Onteigende boer: 'Ik voorspel veel onrust en verdriet'



Quote:
Na een uitspraak van de Raad van State liggen zo goed als alle grote bouwprojecten stil, vanwege de uitstoot van stikstof. Onteigenen van boeren bij natuurgebieden ligt als optie op de formatietafel.

Deel dit topic

Reacties

+7
kanniewaarzijn
Precies de goede vergelijking: je bent niet meer dan een pion die hupsakee van het bord wordt geveegd. Zo ziet "modern bestuur" er tegenwoordig uit: men ziet het land als een groot speelveld dat je naar believen en naar jouw wens kunt inrichten. Sta-in-de-wegs worden gewoon aan de kant geveegd, al dan niet op basis van de nodige leugens.
+6
Jaap40
@kanniewaarzijn regeren met andermans geld, over andermans eigendommen.
George
Toch zou ik dan graag de schadeloosstelling willen weten? Hebben ze die man een fatsoenlijke prijs betaald of ook nog maar een habbekrats?
Want dan is het nog erger .
+8
weurding
@George al krijgt ie marktwaarde of beetje meer, het blijft onvrijwillig
+4
pieta
@weurding Los van het geld kun je niet alles met vrijwilligheid oplossen. Maar je kunt er wel een traject van maken met een goede begeleiding, inleving, fatsoenlijke compensatie en een niet eindeloos lang tijdspad.
+2
weurding
@pieta bedoel ook meer dat de 1 geen problemen heeft om te verkassen terwijl de ander wortel geschoten heeft en nog niet voor 2 keer de taxatie zijn plek verlaten wil, kan ik trouwens best voorstellen
+1
de Tank
Quote Reactie van @weurding:
wortel geschoten heeft

Dat blijft gewoon een lastige, je ziet het hier aan de reacties al, degene die ooit verplaatst zijn zitten daar anders in dan degene waarvan de wortels goed vast zitten. ik wens de boeren die boer willen blijven veel wijsheid toe in de keuzes die gemaakt moeten worden.
George
Quote Reactie van @weurding:
al krijgt ie marktwaarde of beetje meer, het blijft onvrijwillig

Als het niet vrijwillig is dan is de marktwaarde nooit genoeg.
j h p
@George Heeft wel vaker een reportage van in de bladen/internet gestaan, ze boden wel heel weinig.
j h p
George
Quote Reactie van @j h p:
Verschil taxatie en bod 1,3 milj.

Ik kan het artikel niet lezen. Maar krijgt 1,3 miljoen meer of minder dan de taxatie? En dat was alleen over de grond? Weet je ook over hoeveel ha?
Noknok
@George 1,3 minder dan eigen taxatie, 60 koeien op 27 ha .
+1
casev2
@Noknok het bod is inclusief het erf he. Er staat een vrij nieuw stal, goed huis, knappe schuren, midden in de randstad. De grond in die hoek is wel wat aan de natte kant, maar qua locatie hemelsbreed een paar honderd meter vanaf de bebouwing van gouda. Dus ja, veel te weinig geld! Maar hun verweer is dat onteigening niet markt opdrijvend mag zijn, dus daarom word er zo kinderachtig gedaan over die paar centen verschil. Immers, de hele onteigeningsprocedure worden vooral / alleenstropdassen (heel) veel beter
Noknok
@casev2 ik ben er ook wel mee eens dat het te weinig is. Stel ze geven de marktprijs, wat is er dan zo prijsopdrijvend aan?
George
Quote Reactie van @casev2:
het bod is inclusief het erf he

Volgens mij niet als ik goed naar het filmpje heb gekeken.
+1
pieta
@George Op Facebook staat er ook een item over. Daar lijkt het ook enkel over de grond te gaan. Ik neem wel aan dat ook de vergunning "afgekocht" dient te worden. De gebouwen zullen dan een functieverandering moeten ondergaan of gesloopt moeten worden waar ook een schadevergoeding tegenover dient te staan.
+2
jan 10
Quote Reactie van @casev2:
het bod is inclusief het erf he. Er staat een vrij nieuw stal, goed huis, knappe schuren, midden in de randstad. De grond in die hoek is wel wat aan de natte kant, maar qua locatie hemelsbreed een paar honderd meter vanaf de bebouwing van gouda. Dus ja, veel te weinig geld! Maar hun verweer is dat onteigening niet markt opdrijvend mag zijn, dus daarom word er zo kinderachtig gedaan over die paar centen verschil. Immers, de hele onteigeningsprocedure worden vooral / alleenstropdassen (heel) veel beter

Volgens mij alleen de grond,(zie filmpje)Hij wilde wel stoppen,kan dus blijven wonen.
Denk dat hij wel te weinig schadeloos stelling krijgt.
Zover ik het kan bekijken woont hij daar best wel mooi.
Land is daar erg laag,maar vlakbij hebben ze paar mtr zand op het land gespoten,voor woonhuizen.
Binnen enkele jaren is zijn land aan de beurt...
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
Binnen enkele jaren is zijn land aan de beurt

Meerwaarde clausule voor afspreken.
+1
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Meerwaarde clausule voor afspreken.

