Later ingekuilde snijmais is beter dan vroege kuilen

Snijmais die dit jaar laat is ingekuild, heeft een betere voederwaarde. Dat blijkt uit cijfers van de eerste kuilen die door Eurofins Agro zijn bemonsterd en geanalyseerd. De langere afrijpperiode vertaalt zich in meer zetmeel en een hogere bestendigheid.

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Das logisch dit jaar
+1
JappieJo
Ik voer nu een maand te vroeg geoogste maïs had de oude op en wou niet aankopen. Laat ik het zo zeggen; blij dat ie bijna op is😎
+1
cjw73
@JappieJo hoezo? Ik heb het ook gedaan en ze vreten het enorm graag.
pieta
@cjw73 Geen wonder dat het niet melken wil. Grapje. Ik dacht eigenlijk dat jij altijd veel te veel voer had.
Noorderling
@pieta
Eerste probleem is dat je dan nooit een lege silo hebt 😉
pieta
@Noorderling Wij snijden een pak of 8 uit met de kuilvoersnijder. Restant gaat vooraan langs de muur. En elk jaar weer is alles op.
+1
cjw73
@pieta Klopt ook. Maar heb in 2020 150 ton maïs verkocht en dit jaar laat met zaaien dus toen was het 10 oktober op. Er 50 ton af gehakseld en daar voer ik nu van.
JappieJo
@cjw73 vreten doen ze het prima maar weinig energie erin.
Grondboer9
@JappieJo waarom niet aankopen?
Nu bleef je achter de feiten aanlopen en ligt15% van de mais in de put
cjw73
@Grondboer9 aankopen?? De heus heeft het even uitgerekend een tijdje geleden bij mij. Kan je wel vertellen dat dat fors duurder is dan 15% waar jij het over hebt.
+2
JappieJo
@Grondboer9 kost geld in 1 keer nu elke dag een beetje 😎
JappieJo
@Grondboer9 zetmeel zit wel in de koe maar veel te weinig in een kg ds
hoest
Vandaag bij de afdeling open deuren intrappen.......
+2
mlkvhoudr
Volgens mij hadden we hier 33 procent droge stof en 380 zetmeel, als de kuil uitslag binnen is zak ik het nog eens nakijken
+4
JohnDeere7serie
Tagt iemand mevr. Schouten ff want die beweerde dat het niks uit maakt.
+1
de Tank
Volgens mij kuil je in als de mais rijp is, of dat nu vroeg of laat is. degene die te vroeg hakselen laten behoorlijk geld liggen.
Melkboer16
Mais na 1!october gehakseld!
Dikke 400 zetmeel en kurkdroog maar plant was nog groen.
Onderzaai is mooi groen, geen zorgen meer over.
De grootste zorg is hoe krijgen we het weer kapot volgend jaar
+1
overstekend wild
@Melkboer16 heb je ook geen last van lekkende kuilen. Waterschap ook weer blij
+1
huub
Onze mais is bij het hakselen bemonsterd, vers dus. 30.8%ds 1002vem 407 zetmeel. 01-05 gezaaid, 08-10 gehakseld.
boer03
@huub dat is een erg puike drogestof /zetmeel verhouding. Wat is zelf je gevoel bij het drogestof percentage?
Welk ras is het?
huub
@boer03 dit was P8642. Voor de duidelijkheid, wij melken niet meer. We hebben de mais verkocht. Onze loonwerker verhandeld alles op basis van gewicht en voederwaarde, vandaar dat ie bemonsterd is.

