De slechte reputatie van Lactalis deel 2

Lactalis Italië voert maandquotum in

In deel 1 van De slechte reputatie van Lactalis hebben wij laten zien dat Lactalis in Spanje 13 jaar heeft deelgenomen aan een kartel dat tot doel had boeren te benadelen. In deel 2 richten wij ons op Italië.

Lactalis neemt via haar dochteronderneming Italatte in Italië ongeveer 10% van de Italiaanse melkproductie af. Over de prijs die wordt betaald zijn afspraken met boerenorganisaties gemaakt. Die afspraken stellen echter heel weinig voor: Lactalis kan afspraken 90 dagen na aankondiging eenzijdig wijzigen.

In 2020 gold de volgende afspraak: een basisprijs van 37 cent, en daarnaast hing de melkprijs af de gemiddelde melkprijs in de EU en de notering van grana padano (een populaire italiaanse kaas).

In oktober 2020 voerde Lactalis de volgende wijziging door:
-de basisprijs werd in een paar stappen verlaagd van 37 cent naar 35,5 cent
-voor de maanden jan t/m apr en nov en dec werd per leverancier een quotum gelijk aan de levering in 2019 ingesteld. Als er meer wordt geleverd dan het quotum, dan wordt voor die melk slechts een basisprijs van 29,5 cent betaald.

Het zal duidelijk zijn dat met name de invoering van het maandquotum bij veel italiaanse boeren in verkeerde aarde viel.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de afbeeldingen hieronder.

Deel dit topic

LeerdammerActueel

Reacties

Toelichting

(klik om te vergroten)

Toelichting 2

(klik om te vergroten)

stefan56breizh
Wat wil je nu zeggen dat Lactalis niks is? Wij leveren ook aan lactalis ze hebben een melkprijs die niet het hoogste en het laagste is. Alleend hier is de melk wit en niet anders. Voor november €367/1000L met onze gehalten komen we over de €400/1000L
mlkvhoudr
@stefan56breizh niet het hoogste is
en de laagste is 😉

Ik begrijp je wel hoor maar dit is niet echt bemoedigend 😀
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!