Vanavond op tv: De Mannenbroeders van Kootjebroek

IDTV Docs en de EO presenteren 'Mannenbroeders van Kootjebroek', een film van Geertjan Lassche. Tien jaar na de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 is MKZ in Kootwijkerbroek nog steeds een open zenuw. De Kootwijkerbroekers geloven niet dat er bij hen MKZ is geweest. Het trauma van de massale dierruimingen is een wond die niet heelt zolang Den Haag volhoudt dat de ziekte terecht is vastgesteld. Hun vertrouwen in de overheid heeft een onherstelbare breuk opgelopen. In Mannenbroeders van Kootjebroek zien we vier hoofdpersonen worstelen met dit verleden, ieder op hun eigen wijze, maar verenigd in hun wens om de waarheid boven tafel te krijgen. Komt er een moment dat zij het verleden kunnen laten rusten?

Uitzenddatum: 31 maart, 22:50 op Nederland 2


Zelf zat ik indertijd in de 10 kilometer zone van Ee en Anjum. Dit gaf toen wat ongemakken maar dat is natuurlijk niets vergeleken met het leed wat de mensen in de zones dichtbij de besmette bedrijven meemaakten.


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/03/2011 18:51 door Euroknaller.

Deel dit topic

Reacties

casev
Krokodillentranenvolgensdhr. Brinkhorst......
Jannus
Degenen die niet van het verleden hebben geleerd zullen alles opnieuw beleven

Er is nog niets veranderd met de bestrijding en dus kan het zo weer opnieuw gebeuren,het heeft 15 jaar geduurd eer er een uitbraak was en we zijn nu 10 jr verder
euroknaller
Het is niet helemaal ondenkbaar dat zoiets ons nu weer treft...

Het is nu wel onvoorstelbaar dat er toen zoveel gezonde dieren geruimd zijn en dat dat nu weer zo zou gaan
Wimsumar
Euroknaller Schreef:
-------------------------------------------------------
> gezonde dieren

Beste Euroknaller: Besef wel dat deze ''op het oog gezonde dieren''wel geïnfecteerd hadden kunnen zijn!
euroknaller
Beste Wimsumar

Dit had idd gekund. Maar is toen (gelukkig) niet voorgekomen als ik het mij goed herinner. Je zit natuurlijk met een incubatietijd al gaat het erg snel met MKZ en de bijbehorende verschijnselen. Alle dieren werden toen bloedgetapt alvorens ze geruimd werden. Later bleek dat er bij de geruimde dieren geen MKZ voorkwam. Dit zou dan ook weer nieuwe "besmette" bedrijven betekenen met bijbehorende gevolgen.

Wat Kootwijkerbroek betreft, ik heb er zelf tot op de dag van vandaag over getwijfeld of daar ooit MKZ is geweest.... Het was een angstige tijd en op sommige dagen veranderde het journaal van uur tot uur behoorlijk. Nieuwe besmettingen, andere maatregelen etc. Er ging toen een gerucht dat er mogelijk een dier (kalf) was dat in het buitenland geent was tegen MKZ en daardoor antistoffen in het bloed had. Verder weet ik er weinig van, ik kom zelf ook niet uit die omgeving...

Wellicht weten we na donderdagavond meer... of juist niet...
Wimsumar
Euroknaller Schreef:
-------------------------------------------------------
>Alle dieren werden toen bloedgetapt alvorens ze geruimd werden.
>Later bleek dat er bij de geruimde
> dieren geen MKZ voorkwam.

Beste Euroknaller: Het bloedonderzoek is volgens mij op basis van aanwezigheid van antistoffen, niet op basis van aanwezigheid van het (M.K.Z.-)virus. Dus, wees voorzichtig met conclusies over wel of niet aanwezig zijn van de ziekte A.U.B.!
gerrie-hul
Euro knaller lees de laatste uitgave van het mkz draaiboek maar eerst eens Word het misschien een beetje duidelijk En er nu ook een boek verschenen En toen werd het rustigLezen en ter harte nemen zou ik zeggen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/03/2011 19:23 door gerrie-hul.
gerrie-hul
Wim kijk ook even naar www.rtvoost.nl en rtvgelderlandGeen mkz virus in oosterwolde enKamperveenalleen anti lichamen aangetoond Dat is wel iets anders als het virus Dit komt naar 10 jaar naar boven
Jannus
gerrie-hul Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wim kijk ook even naar www.rtvoost.nl en
> rtvgelderlandGeen mkz virus in oosterwolde en
> Kamperveenalleen anti lichamen aangetoond Dat is
> wel iets anders als het virus Dit komt naar 10
> jaar naar boven

