Schumacher: ‘RFC is gezond bedrijf, geloof ons nu maar’

Hoewel de resultaten tegenvallen, staat Royal FrieslandCampina (RFC) beslist niet op omvallen. Dat stelde CEO Hein Schumacher in een onlangs speciaal ingelaste webcast.

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Slaap zacht. Droom maar dat het lukken zal, slaap zacht....
+15
de hoef
@labella het gaat ook gewoon lukken, betalen een prima melkprijs, het liep even niet ,maar gaat nu de goede kant weer op ,
ik kan me niet indenken ,bij welke fabriek ik nu liever zou zitten
George
Quote Reactie van @de hoef:
et gaat ook gewoon lukken, betalen een prima melkprijs, het liep even niet ,maar gaat nu de goede kant weer op ,

Het is te hopen , maar wat is er eigenlijk veranderd dat het nu weer goed gaat ?
+4
de hoef
@George wakker geschut
+4
cjw73
@George ze houden nog steeds uitverkoop om de gatten te dichten, maar dat houdt een keer op.
grös
@cjw73
Weet jij de (half)jaarcijfers van jouw fabriek?
cjw73
@grös ja wel maar dat interesseert mij niks want het verlies is niet aan mij.
mlkvhoudr
@cjw73 draait aware verlies? of begrijp ik nu wat verkeerd?
+1
Grondboer9
@mlkvhoudr Jan anker is een van de snelstgroeiende ondernemers in de quote 500.
Hij zal nooit verlies maken…
+1
mlkvhoudr
@Grondboer9 we wachten het af 🙂 maar het is de mooiste handel die er is te weinig marge aan verkoopkant verlaag je de inkoop kant gewoon wat
Jawis
@Grondboer9 daarom betaalt ie ook 3 cent te weinig aan aware leveranciers....
+1
Grondboer9
@Jawis klopt, maar de meeste zijn overgestapt vanaf DOC. Dus die bedrijven zijn dat wel wat gewend, alleen voor bedrijven die van fc komen zal het wat zwaarder zijn. Al is het verschil nu niet zo groot meer als eerst.
cjw73
@Jawis volgens mij krijgen jullie bij rfc nog geen 43 cent. Dus die 3 cent zuig je uit je duim
+1
Sjaakiee
@mlkvhoudr lezen is ook een vak😉
+1
mlkvhoudr
@Sjaakiee ben niet altijd scherp hè🙂
+1
cjw73
@mlkvhoudr nee aware draait geen verlies
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
uitverkoop om de gatten te dichten,

minder melk is minder fabrieken toch,
BertK
@cjw73 Gatten of gaten?

Met afstoten van onderdelen wordt het minst winstgevende het eerst opgeruimd of wat niet in je toekomstvisie past. De omgeving van je onderneming verandert, verander mee! Soms ben je wat eerder, soms wat later. Te snel veranderen en met alle winden meewaaien kost ook geld.
Sjaakiee
@BertK ook riedl?
+2
duitser
@de hoef cono? De minst slecht betaalde….
robbies
@de hoef dat is mij net wat te positief, maar RFC valt echt niet om
mlkvhoudr
@robbies hoe zou jij er als FC lid tegen aan kijken als de FC nu 3 jarige contracten aan bied aan leveranciers om te gaan leveren voor de liters die ze nou tekort komen?
+3
robbies
@mlkvhoudr daar zou ik niks op tegen hebben. Nieuwe leden hoeven er van mij niet perse bij
mlkvhoudr
@robbies ik denk als melkaanvoer het probleem is dat er best melkveehouders te vinden zijn die voor de zekerheid van een gemiddelde prijs gaan
+2
kaas
@mlkvhoudr je kan alles aan bieden maar dat zie je nu ook bij de stroom en gas leveranciers als de prijs tegen valt laten ze de boel ploffen
robotmelker
@mlkvhoudr tegen welke prijs?? En is dat ook te onderbouwen?
Realisme
@robotmelker onderbouwing voor wie? Op dat moment maakt de fabriek een prijs voor een lange termijnlevering en het enigste wat je dan hoeft te doen is te bepalen of dat het je past.
Noorderling
@Realisme
En vanuit het oogpunt van een lid die extra melk ziet komen waarvoor hij of zij 8cent mag inleggen?
Verdunt het de kosten of verdunt het de winst?
Realisme
@Noorderling als ik dat kon voorspellen zou ik beter verrichten als Hein😇 vraag me wel eens af wanneer jullie last van jullie schouders gaan krijgen?
Kalfjes
@robbies heb jij al eens uitgeteld hoeveel ze moeten uitbetalen aan vertrekken de leden ??
Johannushoeve cv
@robbies dat klopt als dat zou gebeuren mogen de leden bij lappen.
ted9
@de hoef Volgens mij heb jij al bij meerdere fabrieken geïnformeerd zoals je hier al eens aangegeven hebt. Wat maakt dat je nu gedraaid bent. Denk zelf ook dat het met Friesland wel weer goed komt.
de hoef
@ted9 daar hadden we een reden voor ja , die stuur ik je met een pb
cs-agrar
Quote Reactie van @de hoef:
ik kan me niet indenken ,bij welke fabriek ik nu liever zou zitten

