Wat is het gevolg van overschatting methaan emissie?

Even omgerekend.

Tot voor kort werd 55% van de emissie van broeikasgassen toegewezen aan methaan. Dit kwam mede doordat methaan 34 keer zo zwaar werd ingerekend in de modellen. Echter bij herkauwers blijkt het effect 3 a 4 keer overschat te worden. Dat zou dus betekenen dat de totale foodprint 41 % lager is dan voorheen aangenomen.

Maar dit betekent ook dat de verhouding tussen de broeikasgassen fors verandert.

Eerst was dat

55 % methaan
35 % kooldioxide
10 % lachgas

Nu wordt dit volgens mij grofweg

23 % methaan
59 % kooldioxide
17 % lachgas

Of met andere woorden willen we de foodprint van zuivel verlagen, dan is methaan niet meer het interessantste om te verminderen. Het meeste effect kan behaald worden door CO2 te verminderen.

Deze veranderde verhouding zal er toe leiden dat in plaats van productieverhoging waardoor de methaan uitstoot verdund wordt, input verlaging een veel groter effect zal hebben op broeikasgasverlaging. Of met andere woorden een puur weide systeem zal als duurzamer uit de berekening komen dan een efficiënt systeem gericht op maximale controle en verzorging met hogere producties.

De Planet Proof veehouders van morgen zouden wel eens andere veehouders kunnen zijn dan die van de afgelopen jaren.

Correct me if I´m wrong.

Bron

https://mijnkringloopwijzer.nl/media/trjpwqnw/2021-493_kringloopwijzerfactsheet_2021_broeikasgas.pdf
mijnkringloopwijzer.nl

Deel dit topic

Jean-PierreK
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!