Agrinl: nog 8 leden en 1 belangenbehartiger


Quote:
AgriNL is een uniek netwerk van 11 bedrijven en LTO Nederland van de belangrijkste Nederlandse spelers in de Agrifood sector.

Met deze tekst opende de website van Agri.nl. 11 multinationals en 1 belangenbehartiger, 46 miljard omzet ,116000 medewerkers en 50.000 boeren (in die volgorde...) waren de trekkers van deze zelf benoemde club. Totdat ze drie weken geleden een plan presenteerde, dat al in diverse versies de afgelopen maanden naar buiten kwam en wat al een jaar op de plank lag.
Een plan waarbij men er vanuit gaat dat er 600.000 ha grond vrij komt de komende 9 jaar en waarbij deze club graag wilden leveren op de wensen van de toekomstige regeringspartijen. De reacties vanuit de sector waren heftig en 3 partijen trokken zich terug, werd er gecommuniseerd. Het plan verdween diezelfde dag van de website.
Maar dat het plan niet weg was werd ook afgelopen week duidelijk. Want na het mislukken van poging nummer 3 van Agri.nl werd duidelijk dat er een plan van gelijke strekking op de formatietafel lag om het dossier stikstof op te lossen door middel van de grootste grondroof uit de Nederlandse geschiedenis. Een vierde van het landbouw areaal zal van de boeren moeten worden afgenomen, zo valt op te maken uit reacties van ingewijden.

Gisteren keek ik op de website van Agri.nl. En wat zag ik, er was op de website niets gewijzigd. De club leek nog net zo compleet als voor het tumult. Daarop heb ik wat contacten gelegd met partijen die belooft hadden aan het boerenpubliek, dat zij zich terug trokken. Een trage webmaster was de oorzaak. En wat schetst mijn verbazing vandaag? De webmaster had ineens wat meer haast. Het lijstje leden is gereduceerd naar 8 multinationals en 1 belangenbehartiger. Wel zijn ze vergeten de omzetcijfers, medewerkers en vertegenwoordiging aantal van de boeren aan te passen.
Het zal wel bij de grootheidswaanzin horen, wat deze club uitstraalt. Praten over de boeren , maar niet met!!

Ga je schamen, diep schamen!!!!

Bron

Home
agrinl.nl

Deel dit topic

Reacties

+4
EMotie
Deze club met nadruk op de aanwezige belangenbehartiging wil zo verschrikkelijk graag meewerken aan het zo goedkoop mogelijk uitleveren van een flink percentage van de Nederlandse boeren.
Het is heel simpel. Maak het leven van de boeren zo zuur dat ze uit vreugde elke fooi aannemen en dan gaan stoppen. Land en stikstofrechten wordt dan onder de marktwaarde ingepikt door de overheid.
Waarom wil die belangenbehartiging dat zo graag. Om de geldstroom vanuit lnv richting belangenbehartiging in stand te houden??

Je ziet het vandaag gebeuren met het betoog voor een spoedige behandeling van:
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/…
De tactiek is slim bedacht. Maak een wet zo slecht dat de boer er kapot aan gaat. Fosfaatknelgevallen, pas melders zijn leuke voorbeelden
Vandaag weer het nieuwe feest van wetsvoorstel afromingsvrije lease. Het gaat een paar jaar duren en dan blijken veehouders een boete te krijgen wegens verkregen onrechtmatige staatssteun.
Ffff goed nadenken: politiek maakt een wet met groot ( stiekem verstopt) onrecht er in.
De boer gaat de financiële schade dragen
Dit was een gratis cursus “sloop de boer”!
Zo pik je goedkoop of voor weinig boerengrond
weurding
600000 ha in 9 jaar, dat is ongeveer de 10 keer de noordoostpolder?
+3
John Spithoven
Wat is nu de status van het plan. Enkele leden Agri.nl staan er niet achter, maar blijven het wel ondersteunen, enkele staan er wel achter, enkele staan nu definitief niet meer achter de club van hoge heren.
En dan de rol van Schumacher, hij heeft het zelfbeschikkingsrecht over de gehele organisatie, is de rest zo dom om dit toe te laten.
En dan Sjaak v d Tak, heeft met LTO een eigen plan bedacht. Het is dan wel geen eigen plan, maar een door RIVM gepresenteerde optie menu op voorzet van WUR. LTO blijft in Agri.nl, maar gaan ze nu op twee benen hinken. Gaan ze meewerken aan grondroof? Iets wat ze overigens al tijden onbewust doen. Zitting nemen in gebiedscommissies zoals bijv bij Wierdense veld en Krimpenerwaard leidt tot meewerken aan onteigening.

Waarom kan er gewoon geen LC komen waar enigzins een gekozen afspiegeling is van ons boeren.

Wij moeten ons kop houden en de hoge heren , gestuurd door de overheid, beslissen over ons lot.

En dat allemaal op een modellen realiteit mijlenver van de werkelijkheid ( maar dat schijnt er niet toe te doen)

(klik om te vergroten)

+1
MaFlodder
@John Spithoven eens, maar 't niet deelnemen aan geniedscommissies niet zo. Als er alleen natuurorganisaties zitten die 0 tegengas krijgen omdat er geen landbouw bij zit, lijkt me dat helemaal niet verstandig. Ok, LTO geeft niet genoeg tegengas, maar zijn ook nog andere clubs die dat wel doen
ted9
Wie was nu de schuldig met het naar buiten brengen van het plan waren dat toch deze laatse 9 samen?
+13
mlkvhoudr
Niet bij de FC zitten de FC ceo afbranden
Niet bij de LTO zitten de LTO afbranden
Het moet toch ergens een keer duidelijk worden bij mijn vrienden op het prikkebord dat met elke aanval op deze organisaties een samenwerking verder en verder uit zicht raakt.