ik wel
de hoef
@cs-agrar die nemen zelden iemand aan war
jan w
@de hoef
Wat mij wel zorgen baart, is dat RFC blijkbaar niet in staat is om aan het nederlandse gemiddelde te komen qua afzet binnen een straal van 600 a 800 km. Men heeft het er altijd over dat nederlandse zuivel voor 80 a 85 % binnen een straal van die 600 a 800 km wordt afgezet en volgens een ledenadviseur zet RFC maar 65 % van zijn producten binnen die cirkel af.
+3
de hoef
@jan w dat is hun probleem, maak ik me niet druk om, wij leveren, hun betalen, waar vandaan maakt me niet uit,
ik kan zulke grote ondernemingen niet overzien ,
+3
robbies
@de hoef jij betaalt ook hé. Als je niet een klein beetje benieuwd bent wat er met je geld gebeurt, dan app ik je met liefde mijn rekeningnummer
+2
Twentsch Land
Helaas Robbies ..... hoef heeft al een liefde 😉

@robbies
+3
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
beetje benieuwd bent wat er met je geld gebeurt

daar ben ik te dom voor, ik maak me alleen druk om dingen waar ik grip op denk te hebben
+3
ntd79
Quote Reactie van @de hoef:
ik kan zulke grote ondernemingen niet overzien

Dat heb ik dus ook. Er zijn hier best een paar mensen die ik met bewondering volg en die volgens mij ook wel goed weten waar ze over praten. Op bedrijfsniveau ben ik ook weleens kritisch, en de koers die ze in het binnenland varen bevalt me ook lang niet altijd, maar ik ben geen CEO of topman van een miljardenconcern, en met mij velen hier niet. Normaal zal ik er nooit wat over zeggen, maar als je een advies of beoordeling schrijft met spelfouten waar een kind van 10 zich voor zou moeten schamen, vind ik dat sowieso geen krachtige indruk maken. Een dergelijk bedrijf runnen zal waarschijnlijk genuanceerder liggen dan het lijkt. Over buitenlandse handel, tja sla mij maar dood. Achteraf kan ik het in grote lijnen wel redelijk beoordelen😊
+1
T60401
@ntd79 Dat hein de onderneming nu ophemelt voorspelt niet veel goeds voor hein. Kan me nog herinneren dat een vorige topman het had over een nabetaling van 8 cent voor de komende jaren. Niet veel later..............
ntd79
@T60401 Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest🤓
de hoef
@ntd79 dat bedoel ik
+2
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Een dergelijk bedrijf runnen zal waarschijnlijk genuanceerder liggen dan het lijkt. Over buitenlandse handel, tja sla mij maar dood. Achteraf kan ik het in grote lijnen wel redelijk beoordelen

Maar je moet je daardoor ook nooit laten overbluffen. Beetje hoog over met retorische woorden en interessante termen praten, maar niks zeggen en proberen ze je met een kluitje het riet in sturen. Vaak is het geen antwoord op de vraag.
Stel de vragen maar, uiteindelijk draait het om hetzelfde spelletje dat er meer binnen moet komen dan dat er uit gaat.

Als ik zie watvoor voorstellen er uit het bestuur komen met welke tegenstrijdigheden, haken en ogen men nog niet heeft overzien zou ik het niveau niet te hoog inschatten, ik denk dat die bestuurders eerder met 1 been uit het bedrijf staan en niet meer voelen wat een ander wel voor zn kiezen krijgt.

