LTO wil koudmerken runderen ook na juni 2011 behouden

Het koudmerken van runderen moet ook na juni 2011 mogelijk blijven. LTO Nederland wil deze manier van koeherkenning behouden, omdat de ingreep niet leidt tot ernstige schade aan het welzijn en de gezondheid van runderen.

Het standpunt van LTO is mede gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein naar de huidige stand van zaken rondom het gebruik van koudmerken. Hieruit blijkt dat uit de fysiologische- en gedragsreacties niet kan worden afgeleid dat er ernstige schade aan het welzijn en de gezondheid van runderen wordt toegebracht. Het koudmerken veroorzaakt wel een acuut stress-moment, maar niet de met name voor dierenwelzijn relevante chronische stress.

In de melkveehouderij is sprake van een grote diversiteit aan bedrijfsgroottes, arbeidsinzet en melkstallen. Het is daardoor niet uit te sluiten dat, onder bepaalde bedrijfsomstandigheden, de voordelen van koudmerken ook voor de koeien groter zijn dan de nadelen. Het al dan niet koudmerken past goed bij de eigen verantwoordelijkheid van de melkveehouder, gelet op de beperkte risico's voor het welzijn en de integriteit van de betrokken runderen, aldus het onderzoek.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat al meer dan 90% van de veehouders kiest voor alternatieve methoden van koeherkenning. De beslissing over koudmerken is in visie van LTO een zaak van de individuele melkveehouder en de zuivelketen waar de melk aan wordt geleverd. De huidige ontheffing van het verbod loopt in juni 2011 af.

bron: LTO Nederland,

Deel dit topic

Reacties

trekbek
heel goed
anonymous_15
heel slecht, denk aan de consument onze klant. klant is uiteindelijk altijd koning, en je bent een knappe jongen als je dit aan de consument uit kunt leggen: "de voordelen van koudmerken ook voor de koeien groter zijn dan de nadelen". succes ermee
anonymous_380
voordelen voor de koe is als de oormerken eruitgevallen (wat nooooit gebeurt !!!!!!! )zijn je de koe altijd weer herkent dus bij controle aidje altijd de koe herkent. en niet wordt afgemaakt!!!!

en laat de boer zelf beslissen wat hij doet koud merken of niet?koe lijdt er niks van..
Wimsumar
Beste Jan de Hobbyboer: Niet te sentimenteel A.U.B
De ''consument'' heeft toch zelf ook '' voor het leven getekende/gemerkte levendedieren'':
De hond met een tattoe.
De pony met een chip.
De kat met een windbukskogeltje van de buurman.
Pluimvee met een ring
anonymous_15
hoi wim, ben niet sentimenteel en weet ook wel dat de consument niet objectief is. Maar er hoeft maar een club op te springen en hoppa daar gaat de discussie weer. En je weet vooraf wie deze discussie gaat verliezen.
anonymous_8
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
>En je weet vooraf wie deze
> discussie gaat verliezen.

Ja Jan... jij ziet dat wel.... maar jij ziet ook dat op dit prikbord veel Don Quichot-achtige types rondlopen.... het kan nog jaren duren voordat bij hen ook de ogen opengaan...
gerrie-hul
Tjonge dat lto zich er voor in wil zetten Dat was enkele jaren wel anders Gelukkig hadden we de n m v die de zaak warm hield waar lto niets van wilde weten Denk ook maar aan de bijeenkomst in Herenveen vorig jaar
schoppenboer
De middagslaap ook weer uit???
anonymous_8
Daar was het LTO-man Jan van Weperen die opkwam voor het koudmerken
gerrie-hul
En uh marcster hoe stond het bestuur van lto voor deze bijeenkomt erin Volgens mij tegen
anonymous_8
In tegenstelling tot bestuurders van bijvoorbeeld DDB en NMV staan LTO-bestuurders er om bekend dat ze luisteren naar de leden. En ja , dat kan leiden tot het bijstellen van standpunten als dat nodig is.
Farmer_
Zijn jou inkomsten voor een gedeelte afhankelijk van deze club.
Wimsumar
Beste Farmer: Welnee joh, er heeft in de Nieuwe Oogst nog nooit een artikel gestaan onder vermelding van ''redacteur Marcster''.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/03/2011 17:02 door Wimsumar.
brabo
dat zou anders nog een goede reden zijn om je lidmaatschap op te zeggen.
Farmer_
anonymous_8
Dat klopt. Zonder LTO-inspanningen zou mijn inkomen er heel wat minder rooskleurig uitzien...
gerrie-hul
Hoezo Marster je inkomen er beter uit zal zien verklaar je nader
brabo
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------

> De hond met een tattoe.

Wim , dit is ook al lang weer verboden envervangen door de chip
Wimsumar
Beste Brabo: Geeft niks. Chippen is ook 'n ingreep.
anonymous_8
Soms is het heel prettig om in te kunnen grijpen
Grasbaal
Persbericht NMV

Gezamenlijke inzet NMV en LTO voor behoud koudmerken


Op 30 juni a.s. verloopt de ontheffing voor het koudmerken ter identificatie van melkkoeien. De NMV heeft zich in het verleden altijd ingezet voor het behoud van koudmerken als identificatiemiddel bij melkkoeien en zal dat blijven doen.

Uit het recent uitgekomen rapport “Koudmerken, actualisatie van het gebruik van koudmerken op Nederlandse melkveebedrijven” blijkt, dat een deel van de melkveehouders zeer gehecht is aan koudmerken. Dit betreft vooral bedrijven met meer dan 160 melkkoeien, van deze categorie bedrijven maakt momenteel de helft gebruik van koudmerken. Omdat de bedrijven in Nederland nog steeds groeien, neemt het aantal bedrijven met meer dan 160 koeien ook toe en daarmee het belang van koudmerken. De betreffende boeren vinden deze methode onmisbaar in hun bedrijf.

De NMV is verheugd, dat ook LTO zich heeft uitgesproken voor het behoud van koudmerken in de toekomst. Om dit te bereiken heeft de NMV contact opgenomen met LTO om gezamenlijk op te trekken in dit dossier.
sjouwer
Moest verplicht worden. Volgens goede kennis die bij ab werkt en regelmatig in moet vallen bij ziekte en nog ergere gevallen is op 75% van de melkveebedrijven een heel grote puinhoop met de herkenning van de dieren. Omgedraaide of niet complete halsbanden, ontbrekende oornummers en die er in zitten die je totaal niet kunt lezen enz. Werk zelf al lang met brandmerk nummers. Verliezen ze niet staan altijd op zijn plaats, enig werk wat je er meehebt is een paar keer per jaar bij sommige de haren even weg scheren om een duidelijk zicht te krijgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , koeien , melk , dierenwelzijn , gezondheid , stallen , melkveehouder , zuivelketen en koeherkenning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0