Propyleen voeren in melkrobot

Goedemiddag, we orienteren ons op vloeibaar voeren in de melkrobot, wie kan ons tips geven qua installatie, welk middel, en wordt het robotbezoek hierdoor beinvloed ja of nee.

groeten jeroen

Deel dit topic

Reacties

+2
zonnebloempje
Wij voeren glycerol 80 in de robot bevalt goed is wat smakelijker dan propyleen. hadden eerst dat cilinder pompje (propidos) maar die gaat vrij snel kapot... (2x)Nu een anderpompje van hanskamp multidos zit er al jaar of 4 op geen omkijken na, zuigt t ook zelf aan dus gewoon IBC op zolder met slang van paar meter ipv elke paar weken dat vooraad vat van de propidos bijvullen....
+1
zonnebloempje
@zonnebloempje qua robot bezoeken oid kunnen we geen verschil merken....
Klussera
@zonnebloempje hoeveel voer je er ervan dan en tot hoeveel dagen?
zonnebloempje
@Klussera 30 dagen , tot 300 gram daags , koeien met afwijkende vet/eiwit 5 dagen 500gram , trekt ze er altijd wel door heen .....
+2
jan w
@zonnebloempje
Als het ketose is( slepende melkziekte ) , dan helpt er maar 1 ding en dat is het ingeven van pure propyleenglycol en dan een paar dagen geven in een stoot, dus in 1 x 300 cc, het liefst de 1e paar dagen 2 x per dag.
We hebben het systeem van hanskamp vanaf het begin dat we zijn gaan melken erop zitten. maar gebruiken het sinds de komst van de Herd Navigator praktisch niet meer. Puur omdat het effect ervan praktisch nihil is.
Verder werk het geven van een glycerolproduct, pensverzuring in de hand.
Henry90
@jan w is ook mijn ervaring...propyleen werkt idd alleen door meer per keer te geven zodat de koe alsware uit haar 'ketose shock' komt.
+1
ntd79
@jan w het wil alleen nog weleens voorkomen dat ze toch nog weer een terugval krijgen. Heb sinds een jaar zo'n ketonenmeter via een drup bloed. Die ik in de droogstand niet vertrouw, hetzij te vet, wat slechter beenwerk of ander ongemak, even rond afkalven testen, en bij te hoge waarde een kexxtone erin, zo ook bij een tweeling en nageboorte staan. Dan heb ik het idee dat je het voor bent.
Noorderling
@ntd79
Meten is weten, gissen is missen 👍
ntd79
@Noorderling ja, veearts werkt er al jaren mee. Ideaal zo'n ding.
zonnebloempje
@jan w nou als onze d.a.p. koeien behandeld bij andere boeren pakken ze ook altijd glycerol hoor.... Is gewoon net zo energierijk bij zwaardere dosering, liter ipv 300cc....
+1
jan w
@zonnebloempje
Ga er maar van uit, dat het onvoldoende werkt. Het enige wat helpt is of een kexxstonebolus of een kuur met "stoten" van propyleenglycol. ( stoten= is ingeven van een hoeveelheid met een drenchgun ) En bespaar de rest van de moeite.