Het namen en shamen is een keer zijn werkzaamheid voorbij.

Samenwerking begint met vertrouwen in elkaar.

John als jij de andere partijen niet vertrouwd moet je er niet mee willen samenwerken, je geeft ze ook alleen maar argumenten om ook niet meer met de partijen waar jij voor staat te willen samenwerken
+5
John Spithoven
@mlkvhoudr Zolang de heren van LTO en RFC zich met hun plannen beperken tot hun eigen achtertuin , heb je gelijk..
Dat doen zij niet. Ze zijn nu gewoon marionet van het kabinet.
En ik voer van de Heus, en zoals je ziet zitten zij er niet meer bij.
+4
MBH te N
@John Spithoven is toch eigenlijk triest!
Als et plan niet was uitgelekt, dan was er geen tumult geweest. Dan was de heus niet uit agri.nl gestapt. Vind ik persoonlijk hypocriet. En zou ik ook niet trots vermelden dat je van de heus voert.
Kalfjes
@John Spithoven tja John ze snappen er niets van. Onderhandelen doen wij zelf wel .agri nl moet zij eigen niet met boeren zaaken bemoeien punt uit en dat geldt ook voor Hein
ted9
@mlkvhoudr Het namen en shamen. Deze mensen praten ongekozen over onze toekomst. Ik wil weten wie gelekt heeft en dan kan ik er voor mijzelf een conclusie uit trekken. Als deze persoon er nog in zit en bepaalde partijen waar ik zaken mee doe zijn nog lid van deze club dan is het exit. Is dat dan zo raar.....
Mh12
@ted9 jij Levert je melk zeker niet aan campina. Van voerboer is makkelijk te wisselen. Van melkafnemer momenteel ook...... maar of die keuzes altijd even verstandig zijn is maar de vraag.......

Ik lever zelf niet aan campina, dus ik zou het ook makkelijk kunnen roepen.....
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Het moet toch ergens een keer duidelijk worden bij mijn vrienden op het prikkebord dat met elke aanval op deze organisaties een samenwerking verder en verder uit zicht raakt.Het namen en shamen is een keer zijn werkzaamheid voorbij.Samenwerking begint met vertrouwen in elkaar.

Het zou de onderwerpen van die naming and shaming sieren eens door te krijgen waarom ze onderwerp zijn en daar eens wat aan te doen. Door de acties welke ze uithalen moet je het niet heel gek gaan vinden dat het vertrouwen weg raakt.
Als het echte kerels zijn, zien ze hun fouten in, en lossen ze het probleem op....maar dit is ondertussen al zo lang gaande dat genderneutraal een betere omschrijving lijkt te zijn
mlkvhoudr
@cs-agrar wat is jouw oplossing meebewegen/proberen alles af te remmen/vol gas de problemen tackelen en de problemen voor zien te geraken/ de overheid heeft het veroorzaakt laat die t ook maar oplossen/klein beetje de transitie naar kringloop landbouw versnellen icm budget die op het erf land

Heb ik dan alle smaakjes?
duitser
@mlkvhoudr dus kort gezegd kunnen deze heren alleen praten voor hun leden/afnemers/leveranciers? Die 60.000 ha komt dus alleen van de rfc, lto en de boeren die voer afnemen van de betreffende fabrieken?
Ik mag het zeggen, ben buitenstaander 😁
+2
mlkvhoudr
@duitser zou jij in maatschap gaan met een vader die zelf alles wil beslissen en bang is voor verandering? Dat is de basis van de hele discussie steeds wat willen we als sector ons laten gijzelen door hun die alle veranderingen willen tegen houden of gaan we voor een andere route waarbij succes ook zeker niet gegarandeerd is.
Ik zie agrinl als uitwas van elkaar en zichzeld steeds kapot makende belangenbehartigers, dat de verwerkende industrie gedacht heeft zo houden we geen toeleveranciers en klanten meer over op deze manier.

Geen idee of dit het plan is waar we achter aan moeten lopen het stikt traditioneel van de proefballonnetjes zo rond de formatie
+2
duitser
@mlkvhoudr dan zie jij of ik het verkeerd. Maatschap met vader die de boel remt is verdoemd te mislukken. Maar hij is ook afhankelijk van het bedrijf.

Ik zie dit meer als een buurman die bij jouw af en toe een pakje hooi koopt en zich dan bij de overheid meld en zegt ik zal het wel even voor mlkvhdr regelen. Gekker nog, hij regelt ook even voor je andere buurman waar ie eigenlijk nooit komt.
+1
mlkvhoudr
@duitser Of we zien het beide verkeerd dat kan ook nog hè 🙂

Maar we praten langs elkaar heen.
We hebben beide gelijk in dit geval alleen doel ik op de alles afschieters en jij op de genen die een te grote broek LEKEN aan te trekken
+5
duitser
@mlkvhoudr misschien gewoon alles afschieten. Dat doet de overheid ook. Hoog inzetten en dan langzaam beetje toegeven dan heeft de tegenpartij gevoel dat ze wat overwonnen hebben.

Er is ons de laatste jaren zoveel ellende aangepraat dat we zover zijn dat we het zelf gaan geloven en voorstellen komen voor oplossingen.
Tot nu toe is het meeste een papieren probleem die nog niet eens onderbouwd is
mlkvhoudr
@duitser alles geloven doe ik niet, tegelijkertijd denk ik ook niet dat alles maar tegen te houden is .
Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat we in dit land zo gek zouden zijn dat vlees niet meer in de schijf van 5 hoort van gezond voedsel.

