Forse reductie veestapel ligt op tafel bij formatie

Krimp van de veestapel met tientallen procenten. Daarvoor liggen 2 scenario’s op de formatietafel.

Deel dit topic

Reacties

+2
hans1980
30% minder koeien
Bevrijdingsdag 2.0
+7
matt
@hans1980 word hier alleen nog maar over corona gepraat,en trekkers die uit de versnelling schieten.
Dat ze in den haag bezig zijn met in snel tempo,de boeren op te ruimen.
Schijnt niemand nog te interesseren 🤔
+1
@matt De corona tijd zorgt er voor dat deze opruiming zonder dat anderen het weten er gewoon door heen gedrukt wordt .De hoofdrolspelers in de toeslagen affaire moeten per direct van het toneel verdwijnen anders gaat dit gewoon door . Dus nieuwe verkiezingen zonder deze hoofdrolspelers hun tijd zit er op .
+1
Jawis
@Hans is Hobby boer ze maken van hun stikstofcrisis een bijzaak.... denk echt dat ze dat binnenkort aangrijpen om ons op te ruimen....in de trant van....deze crisis is toch duizendmaal belangrijker dan die paar boeren ..
+4
weurding
@matt als je trekker uit de versnelling schiet kom je niet vooruit, dat heeft toch wel overeenkomsten met het beleid/ kabinet😊
+1
pieta
Quote Reactie van @weurding:
je trekker uit de versnelling schiet kom je niet vooruit

Het kan natuurlijk ook de achteruitgang stoppen. 😁
+4
weurding
Quote Reactie van @pieta:
achteruitgang stoppen.

advies? norit... moet niet te lang duren 😉
+1
Sjaakiee
@matt lockdown past weer prima om weer door te drukken.
mlkvhoudr
@matt zijn vaak fases het enigste wat je als prikkers er aan kan doen is zelf andere interessante topics inbrengen.

Ik zat zelf te denken aan de lange termijn op het moment, dat werd getrickert door dat ik een voorloper qua duurzaamheid sprak die nu vertrok bij Leerdammer omdat het daar nu teruggedraaid word en de directie voor simpel en goedkoop gaan, ze willen een beneden gemiddelde melk prijs gaan betalen.

Dus daardoor kwam ik er tijdens het werk gisteren over aan het denken hoe je in vredesnaam je lange termijn ideeen moet uitwerken.
Zoveel dingen waar je zelf geen invloed op hebt, bij arla gaan ze voor energie neutraal geproduceerd, dat betekent op termijn investeren in energiebesparing en opwekking en bij de andere afnemer willen ze je producten alleen afnemen tegen afbraak prijzen.

Wie had dat een jaar geleden durven voorspellen dat er stappen teruggezet zouden worden in duurzaamheid.

Mij lijkt het geen houdbare kaart als (even als voorbeeld) alle nlse kaas klimaat neutraal geproduceerd zou worden dat 1 fabriek dan niet onder een vergrootglas komt te liggen van ngo s

Het verhaal word te lang ik rond af voorzitter😉

Hoe plannen mijn collega's het beleid voor de toekomst van hun bedrijf?
+2
Twentsch Land
Er zijn tal van toekomstige ideeen door overheden, wetenschappers, organisaties enz enz .......

Maar als je de problemen in de wereld bekijkt ..... Corona, onvrede, enorm stijgende onkosten, landen die elkaar uitspelen ( ook dicht bij huis in Europa ) toenemende hongersnood en voedsel tekort enz enz ........ als dit zich nog even doorzet kan het zich zomaar draaien en de bedachte toekomstplannen verdwijnen of eerst jaren in de vriezer belanden.

@mlkvhoudr
+5
mlkvhoudr
@Twentsch Land zo ligt er hier al jaren een plan in de vriezer om automatisch te gaan melken, nu wil ik er niet voor bij moeten lenen dan melk ik wel gewoon door in de melkstal.

Nu hoorde ik pas bij een collega dat de bank niet wou financieren voor een melk robot dus dat komt goed uit dan dan kan dat plan nog even in de vriezer blijven liggen hier.

Maar ik wil bijvoorbeeld best investeren in een zonneboiler, zonnepanelen, elektrische boilers
Hybride installaties maar onze overheid presteert het nu al jaren om steeds met kennisvouchers en slechts weinig interessante jonge landbouwer subsidie op de proppen te komen.

Als er nu een keer een goede komt stap ik wel in
+1
robbies
@mlkvhoudr
Quote:
wil ik er niet voor bij moeten lenen dan melk ik wel gewoon door in de melkstal.