Vorig jaar is er nog een onderzoek gedaan van een student van facultiteit diergeneeskunde bij de gebruikers van de Herd Navigator. Daar kwam uit dat er bij de gebruikers van de HN er toch nog bij 68% van de oudere koeien een melding van ketose kregen en 48% van de vaarzen. En heel vaak zie je dat de ketose na 2 a 3 weken na een behandeling toch de kop weer opsteekt.
Belangrijkste is de voeding in de droogstand.
Achso
@zonnebloempje 1l is toxisch.
Noorderling
@zonnebloempje
Nemen ze het ook daadwerkelijk op?
zonnebloempje
@Noorderling ja ze vreten t ook als je t bijv over t voer heen doet lijkt in zekere zin
op stroop
+1
diekman
Crv heeft een lijst met topmelkers. Daar maar even vragen aan een robotmelker. Hoe zei dat doen.
jan w
Waarom zou je een vloeibaar middel in de robot erbij willen voeren?
grös
@jan w
Zodat het rond de voerbak plakkerig en smerig word 😅
+1
Abarth
@grös ervaring is dat de bak juist schoner blijft doordat ze alles schoon likken. Voer jij zelf ook een vloeistof erbij?
grös
@Abarth
Nee niet meer, bij onze robot werd het een grote brij rond die slang en dan zat de voertrechter af en toe verstopt en kregen ze ineens geen brok.
robotmelker
Propyleen poeder bestaat ook.... Met een mineraal dosator... Werkt perfect en een stuk goedkoper
Klussera
@robotmelker werkt een mineraaldosator ook op robot? kun je daar bijvoorbeeld ook bergafatt mee voeren voor verse koeien?
Robot-ph
@Klussera kun je het dan niet beter in brok laten persen? Opstrabrokje bijvoorbeeld. Vet is namelijk niet perse heel smakelijk
jan w
@Klussera
Werkt ookmop de robot, Alleen ben bang dat het met vet niet goed gaat komen. het hangt zich heel snel op.
Klussera
Ik voerde eerst propyleen met anijssmaak via propydos maar dat is niet meer te krijgen nu ketocare maar niet alle koeien
+1
joske1980
@Klussera
Die is er nog wel bij synvital
synvital.nl/dieren/propyleenglycol-plus/
Is gewoon het echte spul. Er staat tenminste op wat er in zit. Bij al die mengsels met glycerol zit min 20 % water
Abarth
@joske1980 enig idee hoe dat in de winterdag gaat als het 80% glycerol is met 20% water?
+1
joske1980
@Abarth
Gewoon goed maar de etiketten zijn nooit eerlijk van dat spul
Je komt niet aan de 100 % als je de ingrediënten optelt. Zeg ik die verkopers ook altijd.
+3
bertusdebeer
Gewoon droge koeien goed voeren zo dat the propylene niet nodig is zou ik denken 🤷🏻‍♂️
+1
ntd79
@bertusdebeer dus jij hebt nooit geen koe die wat is uitgelopen met dracht die te vet is, tweelingdracht, nageboorte staan of net rond afkalven wat met de klauwen heeft?
hoest
@ntd79 die heeft toch niemand?
Rendac kan van mij alleen bestaan....
jg
@ntd79 Dat is wat anders dan structureel voeren via een dure installatie.
ntd79
@jg structureel voeren los je in elk geval geen acuut ketonen probleem mee op, evenals je dat niet met een opstartbrok doet. Als dat het is moet je het idd in je droogstandsrantsoen zoeken. Die 5 procent zwakste schakel door incidenten hou je, loont wel om die in beeld te krijgen en aan te pakken
bertusdebeer
@ntd79 jazeker wel maar 95+% heeft geen hulp nodig bij mij zou ik denken 🤷🏻‍♂️
+1
Grensboertje
Hier sinds een maandje Glycerol 80 op de robots aan het draaien. IBC vat naast technische ruimte staan, Multidos pomp die het richting een voorraad vatje van 38 liter boven op zolder pompt (Multifill) die het vanuit zolder richting de 2 robots pompt. Enige wat ff lastig was is dat Glycerol blijkbaar te dik was om door de standaard leiding van Hanskamp heen te pompen, hun hebben paar weken terug dikkere leidingen richting de robot gelegd en sindsdien geen problemen meer.

Had de vaarzen niks teveel in de robot lopen dus nu alleen de vaarzengroep die 200cc Glycerol per dag krijgen, tot 80 dagen, richting 100 dagen afbouwend naar 0. Vaarzengroep was al een dag of 40 aan de melk dus zodoende ff iets langer staan. Zat op 2.9 melkingen met 0.7 extra bezoeken. Nu op 3.1 melkingen met 1.2 extra bezoeken. Vind effect nog niet heel geweldig, maar het zal zeker helpen. Voerbak is in ieder geval brandschoon gelikt.
jeroen groot
Iemand die ketoprotect plus voert met een multidos?
Jack Konijn
@jeroen groot Ja doen wij, keto protect in de voerbox met een spoelpompje van Meko gekoppeld aan Delaval en Uniform
+1
Dat is allemaal curatief ga gewoon preventief werken met goede droogstand en opstart groep en dan wel een specialist erbij in de stal geen verkoop maar echt advies
hier sinds we Vitalve als begeleider hebben loopt het goed

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0