LTO vraagt leden zich uit te spreken via enquête

Na twaalf intensieve groepsgesprekken legt LTO Nederland de uitkomsten voor aan alle leden. De digitale consultatie moet duidelijkheid geven over hoe de LTO-boeren denken over onder meer de toekomst van de landbouw.

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Dus na 12 1 op 1 gesprekken mogen alle 12 leden nog een enquete invullen om door lto gewenste antwoorden aan te kruizen?
+2
klant
@labella die paar leden kunnen ze ook wel even persoonlijk benaderen
+1
George
Quote Reactie van @klant:
die paar leden kunnen ze ook wel even persoonlijk benaderen

Paar voormiddagjes rondrijden door Nederland en je hebt ze gehad. 😂
jan 10
Ik ben voor een hardere lijn,tot hier en niet verder.
Als we ten alle tijden compromissen blijven sluiten blijft er geen enkele boer meer over.
Maar dat betekend ook dat we niet afwachtend moeten zijn ,maar ook het voortouw durven nemen.
Weidezicht

(klik om te vergroten)

Weidezicht

(klik om te vergroten)

+1
Weidezicht
@Weidezicht ik weet ff niet waar dit vandaan komt. Maar op dit soort zaken moet toch met een delegatie deskundigen en een onafhankelijke advocaat en ingenieursburo frontaal de aanval gemaakt worden. Maar wel tot aan de rechter zoals die milieuvrienden dat ook doen. Anders beland het in een laatje en door.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
tot aan de rechter zoals die milieuvrienden dat ook doen.

Het jammere is, dat die rechter ook zo'n milieuvriend is. Geen kans dus met de "onafhankelijke" "recht"ers.
+4
JanCees
@Weidezicht Dat zijn de vragen die JA21 Kamerlid Derk Jan Eppink heeft gesteld in Augustus en waar begin september Carola Schouten deze antwoorden op heeft gegeven . Er zaten er nog een aantal meer bij en er zijn weer aantal vragen onderweg weet ik uit betrouwbare bron. De goede vragen stellen geeft hederheid. Wat mij vooral verbaasde is dat de andere Kamerleden daar dan weer geen zak mee doen. De antwoorden zijn redelijk shokking.
Weidezicht
@JanCees dat bedoel ik. Er zijn mensen die af en toe de deksel van de beerput stukje optillen, maar als die de deksel weer los laat, ebt de stank weg, en gaat alles gewoon weer door. Het moet toch mogelijk zijn die deksel opzij te trekken zodat het blijft stinken. Wat is daar voor nodig? Wie of wat kan dat, en hoe kunnen we daar gezamenlijk bij helpen?
Kalfjes
@JanCees ja klopt we worden genaaid .en tak blijf op zijn tak zitten .maar niet lang meer
Bekkink
@jan 10 ik ook. Ben ook lid. Vaak heen gebeld. Ja maar.....krijg je dan
+1
cornelissen
Ik wacht nog steeds op antwoord ,waarom ik de armoede in getrapt moest worden door het "beleid" van lto
Onomkeerbare investeringen op de peildatum voor de fosfaatwetgeving, maar grondgebondenheid en vergunningen in orde. Belt lto begin juni 2015 het ministerie op om rechten in te voeren ( over voorkennis gesproken) en verzoekt het ministerie tevens bij de uitwerking om geen fatsoenlijke overgangsregeling in te voeren.
Nee, met een dergelijke club heb je geen vijanden nodig.
Wat mij dan ook opvalt ,dan hoor je @Bennie Stevelink en @arie.j niet.
ntd79
@cornelissen voor hoeveel koeien kwam je eigenlijk rechten tekort, als ik vragen mag?
pieta
@ntd79 Iets meer als jouw korting als je niet ggb was.
ntd79
@pieta 'iets meer' zal een eufemisme zijn voor een heleboel minder?
pieta
@ntd79 Niet als jij toen 200 koeien met jongvee had.
ntd79
@pieta 226😁
pieta
@ntd79 Wij werden meer als 500 kg gekort. Volgens mij heeft ie ooit gezegd dat een 1.200 kg te weinig had.
ntd79
@pieta natuurlijk even afhankelijk van hoeveel vee je hebt. Kan natuurlijk niet over een ander praten. Ik was gewoon even nieuwsgierig omdat ik de uitspraak al een paar keer ben tegengekomen van de armoede in getrapt.
+3
Melkboer16
@pieta hier idem 0ngeveer 500 kg en vaarzen kalfden 2 maanden te laat af. Jammer dan, heb wel meer tegenslagen gehad wat me meer deed. @cornelissen blijft maar doorzeuren over iets wat ie nooit gehad heeft.
+1
ntd79
@Melkboer16 tja, heb toen een dag of wat ervoor 6 slachtkoeien op transport gezet. Niet te lang over nadenken.
cornelissen
@pieta Ik heb verteld,dat ik samen met mijn zoon eigenhandig een stal aan het bouwen was voor 120 koeien, en ik had er 80 en de bedoeling was om ook ongeveer 120 koeien te gaan houden op in 2015 ca 66 ha. eigen grond ,die ik ook bij de gecombineerde opgave had opgegeven.
Daar ik de oude stal heb laten staan voor jongvee en droge koeien heb ik een nb vergunning aangevraagd en gekregen voor 160 koeien,maar dat is voor eventuele toekomst.
Gelukkig is in 2015 Netwerk grondig opgericht ,anders had ik ook nog een korting gehad, want dat was de bedoeling van lto.
gevolg is ,dat ik tot heden toe 1500 kg fosfaat heb moeten kopen, wat mij tot heden toe een kleine kwart miljoen euro heeft gekost en nu moet ik ondanks de lagere produktie nog een 100 kg er bij kopen. Nu 116 koeien.
Inkomen kan ik en mijn zoon dus voorlopig wel vergeten.
+2
matt
@cornelissen Nieuwe AOW-leeftijden
Jaar De AOW-leeftijd was De AOW-leeftijd wordt
2020 66 jaar en 8 maanden 66 jaar en 4 maanden
2021 67 jaar 66 jaar en 4 maanden
2022 67 jaar en 3 maanden 66 jaar en 7 maanden
2023 67 jaar en 3 maanden 66 jaar en 10 maanden
2024 67 jaar en 3 maanden 67 jaar
2025 67 jaar en 3 maanden 67 jaar
2026 67 jaar en 3 maanden 67 jaar