Hij is al 61,kan het beter nu afkopen.
Campertje aanschaffen,en lekker erop uit, de hele wereld ligt aan je voeten..
Heeft hij wel verdiend na al die jaren koetjes melken.
pieta
Quote Reactie van @jan 10:
kan het beter nu afkopen

Geld bieden is nu al een probleem. Anders was ie al lang weggeweest. Komt omdat het voor natuur is. Daar zit nergens een opbrengstkant aan. Eerst kopen, dan investeren in omzetten naar natuur en dan is het gebeurd. Als er iets anders op komt dan komt er ook een geldstroom vrij.
George
@jan 10
Dat ben ik geheel met je eens mits ze hem heel fatsoenlijk betaald hebben.
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @jan 10:
Campertje aanschaffen,en lekker erop uit, de hele wereld ligt aan je voeten..

Moet je daar blij van worden? zou dood gaan van ellende als ik zo mijn leven moest uitdienen...
En een bak geld op de bank die elk jaar minder waard wordt en waar je ook nog is rente over mag betalen, en van een afstandje kijken hoe je land verprutst wordt door een stel klootzakken die met andermans geld smijten, voor nieuwe flauwekul natuur. Daar heb je dan je hele leven voor gewerkt?

Wat een vooruitzicht...
+1
de Tank
@slagroomvla Wat een oordeel over hoe iemand anders z'n nawerkzame periode invult. Gelukkig zijn we allemaal verschillend. Dat verprutsen wordt er niet anders van als je jezelf doodwerkt.
+1
George
Quote Reactie van @slagroomvla:
En een bak geld op de bank die elk jaar minder waard wordt en waar je ook nog is rente over mag betalen, en van een afstandje kijken hoe je land verprutst wordt door een stel klootzakken die met andermans geld

Je kunt je kinderen met dat geld goed vooruit helpen als ze toch niet overnemen , en je kunt er natuurlijk nog wat onroerend goed van kopen wat je kunt verhuren. Je moet het niet allemaal zo zwart zien , je kunt ook buiten de landbouw nog wel wat van het leven genieten. Maar ik zou ook niet een camper hoeven. 😄
jan 10
Quote Reactie van @slagroomvla:
Moet je daar blij van worden? zou dood gaan van ellende als ik zo mijn leven moest uitdienen...En een bak geld op de bank die elk jaar minder waard wordt en waar je ook nog is rente over mag betalen, en van een afstandje kijken hoe je land verprutst wordt door een stel klootzakken die met andermans geld smijten, voor nieuwe flauwekul natuur. Daar heb je dan je hele leven voor gewerkt?Wat een vooruitzicht...

Ik weet niet hoe oud jij bent,maar bij 61 mag je best iets meer genieten van het leven,is natuurlijk bij iedereen verschillend,de 1 wil tot z,n 80 ste beetje keutelen op het erf,de ander gaat wat meer reizen en leuke dingen doen. Belangrijkste is geen verplichtingen..
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @slagroomvla:
en van een afstandje kijken hoe je land verprutst wordt door een stel klootzakken die met andermans geld smijten, voor nieuwe flauwekul natuur. Daar heb je dan je hele leven voor gewerkt?

Precies dat.
+2
de Tank
@kanniewaarzijn als iemand iets van mij koopt mag ie er mee doen wat ie wil, ik zal gek zijn om mijn gemoedstoestand daar door te laten beïnvloeden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Tank:
ik zal gek zijn om mijn gemoedstoestand daar door te laten beïnvloeden.

Bij mij werkt dat nu eenmaal wel zo.
de Tank
@kanniewaarzijn dat begrijp ik
casev2
@jan 10 zijn collega die aan de andere kant van gouderak zat, en nu bij jouw daar in lopik zit heeft wel heel de boel in 1 klap aan de provincie verkocht. Dus als je dat wil kan dat wel. Het trieste is dat de provincie op dit moment diverse ex melkveehouderijen aan de dijk al jaren in bezit heeft. Anti kraak bewoners in het huis, verkrotte opstallen en verder geen enkel onderhoud
pieta
@casev2 Wat ik me dan afvraag is of de beste man de grond wel in eigendom heeft. Andere boeren hebben blijkbaar al verkocht en geleverd. Dan zal de provincie toch ook het benodigde geld geboden hebben. Als ze bij deze meneer bijna 60.000 per ha bieden en dat is dan 1.3 miljoen te weinig. 28 ha maal 60 maakt zo ongeveer 1.7 miljoen. Zelf heeft ie een taxatie op 3 miljoen. Als het eigendomsgrond is vind ik 60.000 per ha en daar mee een eind aan het melkveebedrijf wel weinig.
+1
casev2
@pieta dat is idd allemaal eigendom. Grondprijs ligt hier in de polder nog iets lager denk, maar in de gehele regio is er amper iets te koop op t moment en zoiezo een hogere grondprijs
jan 10
Quote Reactie van @casev2:
zijn collega die aan de andere kant van gouderak zat, en nu bij jouw daar in lopik zit heeft wel heel de boel in 1 klap aan de provincie verkocht. Dus als je dat wil kan dat wel. Het trieste is dat de provincie op dit moment diverse ex melkveehouderijen aan de dijk al jaren in bezit heeft. Anti kraak bewoners in het huis, verkrotte opstallen en verder geen enkel onderhoud

