Noorse huizenkopers veroveren Oost-Nederland


Quote:
Vastgoedbelegger Heimstaden uit Noorwegen verovert in razendsnel tempo Oost-Nederland. Dit bedrijf stortte zich in 2018 voor het eerst op de Nederlandse woningmarkt en is nu al de grootste buitenlandse eigenaar van huurwoningen in ons land met 13.500 woningen. Daarvan staan er 3000 in Oost-Nederland.

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
De huurhuizen straks van een handvol ondernemingen......
+3
Mh12
Oude tijden herleven. tijd van Noormannen komt terug.
+6
George
@Mh12
Ik zie hier nergens Noormannen. Of zijn die tegenwoordig ook donkerder van huid?
Twentsch Land
Sommige wel 😉

@George
Nevergiveup

(klik om te vergroten)

+1
cs-agrar
@Nevergiveup carnaval zal ws niet doorgaan...
+1
weurding
@cs-agrar iedereen moet een offer brengen😅
labella
@cs-agrar die gaat hier al 25 jaar niet meer door, het laatste jaar hadden ze nog een raad van zeven ipv elf.
+10
wimpie61
Die Noren gaan hun olie geld beleggen
Had Nederland ook gekund met hun gasinkomsten
Maar die zijn al op
En nog steeds spelen ze hier voor Sinterklaas gooien met geld
Het word gewoon een derde wereldland hier
Landbouw wordt weggejaagd hier
Hoogovens zijn ze ook liever kwijt en ga zo maar door
Twentsch Land
Als het zo doorgaat koersen we idd op een derde wereld af .... Ned zit met veel dingen ook al in de top, als je kijkt naar Duitsland zie je dat daar nog flink rek is.

@wimpie61
+1
duitser
Je ziet het hier ook. Beleggers die huizen en veel landbouwgrond kopen. Vraag me af waar dat soort bedrijven hun geld weghalen. Maar geen gezonde ontwikkeling
Twentsch Land
Nee het is geen gezonde ontwikkeling, overheid had allang voorkomende maatregelen moeten treffen dat het niet in deze mate kan ..... anderzijds nu het toch zo is is het misschien wel mooi dat de Noren hier voet aan wal zetten want anders hadden de o.a. Chinezen ( en die hebben hier al veel ) het wel opgekocht.

Maar bij het lezen van het artikel in Tubantia kwam bij mij wel de vraag opzetten .... hoeveel ontroerend goed in Nederland is in handen van andere landen.

@duitser]
+1
duitser
@Twentsch Land je zal versteld staan
+1
Twentsch Land
Ja dat denk ik ook ... het zal schrikken zijn zoveel .....Chinezen en Turken hebben al flink wat en dan komen andere nationaliteiten er ook nog eens bij.

@duitser
Vdejong
Quote Reactie van @Twentsch Land:
ontroerend goed
Verdrietig makende goederen?
+1
weurding
@duitser subsidie op zonneparken en windmolens gaat 85% de grens over zegt men, misschien kopen ze daarmee weer gronden op
George
@weurding
Zegt men , dat schrijf je goed. Maar is dat ook wel zo? En zoveel zonneparken zijn er nu ook weer nog niet.
+1
weurding
@George bij jullie misschien niet, hier wel
George
Quote Reactie van @weurding:
bij jullie misschien niet, hier wel

Zijn er bij jullie al veel zonneparken?
Hier in het zuiden valt het nog wel mee maar alle gemeentes moeten in de RES hun bijdrage leveren in de energietransitie in de vorm van zonne-energie op daken , zonneparken en of windmolens. Maar bij aanleg van een zonnepark eisen de gemeentes tegenwoordig dat 50% zeggenschap bij de gemeente blijft en dat de winst ook gedeeld wordt in de vorm van een energie coöperatie en buurtparticipatie of met postcoderoos waarin jezelf je eigen zonnepanelen kunt aanschaffen als je geen goede plek op daken hebt.
Dus dat alle winst naar het buitenland gaat ben ik niet met je eens.
brabo
Quote Reactie van @George:
Maar bij aanleg van een zonnepark eisen de gemeentes tegenwoordig dat 50% zeggenschap bij de gemeente blijft en dat de winst ook gedeeld wordt in de vorm van een energie coöperatie

Dat doen ze ook expres om zo de bevolking mee te krijgen. Niemand wil een windmolen of zonnepark in zijn achtertuin, maar als ze er aan kunnen verdienen , is het ineens niet meer zo erg.
George
Quote Reactie van @brabo:
Niemand wil een windmolen of zonnepark in zijn achtertuin, maar als ze er aan kunnen verdienen , is het ineens niet meer zo erg.