Nog 2 jaar het gemêkker van cornelis aanhoren maximaal 😀)
cornelissen
Quote Reactie van @matt:
Nog 2 jaar het gemêkker van cornelis aanhoren maximaal

Dan luister je toch niet ,want ik begrijp ook wel ,dat die "smerige" streek van lto niet te verdedigen is, dus die poging hoef je niet te doen. Weet je nog , Kees Romijn half maart 2015 in Zoeterwoude,lltb.nl/nieuwsberichten/website/… en dan naar nu blijkt, twee en een halve maand later het ministerie opbellen om rechten in te voeren en bij de uitwerking ook nog zonder overgangsmaatregel.
+2
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Dan luister je toch niet

Ik denk dat er inmiddels ook een aantal lachen. Je hebt ook al weer grond gekocht. Volgens mij heb je zelfs meer grond als in 2015.
Je hebt heus wel een reden om het onrechtvaardig te vinden maar dat heeft denk ik 95% van melkveehoudend NL wel. Alleen de rest hoor je er minder over. Hebben het "verlies" als ondernemer genomen of zijn er wellicht nog over aan het rechten. En ik denk ook niet dat jij tot de financieel zwaarst getroffen boeren behoort. Volgens mij zijn er ook war het einde bedrijf betekende.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
n. En ik denk ook niet dat jij tot de financieel zwaarst getroffen boeren behoort. Volgens mij zijn er ook war het einde bedrijf betekende.

En toch is het links en rechts wel wat complexer. Heb wat extra inkomsten kunnen halen uit verhuur van grond, maar als we straks aan de 50% blijvend grasland moeten wordt bij mij definitief de strop aangehaald waar je eerder nog wel wat lucht kreeg.

Ze zijn er ook die hard zijn gaan melken en nu met nieuwe tabel 6 tonnen moeten investeren in fosfaat. Waarbij je je af kunt vragen of tabel 6 een lineaire lijn is en overeen komt met de praktijk.
Ik ken er genoeg die met alle zijlen bijzetten de zaak vlot hebben kunnen trekken, maar er weinig bewegingsruimte meer is om nieuwe klappen op te vangen en je al vlot schaakmat staat. Dat zijn per definitie niet ongezonde bedrijven, maar mede door wetgeving in onbalans gebracht en inmiddels 6 jaar niet het maximale saldo uit het bedrijf kunnen halen. Bij mij is dat inmiddels 2miljoen liter minder dan begroot wat een misgelopen saldo betekent van 250.000euro. En dan mag je nu goede cijfers overleggen om fosfaat in 5jaar af te lossen, als je bedrijf in onbalans is geraakt valt dat ook niet mee.
+2
pieta
@Noorderling Ik volg al jaren wat Cornelissen hier beweerd. En dan denk ik dat er zijn die harder getroffen zijn. Ik vind niet dat hem perse geen onrecht aangedaan is. Maar dat is bij heel veel melkveehouders gebeurd. Ieder heeft zijn eigen sores, sommige klagen er minder over. En Cornelissen klaagt dan ook nog met redelijk gezonde benen.
+2
jan 10
Quote Reactie van @cornelissen:
Ik heb verteld,dat ik samen met mijn zoon eigenhandig een stal aan het bouwen was voor 120 koeien, en ik had er 80 en de bedoeling was om ook ongeveer 120 koeien te gaan houden op in 2015 ca 66 ha. eigen grond ,die ik ook bij de gecombineerde opgave had opgegeven.Daar ik de oude stal heb laten staan voor jongvee en droge koeien heb ik een nb vergunning aangevraagd en gekregen voor 160 koeien,maar dat is voor eventuele toekomst.Gelukkig is in 2015 Netwerk grondig opgericht ,anders had ik ook nog een korting gehad, want dat was de bedoeling van lto.gevolg is ,dat ik tot heden toe 1500 kg fosfaat heb moeten kopen, wat mij tot heden toe een kleine kwart miljoen euro heeft gekost en nu moet ik ondanks de lagere produktie nog een 100 kg er bij kopen. Nu 116 koeien.Inkomen kan ik en mijn zoon dus voorlopig wel vergeten.

