te doen
+1
ted9
Niet zeuren jongens anders konden we ook niet op prikkebord zitten. Aardappels en de melk kunnen er alleen maar duurder door worden.
weurding
@ted9 voor diegene die het nog mag produceren wel, maar vindt het gewoon schandalig dat veel goede grond te grabbel gegooid wordt aan "projecten" en de boeren verdreven worden door natuur en woningbouw, best dat er mensen opgevangen worden hier, maar er komt een stroom deze kant op waar gewoon geen plek voor is
+3
Frans1
@weurding wij gaan het meemaken dat de wal het schip keert.
En dat kon nog wel eens sneller zijn dan menigeen voor mogelijk houdt. Let maar eens op
+1
weurding
@Frans1 ik hoop het van harte
+1
Ted6
@weurding Volgens mij worden deze boeren niet verdreven maar warm weggekocht. Dat voelt toch anders.
spotmelker
@Ted6 dat was alleen in geval van volledig eigendom. Dat hadden ze niet allemaal...
George
Quote Reactie van @spotmelker:
at was alleen in geval van volledig eigendom. Dat hadden ze niet allemaal...

Wat je niet hebt kun je ook niet verkopen toch?
spotmelker
@George er zijn mensen die dat wel kunnen, zo zijn hier bouwaanvragen voor windmolens gedaan zonder dat de aanvrager die grond in eigendom had. Terug naar datacentrum: als je daar een mooi (erf) pachtbedrijf had kun je met de schadeloosstelling niet op een vergelijkbare stek opnieuw beginnen.
George
Quote Reactie van @spotmelker:
er zijn mensen die dat wel kunnen, zo zijn hier bouwaanvragen voor windmolens gedaan zonder dat de aanvrager die grond in eigendom had.

Dat lijkt me toch niet slim als je de grondposities niet zelf hebt. Er moeten hoge legeskosten voor betaald worden en als je de grond dan niet hebt kom je als vergunning aanvrager behoorlijk in de knel.
Tinus
@ted9 Prikkebord draait niet op enige technologie van Facebook/Meta. Voor niemand echt nodig dat datacentrum.
+1
weurding
@Tinus soms zit ik te denken om Facebook de rug toe te keren, niet dat het echt helpt maar toch, hebben meerdere al gedaan in mijn omgeving
jack89138393
@weurding Heb ik al een jaar geleden gedaan, nog geen dag spijt.
ted9
@Tinus Facebook Microsoft of Google is me om het even.
dijkstra uit w
@Tinus zei bouwen dat ding, en drukken zo de concurrentie de markt uit. veel overheid data komt hier straks binnen. ook misschien wel van andere laden. net als google in Groningen.
achterhoeker2
@Tinus Nou klets je maar wat, internet is de toekomst en indirect profiteert ook dit forum (reclame) van Facebook.
Dat datacentrum staat niemand in de weg.
+1
Tinus
@achterhoeker2 Hoezo klets ik maar wat? Voor al mijn sites zou het beter zijn als mensen niet de hele avond op Facebook zitten. Ja, ik krijg wat bezoekers van die site, maar als dat wegvalt lig ik er niet wakker van.

Facebook deelt zijn advertentiekomsten met niemand en heeft geen tool zoals Google's Adsense dus ik kan er niets aan verdienen al zou ik willen. Laat dat bedrijf als het kan vandaag nog imploderen, wordt de wereld alleen maar beter van.

Prikkebord was er net als TractorFan al ver voor Facebook. Alleen maar mooi als deze websites dat stomme bedrijf overleven.
+1
weurding
@Tinus
Quote:
Alleen maar mooi als deze websites dat stomme bedrijf overleven.