Om even in te haken op @Melkboer16, het begint met kritiek en daarna besluit je dat elkaars wegen scheiden. Je moet kritiek altijd serieus nemen, en wie je niet hoort wil niet zeggen dat ze niks denken.
Uiteindelijk wordt de ellende waarin we zitten alleen maar versterkt door leden die vertrekken, wat weer het gevolg heeft dat leden besluiten te vertrekken. De sneeuwbal begint nog maar net te rollen.
Het zijn vooral positief kritische leden die nog een hele carrière voor zich hebben die besluiten een andere weg in te slaan. Nog even en we zijn de coöperatie van stoppers en gepensioneerden.
+2
ntd79
@Noorderling ik zal je dat gewoon eerlijk zeggen. Ik reageer meestal nooit in deze discussies omdat mijn kennis en interesse in bestuurlijke zaken veel te beperkt is. Mede ook gesterkt door het feit dat ik vlekken krijg van elke vorm van vergaderingen en ledenbijeenkomsten. Daarom ben ik oprecht blij dat er boeren zijn zoals jij, robbies, van spithoven enz enz die volgens mij goed weten waar ze over praten en hun kritische mening geven op de ledenbijeenkomsten. Ik heb hier ook wel een andere fabriek op de koffie gehad, maar dat is meer uit vrees hoe FC tegen mijn bedrijfsvoering aankijkt dan uit onvrede over hun bedrijfsvoering, daarvoor is mijn kennis te beperkt, en ik ga mezelf niet voor lul zetten door daar wel iets over uit te spreken. Maar ik kan en wil die hindernis niet nemen om er weg te gaan. Op de een of andere manier heb ik toch een soort van misschien wel naïef vertrouwen in mensen die voor dit soort zaken zijn opgeleid. Maar zoals gezegd, ben altijd blij dat er boeren zijn die die kennis wel hebben en het hele reilen en zeilen kritisch volgen. Maar ik kom ook soms een almachtige boel domheid tegen.
pieta
@ntd79 Ook jij mag gerust melden dat de behaalde resultaten je zwaar tegenvallen. Een keer een tegenvaller kan maar het begint op een patroon te lijken. Zoiets kun je melden. Je hoeft niet inhoudelijk ze te kunnen terechtwijzen. Dat kunnen de meesten niet. Ook niet altijd degene die het wel menen te weten.
+1
ntd79
@pieta tuurlijk slik ik als er bijvoorbeeld geen nabetaling komt, maar ik ben meer van het eindscorebord, en die vergelijking maak ik met andere fabrieken en dan trek ik conclusies.
ntd79
@pieta ik heb natuurlijk ook niet voor niets een andere fabriek op de koffie gehad. Maar ik was niet overtuigd. Als er iets is wat me niet bevalt dan word ik pissig, dan ga ik daar een uur over malen, als ik dan nog kwaad ben vind ik het gegrond, en neem ik stappen, maar ik ga niet automatisch denken dat elke verandering goed is, bij sommige boeren heb ik dat idee wel. Zoals LTO kreeg indertijd niet het voordeel van de twijfel.
mlkvhoudr
@ntd79 ik neem daar wel wat langer de tijd voor dan een uurtje om alles te overwegen.
Heb meerdere gesprekken met andere afnemers gevoerd in het verleden ze hadden allemaal 1 grote overeenkomst, het 1e gesprek verloopt altijd prima, daarna begint het grote afwegen.
En het lastigste informatie inwinnen bij collega's.
Je moet er altijd een paar polsen voor je een goed beeld krijgt.
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr 1'van de grootste problemen uit het verleden was dat de bestbetalende de deur op slot hadden zitten, en de minder betalende je wel welkom was
+1
ntd79
@mlkvhoudr haha, ik bedoel meer, na een uur besluit ik of ik er wat mee ga doen. Daadwerkelijke beslissingen duurt bij mij ook veel langer. Het is zogezegd dat ik geen voordeel zag, qua geld eerder nadeel. Dan moet ik het eerder doen doordat ik gezien mijn bedrijfsvoering, opstaller, het idee heb dat ik bij een andere fabriek meer op de plek ben of dat FC in de toekomst mij eruit werkt als zijnde maatschappelijk ongewenst. Maar dat idee heb ik op dit moment gewoon te weinig.
labella
@de hoef ik kan er zo wel 2 andere bedenken waar ik liever zou zitten en die ook meer uitbetalen!
de hoef
@labella delta milk
cono , kun je alle twee niet terecht ,
ik zie daar gem over de laatste 5 jaar ook niet zulke wonderen
robotmelker
@labella het loon van Schumacher ligt te hoog en zijn prestatiebonus heeft te weinig ambitie, geloof ons nu maar
+5
Kempenaar
Pinnokio
+1
jan w
Hoewel de resultaten tegenvallen, staat Royal FrieslandCampina (RFC) beslist niet op omvallen.

Maar ze zorgen er eerst zelf wel voor dat ze zelf de schaapjes op het droge hebben. En de melkveehouder kan het gelach betalen van het wanbeleid binnen RFC.
Kreeg laatst nog 2 verschillende opmerkingen van 2 verschillende ledenadviseurs:
" Jullie kunnen toch makkelijk voor 38,5 cent melken??".
" De Duitsers krijgen ook niks extra's voor het leveren van Vlog-melk". ( dit naar aanleiding van opzeggen VLOG )
+1
ted9
@jan w Wat een praatjes heeft die man tegen jou best bijzonder voor iemand die voor jou aan het werk is. Volgende x even zeggen dat hij het ook wel kan voor 1300euro in de maand.
+1
Realisme
Soms is spreken zilver en zwijgen goud
+1
Melkboer16
In een ander topic verteld @pieta dat hij 10-12 jaar geleden specifiek een RFC bedrijf gekocht heeft.
Dat hij daar 3 cent per kg meer beurde als bij zijn vorige afnemer.

Bij Leerdammer zit een grote leegloop aan te komen lees ik ook.
Het is overal wat met die fabrieken.