In de tijd dat we nog molken hadden we niet zulke mais 🤣
+1
de Tank
@huub In de tijd dat we nog molken hadden we niet zulke mais 🤣

Toen had je ook geen loonwerker die het verkocht op basis van voederwaarde😜er is mij ook wel eens mais gebracht die lang niet rijp was met discutabele monsters, na veel gesteggel hebben ze die weer mooi op mogen halen.
JappieJo
@huub Bijzonder goeie maïs, ik had 30/5 gezaaid en 28/9 gehakseld dat was dik onder de 30 ds
+6
Hooibaaltje
@huub vers monsteren zegt mij niet zo veel. Normaal heb je dit zetmeel nooit bij die DS.
+1
Melkboer16
@huub en daar geloof ik nou werkelijk niks van. Zou de analyse maar opnieuw doen, ze hebben je genaaid.
de Tank
@Melkboer16 de koper van die mais is genaaid denk ik.
huub
@Melkboer16 jij gelooft je eigen kuiluitslagen ook niet?

(klik om te vergroten)

+1
slagroomvla
@huub vers is heel anders als ingekuild! prik die zelfde mais nu maar is weer...
huub
@slagroomvla goed geconserveerde snijmais verliest geen zetmeel.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @huub:
goed geconserveerde

Met 30% ds inkuilen... daar kun je gewoon het water uitknijpen! Dat conserveert nooit goed.
robbies
@huub hoe hoog is deze gehakseld?
+1
cjw73
@huub klopt zetmeel veranderd weinig. Vem.in verse maïs is wel 30 tot 50 Vem hoger dan in ingekuilde mais
Herbert
@huub veel regen tijdens het hakselen?
MBH te N
@huub kijk maar naar ruwe celstof
Erg laag, betekent volgens mij dat er naar verhouding weinig plant in zit. Dus veel kolf in de verhouding. Zetmeel klopt gewoon
+2
Herbert
@MBH te N maar een kolf heeft een hoog DS gehalte, goed rijp helemaal. Een hoger kolfaandeel geeft dan ook een hoger ds gehalte in de kuil.
Melkboer16
@Herbert precies de analyse klopt geen bal van. Steek de mais maar opnieuw dan komt er heel wat anders uit @huub
Herbert
@Melkboer16 er is 1 mogelijkheid, en dat is een zware bui tijdens het hakselen. Dan trek je heel wat vocht mee de kuil in.
+5
huub
@Herbert het was droog op 8 oktober. Het ras P8642 scoort hoog voor DS% gehalte in de kolf en laag in de plant. Dat past dus bij deze kuiluitslag. Daarnaast stond er op het grootste deel van het perceel korrelmais mét onderzaai en ruim voldoende bemest. Hetzelfde effect als scheurgrond, dan blijft ie ook lang groen.

In de Achterhoek is de mais drie jaar achter elkaar verdroogd, gun ons ook een keer goede mais.
+1
de Tank
@huub gefeliciteerd met je top mais👌😬
pieta
@huub Ik gun je hele beste mais maar ik vind het een hele rare uitslag. Hoog zetmeel=hoog kolfaandeel en zetmeel is droog. Er staat niet zomaar meel achter.
Noorderling
@Herbert
alleen dauw doet al wel 3%.
in de ochtend liep het drogestofpercentage bijna een procent per uur op volgens de sensor op de hakselaar. Is een indicatie maar heeft zeker invloed, laat staan regen. Al is 31% met 400 wel een enorme spreiding, maar lijkt me prima kwaliteit en goed te conserveren voer.
mlkvhoudr
Ik heb me maar afzijdig gehouden van deze discussie word anders gewoon opnieuw chagrijnig op dat mens in den haag, vandaag is de mais bij ons gestoken, dus volgende week weet ik het, maar als ik nu hoor hoe weinig dan de ds en het zetmeel gestegen zijn volgens dit artikel valt me dat ook eigenlijk tegen, heeft iemand een verklaring voor die kleine stijging?
de Tank
@mlkvhoudr maar als ik nu hoor hoe weinig dan de ds en het zetmeel gestegen zijn volgens dit artikel valt me dat ook eigenlijk tegen

Ik zal wel te snel gelezen hebben maar mis dit in het artikel. Vanwege koude en natte voorjaar is spreiding zaaidatum heel groot eind april-half juni dat er volgens mij geen algemeen beeld gegeven kan worden over de afrijpperiode.
mlkvhoudr
@de Tank precies ik kan me ook totaal niet voorstellen dat mijn mais 28 procent ds zou zijn maar we gaan t zien.