Misschien een tip om dan niet net als Facebook weg te halen wat je niet past😅
Tinus
@weurding Facebook staat veel te veel onzin toe. Iedereen die ik ken heeft Facebook verlaten vanwege het feit dat het overgenomen is door tokkies en wappies. Prikkebord groeit juist.
weurding
@Tinus zou er tevens een verplaatsing plaatsvinden van tokkies en wappies naar het prikkebord, want het aantal boeren daalt...
achterhoeker2
@Tinus Facebook is het resultaat van internet waar jij ook van profiteert, al die data van Facebook (maar ook van dit forum) moet ergens geparkeerd worden als het niet in Groningen is dan wel ergens anders.
Als beheerder van dit prikkebord is het hypocriet om te stellen dat het datacenter overbodig is.
Tinus
@achterhoeker2 Dat is nogal krom geredeneerd. De data van dit forum staat in Amsterdam op een 20 jaar oud datacentrum die ook prima kan bestaan zonder Facebook.

Ruimte zat ook om nog eens 20 jaar door te gaan. Facebook wil nieuwe datacentra i.v.m. hun VR/AR Metaverse ambities. Dat heeft vooral iets met gaming te maken, niet met forums, nieuws of online discussies.

Leg me nog eens exact uit wat voor voordeel ik hier uit haal?
achterhoeker2
@Tinus Het gaat erom dat jij ook gebruik maakt van datacentra, als je dan ageert tegen een nieuw datacentrum is dat raar.
Of jouw data in amsterdam opgeslagen zit (wat overal in de wereld kan zijn) is net zo goed ruimte in beslag nemen ,als je zo tegen datacentrum bent moet je dit prikkebord opheffen en je abonnement voor internet opzeggen.
+1
Tinus
@achterhoeker2 Ik eet ook aardappelen. Dus ik ben voor het opofferen van datacentra in ruil voor extra aardappel areaal.

Zie je hoe krom je redenatie is?

Volgens jouw logica zou ik tevreden moeten zijn met een land die volledig vol staat met datacentra van concurrerende websites alleen omdat ik voor deze website gebruik maak van 0,00000000001% van 1 datacentrum. En jij net zo goed, want jij profiteert er van mee.

Briljant inzicht. Echt.
achterhoeker2
@Tinus Dat is idd de ultieme consequentie, dat hoef je niet te doen maar dan moet je ook niet zo'n grote broek aantrekken mbt datacentra de nuance is vaak beter.
Ik ben melkveehouder maar ben niet tegen woningbouw, zonneparken enz omdat ik er zelf ook gebruik van maak.
Hier in de buurt is een zeugenhouder met 1400 zeugen gaat er nu een stal bij bouwen is jammer van de landbouwgrond en het uitzicht toch gun ik hem dat omdat hij ook zijn redenen heeft.
walker1
@ted9 Precies dat, we gebruiken bijna allemaal facebook en/of whatsapp, beide van Meta. We denken vaak dat allemaal vanzelf werkt, maar er zijn grote datacenters voor nodig en die gebruiken veel energie. Net zoals google, microsoft, grote webwinkels, allemaal hebben ze datacenters. Ook de servers van boeren.nu. prikkebord, tractorfan draaien ergens in zo'n datacenter. Dus men moet niet klagen, tenzij men totaal geen internet gebruikt.
duitser
Dacht dat er vorige week nog gesproken werd dat daar boeren heen zouden moeten die ergens anders weg moesten
+2
jack89138393
Deze uitzending was al van een jaar geleden: npostart.nl/de-hofbar/08-09-2020/…
+2
Tinus
@jack89138393 Zo'n datacentrum biedt dus aan max. 100 mensen een baan. Zal in de praktijk wel de helft zijn. Ondertussen is de gemeente 160 ha goede landbouwgrond of industrieterrein kwijt en is er meer groene stroom nodig dan alle huishoudens in Flevoland nu gebruiken.
Noorderling
@Tinus
En daarna kun je je nog afvragen wie er werkt en waar het geld heen gaat.
In de bouwfase is er nog geen kwart Nederlander die er werkt en geld wordt rechtstreeks naar het thuisfront wordt gesluisd. Hoe profiteert de lokale economie hiervan, behalve dat er een run op huizen ontstaat, of starters onmogelijk wordt gemaakt omdat 6x400euro huur rendabel is om huizen voor te kopen door investeerders?