Beetje marktplaats in de gaten houden. Kun je het bijna van de lopende rekening installeren. Je niet laten verleiden om 100k+ voor een robot te betalen die 50k minder kost als je er 8 besteld. Kosten laag houden en balans qua intensiteit niet door laten slaan.
Twentsch Land
Idd marktplaats .... goedkoper maar dan ook niet nieuw ( hoeft niet altijd erg te zijn ) dus nog een kortere levensduur te gaan.

@robbies
robbies
@Twentsch Land laat hem via een dealer teruglopen en installeren
Twentsch Land
Dat kan, ken er ook die op die wijze het hebben gedaan .... maar ook dan is het fors de knip trekken .... @robbies
robbies
@Twentsch Land kun je allemaal afspreken.
Twentsch Land
Wat afspreken ?

Alles heeft zijn prijs en als er een dealer tussen zit zal ook hun kosten doorberekend worden ... of denk je dat ze het deels nope gaan doen.

@robbies
+2
robbies
@Twentsch Land er zijn inmiddels ook aardig wat handige jongens die als (ex) robotmonteur de boel mee willen reviseren als de dealer te duur wordt. Wil aangeven dat er tal van mogelijkheden zijn voor zowel de handige als onhandige (zoals ik) boeren
Twentsch Land
Onhandige boeren bestaan niet meer, maar alles top kan vrijwel niemand ...... als sleutelen en montage jou niet ligt zul je wel op een ander vlak beter zijn.
@robbies
+4
robbies
@Twentsch Land ik kijk met bewondering naar collega's die zelf een trekker reviseren en naar collega's die 12.000 kg melk melken. Mij lukt het allebei niet.
Frans1
@robbies idd, zo heb ik in NL een gebruikte melktank gekocht destijds, aantal foto's gemaakt voor Mueller, die wilde de installatie wel regelen en de oude tank innemen. Scheelde me bijna 4000 euro toen op de offerte bij mueller zelf
achterhoeker2
@robbies Dan moet je met een modaal bedrijf (+-100mk) niet met een robot gaan melken.
Daar is simpelweg geen verdienmodel voor, als je boer bent moet je de eigen arbeid optimaal benutten en probeer daar je plezier in te vinden.
Net als de lokale bakker en het installatiebedrijf veel uren maken maar ook veel vrije tijd.
+6
Spuit11
@achterhoeker2 Ik heb precies andersom geredeneerd als modale boer. Met zo'n omvang is het juist ideaal om met robots te gaan werken. Die discussie ga ik met een anti robot jonge vast niet winnen maar dat boeit me niet. Van die dagelijkse sleur de koeien melken en met veel gehaast op een zondagmiddag snel weer naar huis (Met een geïrriteerde vrouw naast je) ben ik godzijdank af.
+3
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Dan moet je met een modaal bedrijf (+-100mk) niet met een robot gaan melken.

Guttegut, wat een vooroordelen weer. Je wilt niet weten wat een robot je financieel brengen kan.
+1
robbies
@pieta dat wil hij inderdaad niet weten
+1
achterhoeker2
@pieta Ik durf wel te stellen dat van de echt goed presterende bedrijven (en dan heb ik het over saldo helemaal onderaan de streep) er maar weinig een robot hebben.
+1
pieta
@achterhoeker2 Mooi dat je het durft te stellen. Maar het gaat over waarmaken. 😁
Ik zal de 1e zijn die toegeeft dat er veel robots ook voor het arbeidsgemak worden verkocht en dat die kopers niet altijd voor de hoogst mogelijke bedrijfswinst gaan. De een omdat ie vrije tijd wil een ander omdat ie rug/schouder/nekproblemen heeft.
Maar als je de robots in hun kracht zet en vergelijkt met een nieuwe melkstal qua investering en afschrijving dan kun je met de voordelen vd robot wel de (eventuele) meerkosten meer als goed te maken. Dat durf ik te stellen vanuit eigen ervaring met zowel robotmelken als melkstalboer. Dat lef heb ik ook wel. 😁
melluk
@pieta wil ik van harte onderstrepen
+2
ntd79
@pieta die meerkosten trek ik ook nog in twijfel als je de melkstal op een nieuwe plek moet situeren met een wachtruimte, toegangsweg en selectieruimte. Voor de rest, als je meer dan 20/25 tussen twee melkbeurten hebt geleefd, feliciteer ik iedereen oprecht met een cent/1,5 cent meer marge, ik moest er niet meer aan denken.
pieta
@ntd79 Vandaar (eventuele). Om die discussie maar ff uit de weg te gaan. 😂
+1
robbies
@pieta
Quote:
veel robots ook voor het arbeidsgemak worden verkocht en dat die kopers niet altijd voor de hoogst mogelijke bedrijfswinst gaan