Word gewoon nog steeds kwaad over dat achterlijke gedrag on het pas op de laatste dag te gaan communiceren 😀
+3
robbies
@mlkvhoudr dacht dat jij je niet zo snel opvrat? Wanneer wij hier allemaal rood aanlopen vanwege de volgende onzinregel, ga jij meestal vol in de van Ittersum-modus;)
+2
mlkvhoudr
@robbies kan me ook wel lekker ergeren soms hoor geeft ook weer brandstof, ik meen lang niet alles wat ik hier communiceer of sta ik er in ieder geval genuanceerder in als iedereen het zelfde roept op een discussie site is ook maar saai, een goed uitgevoerde discussie kan iedereen van leren en word het interessant en komt er ook meer diepgang in de discussie al blijven de meeste boeren liever in de kantineproat modus hangen en lekker mekkeren op alles.

Voor mij is zo n maisbesluit weer een wake up call dat ik niet te lichtzinnig over andermans problemen met den haag moet denken, dan is dit natuurlijk maar een kleine ergenis.

Ik wil wel graag en misschien kan ik wel niet anders de positieve kanten van zaken belichten maar er word soms ook echt wel wat afgemekkerd voor dat de positiviteit doorbreekt.....
pieta
@robbies Die Van Ittersum kon/kan zo goed relativeren dat ie maar snel gestopt is. 😁 Dus ...
de Tank
@mlkvhoudr je hebt em eind Sept gehakseld, op te maken uit je frustratie? Ik merk wel dat op klei we met minder onzinnige regels te maken hebben dan de zandboeren.
mlkvhoudr
@de Tank ja 1na laatste dag dat t mocht de ergenis zit hem er nog niet eens in dat er op de laatste dag uitstel gegeven word maar gewoon een hele maand naar goed het is wat het is ze hebben zelf ook wel ingezien dat dit zo niet kan vandaar dat er een panel van deskundigen komt of zoiets
+1
Noorderling
@mlkvhoudr maar heb je er wel vertrouwen in dat die lui half september al knopen doorhakken? Iedereen kan immers niet op de laatste of een na laatste dag.

Daarnaast speelt nattigheid en problemen vaak regionaal en kan dan op kleine afstanden nog flink verschillen. Lokale stortbuien is geen uitzondering meer. Op postcodegebied gaan ze ook geen maatwerk leveren of krijgt wel weer knelgevallen.

Aardappelen is het eigenlijk nog gekker.
Daar moet je loofdoden ca 3 weken voor het rooien. Inschuren met droogte levert schade op, te warm levert bewaarproblemen op.

Misschien kunnen we het politici en beleidsmakers wel niet eens kwalijk nemen omdat ze niet beter weten. Wel had ik op een beetje zelfkennis gehoopt dat ze zich lieten informeren, die arrogantie van "ik weet wel wat goed voor jou is" staat me wel vreselijk tegen.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling nou zoals je zelf al zegt meer dan in de politici dus slechter kan t haast niet worden of ben ik nou weer te positief 😎
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Als ze in dat panel 30 boeren stoppen evenaart m'n vertrouwen dat van jou misschien 😁
+1
matt
@mlkvhoudr Gelet op de klimatologische omstandigheden gedurende het groeiseizoen zal ik met ingang van 2022 een permanente commissie instellen die de weersomstandigheden en de gewasontwikkeling monitort en mij tijdig adviseert over een eventuele afwijking van de verplichte inzaaidatum voor vanggewassen na de maisteelt

Permanente commissie,dat moet goed komen 😀)
robbies
@matt die net als de nitraatcommissie 4x per jaar vergaderd. Heb je er nog niks aan
matt
@robbies niet zo negatief,in het kader van de werkverschaffing permanent
Mag wat kosten 😀))
tok achterhoek
3 nov gehakselt, nou al bemonsteren dan? Lijkt mij vroeg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0