Juist en omdat er ook nog koeien waren die eind jaren 80 nog geënt waren tegen mkz was er al gauw verdachte status,tijdens de ruimingen werden ook geen bloedmonsters genomen van oude dieren
gerrie-hul
Jan bij ons zijn oudere koeen ook getapt en onderzocht
anonymous_196
boersalland
Die Brinkhorst hadden ze destijds dat dasje, wat ie altijd om die arogante kop van hem had, eens wat strakker aan moeten trekken.
gerrie-hul
Boersalland Maar die Brinkhorst werd ook door dik en dun gesteund door Waalkens en Oplaat Terwijl deze heren bij de boeren in de m k z gebieden de boeren zogenaamd steunden en in de kamer heel iets anders deden
cs-agrar
dat heet politiek, gerrie
gerrie-hul
cs-agrar Is oplaat nu geen voorzitter van de pluimveevakbond Ben je lekker mee dergelijk soort figuren
euroknaller
Hier de link naar de uitzending: [player.omroep.nl]
Wimsumar
Beste Euroknaller e.a.: Een 'weinig' verhelderende documentaire.
cs-agrar
Dat kan je niet zo stellig zeggen Wim, aangaande bijv. de reaktie van Veerman, op het eind, meen ergens min.55, er wordt een citaat laten zien en horen, maar nee, dat is niet zo. En deze tendens is door het hele programma heen.
Dat kerkelijke gedoe had van mij niet gehoeven, daar wordt je wel zo moe van, en was er nou een een god geweest, dan had ie wel een shovel gestuurd tegen die ME'ers, lijkt mij.
Grasbaal
Toch heeft Veerman wel gelijk, je kunt hier je verdere leven mee bezig blijven maar soms moet je bepaalde zaken ook kunnen afsluiten. Het leven gaat door, je kunt je beter hard maken voor betere regelgeving als het MKZ virus morgen weer op de stoep staat.
christo
Als die situatie zich voordoet weet volgens mij niemand wat er dan gaat gebeuren. Hoe gaat we dan om met geente dieren en de producten daarvan? Is daar in de afgelopen 10 jaar al een oplossing voor bedacht?
gerrie-hul
Co ik bem het wat Veerman betreft niet met je eens Hij had open kaart moeten spelen Dan had je naar 10 jaar niet hoeven te graven en te rechten Overigens is het een uitspraak van 2008 wet open baar making van bestuur die het open baar maakt Dit is bewust door Veerman en Verburg tegen gehouden wat betreft het druk maken voor een nieuwe uitbraak en wat de gevolgen daarvan van het enten van veezullen zijn ben ik met je eens Want na 10 jaar is het nog steeds NIET geregeld terwijl er geent vlees uit Agentinie binnenkomt
cs-agrar
Dat kan wel zijn co, maar niet in de context waar Veerman de uitspraak in gebruikt.
neem aan dat ook jij dat stukje gehoord heeft waarin hij de toezegging doet, of misschien was je koffie aan het halen of een borreltje voor mevr. Scholten, maar goed, dan is het evenwel erg zwak van Veerman om zo te reageren.
anonymous_363
CS-Agrar, God gaat geen geweld met geweld bestrijden
volgens mij zijn wij hier op aarde verantwoordelijk voor ons eigen functioneren
het doet Hem wel veel verdriet hoe er met zijn schepping wordt omgegaan
cs-agrar
Beste Jan, als U dat zegt zal het wel zo zijn, in geloof er allemaal niet zo erg in. Als U anders denkt, daar is U vrij in


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/04/2011 20:47 door CS-Agrar.
euroknaller
Als je ziet hoeveel kennis het MKZ-onderzoekscomite inmiddels verzameld heeft en hoeveel tijd er wel niet in dat onderzoek zit. Volgens mij zal de waarheid nog wel eens boven tafel komen... Persoonlijk vond ik het zwak van Veerman dat hij weer terugkwam op eerder gedane uitspraken, misschien was dit onder politieke druk?