Of tellen die de eigen uren niet?
pieta
@robbies Die discussie wil ik niet voeren. Je kunt er tijd mee besparen(vrije tijd creëren) of je zet de tijd in voor andere bedrijfsmatige winstmogelijkheden. Ik ga er vanuit dat je bij de 1e keuze (vrije tijd) het je eerder wat op de kostrijs zal doen.
achterhoeker2
@pieta Dat automatisch melken meerwaarde heeft geloof ik ook wel maar dan sociaal cq privé gebied.
En omwille vd discussie: automatisch melken is een uitwas van een hoge melkprijs .
+1
ntd79
@achterhoeker2 je kunt nooit klakkeloos zeggen voor een dergelijke investering dat die standaard voor elk bedrijf kostprijsverhogend werkt.
+2
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
automatisch melken is een uitwas van een hoge melkprijs

Wij zijn door privéomstandigheden overgegaan op de melkrobot. Ik vond de dingen ook vooral altijd duur. Het enige probleem is dat ik na ingebruikname van robots eigenlijk helemaal niet minder ging verdienen.
+2
weurding
@pieta je paste de winstverdeling aan? 🙃😉
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
omwille vd discussie

Omwille van de discussie kon je beter eerst eens met een steekhoudend argument komen. 😁
de Tank
@achterhoeker2 is het interessant om te weten wat een ander onder de streep overhoudt?
pieta
@de Tank Zeker wel, kun je zien waar je wellicht verbeteren kunt. 😁
+1
HansBa
@mlkvhoudr die zonnepanelen had je jaren terug moeten doen. Nu is het uit het duurzaamheid program van Leerdammer verdwenen. Je moppert dus wel op Leerdammer maar als er geld valt te verdienen ben je te laat haha
+1
mlkvhoudr
@HansBa ik heb er wel wat liggen ivm met asbest sanering destijds 😀

Stuk of 24
+4
mlkvhoudr
@mlkvhoudr kleine toevoeging ik was al te duurzaam voor Leerdammer scoorde meer puntjes dan ik verzilveren kon, je moet je rol als linkse trol natuurlijk wel serieus nemen 😀
+1
HansBa
@mlkvhoudr momenteel niet, afwachten. Stal, tank en rek.courant vol houden.
+3
Twentsch Land
Die eerste 2 is voor de meesten wel te doen ..... maar die derde 🤔

@HansBa
+2
de Tank
@Twentsch Land hier andersom🤣
+7
de hoef
@mlkvhoudr gewoon leven bij de dag ,en slecht luisteren
+1
KOC1981
@mlkvhoudr
Voor mezelf betekend wat jij vraagt, enkel de hele grote lijnen invullen:
* wil ik nog groeien, want dat betekend met personeel?
* wat vind ik de juiste balans tussen grond en dieren?
* jongvee staat nu op andere locatie, wil ik dat op termijn behouden?
* ...

De rest, eerlijk, volgt de waan van de dag. want op de politiek is geen pijl te trekken. Zo loop ik me nu al 2 jaar af te vragen wat ik moet met de verplichte stalaanpassing in Brabant. komt vorige week een vrijstelling voorbij voor extensieve/natuurinclusieve veehouders. Tja, dan kan je hele planning weer om. (deze optie verplicht me trouwens om alle 3 de bovenstaande "grote lijnen" in te vullen voor de middellange termijn).

Als er iets op het pad komt, probeer ik het postief aan te vliegen. en problemen op te lossen als ze er werkelijk zijn, niet als ik denk dat ze er zijn.
citaten.net/zoeken/jeanluc_dehaene/…
robbies
@KOC1981 het natuurinclusieve in Brabant is een wolf in schaapskleren. Je denkt dat je dan niks meer hoeft, maar op termijn moet je juist van alles omdat de definitie van natuurinclusief steeds verder opgerekt wordt
KOC1981
@robbies dat denk ik ook, maar dan kun je dan alsnog kiezen voor de andere optie volgens mij, (al worden de normen ieder jaar strakker, maar ook dat zal weer onderhevig zijn aan verandering naar gelang de politieke kleur in de Provinciale Staten)
+8
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr Hebben 40 jaar geleden ook de qoutering (20% korting) overleeft ,over leven dit ook wel 😁

