Forse 4,2% daling melkaanvoer (oktober)

boerderij.nl/forse-42-daling-melkaanvoer-nederland…

Deel dit topic

hans1980

Reacties

hans1980
.

(klik om te vergroten)

+1
boer.
@hans1980 ja de melkaanvoer in lager maar de melkgeld afrekening is hoger Dus het doel is bereikt maar blijkbaar hebben sommige veehouders het liever andersom
Jaap40
@boer. Dat de kosten in record tempo zijn gestegen gaan we nog meer last van krijgen.
van Ittersum
@boer. Een redactioneel stuk uit het LC, tijd zal het leren of dit de weg (lagere toevoer, geeft hogere prijs) de oplossing is. Gedurfde conclusie maar de schrijver wordt er toch niet op afgerekend, dus makkelijk te stellen.

Onnodig boerenprotest

Farm to fork zou boereninkomens flink kunnen opkrikken

Europese boerenorganisaties maken zich op voor een grote demonstratie in Brussel op 13 en 14 december. In Nederland gebeurt dat onder aanvoering van Farmers Defence Force, maar de kans is groot dat LTO Nederland en meerdere boerenvakbonden zich op de een af andere manier aansluiten bij het protest. Ze zijn eensgezind in hun verzet tegen de zogenoemde Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie.

Dit door commissaris Frans Timmermans bedachte plan, een belangrijk onderdeel van de Green Deal, moet de Europese landbouw natuur- en klimaatvriendelijker maken. De ambitie is om in 2030 de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica te halveren en de hoeveelheid meststoffen met 20 procent terug te dringen. Daarnaast zou op een kwart van alle landbouwgrond biologisch geboerd moeten worden. Het Europese Parlement heeft vorige maand met een ruime meerderheid ingestemd met Farm to Fork.

Boerenorganisaties hekelen de plannen, omdat het boeren in een keurslijf perst en bovenal omdat het ze flink geld zou gaan kosten. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zei onlangs in Leeuwarden te vrezen voor een leegloop van het platteland en voedselschaarste. Met de Brusselse demonstratie medio december moet bereikt worden dat de Europese landbouwministers het plan van Timmermans afschieten dan wel bijstellen.

Wonderlijk dit verzet, omdat Farm to Fork de boereninkomens wel eens flink zou kunnen opkrikken zodat al die moeizame plannen voor betere verdienmodellen in de prullenbak kunnen. Immers, Farm to Fork zal leiden tot een lagere voedselproductie in Europa. En als boeren en tuinders érgens baat bij hebben, is het wel schaarste over een breed front. De prijzen voor onder meer melk, vlees, graan, suiker, eieren, groente en fruit zullen in een mum van tijd stijgen en ruimschoots de lagere productie compenseren. Recente ontwikkelingen op de zuivelmarkt laten die marktwerking wederom zien. De melkprijs voor melkveehouders is in enkele maanden met 10 procent gestegen, terwijl de melkproductie een paar procent lager is dan vorig jaar.

De boerenvrees is dat voedsel-inkopers vervolgens hun heil buiten Europa zullen zoeken. Of die import er is en goedkoper zal zijn, is maar de vraag. Europa werkt aan een CO2-heffing voor ingevoerde producten en er liggen plannen voor strenge bosbouw-wetgeving: alle producten die bijdragen aan het verdwijnen van bossen in Latijns Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië moeten van de Europese markt geweerd worden.

Het zou best eens kunnen dat boeren over een paar jaar Frans Timmermans toejuichen terwijl burgers hem uitjouwen vanwege de hoge voedselprijzen.

AAN DIRK VAN DER MEULEN

commentaar@lc.nl
+3
de Tank
@van Ittersum er zijn meer burgers dan boeren. Een systeem dat goed is voor boeren ten koste van burgers zie ik geen lang leven beschoren.
+1
jg
September
hans1980
@jg ja klopt
labella
@hans1980 komt goed, vorig jaar steeg ie ook weer in december.
+1
jg
@labella En anders nooit meer , wat maakt jou het uit .
labella
@jg ik lig er niet wakker van maar het zou wel fijn zijn als er in januari/februari veel koeien afkalven, dan kan ik goedkope kalveren opzetten.
cjw73
@labella ben je nu kalvermester geworden ofzo.
+1
labella
@cjw73 nee ik koop blauwe vaarskalveren en mest ze tot ze ruim 400 kg geslacht wegen maar dat deed ik al veel langer met de eigen blauwe vaarskalveren.
duitser
@labella hoe lang moet je ze daar voor voeren?
cjw73
@labella hoef je niet op te rekenen. Iedereen haal niet wat er vorig jaar gemolken werd. Dat eerste snee paardenvoer melk niet super hoor en voer is te duur om alles te corrigeren.
+3
Grondboer9
@labella je probeert hier alleen nog maar je eigen handel omhoog te praten🙈
+1
slagakker
@Grondboer9 En wat is daar mis mee? Doet toch iedereen,degene die melk levert,P rechten koopt of verkoopt, mais koop of verkoop of vleeshouders. Ieder denkt aan zijn eigen handel. Dat is mens eigen.
+1
Melkboer16
@slagakker melkaanvoer zal ook wel weer stijgen. Over ruim 4 maanden kunnen de eerste koeien weer naar buiten.
Als de melkprijs dan 2 kwartjes is loopt er geen melkveehouder meer te klagen.
+2
Jaap40
@Melkboer16 onzin, marge is flinterdun.
Oktober bijna -6% melkaanvoer
Melkboer16
@Jaap40 tja we moeten toch blijven klagen. Dan lees je dat de vaarzen op de veilingen in Duitsland kneiterduur zijn en vooral naar Nederland gaan.
En dan willen ze hier geen melk geven op die juni-kuilen.
Tis wat allemaal maar melken dat zullen we
Jaap40
@Melkboer16 dat de vaarzen misschien duur zijn heeft alles temaken met de te krappe marge. Alle fosfaatrechten ruimte moet ingezet worden om de laatste liters melk te produceren binnen de fosfaat ruimte. En ja dan is opfokken voor sommigen te duur. Zijn er ook die jongvee opfokken nog steeds als spaarpot zien. Mindere kwaliteit voer een bestemming geven kost niet veel.