Erger u niet verwonder u slechts word steeds meer van toepassing.

Nu worden alle pijlen op de boeren vlak naast de natuurgebieden gericht, de rest gaat daar echt niet voor opkomen hoor, er komt ook niemand echt op voor andere knelgevallen in andere dossiers
+2
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Dat heet nou "verdeel en heers".
+1
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn Daar is geen ontkennen aan
cornelissen
[quote="@mlkvhoudr" p="1941113"]er komt ook niemand echt op voor andere knelgevallen in andere dossiers

Mijn minstens 30 jarig lidmaatschap van een belangenorganisatie komt daardoor wel in een ander daglicht te staan : Zoek maar een advocaat en redt je eigen maar, je weet hoe dat is afgelopen e.e.a. allemaal op advies van een andere belangenorganisatie.
EMotie
@cornelissen Ben je nog lid?
pieta
Quote Reactie van @duitser:
Maatschap met vader die de boel remt is verdoemd te mislukken

Dat is nou juist de rol van de "vader". De jeugd moet enthousiast en vooruitstrevend zijn.
+1
Twentsch Land
Tis net een trekker .... gas en een rem.

@pieta
+4
weurding
@Twentsch Land nu alleen nog de juiste versnelling 😉
+3
Eddie1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Niet bij de FC zitten de FC ceo afbrandenNiet bij de LTO zitten de LTO afbranden

Waar het eigenlijk omgaat is dat zij beweren dat ze met zijn allen de hele sector NL vertegenwoordigen, vandaar de naam AgriNL. Dat staat ook op de website dat ze "Wij vertegenwoordigen €46 miljard aan omzet, 116.000 medewerkers wereldwijd, 50.000 boeren en zijn actief in meer dan 45 landen." Zolang ze een belang verdedigen en niet schaden, dan maakt het niets uit. De niet-leden van LTO / RFC hebben er ook niet omgevraagd dat Hein namens iedereen van AgriNL, zogenaamd de hele sector gewiekste plannen op de formatie tafel rommelt. Zolang LTO en RFC de gehele sector schade berokkenen d.m.v. een slecht plan, dat kunnen ook niet-leden daar iets van vinden.
+1
mlkvhoudr
@Eddie1 ik heb niet de behoefte om Agrinl goed te praten maar we zijn hier online goed in alles af te krakt terwijl het plannen en aanpassen aan de tijdsgeest aan de keukentafel gewoon verder gaat
+1
Eddie1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
tijdsgeest aan de keukentafe

Ik snap je argument, maar ik had liever gehad dat er met boeren gesproken werd, dan over de boeren.
+4
Twentsch Land
Wat ik in dit geheel even niet snap is dat Hein een alleen bevoegdheid heeft....uberhoudt hoort hij niet eens een stoel daar te hebben, laat staan dus een alleen bevoegdheid ..... Hein zijn stoel is om te zorgen dat we een goede melkprijs hebben en daar hapert het nogal aan.......
Bennie Stevelink
@Twentsch Land
Quote:
... Hein zijn stoel is om te zorgen dat we een goede melkprijs hebben en daar hapert het nogal aan.......

Kun je ook aangeven hoeveel de melkprijs van RFC over de afgelopen tien jaar achter loopt bij die van andere verwerkers in Noord West Europa?
+1
Twentsch Land
Bennie we hebben al 40 jaar dezelfde melkprijs, als Friesland Campina Gem iets meer betaald dan de overige fabrieken maakt dat de melkprijs nog steeds veel te laag is.

@Bennie Stevelink
+4
Noorderling
@Bennie Stevelink
zwaktebod, als je niet de slechtste bent doe je het goed. Een 5,5 is een voldoende, maar hebt nog bijna de helft fout.
Kom op, als je boer wilt blijven kom je er daar niet mee. De lat ligt veel hoger, die lat legt Hein zelf ook op 15% resultaat van de omzet, maar die tendens is ook dalend in plaats van dat er zicht is op verbetering.
Ik laat me niet door de angst wegzetten dat het slechter kan, DOC kleineren en vertrekkers bestempelen als economisch vluchteling. Het gat is ondertussen heel erg klein en ken er steeds meer die meer ontvangen dan mij als RFC lid, waar ik volgend jaar nog even 5000euro extra in mag leggen om gaten te dichten.

De keuzes werden deels emotioneel genomen, nu is de club rationeel aan de beurt en die is groter..
EMotie
@Noorderling Niet perfect is ook goed.
overstekend wild
@Noorderling zo'n grote partij met zoveel markt macht en diverse merken als RFC hoort trendsetter te zijn en de drang te hebben de allerbeste melkprijs van allemaal te betalen.
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Kun je ook aangeven hoeveel de melkprijs van RFC over de afgelopen tien jaar achter loopt bij die van andere verwerkers in Noord West Europa?

de garantieprijs is het gemiddelde en de laatste jaren geen of nabetaling en volgend jaar kunnen we 8 cent per liter terug betalen
+2
sorry
@sorry we gaan met geld strooien in nigeria...ze hebben thuis de boel niet eens op orde
+5
mlkvhoudr
@Twentsch Land dat is in mijn ogen een flauw spelletje van John de heer Schumacher zal de naam geregistreerd hebben en dus de zeggenschap over de naam hebben maar je denkt toch niet serieus dat de andere partijen in de houding moeten springen omdat dit zo geregistreerd is
+2
Twentsch Land
Hoop van niet .... maar het staat wel geschreven, hoe zwaar we het dan moeten zien weet ik niet zo precies.