Wat het meest opvalt is dat de rest van het vee in de stal bij de mester niet ziek werd en dat het kalf ook niet echt de ziekteverschijnselen vertoonde indertijd. Dus zal dat kalf waarschijnlijk geent zijn en daardoor antistoffen in het bloed hebben gehad.... Eigenlijk had men indertijd foto's moeten maken van het verdachte kalf (klauwen, tong, bek, snuit).

Vergeet niet dat de overheid fouten niet snel toegeeft. We kennen hier allemaal nog wel die grappen van vorig jaar met de gecombineerde opgave. Was dat onze schuld of werd ons een probleem aangepraat?
Wimsumar
Euroknaller Schreef:
-------------------------------------------------------
>Persoonlijk vond ik het zwak van
> Veerman dat hij weer terugkwam op eerder gedane
> uitspraken,

Beste Euroknaller: Inderdaad, het intrekken en nu ontkennen van de belofte inzage aan de commissie te geven in het dossier van het diergeneeskundig instituut geeft nogal te denken. In de documentaire ( op 53 minuten) maakt dhr Veerman zich er op schandalige mannier van af.
anonymous_228
Ik heb eerlijk gezegd wel een dubbel gevoel bij de uitzending van gisteren, enerzijds is het twijfelachtig of toen de juiste beslissing is genomen om te ruimen. Maar om daar je levenswerk van te maken om aan te tonen dat de overheid fout zat en dat God er regelmatig word bijgehaald gaat mij ook wat ver ! Er gebeuren elke dag rampen en dingen die vele malen erger zijn dan je vee verliezen dus....
casev
marcel v Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik heb eerlijk gezegd wel een dubbel gevoel bij de uitzending van gisteren


datgevoel kreeg ik ook.`t is maar goed dater amper mensen gekeken hebben....[www.kijkonderzoek.nl]
arie.j
Kan een heel eind met je mee komen.
Altijd ben ik een sterk voorstander van enten geweest.
Toen de beslissing viel om dat te beeindigen was ik zo naief om te denken dat ze het wel weer zouden gaan doen bij acute noodzaak.
Dat bleek dus anders te zijn.
Dat de emoties hoog opliepen kan ik wel begrijpen, of er echt MKZ/noodzaak was weet ook ik niet.
Er zullen wel de nodige fouten zijn gemaakt. b.v. ook met dat hoge korten wegens wat foutjes in de administratie.
Gelukkig is dat laatste allemaal weer terecht gekomen.
Financieel hoor en lees ik eigenlijk niemandover blijvende schade, dus dat zal wel goed zitten.
En dat bedrijven er anderszins door in blijvende moeilijkheden zijn gekomen lees ik nergens
En emotieel moet je ook een punt durven zetten.
Eindeloos doorgaan , wie schiet daar iets mee op?

Ik weet nog goed dat wij heel de veestapel hebben geruimd voor Abortus(Bang) begin jaren 60tig.
Daar kregen we minder vergoeding voor dan die MKZ boeren.
Maar als een drama hebben we het nooit beleefd
We waren zelf ook overtuigd van de noodzaak, en dat scheelt veel.
Er zijn (veel) ergere dingen, zeker alsuiteindelijk blijkt dat het geen gevolgen voor de toekomst van je bedrijf heeft gehad.
Dan moet je 10 jaar na dato kunnen relativeren.

De toekomst, en wat doen we als het nu weer uitbreekt, zijn er voldoende lessen uit getrokken,dát vind ik belangrijker.
anonymous_8
Ik raak er ook een beetje gefrustreerd van. Vanavond maar eens een dood varken in de boom hangen, kijken of dat helpt...
gerrie-hul
Marcster als je bedrijf met goed fokvee word geruimd praat je wel anders Komt bij dat de boeren die het overkwam gevangen op hun bedrijf zaten en niets hadden in te brengen tegen aid ers en r v v ers Sterker nog als je wat in wou brengen werd je bedreigd als je niet mee werkt zullen wij er voor zorgen dat je word gekort

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overheid en mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN