VIDEO: Topkuilfinalist van Aart deelt percelen op in 'structuurgras' en 'eiwitgras'



Quote:
Flevoland en gras telen met voldoende eiwit, is een hele lastige combinatie. Maar Marijn en Frans van Aart van Edelweisz Dairy in Rutten (FL) bewijzen dat to...

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Interessante filmpjes dit jaar bij finale topkuil vorige filmpje bij Guus en Bert mensink uit Dedemsvaart ook al 👍
+1
mlkvhoudr
Schijnbaar de enigste die het interessant vond 🙂

Ik hoor deboer van het eerste filmpje zeggen rode klaver doet eerste snede meer dan witte en witte meer in de herfst

Is dat echt zo of is dat zijn idee? Ik dachtdat klaver 1e snede sowieso weinig deed
+1
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Is dat echt zo of is dat zijn idee? Ik dachtdat klaver 1e snede sowieso weinig deed

Heeft vooral warmte nodig, dat valt niet ieder voorjaar mee. Als dan in mei-juni de grond opwarmt gaat het wel zo hard dat je na de tweede snede evenveel gras hebt dan van gewoon engels raai.
Veel vroeg bemesten, doet de nalevering en de klaver zn werk in de zomer wel. Als het droog is groeit er geen gras mee en kan de klaver met penwortel alleen goed uit de voeten en in een jaar als deze maai je ook nog flink gras mee. Eind juli-augustus nog een beetje mest wanneer er weer wat meer regen valt en daarmee kun je het jaar wel uitzingen.
Boerma
@Noorderling dit jaar geprobeerd. Voor 1e snee 28 m3. Voor 2e snee 15m3.
Gras Was eind augustus zo geel als wat.
newholland6640
@Boerma

Dan zat er te weinig klaver in
Noorderling
@newholland6640
of kapot gereden.
Tandemassers is funest, banden vaak te laag hebt een extra as. zeker een langere periode na het maaien. Dit jaar 5dagen na het maaien met meststrooiers de groeipunten kapot gereden. Waarschijnlijk was de piekdruk te hoog waardoor de banden als deegroller werkten. 2meter hoge banden van de mesttank was totaal geen schade van.

Bij luzerne zie je rijschade ook altijd erg duidelijk, enige moment van bemesten is daar ook direct na het maaien. Vaak lopen de plantjes het eerste blad al weer uit voordat er geharkt is. Dan moet er wel direct weer mest op, als er al weer een blad of 3 uitgelopen is ben je te laat.

Als de grond verder goed is, wil er enorm veel groeien. Het komt er alleen nooit weer bij en je kunt het alleen maar verliezen. Dat vraagt wel wat maar kan dan ook enorm veel opleveren.
Edvof
@Boerma ik bemest 2e snee ook nog met 28 kuub, 3 of 4 snee 15 kuub.
Boerma
@Edvof robots zeker?
Araboer
@Boerma denk eerder intensief. Kijk voor de grap maar eens in het voorjaar bij zeer intensieve varkens of kalver bedrijven met zelf maar een paar hectare, als die hun maisland aan het bemesten zijn. Tel maar ff mee op hoeveel meter de tank al weer leeg is. Dan snap je wel waar we dat 7e actieplan aan te danken hebben.
Edvof
@Araboer grondgebonden, kan alle mest op eigen grond kwijt. Gelukkig rijd ik geen 250 N op bouwland, maar benut ik het in het gras😉 zelf 19% akkerbouw.
Edvof
@Boerma klopt hoog aandeel spoelwater in de put.
Noorderling
@Boerma
Als het goed is heb je dan nog 15kuub ruimte over.
Bemest ook 30 voor eerste snede, 15 voor 2e snede. Voor de 3e wordt het vaak warm waar het gras toch niet mee komt of je pakt nog wel wat nalevering van de eerste mest. Bodem doet zijn werk wel in de zomer.
Daarna weer 15 voor de 4e en de nalevering doet de rest voor de 5e snede.
Die bemesting van 4e snede is vaak eind juli begin augustus, slaat het weer vaak om en valt er wel weer wat meer neerslag waardoor de mest gaat werken.

Soms staat er wel alleen wat kort ondergras dat niet echt wil groeien. Vaak is het dan voor gras te droog en doet de penwortel zijn werk. Of dat dan een ramp is, is een tweede als er 3ton klaver staat. Staat er soms na een week of 4 wel 60cm hoog.
+1
Edvof
@mlkvhoudr de rode klaver doet meer in het eerste gedeelte van het groeiseizoen. Maar die raak je snel kwijt in weidepercelen. Tegen die tijd neemt wit het over. Wit komt later op gang en is het 2e jaar pas echt effectief. Maar zo ver komt het niet bij ons. Dan gaat de ploeg er al weer in, een paar hectare mag het 2e jaar in.

Voorheen deden we alleen het 2 jarige grasland inzaaien met klaver. Maar in het weide seizoen is het knap beroerd dat je de ene dag wel een weide hebt met klaver, en de andere dag weer niet. Vandaar maar alles in de klaver gezet.
(Deels komt de nalevering van klaver weer terug in eigen akkerbouw gewassen)
mlkvhoudr

Nog een aflevering
Kalfjes
Waar is zijn kuil uitslag kan i die hier even prikken .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0