De meeste anonieme kritiek op RFC komt van stoppers of vertrekkers want ik heb nog nergens gehoord dat er tumult is uitgebroken op de ledenvergadering
pieta
@Melkboer16 Toen was ik heel blij met de overstap naar RFC, nu vind ik dat ze wel een "beetje" aan het vertrouwen van ons mogen werken.
robbies
@Melkboer16 waarom moet een vraag om verheldering uitdraaien op tumult? Ik kan inhoudelijk het hartgrondig oneens zijn met de bestuurders, maar dat wil niet zeggen dat het meteen onaardig moet worden.
+2
Melkboer16
@robbies ach wat een oproer was er toch in het kielzog van de trekkeracties! Een busje met bezorgde boeren dachten ineens een nieuwe zondebok gevonden te hebben. Dat werd RFC en ze kwamen zelfs nog met een vertegenwoordiger in de ledenraad.
Geweldig die man, was overal tegen en stuurde het busje richting Hoogeveen. Je weet wel die fabriek die al 12 jaar lang 3 Cent minder betaalde.
Dan heb je toch wel ergens een draadje los zitten als je zegt als boeren zo bezorgd te zijn over je coöperatie en zegt van de hoed en de rand te weten.
En dan ga je naar een coöperatie die structureel 3 cent minder betaald heeft. En waar ook nog een strikter koekompas gehanteerd wordt als datgene waar je bij je huidige afnemer zo tegen tekeer ging.
Dat betekent volgens mij gewoon dat je de vrijkomende gelden nodig bent.
+6
robbies
@Melkboer16 wat ben je toch een zeverzak he. Ik stel een vraag en jij gaat meteen gefrustreerd reageren over iets waar ik 0,0 mee te maken heb.
ted9
@Melkboer16 Doc is echt de plek waar je niet moet wezen als melkveehouder de winst over 2020 was 40000 euro wat een drama. Vooral omdat 2020 nog niet eens een heel slecht melkprijs jaar was. Als de prijzen weer eens in elkaar klappen krijg je het bij Doc pas echt aan de broek. Denk dat het bij die boeren ook om het geld gaat anders weet ik niet wat ze gebruikt hebben.
Egbert D
@ted9 Kerel toch, je slaat de plank behoorlijk mis. Je weet dat DMK en DOC gefuseerd zijn en de winst sindsdien dus in DMK GmbH gerealiseerd wordt?
+3
slagakker
@Melkboer16 Je hebt misschien wel een punt. Maar blijft overeind dat het clubje dat in het zgn busje zat wel allemaal weg zijn. Sterker nog volgens mij zijn er ongeveer 230 leden vertrokken de stoppers niet mee gerekend met een slordige 700 miljoen kg melk. Nou mag je RFC zelf wel geweldig vinden maar je moet je afvragen waarom de vertrekkers dat niet vinden. Want doe je dat niet dat krijg je een sneeuwbal effect. Hetzelfde met de stoppers, waarom laten de stoppers hun geld niet in de coop zitten (het rendement is gewoon goed) gewoon omdat het gehele vertrouwen weg is. Daar moet RFC aan werken, dat hebben ze af laten weten.Hier zegt men altijd vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt mits dat de arrogante houding verdwijnt en men ook eens echt naar hun leden luisterd.Ben overgens een echt RFC lid en wens ze oprecht het beste toe.
+5
familie pelle
@Melkboer16
Quote:
. De meeste anonieme kritiek op RFC komt van stoppers of vertrekkers

En de meeste kritiek op critici komt van mensen die in de laatste fase van hun carrière zitten.
Ik maak me gewoon zorgen om rfc en verbaas me
Soms over de naïviteit van sommigen die roepen dat alles goed komt omdat het de afgelopen jaren ook goed is gegaan. Als je je een beetje verdiept in de materie dan zie je dat er alle reden is om de charmante Schumacher niet zonder meer te geloven dat alles goed komt.
+2
mlkvhoudr
@Melkboer16 de nieuwe moeder van leerdammer heeft aangegeven de ambitie te hebben beneden gemiddeld te gaan betalen

Dat veroorzaakt wel onrust als je net begint en het zo hard stelt
+3
Realisme
@mlkvhoudr zijn ze er in geloofwaardigheid wel op vooruit gegaan
mlkvhoudr
@Realisme Dat is zo toch denk ik dat het een doodlopende weg is als je elkaar niks gunt
mlkvhoudr
@mlkvhoudr om maar een voorbeeld te noemen ik wil best vlog blijven leveren maar er moet dan wel te praten zijn over als de kosten de baten overschrijden om dat dan vergoed te krijgen

Is dat onbespreekbaar moet ik waarschijnlijk de vlog opzeggen in het voorjaar in de zomer moet het te doen zijn om er nog wat aan te verdienen
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en met een opzegtermijn van 6 maand kan er mooi weer gewoon gevoerd worden in de winterperiode maar dat is absoluut niet de manier waarop ik graag zaken doe
+5
Farma_boerke
Geloof ons maar:

(klik om te vergroten)