leven is beleven @mlkvhoudr 😃
+2
spotmelker
@MTSTAMMINGA we zijn niet bezig om te overleven, de ka$$a moet blijven draaien. Dingen doen die je leuk vindt maar geen ruk opbrengen hou je niet vol. De dingen waar je weinig tot niks voor hoeft te doen leveren het hoogste uurloon op en dat bevalt hier prima. Dus mijn ambitie is meer geld met minder fysiek werk. Dat gaat goed totdat de vrouw me met de mattenklopper achterna komt 😁
KOC1981
@spotmelker kan je daar ook praktische voorbeelden van geven? denk dat velen van ons dat zoeken
+1
spotmelker
@KOC1981 Ik heb het geluk dat ik geschikte (gemaakte) grond heb om te verhuren voor intensieve akkerbouw gewassen. En dat ze op mijn locatie zonodig hele grote windmolens wilden bouwen. Daarnaast hoor ik van collega's die leuk geld verdienen met rechtenhandel m.b.t. 0 en 100% leverbaar. Punt is dat je dat soort dingen structureel moet doen en niet op die ene klapper moet gokken.
richard-de-wolff
@spotmelker hoe is er geld met rechten handel te verdienen?
+1
spotmelker
@richard-de-wolff hoe komt een aap aan vlooien? Even de geschiedenis in: wie hield per kg quotum het meeste geld over? Dat waren de 'sofamelkers' . M.a.w. je kunt blijven investeren in de groei van je bedrijf maar er zijn vaak ook andere manieren om met dezelfde productiemiddelen (meer) geld te verdienen dan alsmaar meer koeien te melken. Als je 20.000 kg melk/ha levert en iemand biedt je 3,5K€ voor dezelfde ha om het een halfjaar te huren waar blijft dan het meeste van over?
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
Als je 20.000 kg melk/ha levert en iemand biedt je 3,5K€ voor dezelfde ha om het een halfjaar te huren waar blijft dan het meeste van over?

Ook met melken is wat te verdienen. En de meeste grond huur je effectief voor een half jaar. 😁
+2
spotmelker
@pieta verhuur tot 1 juli voor tulpen, kun je daarna nog zeker 6 ton ds aan gras af halen/weiden wat heerlijk melkt.
jack89138393
@spotmelker Die rekensom is voor de meesten te lastig denk ik.
+1
Jawis
@jack89138393 de rekensom niet. De uitkomst wel...
+1
spotmelker
@jack89138393 Het lukt ook niet overal. Maar beetje kritisch kijken naar de economische bedrijfsvoering kan nooit kwaad.
+1
de Tank
@spotmelker de 3.5 k is voor beperkt deel in nl. Saldo van 20.000 kg melk kom je daar trouwens ook zeker wel aan. 17.5 cnt/kg. En je hebt zeker gelijk dat als een blind paard zoveel mogelijk melken niet altijd het meest oplevert. Hier verhuur ik komende jaren grond voor tijdelijke woningen aardbevingsherstel, brengt dat gas pompen mij ook nog wat op.
richard-de-wolff
@spotmelker ik doelde op de rechten handel 0 en 100 %
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
getrickert

Als je stopt met trucjes dan zou ik beginnen met triggeren.

Wat is de verleden tijd van triggeren?
De verleden tijd van triggeren is 'triggerde'. Het voltooid deelwoord is 'getriggerd'.
Wat betekent triggeren?
'uitlokken, zich ergens toe laten verleiden'
Hoe spel je triggeren?
triggeren spel je T R I G G E R E N

😁
+1
mlkvhoudr
@pieta het was voor 8 uur voor een erkend avondmens vind ik dat. Ik ruim voldoende in de buurt van het goede antwoord kwam😄
+2
jan 10
@mlkvhoudr Gewoon doen wat je altijd deed, op tijd nieuwe stal erbij poten,en gelijk vol drukken met robots en koeien.
Af en toe stukkie grond erbij en zorgen dat je geen slaaf van je bedrijf wordt.
Grondboer9
@jan 10 en niet te veel op prikkebord kijken.
+1
jan 10
Quote Reactie van @Grondboer9:
en niet te veel op prikkebord kijken.