@mlkvhoudr
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr voor ik in maatschap met mijn vrouw ging stond er bij ons dat ik 100 procent zeggenschap over het bedrijf had maar beslissing en namen we toen ook gewoon samen
+1
ted9
@mlkvhoudr jij was dus wel eindverantwoordelijk...
+7
John Spithoven
@mlkvhoudr Beste man, flauwe spelletjes speel ik niet. Een uitreksel van de KvK laat zien hoe Hein grip heeft op Agri.nl, net zoals hij dat op de hele veehouderij heeft.
En daar mag ik volgens jou niets van vinden? Dat vind ik wel!
Laat hem zich bemoeien met hetgeen hij voor aangesteld wordt.
En over RFC zegt ik hier al een aantal jaren bewust niets. Maar op het moment dat Bilderberger Hein bij mij in de achtertuin komt schoffelen, mag ik hem eruit sturen....En dan laat ik mij nog zacht uit!
EMotie
En over RFC zegt ik hier al een aantal jaren bewust niets. Maar op het moment dat Bilderberger

Wat is de reden dat je niets zegt?
Is jammer
+2
mlkvhoudr
@John Spithoven als Hein allesbeslist heeft hij dan ook besloten dat partijen er uit stapten nee natuurlijk niet dat zijn zelfstandige partijen, ik deel jouw mening dat zulke partijen zich als sponsor mogen opstellen van de belangen behartiging en zo invloed er op uit oefenen maar niet zelf moeten gaan lobbyen maar doen of de heer Schumacher binnen deze club alleenheerser is is doen of een papieren werkelijkheid de echte werkelijkheid is en dat dat niet zo hoeft te zijn ben jij intelligent genoeg voor omdat te doorzien fb vriendje

Dat is niks anders dan framen
Bennie Stevelink
Mijn column in Nieuwe Oogst van komende zaterdag gaat over de manier waarop in de landbouw wordt samengewerkt. Ik benoem specifiek de gang van zaken rond Agri.nl. Misschien interessant om te lezen in relatie tot deze topic.
+3
pieta
@Bennie Stevelink Als jij eens even die column op het prikkerbord lekt. In het kader van wie niet lekt telt niet mee. 😁
+2
weurding
@Bennie Stevelink jou column, in nieuwe oogst, en interessant.... .. 🤭
Bennie Stevelink
@weurding
Quote:
jou column, in nieuwe oogst, en interessant....

.....om te lezen in relatie tot deze topic.

Je was een stuk van de zin vergeten.
+3
weurding
@Bennie Stevelink beste Bennie,zo als ik je reacties hier vaak lees ga ik er geen abo voor nemen op nieuwe oogst, sorry
jan 10
Quote Reactie van @weurding:
beste Bennie,zo als ik je reacties hier vaak lees ga ik er geen abo voor nemen op nieuwe oogst, sorry

Degene die het beste geinformeerd willen zijn horen het verhaal van 2 kanten,of niet soms?
Twentsch Land
Als je op die toer wilt !

Lees er dan nog 100 meer want op 2 meningen een gedachte maken is evenveel wel als niet.

@jan 10
weurding
@jan 10 als Bennie daar nu ook eens voor open stond was het voor een ander ook wat makkelijker, of niet soms,?
Erco
@weurding T zal dan de eerste zijn 😬
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink we gaan hem lezen 👍
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
we

Ga je hem voorlezen?
mlkvhoudr
@slagroomvla ikzag dat ik het fout typte maar te lui om het te verbeteren 🙂
+1
ted9
@Bennie Stevelink Als ik linkse landbouwpraatjes wil lezen dan lees ik de groene Amsterdammer wel.
+5
slagroomvla
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Mijn column in Nieuwe Oogst van komende zaterdag gaat over

Waar is dat FvD-bijeenkomst topic gebeleven waar jij insinueerde dat selfies maken hetzelfde is als de hitler groet brengen bij forum? Waarom is dat topic verdwenen?
+1
robbies
@Bennie Stevelink de mening van Bennie is niet relevanter dan die van mij of van een andere prikker, enkel en alleen omdat je een podium hebt
+7
Eddie1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Mijn column in Nieuwe Oogst van komende zaterdag

webcache.googleusercontent.com/search/…

Ik kijk er naar uit, ik vind mooi dat ze je daar een podium geven, Co/Tinus hebben zelfs het hele topic verwijdert, gelukkig staat het er nog. Kunnen ze bij Nieuwe Oogst ook nog even teruglezen wat voor gedachtegoed je er op na houdt.

(klik om te vergroten)

Bennie en zijn rechter arm uitspraak
+1
matt
@Eddie1 kijk die had ik gemist,goed werk.👍
+1
weurding
@Eddie1 nog niet gezien dat hele topic weg was😅
+2
matt
@weurding bennie bedreigd word weer beschermd,in plaats van geband.
Man man wat een kansloze opmerking 😞))
+1
weurding
@matt 😪we weten het
+1
Eddie1
Quote Reactie van @weurding:
nog niet gezien dat hele topic weg was

Ik kwam er achter toen ik het topic niet meer kon vinden in de discussielijst, toen ik bij notificaties ging kijken leek hij nog in de lijst te zitten, maar toen ik er op klikte bleek hij helaas verwijderd, de admins hadden er ook voor kunnen kiezen om alleen zijn reactie te verwijderen, maar oke het blijft hun forum, dus ze kunnen ook een eigen voorkeur hebben qua ledenbehandeling🤔
weurding
@Eddie1 ben wel benieuwd wat Bennie toen dronk, daar wil ik ook wel eens aan ruiken🤣
+2
mlkvhoudr
@weurding kwam nog mooi shirt voor @Duutser tegen @duitser

