Forse nabetaling DOC Kaas

DOC Kaas betaalt niet de beoogde 4 maar 6,75 procent na op de voorschotmelkprijs van 2010. Daarmee verkleint de zuivelonderneming het melkprijsverschil met Royal FrieslandCampina (RFC) van 1,21 naar 0,43 euro per 100 kilo melk, zo blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Een melkveehouder met 500.000 kilo melk met 4,20 procent vet en 3,40 procent eiwit krijgt bij DOC Kaas over 2010 32,41 euro per 100 kilo melk. Deze prijs is exclusief btw. Bij RFC zou deze boer voor dezelfde melk 32,84 euro hebben gekregen, een verschil van 0,43 euro per 100 kilo melk.

Bij het optekenen van de voorschotmelkprijzen over 2010 was het verschil tussen RFC en DOC nog 1,21 euro in het nadeel van de laatste. Dat DOC het verschil aanzienlijk kleiner heeft gemaakt, komt door de dikke nabetaling. Normaal betaalt DOC 4 procent na, maar nu 6,75 procent.

Volgens een toelichting van de fabriek kan dat vooral dankzij de goede verkoopprijzen van eind 2010. Wat de invloed van de forse nabetaling op het eigen vermogen van DOC is, moet blijken uit de jaarcijfers, die een dezer weken naar de leden gaan. Directeur Jannes Oosterveld wil daar niet op vooruitlopen.

De melkveehouder met 500.000 kilo melk, 4,20 procent vet, 3,40 procent eiwit kreeg van DOC in 2010 per 100 kilo melk een voorschotmelkprijs van 29,77 euro, een nabetaling van 1,98 euro en een ledentoeslag van 0,68 euro. Dat brengt zijn totale melkprijs op 32,41 euro. Vorig jaar kreeg deze DOC-melkveehouder 23,47 euro (bij RFC 26,22 euro) en in 2008 30,97 euro (bij RFC 35,36 euro).

Melkprijs 2011

Uit de LTO-melkprijsvergelijking over februari 2011 blijkt dat DOC 33,46 euro exclusief btw per 100 kilo melk betaalt. Melkveehouders bij RFC krijgen voor dezelfde melk 34,17 euro. Gemiddeld betalen de Europese fabrieken 33,59 euro. Dat is 18 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar en de hoogste melkprijs sinds oktober 2008. In vergelijking met de prijzen over januari 2011 stijgt de Europese melkprijs met 0,66 euro per 100 kilo melk.

Het meest opvallend zijn de stijgingen van de melkprijzen in Engeland, Ierland en de Verenigde Staten.

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

adrie
Wat mij het meeste opvalt in de grafiek, is dat Arla de enigste is die minder uitbetaald in 2011 !
anonymous_360
Nou, wat mij opvalt is dat de duitse ondernemingen bijna onderaan bungelen!
Farmer_
We zitten gelijk met de VS.
Wimsumar
Beste Duitser: Vanwege de produktafzetcontracten tot en met de eerste helft van dit jaar blijven "de Duitse fabrieken''( Friesland-Campina melkprijsindexfabrieken) een lagere melkprijs uitbetalen dan de markt nu eigenlijk mogelijk zou maken werd gisterenavond op de Friesland-Campina ledenvergadering als uileg gegeven voor de ook dus achterblijvendeFr.-Camp. garantieprijs.
Nu zaak dus voor de Duitse fabrieken voldoende hoog in te zetten voor, mede gezien de actuele discussie over het onderwerp, een voldoende hoge 'boerenmelkprijs welke een duurzame bedrijfsvoering mogelijk maakt.
Coen
in Dld veel, en over het algemeen nog kleine, zuivelfabrieken die door de afnemers onderling worden gemangeld
anonymous_360
Jaja een mooi sprookje. Dan zouden jullie toch een enorme dikke prijs moeten krijgen. Ik vind dat maar een l*lverhaal. Die kleine fabriekjes kunnen de grote afnemers als Lidl en Aldi toch nooit alleen bedienen. Vaak maken die kleine ondernemingen een speciaalprodukt of een massaprodukt voor of onder de naam van de grotere jongens.
Men schuift continu de vinger naar elkaar en anderen. Laten ze zelf eens de rug recht houden.
euroknaller
Ik blijf die melkprijsvergelijking een beetje krom vinden. Oke, de voorwaarden worden duidelijk genoemd: Leverantie van 500.000 kg melk met 4,20% vet en 3.40% eiwit.

Als het getal 500.000 kg melk nu veranderd wordt in 550.000 en de gehalten iets meer "Nederlands" zijn komen er misschien wel andere fabrieken bovendrijven. Hier in de buurt zitten DOC-boeren met meer dan een miljoen liter leverantie per jaar met 3,70 eiwit en die krijgen vaak meer voor hun litertjes dan de RFC boeren met vergelijkbare leverantie. De Kwantumtoeslag verschilt per fabriek maar volgens mij mag men de gehalten in deze melkprijsberekening best eens aanpassen voor een objectiever beeld.
kaas
ja daar heb je gelijk aan laat ze het met verschillende gehalten en leveranties maar eens uit rekenen
anonymous_42
hoe was 2009 al weer ?
kaas
die was zlecht maar in het verleden hebben ze ook hele goede jaren gehad en je moet gemiddeld kijken.
de fusie partners waar uit rfc is op gebouwd hebben indertijd ook wel enige jaren een zlechte melkprijs uitbetaald oa [domo,campina ]
anonymous_8
Dan moet je wel teruggaan tot WO I , wil DOC een beetje redelijk uit de bus komen...
euroknaller
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dan moet je wel teruggaan tot WO I , wil DOC een
> beetje redelijk uit de bus komen...

Als je de afgelopen 11 jaar FrieslandCoberco/FrieslandFoods/FrieslandCampina tegenover DOC zet zul je erachter komen dat ze gemiddeld over al die jaren nagenoeg gelijk zijn marcster. Elke fabriek heeft z'n voor en nadelen. Bij Doc is de kwantumtoeslag altijd het paradepaardje geweest voor de grotere boeren, Friesland Campina is een fabriek met veel eigen vermogen (solvabiliteit). Er valt van iedere melkfabriek of melkverhandelaar wel wat te zeggen
Laten we hopen dat we met elkaar dit prijsnivo 3 of 4 jaar vast kunnen houden iedereen blij .
Farmer_
Nog een flink gat om te vullen,

[www.boerenbusiness.nl]
Wimsumar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
>flink gat vullen,

Beste Farmer:In het artikel staat: " Als resultaat geeft een koe in India 800 tot 1.000 liter melk per jaar".
Als ''dierenwelzijn''in India gaat tellen gaan ze spontaan een veelvoud van huidige produktie geven.
Wimsumar
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
>dit prijsnivo .
Beste Tukker oet Twente: U is echt rijp voor lidmaatschap:
jop 456
Het garantievermogen,gedefinieerd als het totaal van eigen vermogen en ledenrekening
Het solvabiliteitpercentage bedraagt 41,0 % (v.j. 37.9%)
anonymous_359
leerdammer betaald dit jaar 2,25 ex btw per kg melk na. Ik zou bijna iets positiefs over leerdammer moeten zeggen nou vooruit dan maar............die nabetaling valt me allezins mee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , ierland , kaas , melkveehouders , melkveehouder , boer , rfc , doc , btw , jannes oosterveld , zuivelonderneming , voorschotmelkprijs en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1