Prima toch . Bij wat lasten horen ook wat lusten. Anders wil niemand het hebben en de elektriciteit zal toch ergens vandaan moeten komen als we volledig van de fossiele energie af moeten.
Cowboy3
@George De aanleg van zonneparken en windmolens ligt op de meeste plaatsen stil omdat het stoomnet al over vol zit en dat je op deze plaatsen geen sde meer krijgt.
Je krijgt nu al geen toestemming meer om een 4000 M2 te leggen en grote projecten worden nu al uitgeschakeld als er te veel zon is.
George
Quote Reactie van @duitser:
Vraag me af waar dat soort bedrijven hun geld weghalen.

Sommige ondernemers verdienen echt serieus geld met hun bedrijf. En die investeren in vastgoed en landbouwgrond vanwege de boeterente op spaartegoeden . Als je op spaargeld 5 % rente kreeg kochten ze geen landbouwgrond meer.
weurding
@George weet ik niet zo zeker, zijn ook veel investeerders die zagen grond van 35000 naar 70000 gaan, in dik 10 jaar, daar kan geen rente tegenop, als zal dat niet eeuwig doorgaan
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
veel investeerders die zagen grond van 35000 naar 70000

Die dat gezien hebben en nu instappen konden wel eens te laat zijn , maar dat de grond in waarde is verdubbeld komt door diezelfde investeerders. Die zijn al na de kredietcrises in 2008 en het omvallen van banken zoals Lehman en DSB hier in eigen land het vertrouwen in banken verloren en zich op de vastgoed en grondmarkt gaan storten met hun geld. En nu is er het negatieve rente verhaal nog achteraan gekomen op spaargeld en wisselt men nog steeds spaartegoeden om in vastgoed en grond. Bij normale spaarrentes en veilige banken was men nooit landbouwgrond gaan kopen met zijn veel te lage jaarlijkse rendementen.
Porky
@duitser mag dan geen goede ontwikkeling zijn ,maar snap het wel , zolang die idioten in brussel de rente op O Houden om zuid europa in de benen te houden zoeken bedrijven andere wegen om hun geld in te steken, en die rente blijft laag ,want anders don derd de hele Europese economie in mekaar, " fijne" man hoor die dragi v de Europese bank, de boel naar de klote geholpen, en nu gauw de kuierlatte genomen naar een ander baantje,om ook daar weer een puinhoop te creëren.
grös
@Porky
Ik snap het niet, huizen zijn hier belachelijk duur, in DK koop je voor een ton al een redelijk huis, boeren daar breken ze gewoon af als ze op hun land staan..
Porky
@grös je moet er wel willen wonen
Jaap40
De noren kopen complete huizen verhuurbedrijven. Chinezen kopen wereldwijd complete landbouwbedrijven.
Nederland stuurloos?
+3
duitser
@Jaap40 nee, 2 schoolmeestertjes aan het roer.
+1
arie.j
Wat is er eigenlijk mis mee?
of het nu een Nederlandse of buitenlandse partij is, maakt dat veel uit?
Tegenwoordig mag je in tal van grote steden geen huis meer kopen om gewoon te verhuren.
Dat is echt een ongezonde ontwikkeling,
Vroeger bouwden gemeenten zelf huizen en verhuurden ze.
Laten ze dat nu ook doen, beter dan afgeven op mensen die op een eerlijke manier een huis voor de verhuur kopen
+1
Twentsch Land
Artikel wel gelezen Arie ?

Het gaat niet over 1 of een paar huizen want dat moet zeker kunnen ...... het artikel geeft aan dat het gaat om grote hoeveelheden ontroerend goed in buitenlandse hand ...... dat is even hele andere koek.

@arie.j
+1
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Artikel wel gelezen Arie ?Het gaat niet over 1 of een paar huizen want dat moet zeker kunnen ...... het artikel geeft aan dat het gaat om grote hoeveelheden ontroerend goed in buitenlandse hand ...... dat is even hele andere koek.