(klik om te vergroten)

Erco
@Eddie1 gebeurd helaas al vanaf t begin. En helemaal mbt bepaalde onderwerpen
dijkstra uit w
@Eddie1 tja deze man haalt er van alles en nog wat bij om zijn gelijk te halen. Maar ik heb zelden gehoord dat hij zijn ongelijk durft toe te geven. dat hoort ook bij een discussie willen voeren. Discussie met argumenten vind ik mooi en daarom mag je west wel eens uit de bocht vliegen. maar wees dan wel zn kerel om je fouten te te geven.
Bennie Stevelink
Mijn column in Nieuwe Oogst over AgriNL


mlkvhoudr
@Bennie Stevelink prima column deze keer Bennie, je begint te leren van ons medeprikkers 😄😄😄

Maar nu ben ik het weer met Alex oneens, er zijn al geruime tijd prikkers op het prikkebord aanwezig die er op wijzen dat elkaar aanvallen contra productief is
+1
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr dank.
Er stond de laatste dagen een artikel in Trouw waarin gewezen werd op het grote economische en strategische belang van de periferie van de landbouw. Dit is een sterk argument in de stikstof-discussie. Dit belang werd vertegenwoordigd door AgriNL.
De knullige communicatie van AgriNL had in een rustige sfeer en in goed overleg opgelost moeten worden. Het had niet misbruikt mogen worden voor een hetze om deze organisatie kapot te maken, want ze versterkten de positie van de boeren tegenover de politiek.

En dan te bedenken dat de hetze vooral is opgezet vanwege machtsstrijd binnen de agrarische sector.
+18
robbies
@Bennie Stevelink Ik ben er niet zo'n fan dat de Tweede Wereldoorlog bij de landbouwproblematiek betrokken wordt. Niet wanneer Mark van den Oever dat doet, maar ook niet wanneer jij dat doet Bennie. Daarnaast sla je de plank aardig mis met je historische vergelijking. Na de uitschakeling van de Duitsers kwam er wel degelijk een machtsstrijd op gang. Ruim 45 jaar hing er een nucleaire spanning in de vorm van de koude oorlog over de wereld tussen de kapitalistische en de communistische machtsblokken, nadat de Russen en Polen samen met de Westerse landen samen de Duitsers hadden verslagen. Machtsstrijd is van alle tijden en alle oorlogen, dus ook hier als je de huidige staat van de Nederlandse landbouw zo graag in oorlogsperspectief wil zien. Er is een gezamenlijk belang voor de periferie en de sector, maar die is kleiner dan het individuele primaire belang van de afzonderlijke partijen. De Russen en de Amerikanen hadden dat gezamenlijk belang ook: de Duitsers uitschakelen, maar daarna kwam hun primaire eigenbelang bovendrijven.

Jij hebt een grenzeloos vertrouwen in het agrocomplex. Dat tekent jouw generatie. Leen geld bij de Rabobank, koop je voer bij de coöperaties, lever je melk aan RFC en je varkens breng je naar de Encebe/Dumeco/Vion en alles komt goed. Oh ja verzeker je ook even bij Interpolis. Onderwijl slacht van Rooi zich in de Quote500 en moet Vion zich een slag in de rondte saneren terwijl ze hetzelfde doen: varkens slachten. Jan Anker trekt een paar miljard melk naar zich toe, terwijl RFC zich druk maakt over kringloopwijzers en de CEO verkiezingsprogramma's schrijft. Zie jij dat Jan Anker al doen? De grote voercoöperaties verliezen terrein, maar hebben wel duurzaamheidsmanagers en zetels in de eiwittransitie. In elke discussie over de toekomst van de landbouw wordt de Rabobank als een soort ketenregisseur naar binnen gevlogen. D66-er Barbara Baarsma mag met een schop in de grond in het Vondelpark net doen of ze verstand heeft van bodem en biodiversiteit, maar ze heeft geen idee wat het is om dagelijks met je poten in de klei te staan en je grootste kapitaal voor je te laten werken. Juist van een econoom mag je verwachten dat ze de geldstromen in kan schatten. Met zulke vrienden heb ik geen vijanden meer nodig.

Ik heb niet het vertrouwen dat de mensen binnen AgriNL echt het beste op hadden met de individuele boer die getroffen wordt door hun plannen. of om in jouw termen te spreken: de boer die aan flarden geschoten wordt door mensen die zogenaamd hetzelfde belang nastreven.
+4
Noorderling
@robbies vertrouwen is goed, controle is beter.
Ieder die niet over zijn eigen toko of geld praat is druk met bijzaken en de particulieren die zich de quote in werken met hoofdzaken. Klaarblijkelijk zijn die coöperaties niet zoveel scherper dat iedereen daar klant is, waar gaat het dan mis?

Oorlog is sowieso fout en complexer dan @Bennie Stevelink ons wil laten geloven. Mark rutte maakt de Polen voor vanalles en nog wat uit omdat ze anders in de wedstrijd staan. Vaak heeft zoiets een reden, die voedingsbodem is toch ooit klaar gemaakt door de geallieerden. Een deel daarvan is dat "men" heeft besloten Polen in de handen van de Russen te drukken tot de val van de muur, als bedankje voor het mee vechten met de bevrijding. Waar waren de Nederlanders met hun grote mond? Oja, toen hadden we ook al geen leger en rechte rug.
Met zulke vrienden heb je ook geen vijanden nodig. Elke vergelijking gaat mank, met gestrekte armen, met de invasie en met de oorlog.

Ik geen partij een land toedichten, maar ik krijg er als zelfstandig ondernemer gigantische jeuk van als iemand gaat bepalen wat goed voor mij is. Baarsma kan ik niet uitstaan, fosfaatrechten heeft me een kapitaal gekost omdat derogatie goed voor mij was en rfc geen melk kon gebruiken, en zo kunnen we nog wel even door gaan.
mlkvhoudr
@robbies als we gaan muggenziften dan was de oorlog voorbij bij jouw voorbeeld.

Ik probeer altijd voorbeelden te mijden omdat iedereen voorbeelden anders interpreteert maar laten we het er dan op houden dat friendly fire niet bewust dient te gebeuren?

Ik vond dit echt een f******** goed voorbeeld maar ga er nu maar vast van uit dat de eerste reactie zal zijn :

Ja wie begon er nou met friendly fire.....
+2
Melkveehouder.
@robbies grotendeels eens. Bennie raakt daarbovenop niet de kern waarom de boeren volgens mij zo reageerden.

De kern is dat boeren inmiddels de overtuiging hebben dat er nogal wat soldaatjes bij het front meelopen waarvan je niet weet of ze wel het juiste uniform aanhebben.
+3
Bennie Stevelink
@robbies mijn vergelijking met het optreden van de geallieerden heeft niets te maken met de vergelijking die Mark van de Oever maakte met de Joden vervolging. Dat kun je niet op één lijn plaatsen.

Verder blijkt uit jouw verhaal dat je van mening bent dat alle coöperaties disfunctioneren, in tegenstelling tot particulieren, die het allemaal goed zouden doen.
Toch blijken de coöperaties beter aan de boer te betalen dan de particulieren. Het beter functioneren van particulieren heeft de boer dus niets aan. Daar komt nog bij dat als er geen coöperaties zouden zijn de particulieren nog minder zouden betalen.
Waarom zou ik mij als boer tegen de coöperaties keren en particulieren de voeten kussen als coöperaties beter betalen als particulieren?

AgriNL bestond voor het grootste deel uit coöperaties die door boeren bestuurt worden. Als onderneming hebben ze belang bij behoud van zoveel mogelijk landbouw en de aangesloten leden hebben ook belang bij behoud van zoveel mogelijk landbouw. Ze vertegenwoordigden een flink stuk economie en werkgelegenheid wat veel politiek gewicht heeft. Welk boerenbelang is er mee gediend deze organisatie af te schieten, anders dan persoonlijke machtslust van een beperkt groepje boeren?
+5
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
mijn vergelijking met het optreden van de geallieerden heeft niets te maken met de vergelijking die Mark van de Oever maakte met de Joden vervolging. Dat kun je niet op één lijn plaatsen.

In al je superioriteit vind jij dat je dat niet op één lijn gezet kan worden. Ik vind ELKE vergelijking in welk dossier dan ook mank gaat. Als je een oorlog nodig hebt om je punt te maken, dan heb je geen historisch besef en een gebrek aan argumenten.

Je mist mijn punt ten aanzien van coöperaties. @Noorderling zet het hierboven net wat scherper weg; het gaat over hoofd en bijzaken. De vertegenwoordigers in AgriNL waren namelijk niet de boerenbestuurders. Niet de cooperatie RFC was vertegenwoordigd, maar de onderneming. Niet de coöperatie Fromfarmers was vertegenworodigd, maar ForFarmers. Niet Arian Kmap zat erbij, maar Dick Hordijk. Juist de vrijheid die de CEO's nemen om over een sector te beslissen is het pijnpunt. Het zijn passanten die aangenomen worden om hun kunstje te doen. Dat geeft hen niet het recht om zich met ruilverkavelingen bezig te houden die over het eigendom van individuele ondernemers gaat, enkel en alleen omdat er een zakelijke verbinding met hen ligt. Als Schumacher over twee jaar naar een bierbrouwer vertrekt, zou hij dan zich ook in het maatschappelijke debat over alcoholconsumptie gaan mengen?

Laat ik de vraag andersom stellen: Als AgriNL echt geïnitieerd zou zijn voor het boerenbelang. Waarom zitten de boerenbestuurders die deze organisaties besturen dan niet in AgriNL?
Bennie Stevelink
@robbies je bevestigt nogmaals dat het gaat om macht binnen de sector. Precies zoals ik in mijn column schreef.
Mijn punt dat we daarmee als sector zwak komen te staan tegenover de politiek stap je overheen.

Wat is verstandiger: eeuwig door blijven gaan met machtsstrijd binnen de sector en daardoor zwak staan tegenover de politiek of binnen de sector iets van anderen kunnen aannemen en sterk staan tegenover de politiek?
+3
robbies
@Bennie Stevelink jij verwart macht met mandaat. Het zijn overwegend niet de individuele CEO's die invloed hebben. Het zijn de organisaties waar ze voor werken die invloed zouden kunnen hebben. Of ze dat vervolgens ook aan moeten wenden is de discussie die gevoerd moet worden . Er zit ook geen scherpe scheiding tussen politiek en bedrijfsleven. Wiebe Draaijer zit bij AgriNL, maar is wel degelijk een prominent D66-lid en beoogd minister, naar verluidt. Niet voor niks heeft hij zijn vertrek bij de Rabobank alvast aangekondigd.

Ik vind het eigenlijk stuitend dat jij serieus denkt dat de passanten in het AgriNL clubje dagelijks opstaan om voor ons bestaansrecht te strijden. Heb je de reactie van Van Troost (Lely) gelezen? Zij willen met innovatie het stikstofprobleem oplossen, niet heel toevallig nadat ze met een luchtwasser komen. Zouden we niet eerst consensus hebben over welk aandeel we feitelijk hebben in de problematiek? Realiseer je wel: het is lekkere handel als je alle problemen naar je toetrekken. Wat is het volgende? Methaan verminderen? Voerindustrie legt alvast Bovaer van DSM vast. De winst verdelen we wel in de keten, muv de laatste schakel.
Bennie Stevelink
@robbies de strijd om de macht of “mandaat” blijkt ook in deze reactie weer gepaard te gaan met extreme overschatting van de eigen macht/mogelijkheid. Nog steeds de illusie dat wij, primaire producenten, het hele stikstofprobleem in ons eentje van tafel kunnen vegen en op de oude voet verder kunnen.

Om de contraproductieve strijd om de macht binnen de sector te kunnen staken is het wellicht noodzakelijk eerst de grenzen van onze eigen macht/mogelijkheid onder ogen te zien.
+4
robbies
@Bennie Stevelink dat is het verschil tussen jou en mij. Jij accepteert ons aandeel als een voldongen feit. Ik weiger me problemen aan te laten praten die door anderen veroorzaakt worden. En dat is het geluid dat ik meer om me heen hoor. Jij voelt je gesteund door Datema, die in het stikstofprobleem weer een mogelijkheid ziet om geldstromen zijn kant op te krijgen. Of er een probleem opgelost wordt is irrelevant. Opmerkelijk dat zulke maatschappelijk bewuste mensen zo gemakkelijk over publiek geld denken.

We zijn overigens niet in ons eentje. Ronfom Lelystad gebeurt ook zat na tig rechtszaken. De KLW's zijn al niet meer heilig. Het tij keert wel, maar dan moeten we de regie alleen niet overlaten aan CEO's
Gerrit v Schaick
@robbies 'De KLW's zijn al niet meer heilig'
jij bedoelt kdw's neem ik aan
+1
robbies
Bennie Stevelink
@robbies je gaat er nog steeds aan voorbij dat de leden van AgriNL belang hebben bij behoud van zoveel mogelijk landbouw. Daarmee zijn ze een strijdmakker van de boeren. Jij probeert steeds de indruk te wekken dat ze een belang dienen tegengesteld aan de boeren. Daarmee probeer je blijkbaar het afschieten van AgriNL te rechtvaardigen.

Ik zou het kunnen vergelijken met het handelen van Poetin. Iedereen die een bedreiging vormt voor zijn macht wordt ervan beschuldigd een “buitenlandse agent” te zijn. Iemand die dus een gevaar is voor het belang van Rusland. Dat geeft Poetin een rechtvaardiging om deze persoon in de gevangenis te gooien.
Jij beschuldigt iedereen die een gevaar vormt voor de alleen macht van een bepaalde groep boeren dat zij “D’66 agenten ” zijn die een bedreiging zijn voor het belang van de boeren. Dat biedt de mogelijkheid de achterban op te hitsen en een hetze in gang te zetten.

De hetze tegen AgriNL werd niet opgezet vanwege een communicatiefout. Dat had wel in goed overleg opgelost kunnen worden. De hetze werd opgezet omdat ze werden gezien als bedreiging voor de alleen macht. Een toevallige communicatiefout werd hiervoor aangegrepen.
Als er geen toevalligheid is waar een hetze mee kan worden opgezet komt Blue Tiger wel te hulp met wat verzonnen laster waarmee een hetze kan worden opgezet.

Ondertussen zijn de boeren niet effectief tegenover de politiek. Dit in tegenstelling tot milieu-organisaties. De verschillende milieu-organisatie vallen elkaar nooit aan. Acties zijn op elkaar afgestemd zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Hiermee zijn ze effectief tegenover de politiek, media en publiek.
+7
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
je gaat er nog steeds aan voorbij dat de leden van AgriNL belang hebben bij behoud van zoveel mogelijk landbouw.

Denkfout Bennie. Ze hebben belang bij zoveel mogelijk omzet. Dat is niet hetzelfde als een maximale binnenlandse landbouwproductie, omdat het verdienmodel ook geëxporteerd wordt.

Voor de rest van je verhaal met Poetin heb ik niet zoveel boodschap aan. Ik ken de Russische situatie niet zo goed dat ik daar wat van ga vinden in relatie tot de Nederlandse landbouwproblematiek. Het komt op mij over dat je de feiten probeert te negeren. Baarsma en Draaijer zijn gewoon D66-prominenten. En dat is ook de partij van Tjeerd de Groot en de veestapelhalveerders. Jij mag het volste vertrouwen hebben in hun oprechtheid om de Nederlandse landbouw politiek te verdedigen. Ik sta daar wat defensiever in. Maar dat maakt mij nog niet iemand die aan ophitserij doet.

Je veegt alles maar op een hoop en trekt daar conclusies uit. Mooi dat je zo naar je eigen gelijk kunt redeneren, maar inhoudelijk heeft het allemaal niks meer van doen met de problematiek die ons in de schoenen geschoven wordt en waar de CEO's maar wat graag een oplossing voor willen verzinnen.
Eddie1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Daarmee zijn ze een strijdmakker van de boeren

Hoe zo zijn ze een stijdmaker voor boeren? Ze zijn volgens hun eigen website geen belangenbehartiger voor boeren en ook geen lobbyorganisatie. In de kvk staat vermeld dat ze aan samenwerkingprojecten willen doen en dat het belangrijk is dat Agrisector wordt gezien als groen, gezond en gewaardeerd in binnen- en buitenland.

Ik weet niet wat jou defenitie van een stijdmaker is, maar met deze vrienden ben je geen vijhanden nodig zeg maar...

(klik om te vergroten)

KVK doel AgriNL
+1
mlkvhoudr
@Eddie1 wat is er mis met die doelstelling? Buiten een beetje te algemeen geformuleerd
Eddie1
@mlkvhoudr Met de doelstelling is niets mis, alleen de invulling slaat nergens op. Het gaat om imago in feite zo als het in de kvk omschreven staat. Het imago verbeter je niet met een voorzitter, die in een vorige hoedanigheid bij het UWV belastinggeld omzet in gouden toiletten...
mlkvhoudr
@Eddie1 ik heb me er nog steeds niet in verdiept maar die zal dan ingehuurd zijn omdat die de weg in t Haagse kent vermoed ik
robbies
@mlkvhoudr Of omdat hij bij een partijcongres tegen Baarsma, Draijer en de Groot aanliep? Wie zal het zeggen
mlkvhoudr
@robbies i'm Just a peasent ik kom dan weliswaar niet uit Maurik maar ik weet ook van niks😄
+2
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik kom dan weliswaar niet uit Maurik maar ik weet ook van niks

Dat is toch volgens mij @de hoef die komt en Uitik en weet van niks. 😁
mlkvhoudr
@pieta oh ja uitik was het kun je nagaan😄
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
weet van niks

we weten hier nog steeds van niks
+1
pieta
@de hoef Vooral zo houden!!
Noorderling
@Bennie Stevelink
Sectorbelang, ceo belang en mijn individueel belang zijn 3 verschillende dingen die je op een hoop veegt, roert en een paar verbanden uit trekt.

Zo is tjeerd de groot ook begonnen onder het mom van boerenbelang. Later heeft hij al eens aangegeven dat hij idealen sneller idealen van binnenuit kon realiseren dan van de zijlijn. Hoeveel tjeerdjes zitten er nog in ons midden? Dat weten jij en ik niet, boeren bestuurders die nog deels over gun eigen praten horen dan aan tafel te zitten en lijnen uitzetten in plaats van praten over een ander, em daar kun je soms al je vraagtekens bij zetten, maar daar valt nog niet eens iemand over.
+1
Weidezicht
@Bennie Stevelink machtlust van beperkt aantal boeren, daarmee doel je natuurlijk weer op fdf. Waar blijft sjaak eigenlijk met zijn veel betere alternatief voor Farmer Friendly? Lto breekt het landbouw collectief op, het hielp farmer friendly om zeep, via AgriNl ontstond ook weer een fantastische show. Wie vecht nu eigenlijk het hardst om de macht te behouden/krijgen? En met welk resultaat?
+5
matt
@Bennie Stevelink constant worden anders denkende boeren,als bennie weggezet als
“radicale boeren”
Doorde heer b stevelink.

Titel klopt dus aardig schieten op je eigen strijdmakkers.

En hou eens op met dat oorloggedoe.
+1
Weidezicht
@Bennie Stevelink je praat over communicatie fout bij agri nl. Nou het is meer een strategische en tactische fout. Met dat soort fouten verliezen legers een oorlog.
Zulke grote partijen in zo n agri nl kunnen toch niet zulke fouten maken. En alsof LTO die andere belangenbehartigers erbij zou willen hebben. Er is hier of door 1 of enkele personen volledig hersenloos gehandeld, of er is (wederom door 1 of enkele personen) zeer strategisch gehandeld om de de zo door de overheid gewenste verdeeldheid in de landbouw, nogmaals levensgroot in beeld te brengen. Alles wat uit fdf komt, daar ga jij van over je nek. Maar als fdf werkelijk zo dom radicaal, bekrompen en kortzichtig is als jij ze toedicht, waarom kruipt alles en iedereen dan in zn schulp als vd oever 2 minuten zijn mond opentrekt? Ik zeg niet dat fdf DE manier is om de boeren te redden, maar van de gevestigde orde en de politieke partijen is bewezen dat het ze sowiezo niet lukt.
+2
mlkvhoudr
@Weidezicht we kunnen er wederom een hele discussie van maken wat ik op zich altijd wel leuk vind maar het is toch niet te ontkennen dat er in de sector steeds meer weerstand komt tegen het afslachten van elkaar, ik meen in ieder geval wel die signalen te horen en te lezen en dat is dan nog binnen de sector waar we niet van suiker zijn en wel ergens tegen kunnen.
Buiten de sector slaan we helemaal een plee figuur met deze manier van communiceren
+1
Twentsch Land
Het is een over en weer....die een bepaalde partij, groep of organisatie benoemen zowel positief als negatief dragen er aan bij.

@mlkvhoudr
mlkvhoudr
EMotie
@Twentsch Land Ik heb er een nieuwe topic over aangemaakt
Ik verwacht meer dan vierhonderd reacties
De vorige keer dat een topic boven de vierhonderd kwam kon ik de reacties niet meer lezen die begonnen van de 400e
Hoe kan dat Tinus?
Erco
@Bennie Stevelink je houd er wel van de oorlog er bij te halen. Wees blij dat je toen niet leefde. Je zou er al niet meer zijn
+1
mlkvhoudr
@Erco onze tactvolle noordhollander komt ook nog even met gestrekt been invliegen 😄
Eddie1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Mijn column in Nieuwe Oogst over AgriNL

Hoi Bennie, er staat onder het artikel dat je melkveehouder bent, melk je nog wel koeien? Volgens Google ben je permanent gesloten. Klopt dit?

(klik om te vergroten)

Bennie permanent gesloten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0