Je kan ook zeggen,ik ben blij dat de stal er nu wel staat,bouwkosten zijn nu zeker 30% hoger(materialen)250.000 is veel geld,maar bij deze lage rente moet het jullie lukken.
De grond die je heb is een goede basis,die wordt alsmaar duurder.Nog een x voor 30 koeien p kopen en je stallen staan weer vol.
+1
weurding
@cornelissen om te beginnen hoort 250000 euro al een stuk beter aan dan een kwart miljoen, me dunkt, op 116 koeien is daar overheen te komen
+3
ntd79
@weurding kwart miljoen is idd wel zwaar aangezet. Tweeëneenhalf ton klinkt al een stuk vriendelijker. Tja, je hebt natuurlijk al het voordeel dat je geen 8,6 korting hebt gekregen. Die korting heb ik ook ooit betaald in de vorm van quotumaankoop, als we het spectaculair gaan maken, was dat ook dik 5 ton. Ik kan niemand in de knip kijken, maar als 2,5 ton je de armoede in gaat jagen was het zonder die 2,5 ton ook al lang niet best.
cornelissen
Quote Reactie van @ntd79:
2,5 ton ook al lang niet best.

En de rest nog ,wat nog moet meer worden bijgekocht . Overigens als je , zonder dat je fosfaatrechten nodig hebt , land koopt en nieuwbouw pleegt heb je echt wel het geld nodig of je moet zoals kennelijk @pieta altijd bij de beste 10 % horen. Ik reken met gemiddelde resultaten en dat lukt dan ook wel, maar dan heb je het ook gehad. Want ieder jaar is er wel wat, een paar jaar droogte , dit jaar de ruwvoerkwaliteit , volgens jaar zal er ook weer wel wat zijn, dus het heeft ook geen zin om meer als het gemiddelde te rekenen.
+2
ntd79
@cornelissen dat snap ik, maar nog steeds geldt dat voor iedereen. Indertijd toen we nog vooruit wilden met 80 koeien moesten we ook elk jaar quotum kopen, dat was ook wel schrapen en behelpen soms. Tegenwoordig moet direct alles er panklaar wezen, en alle productie middelen mooi op elkaar afgestemd, heb ik weleens het idee.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cornelissen:
of je moet zoals kennelijk @pieta altijd bij de beste 10 % horen.

Pieta heeft een heel bijzondere bedrijfsvoering; gratis grond wat aan alle kanten geld kost en toch de RC altijd flink in het zwart. Dan hoor je in ieder geval bij de 10% bijzondere gevallen 😁
pieta
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
gratis grond wat aan alle kanten geld kost

Los van dat ik dat nooit geschreven heb had ik daar beter nooit iets in die richting over kunnen schrijven. 😁 Je weet vantevoren dat andere prikkers het uit hun verband gaan rukken. Je bent net linkse media. 😁
George
Quote Reactie van @ntd79:
kwart miljoen is idd wel zwaar aangezet. Tweeëneenhalf ton klinkt al een stuk vriendelijker.