20.000 is dat op de hele woningvoorraad nu zo extreem?
huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/….
Geeft aan dat huizen in de vrije sector verhuren meer op brengt (gemiddeld) dan geld op de bank zetten.
+3
Twentsch Land
En blijft het hier bij Arie ?

Denk eerder dat dit het begin is ... de toon is gezet.
@arie.j
brabo
Quote Reactie van @arie.j:
20.000 is dat op de hele woningvoorraad nu zo extreem?

20.000 is inderdaad niet zo veel.
waarschijnlijk zijn er veel meer Nederlanders eigenaar van een huis in het buitenland
+1
grös
@arie.j
Een tijdje geleden maakte LTO zich grote zorgen om Duitschers die Achterhoekse landbouwgrond opkochten, volgens mij doen Nederlanders dat al een halve eeuw over de grens tot aan de andere kant van de wereld, maar als het in NL gebeurt vinden ze dat gek.
tubantia.nl/achterhoek/…
Grasbaal
Ook een mooi alternatief: De woningnood is groot, en er is geld. Nu nog ruimte, en een plan. Als het aan Area-directeur Jan van Vucht is de oplossing niet zo moeilijk: bouw sociale huurwoningen in stallen.

Het is geen vluchtige gedachte, maar een idee waarmee Jan van Vucht, directeur van woningbouwcorporatie Area in Uden en Veghel, al jaren mee rondloopt. Kort geleden slingerde hij, niet voor de eerste keer, een oproep op LinkedIn. ,,Ik krijg daar veel reacties op”, zegt Van Vucht. ,,Dat geeft aan dat er belangstelling is. Ik heb ook alweer afspraken gemaakt, met mensen die mee willen denken, ideeën hebben, of interesse.” Maar dé afspraak is tot nu toe niet gemaakt, en dat is die met een boer, die het plan ook wel ziet zitten. ,,Laat ze maar bellen, die eigenaren van varkensstallen, of de mensen die er willen wonen.”

Meer: bd.nl/uden-veghel-e-o/…
Twentsch Land
Dat kan zeker een goed plan zijn .....wel moet er eerst even een wet gemaakt en/of aangepast worden ...... die kiest om in een dergelijke woning te gaan wonen mag niet gaan zeuren over loeiende koeien, knorrende varken en tok tok kippen en ook niet over mestlucht, kuilvoer en trekkers.

@Grasbaal
+1
Grasbaal
@Twentsch Land je moet ze ook niet verkopen maar zelf verhuren, en inderdaad in de huuroverkomst dit te vermelden.

Ik verhuur zelf 2 appartementen in een horecabedrijf en daar weten de huurders ook dat er weleens wat overlast kan zijn.
Twentsch Land
Toch zegt het niet alles, in een verhuurcontract is idd een en ander vast te leggen maar als er een bepaalde wet is is dat bepalend ook al heeft de huurder getekend.

@Grasbaal
+1
Grasbaal
@Twentsch Land Als je een actief en groeiend bedrijf hebt dan moet je je buren zo ver mogelijk van je af houden. Maar voor stoppers met ruimte zou het in veel gevallen een mooi alternatief zijn. Je merkt nu ook al dat er meer mogelijk is als enkele jaren geleden toen gemeenten schermden met hun bouwcontingent.
komelker 2
Een verbod op tweede woning maakt direct een einde aan de woningnood.
Hier in de buurt zijn halve dorpen tweede woning waar de jeugd geen kans krijgt.
George
Quote Reactie van @komelker 2:
Hier in de buurt zijn halve dorpen tweede woning waar de jeugd geen kans krijgt.

Hoezo niet , die kunnen het dan toch huren?
komelker 2
@GeorgeDe meesten zijn niet te huur staan 10 maanden leeg.
George
Quote Reactie van @komelker 2:
De meesten zijn niet te huur staan 10 maanden leeg.

Hoe kan dat dan? Er is zoveel vraag naar huurwoningen. Wat doen ze er dan mee?
zonnebloempje
@George dat zagen wij hier in de buurt ok wel eens, bleken dan actieve tuinders.... Gelijk zonnepanelen op dak dan wist je t wel weer.....
weurding
Dvhn
weurding

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3.743