Maar effect van dure vaarzen is wel dat dat geld dan niet besteed kan worden aan fosfaatrechten.
Melkboer16
@Jaap40 kan de logica niet helemaal begrijpen? Vaarzen laten komen voor 2500€ aan huis.
Van de 4 valt er 1 uit meestal.
Dan je eigen opfok, hier kalven ze ruim binnen de 2 jaar af en die geven met gemak meer als die dure Duitsers en met betere gehaltes.
Stal staat er toch en des te eerder zijn die grote juni-kuilen weg.
Hoeft dan niet eens stro bij door😂😂
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
ica niet helemaal begrijpen? Vaarzen laten komen voor 2500€ aan huis.Van de 4 valt er 1 uit meestal.Dan je eigen opfok, hier kalven ze ruim binnen de 2 jaar af en die geven met gemak meer als die dure Duitsers en met betere gehaltes.Stal staat er toch en des te eerder zijn die grote juni-kuilen weg.Hoeft dan niet eens stro bij door

Van je eigen heb je geen uitval?
Op leasebasis ben je al 900 euro per vaars kwijt inclusief korting.
Melkpoeder, mineralen inseminatie, voederwinning en mestuitrijden is ook gratis?
Je zit zo op een euro voerkosten per dag, eerst kost kwaliteit geld, daarna gaan ze massa vreten.
100euro diergezondheid en vruchtbaarheid. Zit je al op 1700euro. Stalinrichting slijt, als het echt zulke dikke winst was, waarom wordt er dan geen noemenswaardige aantallen jongvee meer geëxporteerd?
+2
Melkboer16
@Noorderling stalinrichting slijt harder als je de stal leeg hebt.
Het kon nooit uit jongvee opfokken maar toch wordt het nog gedaan.
Van al die BB wordt ik niet gelukkig en mijn eigen opfok schort niks aan en een ander doet zijn beste vaarzen ook niet weg.
Hetzelfde als met kinderen, ik moest er niet aan denken dat ik die van een ander moest opvoeden.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
waarom wordt er dan geen noemenswaardige aantallen jongvee meer geëxporteerd

Moet je blij zijn met 1.200 euro.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Op leasebasis ben je al 900 euro per vaars kwijt inclusief korting.

Als je die rechten hebt dan vallen de opfokkosten dus wel mee. 😁
+1
Grondboer9
@Noorderling en toch bij de boeren die altijd boven gemiddeld veel jongvee hadden/hebben, zijn vaak de boeren die ieder jaar (harder) door groeien zonder gekke fratsen, omdat je dan bijna “moet”
Want er zijn er weinig die en vaarzen kopen en daarna nog fosfaat rechten kopen waar ze eigenlijk geen geld meer voor hebben, jongvee opfokken kost geld maar dat merk je minder als in 2x 20.000 uitgeven+ plus nog ffr. Je maakt het allemaal veel te ingewikkeld😃
Noorderling
@Grondboer9
Een vaars kan ook 364 melk geven voordat je fosfaat hoeft te betalen.
+2
Melkboer16
@Noorderling ieder z’n meug, maar in tijde van melkquota is het meeste gekocht door degene die ruim in het jongvee zat. Hadden de vaars al betaald en de melk al gemolken.
Dus al 5000€ omzet gedraaid en dan moet jij nog beginnen met je vaars van 3300€.
We hebben voor dat vele jongvee ook voor niks fosfaatrechten gekregen.
Jaap40
@Melkboer16 het spaarpot idee👍
Sjaakiee
Er gaat een gerucht van nieuwe peildatum stikstof rond.kreeg gister informatie dat sommige bestuursleden Volop vaarzen kopen.15 December nu al paar keer gehoord. Nog meer mensen?
labella
@Sjaakiee bedankt voor de tip
Jaap40
@Sjaakiee bij een demissionair kabinet? Dacht het nie🤣🤣
j h p
@Jaap40 Zou er over 3 weken geen nieuwe kunnen zijn?
+2
Jaap40
@j h p nee, geen nieuw kabinet. Met de 1,5 mtr maatregelen kunnen ze niet met zijn allen op de foto.
En al kon dat wel komt er nog geen nieuw kabinet dit jaar.
de Tank
@Sjaakiee vaarzen te koop? 😋
diekman
Zeggen ze al 3 jaar
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!