Ben er tegenwoordig niet vaak meer,veel negatieve praat,en veel reclame...
+6
diezel
@matt
Code zwart in de ziekenhuizen.
Code zwart in de samenleving.
Code zwart in de landbouw.
etc., etc.
Jammer dat je schijnbaar de G-R otere verbanden (nog) niet ziet.
Ik ga komend ½-jaar uit van het ondenkbare. Wordt gewoon openlijk "aangekondigd" (⬛ - 🔌 ) En zelfs dan zal het nog een grote shock zijn. Maar gelukkig, het is maar wappie-praat. 😞
+2
weurding
@diezel Oostenrijk pakt de "strategie" van oudsher al weer op, geen spuit, dan beperkt naar buiten en alleen voor werk of dringende behoeften, a.m.f.
Spuit11
@diezel ligt eraan of de bevolking nog meewerkt met dit krankzinnige beleid of niet. Dan verdienen we straf
diezel
@Spuit11
Had het eigenlijk specifiek over de landbouw en niet over de extra Apartheid. Die groep wist al langer dat ze, volgens Plan, een moeilijke winterperiode tegemoet zouden gingen.
richard-de-wolff
@diezel verklaar u nader
Limburgs boertje
@hans1980 ze gaan wel allen fosfaat rechten opkopen van die 30% reductie boeren
Farma_boerke
In de tussentijd alles en iedereen platgooien met papieren rapporten:

tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…
Jawis
@Farma_boerke geen woord in zowel variant a als b over grijze stikstofproducenten. Alleen de agrarische sector gaat bloeden zoals ik het begrijp na het lezen van de samenvatting
+6
Kars
@Jawis de rest bezit geen grond!!!!
Waarom gaan we er niet met gestrekt been erin als LTO? Doe nu is precies andersom wat ze nooit zullen verwachten. Zeg we gaan allemaal stoppen. Jullie vergoeden alles. Succes met de grond en de rest, wij gaan de grens over. Binnen 1 jaar willen we volledig weg zijn. Moeten jullie is opletten hoe hard men aan het zweten gaat. Geen voedsel 500.000 werklozen. Geen inkomsten meer, giga begrotingstekort. Je krijgt ze op hun knieën.
Want wat ze nu doen is stapsgewijs de landbouw de nek omdraaien. Waarom? Omdat ze dat dan financieel en organisatorisch kunnen managen. Zo houden ze druk op de grondprijzen de woningen.
Doe je als sector alles of niets dan klapt heel de economie in mekaar. En een week langer levertijd op een dakkapel overleven mensen wel. Een week geen eten en je hebt chaos.
Van rusland hoeft NL geen voedsel tegen bodemprijzen te verwachten.
+1
jack89138393
@Kars Hoe denk je dat ze een volk op de knieen kunnen krijgen? Pak ze alles af en als ze vervolgens luisteren willen krijgen ze iets terug. Zo hebben ze het nu al anderhalf jaar gedaan en dat lijkt gek genoeg nog te werken ook. Genotmiddelen als sigaretten en drank worden duurder, de energiekosten en ook het voedsel. Het wordt een drama met dit beleid en mensen zijn al blij als ze weer naar de kroeg mogen. Je merkt het pas als het je raakt.
j h p
Nou dan is het tijd om het vee aankoop beleid van bestuurders in de gaten te houden, Duitse en Deense vaarzen worden weer duur.
Coen
@j h p , ik denk eerder een zééér forse reductie intensieve veehouderij.

daar in Den Haag lachen ze zich rot bij de huidige lage opbrengstprijzen / hoge voerkosten in de intensieve veehouderij; de aantallen intensief gehouden dieren dalen zo vanzelf naar de door hen gewenste aantallen en LTO / CDA staan erbij en vinden het goed 😞
Jaap40
@Coen precies, daar zal het zich voornamelijk afspelen. Biggen te laag prijs en voer te duur, giftige cocktail.

Maar vlak de voerkostprijs voor gangbaar en biologisch melken ook niet uit . Marges zijn dun.
Jawis
@j h p was regioraadslid die vorige week op melkweb om fosfaat vroeg.....
+1
hans1980
LTO zal wel.op de hoogte zijn neem ik aan
Limburgs boertje
Moeten die 30% melkboeren dan maar havermelk maken? wauw dit gaat goed mis 300.000 ha word opgekocht voor natuur bouwen infra enz. jezus markermeer toch maar leegpompen dan haha. welke topic zijde ze nog dat er grond zat was nou achter 25 jaar niet meer dus
hans1980
@Limburgs boertje Dan gaat die 8 euro inleg bij RFC rap naar 1,5
KOC1981
@hans1980 Of we moeten kiezen voor een alternatief, maar tot op heden is daar geen meerderheid voor.
+1
pieta
Quote Reactie van @hans1980:
gaat die 8 euro inleg bij RFC rap naar 1,5

Mooie daling. 😁
+4
j h p
Wie gaat dat betalen, er gaan dan ook toeleverende en verwerkende bedrijven dicht.
Zo'n grote hap eruit gaat NL bv zicht lelijk in verslikken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0