+2
EMotie
Het geloof in Hein Schornmaker is bij mij net zo groot als het vertrouwen in Mark Rutte.
Samen konkelen ze er wat of
@EMotie inderdaad.
+10
Hans van Bergen
RFC ruim 39% EV en jarenlang een bovengemiddelde melkprijs. Een breed producten pakket waarvan vele producten met (hoge) toegevoegde waarde. Daarnaast bekende merken zoals Campina(r). Daarnaast hebben iets van 650 leden 2 cent extra vanwege PP. Een mogelijkheid die andere fabrieken niet kunnen bieden. Hein Schumacher is een CEO die weet dat de melkprijs op 1 staat. Super. Ik als niet lid profiteer daar iedere dag van!
Dus hoe een sukkel ben je als je daar weg gaat?
In de pers is veel aandacht voor RFC. Immers dat trekt lezers. De leden willen toch ff lezen wat er over hun coop gezegd wordt. Toen onze Farmel Vecozuivel over ging nemen leverde dat nul reacties op. Kortom er is de pers alles aangelegen om het RFC problemen vuurtje brandende te houden in HUN belang. Mijn tip: trap er niet in. Trap ook niet in alle anoniempjes hier die je taalfouten tellen maar niets toe te voegen hebben.
Boeren gaan weg bij RFC omdat ze geld nodig hebben. Voor overname of P rechten.
+2
Melkboer16
@Hans van Bergen dat is ook de gedachte die ik op de vertrekkers heb!
Ik mag dan volgens sommigen aan het eind van mijn carrière staan maar mag nog 20 jaar boeren en misschien nog wel een opvolger.
Het is onze coöperatie en uit ervaring weet ik dat hoe slechter het je gaat hoe liever mensen het hebben.
Het is ons met FF en daarna RFC heel best gegaan.
Toen ik boer werd was er volgens mij alleen boerderij als vakblad en nog net het agrarisch dagblad. En dat op 4 keer zoveel boeren.
Nu zijn er ik weet niet hoeveel krantjes die allemaal belang hebben om lezers te houden en daarbij komt nog de roddelcircuit en daar is dit forum er een van.
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen potverdikke Hans een goede reactie van jouw kant 😄😉

Zonder dollen goed verhaal 👍
Bennie Stevelink
Uit informatie die ik heb gekregen van mensen die persoonlijk met vertrekkers hebben gesproken krijg ik de indruk dat sommigen ook vertrekken vanwege persoonlijke frustraties.
Vooral bij de boeren die gezamenlijk in een busje zaten geldt dit.
Ze realiseren zich niet dat ze bij DOC tegen precies dezelfde frustraties aan zullen lopen.
Uiteindelijk ligt de bron van het probleem niet bij de zuivelcoöperatie maar bij de veranderende samenleving.
+4
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink dat schijnt bij een nieuwe partner ook zo te zijn dat er naar verloop van tijd tegen de zelfde frustraties aanloopt maar dat hoeft toch geen reden te zijn. Om je niet proberen te verbeteren 😇😄
+2
Melkboer16
@mlkvhoudr als je met een goeie partner begint dan is het sowieso lastig om je te verbeteren😂😉
Geeft ook zoveel rompslomp bovenop wat je al hebt en dan krijg je de rompslomp van een nieuwe partner nog bij.
mlkvhoudr
@Melkboer16 dat is gewoon luiheid van je 😄😄
+3
weurding
@mlkvhoudr weet niet of je in dat geval ook een vertrekpremie beurt van je eerste partner,of je moet bijbetalen, anders loop je wel heel gauw leeg bij het wisselen ervan, dan heeft wisselen van melkfabriek toch minder consequenties 😉
+4
mlkvhoudr
@weurding ik ben niet met mijn eerste partner getrouwd in die tijd kon je nog vrij makkelijk van elkaar af alleen zijn ze me wel allemaal gaan lopen in plaats van dat ik hem smeerde maar dat is niet stoer dus dat houd ik mooi stil😄
+1
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr Henk Bleeker is wel overgestapt naar een nieuwe partner. Dertig jaar jonger, zodat hij niet snel tegen dezelfde frustraties aanloopt.
+2
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink 😄😄

Daar ben ik geen seconde jaloers op 😄
Met een beetje pech ook nog een 2e nest als opa moet er niet aan denken
Sjaakiee
@Bennie Stevelink wat een onzin bennie
+3
Noorderling
@Bennie Stevelink
Als je een kerel was belde je ze zelf op in plaats van met bronnen te schermen die al weer gefilterd hebben.
Wie was de bron, wat is zijn functie en wat is zijn doel om dit aan jou te vertellen, dan zijn de woorden pas op waarde te schatten. Je doet het voor alsof je het exclusief recht hebt op een beetje gelekte info, hier zijn vertrekkers mn buren, kennissen en vrienden, dan komt de aap wel uit de mauw zonder selectief filter van een ledenraadslid er tussen die je een beetje moed in probeert te praten.