Jep,die heeft het zeer goed gedaan,mooie grond en op tijd nieuwe stal erbij gezet.
En melken maar!
matt
@Noknok 1,7 miljoen ongeveer 6 euro de meter.
Weet niet of hij mag blijven wonen?
Maar de opstallen zijn sowiezo,nu waardeloos gemaakt.
Veel te weinig dus.
+2
George
@matt
Als ik het filmpje bekijk dan heeft ie het erover dat ze achter zijn stal een slootje gaan graven en dat hij daarachter alles kwijt is. Dus ik denk dat ze hem met de gebouwen ook nog laten zitten. Ik weet niet of dat zijn eigen keuze is dat hij graag op die locatie blijft wonen. Zo'n man moet je natuurlijk wel goed betalen anders slaat het nergens op. Ik zou zeggen ongeveer de dubbele agrarische waarde van wat de prijzen in het gebied zijn.
Elvis
@matt de burger ziet alleen die "zak met geld" die boer mee "krijgt"
JohnDeere7serie
Veel te weinig, moet misschien nog financiering aflossen, volgend jaar belasting betalen en gebouwen afbreken grond saneren, voor je pensioen kom je zowiezo tekort.
George
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
voor je pensioen kom je zowiezo tekort.

We weten het gewoon niet. We weten niet wat ie krijgt voor zijn grond. We weten niet of hij nog een (hoge) financiering heeft en of de gebouwen een andere functie kunnen krijgen.
De man is 61 en ik weet niet of hij opvolgers heeft , dat komt niet in het filmpje naar voren maar anders is het als ze hem redelijk betaald hebben toch iets minder erg dan ze het doen lijken.
pieta
@George Hij heeft geen opvolger. Bron Boerderij. Als ze alleen de grond van je kopen mag er echt wel wat schadevergoeding komen voor vergunningen en goede gebouwen. Zo op het oog kan ie in de huidige stallen nog wel koeien houden tot zijn pensioen. Die inkomsten gaat ie missen. Ze zijn al sinds 1988 bezig bij hem. Alleen al daarom zouden ze wel extra mogen bieden. Ik weet de grondprijs daar niet maar het lijkt me niet de duurste grond van NL.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Alleen al daarom zouden ze wel extra mogen bieden.

Volgens mij heb ik dat bovenstaand ook geschreven.
deJong
@George

mijn schoonpa is zowat 65 en gaat nog graag door net zoals de buurman van 74 met een mooie boerderij en een beste koppel koeien.

Daarnaast woont nynke hier ook in de buurt met haar mooie oud hollandse koetjes en die looppt ook al tegen de 80 aan.

Zou je dan snel die zak centen pakken als je nog lekker door hobbyen kunt en wilt?
de Tank
@deJong nee hoor, gewoon doen wat je het leukst vind, beetje doorpieren met koeien of rondtoeren met camper, wat een ander doet is mij om het even.
Frans1
@JohnDeere7serie grond saneren?
+1
j h p
Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om te zien wat de overheden nu doen, ze willen boeren opruimen en maken regelgeving die bedrijfsvoering steeds moeilijker maakt en bedrijven als zodanig waardeloos.
January
Inderdaad zo snel mogelijk weg wezen daar @j h p
+1
demelkboer
rivm.nl/bibliotheek/rapporten/…

Hier bij de zonering waar over gesproken wordt in de formatie. Meest waarschijnlijke scenario 1 km buffer zone vrijwel geen landbouw(reductie 70%) en dan nog deels reductie in andere gebieden(B en C ) van 66%. Focus in het midden van Nederland
demelkboer
@demelkboer

vrijwel geen landbouw(reductie 70%) = vrijwel geen veeteelt natuurlijk
Koeien boertje
@demelkboer dan word het markermeer te klein😅
Koeien boertje
@Koeien boertje we kleuren hartstikke groen op de kaart
marcsterreborn
Hij kan altijd nog waarzegger worden...
jan 10
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Hij kan altijd nog waarzegger worden...

Hoezo?
+4
George
@deJong
Tja dat moet iedereen zelf weten hoe lang iemand door wil gaan. Vaak hebben deze mensen nooit iets anders gedaan en weten vaak ook niet beter. Is gewoon hun manier van leven geworden na 40 of 50 jaar. Als je daar tevreden mee bent , hartstikke prima. Maar evengoed vind ik toch een beetje een beperkt leven. Zou niet mijn ding zijn.
+1
deJong
@George dat is gelukkig voor iedereen ongelijk.

Zoals mijn schoonvader. Die vindt het t meest intressant om te zien wat eruit komt na een inseminatie en en wat voor melkkoe het misschien uiteindelijk wordt. Dat duurt helaas wel bijna 3 jaar😅 daarnaast nog Koeien goed drachtig krijgen e.d. wat voor oogstseizoen krijgen we. Er is altijd wel wat interessants😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0