Pensverzuring

Voer sinds twee jaar 1/3mais en 2/3kuil.
Heb echter het idee dat er de laatste tijd teveel koeien zijn met pensverzuring.
Is bijmengen van bierbostel of perspulp een optie?

Deel dit topic

arnold

Reacties

boer03
Bierbostel geeft wel rust, maar lijkt me een dure oplossing voor het probleem. Wat vind je van de ruwvoeropname ? Bij wat voor lactatiedagen doen de problemen zich voor? Moet je het probleem niet zoeken onvoldoende pensvulling en wel opne van krachtvoeders?
+1
de hoef
Quote Reactie van @boer03:
ar lijkt me een dure oplossing voor het probleem.

beetje mee eens, maar wat je nodig hebt is nooit te duur
Frans1
@de hoef idd. Had 2 jaar terug veel suiker in de kuil, dat ging niet goed, toen bb erbij, en het molk als een speer. Het kost wat, maar extra melk en weinig trammelant zijn veel waard
j h p
Wat is de rc, ds, suiker, melkzuur, oude of nieuwe mais?
+1
overstekend wild
@j h p en hoeveel selectie zie je aan het voerhek
Frits1
@overstekend wild selectie tussen mais en gras?
overstekend wild
@Frits1 Ja! Als dat het enige is tenminste wat er aan het hek gevoerd word wel. Bij zo'n taaie voorjaarskuil weten de hoge rangorde koeien de meeste mais wel toe te eigenen
+1
Frits1
@overstekend wild En welke krijgt dan pensverzuring die alleen maar mais vreet of die alleen kuil vreet?
overstekend wild
@Frits1 die te lang aan het hek staat te selecteren omdat het loont en tekort in de box ligt te herkauwen
+1
jack89138393
@overstekend wild Bij geiten hebben we wel het probleem met zetmeel-clostridium, veroorzaakt doordat ze dan alle maiskorrels eruit zoeken en daardoor de darm overbelasten met zetmeel-bommetjes. Koeien zijn minder gevoelig voor de clostridiumbacterie dus daarom zie je het minder snel, geiten kunnen binnen een dag dood zijn.
diekman
200 gram per koe Bicarbonaat bijvoeren is goedkoper en werkt.
jan w
@diekman
Alleen van een bicarbonaat wordt het voer minder smakelijk van en kan de opname lager worden.
Beun83
@jan w das niet mijn ervaring. Zet maar es een emmer voor het hek. Die slikken ze helemaal leeg
+1
de Tank
Zoek naar de oorzaak, tot je die opgelost hebt natriumbicarbonaat om acuut wat te verbeteren.
maisbult
Structuur erin en/of graan/suiker verwisselen met rustige produkten zoals pulp of ja bierbostel etc.
jan w
Er worden weer cursussen veevoeding gegeven. Misschien wordt je daar wat wijzer van. Kijken , zoeken naar de oorzaak of waar de oorzaak vandaan kan komen.
bio boer
Wat minder krachtvoer voeren met 3 kg krachtvoer heb je nooit pens verzuring 😉
jack89138393
Is het wel pensverzuring of misschien te weinig benutting van onbestendig eiwit door gebrek aan energie in de pens? Ik heb bij mij geiten ook veel problemen met de kuilen van dit jaar, door wat pulpbrok te mengen met het krachtvoer en een wat rustigere brok (lager DVE, lager OEB en lager RE) te geven kan ik het redelijk onder controle houden.