Die frustratie gaat velen nog oplopen, komend jaar 2x cooperatief "oplossen" a 5000euro. Daarnaast nabetaling inleveren als die er al komt tot 2030 waarna de finale afrekening komt.
Jij beoordeelt het emotioneel, een ander rationeel en is lid voor het financiële belang, lid zijn mag nooit netto geld kosten.
Misschien ontstaan bij diegene wel frustraties omdat RFC het gemiddelde, de garantieprijs niet waar kan maken. 3cent nabetaling kan een hele hoop frustratie wegnemen 😉 Of die frustratie was er al, maar wordt niet meer geaccepteerd omdat het resultaat tegenvalt. Dan ga je afwegingen maken en is een weegfactor zeker noemenswaardig als je 2ton los kunt peuteren die toch geen rendement oplevert op korte termijn, een ander noemt het dan economisch vluchteling, maar dat is dan wel weer heel makkelijk en laag bij de grond.
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Wie was de bron,

Bennie's dikke duim...
Hans van Bergen
@Noorderling Kijk tis vrij simpel. Toen ik nog Campina lid was, was iedereen rijk. Als je opmerking maakte over kwantum toeslag of lang durende nabetaling werd je snoeihard uitgelachen. Nu echter is geld keihard nodig om P terug te kopen robots en andere toestanden. Bedrijfs overname eindigt vaak in lening van ouders, kennelijk. Vroeger was dus gewoon ff lappe ast geld op was. Nu niet bij iedereen. En thats it. Ren je naar een ander dan daatt ALTIJD je melkgeld, heb je geen nabetaling en ook geen geld op naam.
Noorderling
@Hans van Bergen
Was, wat heeft jou doen besluiten te vertrekken?
+3
Hans van Bergen
@Noorderling Ik besluit nooit om te vertrekken maar op een gegeven moment wordt het mij onmogelijk gemaakt klant/lid te blijven. Bij Campina 14 jaar geleden fuseerde men met iedere cooperatie die failliet was en kocht men ieder in problemen zijnd duits zuivelbedrijf wat men maar kon vinden. Wij moesten maar investeren en kregen uitbetaald in de dode hand. Ik kon dat niet meer ik moest investeren in mijn eigen bedrijf. Daarnaast wilde ik perse dat Campina fuseerde met FFcd. Zie de discusie op Veeteelforum. Dat zou nooit gebeuren zo verzekerde men mij.
Bij Farmel kreeg ik Leerdammer+2 en Leerdammer koppelde hun prijs aan Cono.
Bij het laatste gesprek met het bestuur wat men dan wil heb ik Campina alle succes gewenst en de hoop uitgesproken dat ik de verkeerde keuse zou maken en dat hun het veel beter zouden gaan doen. Dat is ook gebeurd. Garantieprijs met daarbovenop 2 cent nabetalingen zijn veelvuldig gehaald. En laten we wel wezen de fusie tussen Campina en FFCD kon nooit omdat de boeren dan geen keuze zouden hebben. Dankzij Vrebamel enerzijds en Steegro anderzijds hadden boeren wel een keuze en kon de fusie doorgaan. Ik was de eerste of 1 van de eerste Steegro leveranciers en daardoor konden zij beginnen. Eigenlijk is de fusie van Campina en FFCD dus DANKZIJ MIJ doorgegaan.
+3
familie pelle
@Hans van Bergen
Quote:
. Dankzij Vrebamel enerzijds en Steegro anderzijds hadden boeren wel een keuze en kon de fusie doorgaan. Ik was de eerste of 1 van de eerste Steegro leveranciers en daardoor konden zij beginnen. Eigenlijk is de fusie van Campina en FFCD dus DANKZIJ MIJ doorgegaan.

Zelden zo’n lariekoek gehoord!
Hans van Bergen
@familie pelle Kun je dat nog iets verder toelichten wat jij niet snapt?
+3
familie pelle
@Hans van Bergen
Quote:
. Kun je dat nog iets verder toelichten wat jij niet snapt?

Als ik jou vertel dat voldoende concurrentie met voldoende omvang een voorwaarde was van Brussel om de fusie door te kunnen laten gaan en je je eigen quote leest:
Quote:
Ik was de eerste of 1 van de eerste Steegro leveranciers en daardoor konden zij beginnen.

De fusie was mogelijk (lees eis van Nelie) doordat het DMF werd opgericht en door gedwongen verkoop van Nijkerk aan arla en niet dankzij een paar cowboys die in melk handelen.
de hoef
Quote Reactie van @familie pelle:
k aan arla en niet dankzij een paar cowboys die in melk handelen.

hij heeft wel zeker een punt,
er moest veel melk vertrekken en zo is de 5 cent regeling gekomen . en daar door zijn er cowboys vertrokken om jou woorden te gebruiken ,
en de beste fabriek van cmc moest weg de graafstroom ,nu delta milk
familie pelle
@de hoef
Quote:
. hij heeft wel zeker een punt,

Nee dat heeft hij niet. Van Bakel en steegro waren destijds nobody’s. En Voor Nelie al helemaal geen reden om de fusie goed te keuren. En ik noem melkveehouders geen Cowboys maar genoemde melkhandelaren.
+3
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
hij heeft wel zeker een punt,er moest veel melk vertrekken en zo is de 5 cent regeling gekomen . en daar door zijn er cowboys vertrokken om jou woorden te gebruiken ,en de beste fabriek van cmc moest weg de graafstroom ,nu delta milk