Woningmarkt wordt verstoort, verdient geld gaat naar grotendeels naar het buitenland, werkgelegendheid is een kulreden als er momenteel een groot tekort is aan technisch personeel. Gemeentes zijn vooral voor omdat ze flink OZB kunnen heffen, maar vooral een slag kunnen maken in de grondtransactie. In Zeewolde is er voor 5ton per ha grond gekocht van boeren, deze is vervolgens binnen een paar dagen voor 8 en 10 ton doorverkocht! Toch even 64miljoen gecasht.
achterhoeker2
@Noorderling Gemeentes bepalen de hoogte vd WOZ naar de begroting, niet andersom.
Noorderling
@achterhoeker2 kip ei verhaal, ooit een sluitende begroting gezien?
rtvnoord.nl/nieuws/209152/…
5ton, ja anders was die nog hoger geweest, maar dalen doet ie ook niet.

Door herindeling mag ik nu het dubbele betalen, alles gelijk getrokken aan duurste gemeente. Hoezo wordt alles gedeeld?

Verdeel en heers, enige die er wat mee opschieten zijn wethouders omdat ze een x bedrag per inwoner als loon ontvangen.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Tinus:
Zal in de praktijk wel de helft zijn.

Wouter van Dieren: "in de praktijk is er werk voor één man en één hond. Die hond bewaakt het gebouw en de man geeft de hond eten". 😂
jack89138393
@Tinus Ik heb de video nu niet opnieuw gekeken, vorig jaar al wel. Meende me te herinneren dat de opgewekte energie in eerste instantie bedoeld was voor de bewoners van het nabij gelegen dorp en dat wethouders nu met snoepreisjes op andere gedachten zijn gebracht.
jack89138393
@Groen1 Heb je de tekst hiervan ook? Zit een betaalmuur voor..
Huppel
@Groen1 tweakers.net/nieuws/190332/…

- Voorrang op het overvolle stroomnet;
- 90% korting op energie
- de bouwgrond voor een zacht prijsje van de gemeente
- gebruik drinkwater als koelwater

😬 Op 16 december ligt bij bij de gemeente Zeewolde

onszeewolde.nl/gratis-grond-voor-datacenter/

In het ontwerp exploitatieplan Trekkersveld IV ( website-gemeente Zeewolde), onder Ad C bladzijde 17/18 treffen we deze schokkende motivatie voor de grondprijs van €70,-per m2 voor het datacentre

Lees hieronder maar mee blz.17: “Ervan uitgaande dat de gemeente vanwege de maatschappelijke meerwaarde van een datacenter geen winst behoeft te halen op het resultaat van de grondexploitatie en genoegen neemt met een sluitende grondexploitatie !!!!

De maatschappelijke meerwaarde van een datacentrum ? En die is goed voor € 75 miljoen euro korting op de grondprijs?


Nog zo'n verhaal: "Isover en andere Brabantse industriële bedrijven verrijken zich met emissierechten" van Hermen Vreugdenhil op Foodlog.
jack89138393
@Groen1 Nog meer op komst dus, 20 tot 25.
Groen1
.
+1
jack89138393
@Groen1 Metronieuws: een digitale identiteit, oftewel Digital ID, waar alle persoonsgegevens aan gekoppeld worden? Ja, overheden en tech-bedrijven pleiten ervoor. Het staat zelfs al in het regeerakkoord. Maar, waarschuwen wetenschappers, „dit is het einde van vrijheid”.
metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/…
de Tank
@Groen1 gaat gewoon door, overheid laat zich ringeloren zoals gewoonlijk als ze met grote partijen afspraken denkt te maken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's facebook , meta , blokkendoos en datacenter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!