Artikel over lekke darm en misverstand pensverzuring: melkvee.nl/artikel/…
jack89138393
Ook interessant, gemiddelde productie van 15.300 kilo zonder brok: melkvee.nl/artikel/…
+1
j h p
@jack89138393 maar niet zonder kv
+5
jack89138393
@j h p Ik denk persoonlijk dat we naar een veehouderij moeten zonder mengvoerindustrie, dus wel krachtvoer maar dan zelf geteeld of telen in samenwerking met een akkerbouwer, daarom vind ik het artikel interessant. Maar dat is puur mijn gedachte, iedereen moet zelf weten wat hij/zij doet natuurlijk. Hoe meer je zelf in de hand hebt, hoe meer je onder de streep overhoudt.
Onze bedrijven hangen volledig aan het infuus van de grotere bedrijven, zowel aan inkoop- als verkoopzijde en in de cooperaties waar we groot mee zijn geworden hebben we als individu weinig meer te zeggen. We laten ons inkomen al tientallen jaren bepalen door mensen met een stropdas voor en dat is m.i. de reden dat we steeds groter zijn geworden maar weinig meer verdienen. Krijgen we een keer wat meer voor de melk dan gaan wonderbaarlijk genoeg de kosten ook aan alle kanten omhoog en blijft er nog weinig extra's over. Als ze willen laten ze op korte termijn de melkprijs weer kelderen en de kosten niet met tot gevolg dat de meesten alsnog kunnen stoppen want uitbreiden is voor weinigen meer mogelijk.
+2
bio boer
@jack89138393 bijna de hele wereld melkt zonder brok is typisch nederlands brok voeren Amerikanen goeien alles in 1 rantsoen voor het hek
Frans1
@bio boer wij leveren non ogm melk, zijn daardoor gebonden aan onze coöperatie voor de aankoop van voer. Ik wou ook bb bij gaan voeren, maar werd niet geaccepteerd. Ben trouwens aan het overwegen om te stoppen met non ogm, het krachtvoer is veel te duur tov de meeropbrengst. Laatste bulk kostte bijna 49 ct/kg😳 we voeren maar heel weinig, maar de kosten worden hoger dan de baten, en dat is niet de bedoeling
bio boer
@Frans1 49 cent ? Hoe veel re zit er dan wel niet in frankrijk is echt granen land dat betaal ik nog niet een voor mijn bio brok hoe wel die wordt ook duurder die zit ergen op 43 cent denk in
jan w
@bio boer
De NGMO soya kost iets in de buurt van de 72 cent. daar komt de verwerking nog bij en de voerboer wil er ook nog iets aan verdienen, dan zit je zo aan de 78 cent voordat je het in de silo hebt zitten.
bio boer
@jan w heb nooit soya gevoerd zo ver ik weet alleen granen en gras
+2
jan w
@Frans1
Ben er ook mee gestopt. kreeg ik van de ledenadviseur te horen dat wij ons gelukkig mochten prijzen dat wij nog een cent extra kregen voor de melk en dat onze Duitse collega's geen extra's kregen voor de productie van vlog melk.
Wel bovenwettelijke eisen stellen, maar er niet voor willen betalen. Ik noem dat een verkapte vorm van gappen.
Jack Konijn
@jan w Ja klopt wij mogen niet terug anders 4 cent boete en uit cooperatie worden gezet. Ze geloven er heilig in. Ze zijn alleen even het verdienmodel voor ons vergeten.
Koeien boertje
@Frans1 ik heb er een vlog eiwit brok in van 39 cent de productie brok iets meer dan 30.

Ben begonnen met 16 cent en heb toen krachtvoer boxen gekocht om efficiënt te voeren, nou volgens mij raken we de weg wel kwijt zo.
Je zou er toe komen om een blok land in het buitenland te kopen en zelf op 50 ha te gaan pionieren en elke maand een vrachtwagen op te halen met erwten soya of graan.
Ynze Oenema
@Frans1 bierborstel is altijd non gmo…

Je kan vrij goed berekenen als je rantsoen gewoon veilig is😅met zo weinig gegevens kunnen wij er als prikkebord er iig weinig over zeggen
+1
Frans1
@Ynze Oenema kun jij wel roepen, maar onze coöperatie keurt het niet goed😉
+1
Herbert
Is het echt pensverzuring? Geen broei of schimmel in het voer waar ze van slag van raken? Vervuild water?
veeboertje
150 gram bicarbonaat in het rantsoen
Vantveen
Leek hier ook op pensverzuring. Maar dat was eigenlijk compleet onmogelijk met het rantsoen. Bleek een flinke maag-darm worm besmetting te zijn.
zonnebloempje
Baaltje hooi aan t voerhek leggen....
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pensverzuring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!