Mocht je een digitaal abbonnement op Boerderij hebben dan kun je het hele fusieverhaal mét voorwaarden nalezen
Steegro en Van Bakel hadden daar niets mee te maken
Dat was enkel wat gerommel in de marge van toen
-Artikel is van 17 december 2008
boerderij.nl/voorwaarden-frieslandcampina-vallen-m…
En hier nog wat over van Bakel met de spotmelk boeren uit die zelfde tijd Februari 2009
boerderij.nl/marktanalyse/…
Dat betrof volgens dat stuk ongeveer 200 boeren met zo'n 150 miljoen kg melk, maar dat was al snel over
hun melkprijs kelderde van 50cent naar 10 cent de kg met Kerst 2008
En het bleef toen modderen met die prijs
arie.j
Quote Reactie van @arie.j:
Mocht je een digitaal abbonnement op Boerderij hebben dan kun je het hele fusieverhaal mét voorwaarden nalezen

Hier het verhaal van alle fusie voorwaarden op een voor ieder te lezen site
frieslandcampina.com/nl/onze-boeren/….
+1
familie pelle
@arie.j je hebt helemaal gelijk Arie. Discussie niet waard.
Hans van Bergen
@arie.j Alles wat jij noemt heeft totaal niets met de feiten te maken. Jij moet naar Nelie en haar overwegingen. Daar ga jij het vinden.
arie.j
Quote Reactie van @familie pelle:
De fusie was mogelijk (lees eis van Nelie) doordat het DMF werd opgericht en door gedwongen verkoop van Nijkerk aan arla en niet dankzij een paar cowboys die in melk handelen.

Plus de verkoop van kaasfabriek in Bleskensgraaf en melk leveren tegen vastgestelde prijs door DMF
Wat een lachertje Hans, die paar boeren naar Steegro deden echtniet ter zake.
Toen boeren via Van Bakel op de spotmarkt gingen leveren, (wat een groot fiasco werd) wanneer was dat eigenlijk? Ook rond die tijd?
+2
robbies
@arie.j ja. Heb van Bakel hier ook gehad destijds. Blij dat ik toen geen lef had
Hans van Bergen
@arie.j wat jullie hier allemaal aanhalen heeft er geen ene K mee te maken. Door Steegro en Vrebamel konden boeren overal in NL overstappen naar een andere melkafnemer wat voorheen niet kon! Geen kennis geen kunde wel een grote muil. Dat is mede de oorzaak van het negatieve sentiment rondom RFC.
Jawis
@Hans van Bergen je moet arie niet serieus nemen......
+2
Melkboer16
@Noorderling ach kom, Bennie kent de inhoud van dat bewuste busje net zo goed als ik ze ken.
Als je dan een beetje de zaken bij elkaar optelt dan weet je meer als die lui vertellen.
3/4 van de vertrekkers gaat gewoon om financiële redenen weg.
Tel daarbij op dat het enige contact met de fabriek via zoom of andere onpersoonlijke communicatie gaat.
Voorts de app-contacten van die club waarin ze mekaar opjutten en vervolgens mag er een Ledenadviseur of ledenraadslid naartoe en dan praat moeders ook nog een keer mee.
Dan weet je wel hoe het loopt daar heb ik voorbeelden genoeg van gezien.
Bennie Stevelink
@Noorderling het is toch algemeen bekent dat de boeren in het busje BFCB hebben opgericht die ten strijde trok tegen iedere regeling, vooral de Koemonitor. De boeren in het busje zijn allemaal overgestapt naar DOC. Ze gaan naar DOC vanwege de illusie dat ze bij DOC minder regelgeving hebben.

Daarnaast gaat in Twente het verhaal rond van een boer met een paar miljoen liter die is overgestapt vanwege Hester May.
Zijn boerderij lag in een natuurgebied. Hij kwam in aanmerking voor bedrijfsverplaatsing. De provincie Overijssel heeft daarop de grens van het natuurgebied een stuk verlegd zodat hij er net buiten viel. Ze hebben de grens vlak bij hem langs de stal gelegd. Daardoor kwam hij niet meer in aanmerking voor bedrijfsverplaatsing maar kreeg wel alle beperkingen van een natuurgebied. Dit is natuurlijk een achterbakse manier van handelen van de provincie Overijssel. Het is gebeurd in de tijd dat Hester May nog bij de provinciale staten van Overijssel zat. Ze was ook betrokken bij dit dossier. Of Hester May ook verantwoordelijk is voor deze manier van doen weet ik niet. In ieder geval richtte de woede zich tegen Hester May. Toen zij bij RFC kwam te werken richtte de woede zich ook tegen RFC. Deze boer is overgestapt naar DOC.
+2
Noorderling
@Bennie Stevelink
In een busje past maar 9man, hoe zit het met die andere 230 boeren druk je onder dezelfde noemer economisch vluchteling en radicaal?
Realisme
@Noorderling Pakistaanse leveranciers? Die kennen wel met 100 in een bussie 🙄
+1
Sjaakiee
@Noorderling 230 was tot 1 oktober,per januari ongeveee nog 250.
Ik heb het van iemand binnen rfc voordat iemand mij dat weer kwalijk neemt😀
+1
JohnDeere7serie
@Sjaakiee aaahh nu is die helder. Ik doorgrondde namelijk de zin "Er maken dit jaar 239 ledenmelkveehouders gebruik van de vertrekkersregeling" al niet helemaal. Blijkbaar zijn dit dus de bedrijven die tot en met 1 december bij een ander gaan leveren. Die dus nog 250 😨 die per 1 januari aan een ander gaan leveren, maken in 2022 gebruik van de regeling. Oef dat maakt een kleine 500 opzeggers in 2021, dan blijft er niet zo veel meer over van de pot met 688 miljoen 5 centjes.
+2
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Uit informatie die ik heb gekregen van mensen die persoonlijk met vertrekkers hebben gesproken