Maar het is wel precies evenveel.
cornelissen
@weurding Waar dus dit jaar nog 100kg fosfaat voor nodig (halen dit jaar i.v.m. het ruwvoer de 8000kg niet per jaar) en volgend jaar bij normale produktie nog waarschijnlijk zeker een 300 kg. Tel maar op bij de kwart miljoen .
+1
ntd79
@cornelissen daar zit jij toch niet alleen mee, dat hebben we toch allemaal?
+2
HansBa
@cornelissen Doe dan 20 koeien weg en lever met 96 koeien net zo veel als nu met 116. Heb je ook geen fosfaat probleem. Doe de dingen die je doet goed en niet om zo nodig groots te zijn.
ntd79
@HansBa je gaat toch geen 20 koeien opruimen, die lopen er al, met 66 bunder, een nieuwe stal, en een opvolger. Denk dat dit meer is, even accepteren dat het geld kost, je daaroverheen zetten en 120 koeien gaan melken en 1,2 miljoen liter gaan leveren met wat meer positieve energie. Man, 66 bunder eigen grond
+2
HansBa
@ntd79 Helemaal eens , maar als je nu de 8000 nog niet haalt in een onderbezette stal en wel loopt te miepen over fosfaat zijn er ook andere mogelijkheden. En dan LTO de schuld geven, man man wat een negatieve energie verspilling.
Hier in 2015 ook net 5 ha verhuurd aan bollenboer en daardoor niet grondgebonden dat jaar. De 8 % korting gelijk terug gekocht, 80 duizend euro. Zo is er overal wel wat. LTO ook schuldig aan zeker.
+1
pieta
@cornelissen Ten tijde van de melkquotering hadden wij dit dus ook elk jaar. Koetje meer gehouden of de al gehouden koeien gaven weer wat meer. En och wat waren we toch zielig want we moesten melkquotum kopen.
George
Quote Reactie van @weurding:
250000 euro al een stuk beter aan dan een kwart miljoen, me dunkt, op 116 koeien is daar overheen te komen

En toch is het een hele smak geld , daar wordt door velen wel wat te luchtig over gedaan.
In gulden is het zelfs meer dan een half miljoen gulden 550000 zelfs. 😀
+4
ntd79
@George nee, niet luchtig, maar wil je daar in bĺijven hangen en zwelgen in zelfmedelijden? Romijn gaat het echt niet meer voor je oplossen, sowieso vind ik het discutabel dat je die man of LTO als organisatie schijnbaar de regie en de beslissingsbevoegdheid over je eigen bedrijf hebt gegeven. Ik zeg het misschien een beetje scherp, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.
George
Quote Reactie van @ntd79:
Romijn gaat het echt niet meer voor je oplossen, sowieso vind ik het discutabel dat je die man of LTO als organisatie schijnbaar de regie en de beslissingsbevoegdheid over je eigen bedrijf hebt gegeven

Ja als je naar LTO en RFC hebt geluisterd destijds dan ben je nu wel de Pisang of was het de Sjaak? Zoveel misvisie de wereld in geslingerd destijds. Ongelooflijk.
ntd79
@George toen we nog LTO lid waren en zodoende de nieuwe oogst nog kregen stonden er wekelijks twee azijnpissende columnisten in. Eentje uit Drenthe en eentje uit Friesland. Met de meest mooie beeldspraken werd iedereen gedoemd die nog quotum kocht of nog hoge quotumkosten had, je ging op de fles na 2015. Voorsorteren op het quotumloze tijdperk dan was je goed bezig. Dit gepaard met grote artikelen over deze materie. Was de geest van die tijd. Gelukkig hebben de meesten het voor kennis aangenomen.
Frans1
Quote Reactie van @ntd79:
maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.

Mwoah, die rol pakten ze zelf op, terwijl er totaal geen stuur was. Gelukkig dat grondig er was, Wiebren had graag alle boeren gekort, zodat het per bedrijf wat minder was
ntd79
@Frans1 tja, het is simpel zat. Persoonlijk was ik ook liever minder gekort en iedereen gelijk.
+1
Frans1
@ntd79 dat snap ik. En ik vind het niet meer dan normaal dat degenen zonder overschot niet gekort zijn. Maar die discussie gaan we nu niet voor de 12677e keer beginnen😬
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Maar die discussie gaan we nu niet voor de 12677e keer beginnen

Eens over dat we discussie niet meer gaan beginnen. Mijn standpunt is hetzelfde gebleven. 😁
marcsterreborn
@cornelissen hoe arm ben je precies?
+1
Twentsch Land
Breed begrip he !

Je kunt veel eigendom hebben maar toch een zeer beperkt inkomen ....

Maar eigendom verkopen is natuurlijk geen oplossing.

@marcsterreborn
Frans1
@Twentsch Land bespaar je de moeite, verder dan een oneliner er in gooien komt ie niet, als je om verduidelijking vraagt blijft het altijd stil
pieta
@marcsterreborn Hij had ook nog een accountant een rapport laten schrijven. Hij zou eigenlijk direct failliet gaan. Wat bleek, hij verkocht een stuk grond, kocht er fosfaatrechten voor en kocht meer grond terug als hij verkocht. 😁
tok achterhoek
Lto gaat net zo lang door tot de laatste boer weg is
+2
weurding
@tok achterhoek uitspreken of uitschrijven via enquête 🤭
IJsseldelta
@tok achterhoek Ik zeg al jaren. Langzaam Ten Onder.
Marco69
Welke leden?
Kalfjes

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0