Via betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat jouw betrouwbare bronnen niet zo betrouwbaar zijn.
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Bennie. Mijn frustratie bij de RFC was dat de ledenraad geen afspiegeling was van de leden.
Kortom. Veel gekozen jaknikkers.
Melkboer16
@Albert Altena je bent toch regulier gestopt?!
Hier hadden bij enkele ledenraadsleden ook wel bedenkingen en dat blijkt later dan ook wel. Door mekaar heb ik niet het gevoel dat ze er als ja-knikkers zitten.
+2
familie pelle
@Albert Altena
Quote:
. Veel gekozen jaknikkers.

Nee dat vind ik niet. Er is absoluut goede wil bij onze ledenraadsleden. Punt is dat de kennis van een miljarden onderneming en de tijd om je daar in te verdiepen ontbreekt om je taak als ledenraadslid goed uit te kunnen voeren. Daarnaast is het vreemd dat je als controleur van de onderneming alleen informatie en uitleg krijgt van diezelfde onderneming.
De ledenraad moet een handvat krijgen waarmee ze onafhankelijke informatie krijgen om haar taak goed uit te voeren.
Limburgs boertje
@Bennie Stevelink RFC heeft maar een paar taken. 1 zorgen voor afzet 2 beste melkprijs. zolang we deze 2 punten eerst doen blijven we boeren bij Campina. ik ben geen fan van gouden handdruk of oprotpremie voor mensen in het bestuur dat moet stoppen. ledenraad moet bestaan uit leden liefs ieder provincie 1 lid actieve melk leverende boer gekozen uit de provincie waar ze wonen we hebben geen zijinstromers nodig die ff het roer om willen gooien graag nog meer ideeën opgooien
Melkboer16
@Limburgs boertje ik wist niet dat er een oprotpremie of gouden handdruk voor bestuurders is!
Volgens mij ben je abuis.?!
+1
Limburgs boertje
@Melkboer16 wie was die vrouw dan die 1.5 miljoen mee kreeg bij vertrek??
Melkboer16
@Limburgs boertje dat was geen bestuurslid.
Jij bent dus van het type dat een directie wil hebben die net iets minder als de Balkenende-norm mag verdienen. En dan ook nog zonder afkoopsom als ze het niet goed doen.
Als jij een paar jaar met je ouders in maatschap zit en je besluit af te zien van overname en gaat ergens anders werken, ga jij dan ook met een lege portemonnee weg??
+3
Kars
@Melkboer16 in maatschap bouw je eigen vermogen op. Welk eigen vermogen zit er van die top bestuurders in frc?
kanniewaarzijn
@Kars Ik vind het ook een vergelijking van niks.
Limburgs boertje
@Melkboer16 interesseert mij niet wat ze was eerst loon krijgen en dan ook nog bij vertrek bonus krijgen dat gaat te ver heb je stro in je hoofd zitten gvd gaat wel van ons melkgeld af slaap maar verder
Limburgs boertje
@Melkboer16 de maatschap van jou dat zijn wij de rfc leden en niet een paar wazig figuren in de top stamp dat eens in je hoofd
Melkboer16
@Limburgs boertje dan wens ik je veel succes als je zo directie leden wilt zoeken. Die nemen jou niet eens serieus.
Limburgs boertje
@Melkboer16 denk je de rest van de leden wel dan??
+1
cornelissen
Geen externe directieleden aannemen, want die willen in de onderhandelingen altijd een forse oprotpremie.
Hopelijk valt er intern ook wel kwaliteit te vinden en je loopt het risico niet ,dat je extern matig kwaliteit binnenhaalt voor een hoop geld.
sorry
@cornelissen ala joosten?
cornelissen
@sorry Ik zeg ook hopelijk valt er intern kwaliteit te vinden, met de nadruk op hopelijk. Maar over de doden niets als goeds, maar ik geef toe ,voor zijn dood praatte ik er anders over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
129
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0